Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pia Johanssons nya karriär: Jag pratar med ekorrar och hundar

Ända sedan Pia Johansson var barn har hon pratat med ekorrar, fåglar och hundar. I dag har hon utbildat sig till djurkommunikatör. 

Senast snackade hon med myrorna i pallkragen. De hade ett dygn på sig att flytta. Sedan skulle Pia ta till stora artilleriet.

Åsa Görnerup

Sedan ett år tillbaka hyr Pia Johansson ett lantställe utanför Örbyhus, mellan Uppsala och Tierp. Inte långt därifrån ligger Örbyhus slott och Vendelsjön. Bakom det röda huset med vita knutar breder skogen ut sig. 

– Här kan min australian shepherd Manjo springa fritt. Jag bor ute på vischan i en sommarstugeidyll. 

Pia hade länge drömt om ett lantställe, när hon slog till och hyrde ett i stället. 

– Jag tycker aldrig att det blir som man tänkt sig. Det blir bättre. Om man håller kvar en specifik dröm ger man inte universum chans att ha egen fantasi. Jag ville ha ett lugnt, fridfullt hus där änglar kan landa. Samtidigt ville jag ha lek och bus. Precis så är det här.

LÄS OCKSÅ: Pia Johansson: "Träffar man någon blir det en bonus" 

 Pia Johansson om "Hela kändis-Sverige bakar

Inte minst är Pia glad över sitt nya kök i 1800-talshuset. Det är betydligt modernare än det hon har i 1700-talslägenheten på Södermalm i Stockholm. 

Där går knopparna av om hon tar i för hårt i kökslådorna. Inte heller går de att stänga. På landet däremot åker lådorna in med ett lätt litet tryck. Det underlättar, då Pia har blivit inspirerad att baka sedan hon spelade in "Hela kändis-Sverige bakar". 

– Jag utsätter grannfrun för mina bakexperiment. I stället för att glufsa i mig själv ropar jag: "Nu är det fika!" Hur jag har det med vikten? Den går upp och ner. Det måste den få göra. 

Pia Johansson är i dag utbildad djurkommunikatör. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Pia Johansson bjuder på en god, hembakad chokladkaka med nötter under ett parasoll på terrassen. Hunden Manjo söker skugga under bordet, medan en handfull grannhundar kommer och går. Att tävla i "Hela kändis-Sverige bakar" har varit som att gå på en rolig kurs med kursavgiften betald, tycker hon. 

Nu har Pia till och med fått en beställning på ett bakverk. 

– Den var till en tjej som jobbade med ekonomi. Hon behövde få bättre självförtroende, så jag gjorde en superwoman som steg upp ur en tårta. Jag är väldigt barnslig och gillar att göra sådant som är kul. 

LÄS OCKSÅ: Malena Ernman om svåra familjekrisen: "Vi mådde piss" 

Drömmer om ett eget djurprogram

Är det hundkurs gör hon hundlika cupcakes till alla deltagare. 

Just nu spelar hon inte så mycket teater. I stället har hon utbildat sig till hundcoach med klienter på Gyllersboda hundcenter i Örbyhus. Dessutom läser hon in böcker, filmar, gör "På minuten", "Parlamentet" och sketchprogram. 

– Jag skulle vilja göra ett djurkommunikationsprogram. Ett hundprogram som vi skämtsamt kallar "Pias hundliv", men det var ingen som hakade på. 

Pia Johansson

Ålder: 57 år. 

Gör: Komiker, skådespelare, programledare och djurkommunikatör. 

Bor: Hyr 1800-talshus utanför Örbyhus, mellan Uppsala och Tierp. Lägenhet i 1700-talshus på Söder i Stockholm. 

Familj: Aussien Manjo, 5 år. 

Aktuell: Tävlade nyligen i "Hela kändis-Sverige bakar" i TV4. Medverkar regelbundet i "Parlamentet" och "Halv åtta hos mig" i TV4 samt "På minuten" i P1. 

Entusiastiskt berättar Pia att hon satt i publiken när den legendariske hundtränaren Cesar Millan kom till Helsingborg i april. 

– Jag fick träffa denna magiska man. När jag och min väninna skulle rasta våra hundar stod han plötsligt på vårt hotell. "Är det inte Cesar Millan! Ta upp mobilen och filma mig hela tiden!" sa jag till väninnan. 

I 20 minuter pratade Cesar och Pia om hundar. När hon berättade att hon drömde om att få gå Cesars utbildning svarade han: " You're welcome." 

Vad tyckte Cesar Millan om din hund Manjo? 

– "He has a very nice energy", sa han. Manjo var där med Frallan, en fransk bulldogg. Cesar sa att de inte bara var best friends. Jag skulle också titta på hur fint de kommunicerade, när de låg med rumporna mot varandra. 

Jag pratade med Gud, älvor och änglar

När de stod där och pratade skällde Manjo plötsligt till. Utan att vända sig om sa Cesar att det var ett barn som hoppade i korridoren. När Pia såg efter stämde det. 

– Han är så otroligt snabb och intuitiv. Han är fantastiskt bra på att läsa djur. 

Själv har Pia kommunicerat med djur sedan hon var liten. Som barn var hon ett skogsbarn, som lekte ensam med träd, buskar och kottar. 

– Jag pratade med Gud, älvor och änglar. Jag kände alltid att det fanns svar. 

Pia kände mycket närhet och värme, men upplevde även att djur som ekorrar och fåglar skickade bilder. 

– Det var inte så att de sa: "Tjejen, jag undrar om det finns några nötter här?" Djur har inte riktigt behov av att berätta saker, men jag kunde få bilder av exempelvis ett bo. 

Hon upplevde också att de förmedlade mycket känslor. 

– Jag kunde känna att något var vajsing. Att en hund hade ont i en tass eller infektion i en tand. 

LÄS OCKSÅ: Sven Melander: "Jag är tillfälligt friskförklarad"

Känner av energier i rum

I dag har Pia utbildat sig i att kommunicera med djur. Då gör hon på samma sätt som när hon var barn. Precis som under en improvisation på teatern måste hon agera blixtsnabbt. Annars är det för sent och hon börjar censurera sig. 

Pia ger ett exempel på hur det kan gå till. Nyligen skulle hon plantera blommor för fjärilar i en pallkrage. När hon grävde i jorden upptäckte hon att det var fullt med myror. 

– Grannfrun tyckte att jag skulle hämta Myrr. " Vänta", sa jag. Så kommunicerade jag med myrorna: "Plantorna ska vara här. Ni får ett dygn på er att lämna pallkragen. Stannar ni längre kommer stora artilleriet. Björken där borta passar er bra, tycker jag." 

Nästa dag var de borta. 

Pia Johansson är övertygad om att alla har en telepatisk förmåga. ”Både människor och djur har en Iphone som hela tiden tutar upptaget. Det gäller att lägga på telefonluren för att vi ska kunna nå varandra”, säger hon. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Mest av allt kommunicerar Pia med hundar. 

– När man pratar med dem bekräftar de hur mycket de älskar oss. Hur de verkligen försöker hjälpa oss, men vi varken ser eller hör. Vi har tappat vår intuition. 

Pias andliga upplevelser handlar inte bara om djur. Som barn kunde hon gå in i ett rum och höra ett samtal som skett där. 

– Jag hörde rösterna, men inte vad de sa. Hade någon bråkat eller skrattat i rummet kunde jag känna av energier. 

LÄS OCKSÅ: Henrik Fexeus: "Mitt trick var att försöka gömma mig" 

Pia litar på sin intuition

Hon berättar att hon kunde få en inre syn, tredje ögat, men även känna dofter, uppleva starka känslor och få gåshud över hela kroppen. 

– Jag använder intuitionen så fort jag möter en annan människa eller själ. Men först och främst använder jag den på mig själv. 

I alla stora livsval har Pia använt sig av sin inre röst. Redan som sjuåring bestämde hon sig för att bli skådespelare, trots att hon blev kallad teaterapa. 

PIA OM ...

... "HELA KÄNDIS-SVERIGE BAKAR" 

– Under inspelningarna hade jag med mig min guddotter som passade min hund Manjo. Hon sa: 'När man tittar på dig, Pia, springer du hela tiden omkring och skriker. 'Var är min sked?' 'Min ugn fungerar inte!' ' 

Det händer något konstigt med min hjärna när jag bakar under stress. Josefin Crafoord arbetade så lugnt och hade så fint städat, medan min bänk var full av disk. Jag försökte sno någon annans bänk, men till slut fick jag lägga saker på golvet. 

– Stajlisten Jonas Hallberg hade alltid glitter på sina bakverk och lämnade glitter efter sig på alla bänkskivor. 

Ju längre tiden gick, desto mer taggad blev jag när tävlingsnerverna satte in. Sedan var det ju så gott att äta alla fikabröd. Sedan kakdrottningen Birgitta Rasmusson kom in i mitt liv förra sommaren har kakorna fått ett uppsving. 

– Vi spelade in på Taxinge slottscafé. Där spelade jag sommarteater när jag gick på scenskolan. Vi tävlade om vem som kunde äta flest bakelser i pausen. Jag vann alltid.

... ATT VÅRDA SINA GRANNAR 

– Jag är väldigt bortskämd med det. Hemma i stan flyttade nya grannar in, som var så schysta mot mig. De såg att jag hade sprungit fram och tillbaka och frågade om jag ätit något. Det hade jag inte. Då kom de med en varm tallrik med älgfärsbullar på en älg de skjutit själva, potatismos och rårörda lingon, som de plockat. Jag gick in och grät och åt den goda maten. Vår relation blev så bra att jag blev gudmor åt deras barn. Senare knackade de bara i väggen när det var mat. Man ska vårda sina grannar.

... SITT SAMISKA URSPRUNG 

– När jag fick veta om mitt samiska ursprung var det väldigt många pusselbitar som föll på plats. Vår syn på det andliga, att det finns en själ i allt som växer. Det är något som bara har funnits i mig. Jag kan också känna igen mig i det här med naturen, som är så viktig för mig. Hur den kommunicerar.

... HUNDHUMOR 

– Att ha humor är att inte ta sig själv på för stort allvar. Min hund Manjo går inte omkring och är förorättad för att han inte fick gå ut eller inte fick bollen. Han släpper det. En avundsvärd inställning till livet. Han sitter inte och tänker att det är tråkigt. Att vara i stan var schyst. Att vara på landet är schyst. Nu kommer en kompis, vad kul! 

– Djuren har så mycket humor. Det är så roligt, eftersom jag också har det. Det tyder på att man har visdom och tillgång till sig själv. Man behöver inte vara så pretentiös. Jag har insett att livet också är mycket nyfikenhet, lek och bara vara. Djuren bara är. Vi människor är så skadade. Vi måste ha orsak, verkan, uppdrag och vara duktiga.

... HUNDENS SNACK MED EN DJURKOMMUNIKATÖR 

– Jag ville veta vad det berodde på att det fanns en hund på gatan som gjorde Manjo skogstokig och vice versa. Det visade sig att den andra hunden pekade finger åt min hund. När djurkommunikatören läste Manjo sa han att den där hunden skrek om att bli dödad med den attityden. Den hade blivit biten och var jätterädd. Vi människor kan tycka synd om varandra, men som hund kan man inte hålla på så. Då blir man nackad. Djur vill ha balans.

…GOFIKA 

– Jag har alltid gillat bakverk och fika. Under uppväxten i Norrland var det gofika hela tiden. 'Efter att vi städat tar vi en kaffe och en cigarett', sa alltid mamma och mormor. Det var kring kaffebordet de djupa samtalen kom. När man lät tankarna komma och gå, pratade djupt eller ytligt. Det är ett sätt att vara nära. 

– Förr hade man alltid fem minuters rökpaus. Nu finns inte ens kaffet längre. 

Under uppväxten hade farmor jämt sju sorters kakor. Det är kanske en tantgrej att vilja ha en kaka till kaffet? Jag är tillåtande och äter jättemycket bakelser och tårtor. Allt som har fett och socker blandat tycker jag om.

När hon först sa till sin yrkesvalslärare att hon ville bli pilot, skrattade läraren och sa att det hette flygvärdinna. När Pia sa att hon skulle bli skådespelare fick hon höra att det bara var en hobby. 

Mamma däremot stöttade henne och sa: "Ni kan bli vad ni vill, bara ni vill det ordentligt." 

Pia följde sin intuition, flyttade till Stockholm vid 16 och gick en privat skola innan hon började på scenskolan. 

– Jag kände det så starkt. Inuti mig var det självklart, men sedan stötte jag på en massa hinder. Jag längtade hem, var ledsen, ensam och hade inte några pengar. Men att möta hindren är ett sätt att bli duktig. Det ingår. 

LÄS OCKSÅ: Sofia Wistam: "Jag lever väldigt mycket i nuet och ältar aldrig" 

Trivs med singellivet: "Har släppt drömmen om kärlek"

Innan Pia skaffade Manjo drömde hon ofta att en hund låg på bröstet och tittade på henne. När hon fikade på Mosebacke såg hon att kaféägaren hade just en sådan ras, en aussie. Dagen därpå visade grannen henne en annons med leveransklara valpar. 

– Bilden föreställde Manjo, exakt som han såg ut i drömmen. 

När Pia sa upp sig från Stadsteatern, som har hundförbud, använde hon sig återigen av intuitionen. 

– Den sa att jag ville ha djur i mitt liv. Fick jag inte ha det ville jag inte vara på teatern. Jag ville inte att teatern skulle bestämma hur mitt liv skulle formas. 

Pia medverkade nyligen i "Hela kändis-Sverige bakar". Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Sedan Pia sa upp sig har hennes liv blivit roligare, tycker hon. Varje gång hon spelar in "Halv åtta hos mig" är Manjo med henne i studion. Hon har fått resa, filma och utbilda sig. 

– Allt det här har kommit i och med Manjo. Han har verkligen berikat mitt liv. Att han kom med ett helt paket visste jag inte om. Då hade jag nog blivit kvar på teatern och låtit rädslan styra.

Relationen med Manjo beskriver hon som "mycket god för tillfället". De jobbar väldigt bra ihop och han är ständigt med och sprider lugn på klientbesöken. 

Pia trivs även med livet som singel.

– Jag har släppt drömmen om kärlek. Det är bra som det är och det som sker kan bara bli bättre. Nu är det väldigt sent att skaffa barn. I stället kan det få bli en hund till.