Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MÄNSKLIGT

Publicerad 14 apr 2018 06:00

Pernilla Wiberg: "Jag är väldigt blåögd och naiv"

Pernilla Wiberg är en utpräglad tävlingsmänniska och håller sig i form med ett träningsschema.

Pernilla Wiberg är en utpräglad tävlingsmänniska och håller sig i form med ett träningsschema.

1/2

Foto: EMIL NORDIN

Pernilla Wiberg tävlar i ”Mästarnas mästare – jubileumssäsongen” som sänds på SVT.

Pernilla Wiberg tävlar i ”Mästarnas mästare – jubileumssäsongen” som sänds på SVT.

2/2

Foto: OLLE SPORRONG

Pernilla Wiberg trivs med det lilla livet i Monaco. Att bara få mysa med familjen. För att hålla formen följer hon och mannen ett träningsschema. Något skidlegendaren haft nytta av i "Mästarnas mästare".

– Jag är explosiv och stark.

Pernilla Wibergs bästa…

...söndag 

– Åh, jag älskar söndagar! Jag är en riktig söndagsmänniska. Det är enda dagen som alla är lediga. På lördagar har barnen ofta tävlingar, då Axel spelar fotboll och Sofia har gymnastik. På söndagar sover vi till 8.30. Jag går ut och köper pains au chocolat och färska baguetter, medan min man dukar upp ett frukostbord och gör te, kaffe och varm choklad. Där sitter vi länge, myspyser och lyssnar på "SöndagsMorgan" på webbradio. Det måste vara ett ålderstecken att jag lyssnar på P4! På vintern åker vi ofta skridskor på skridskobanan i hamnen. På sommaren går vi till stranden. Nuförtiden får jag sällan med mig barnen när jag sätter på en film på kvällen. De sitter hellre med sina paddor och telefoner. Jag är allätare och tittar på allt från riktigt läskiga rysare till kärleksfilmer. Krigsfilmer däremot trycker jag bort på en gång. 

LÄS OCKSÅ: Eva Röse: "Det händer att jag blir föräldern från helvetet" 

...form 

– Om vi inte har några krämpor tränar oftast jag och Bödvar ihop hemma i Monaco. På måndagar springer vi en timme, tisdagar simmar vi. Onsdagar samlas ett gäng från olika länder på torget. Sedan går vi upp på berget under två timmar och ned igen. Då diskuteras allt mellan himmel och jord!  Torsdagar går jag på gymmet för mina knän. Jag får lite problem annars, jag har ju gjort tolv knäoperationer. Fredag är fritt val. Ibland städar vi. Andra gånger sitter vi på motionscykeln hemma i lägenheten och jobbar samtidigt. Multitasking. 

...kärleksförklaring 

– Oj. Det var när Bödvar sa upp sig från sin anställning på norska skidförbundet, flyttade från sin lägenhet och kom ned till Monaco 1998. Han släppte allt för kärleken. Det var häftigt. 

...egenskap 

– Det är nog viljan. Det skulle nog alla i min omgivning säga. Du kommer ingenstans inom idrotten om du inte har en otrolig vilja att lyckas. För du kommer att misslyckas. Alla i "Mästarnas mästare" har gjort väldigt många bra resultat, men vi har gjort minst lika många dåliga resultat. Det ingår. Som en ung Ingemar, som låg på plats 47, 13 sekunder efter den som ledde. Det kan man inte tro om Ingemar som har 86 världcupsegrar.

LÄS OCKSÅ: Peter Haber: "Jag var väldigt explosiv förr om åren" 

...skidåkning 

– Jag kan fortfarande göra den perfekta svängen, men inte lika länge som när jag var aktiv. Varje gång jag åker skidor gör jag den under något åk, för att se att den sitter. Att bara åka runt med barnen är också en otrolig fröjd. Då lallar jag litegrann och småsladdar. Jag måste inte ha en skärande sväng varje gång. Även jag kan sladda. 

...vinnarskalle 

– Att vara vinnarskalle är att kunna resa sig igen, efter att ha misslyckats femtioelva gånger. I dag kommer min vilja inte fram lika ofta som när jag tävlade. Metoo-rörelsen exploderade ju i höstas. Jag har aldrig råkat ut för sexuella trakasserier själv, däremot har jag råkat ut för härskartekniker. Då dyker den där vinnarskallen upp. Jag har haft stor nytta av den när någon försöker trycka ned mig. Jag är väldigt blåögd och naiv, men när jag väl förstår vad som håller på att hända blir jag fruktansvärt irriterad. Då får jag en otrolig kraft. Det är något jag lärt mig från min idrottskarriär. 

LÄS OCKSÅ: Martina Haag om tv-succén: Jag dansar inte ens när jag är onykter 

...kärlekstips 

– Jag tror att det är svårt om bägge har en otrolig karriärlusta, samtidigt som man har barn och hus och allt ska funka. Jag tror att någon måste stå tillbaka hela tiden, men sedan kan det växla i ett förhållande. Vi har familjeråd varje vår, eftersom jag jobbar på vintern. Funkar det här? Ska vi byta? Just nu är det jag som är ute och reser mest. Men det är en ekonomisk fråga också. Jag har haft chansen att tjäna mer. 

...hemlängtan 

– Hemlängtan är ju till Monaco där familjen är. Det är inte konstigare än så. Jag kommer kanske flytta tillbaka till Sverige, men min man är ju från Norge. Ska vi skapa oss ett liv i Sverige eller Norge då? Monaco är ju neutral mark. Norrmän är väldigt nationalistiska. Det skulle nog bli svårt att välja. Vad som händer om fem, tio år vet vi inte.

…lantställe 

– Vi har lantställe i Åkersberga, där vi är på somrarna. Det ligger på en sjötomt i ett sommarhusområde. Där får barnen det svenska. Vi trivs jättebra. Det är den bästa investeringen jag gjort under min karriär. Vi byggde om stället 2007. Om vi i framtiden skulle bestämma att vi ska flytta tillbaka till Sverige, så har vi ju ett hus som vi bo ifrån i morgon. 

...glädje 

– Det låter lite klyschigt, men jag har rest så himla mycket, så för mig är det att vara hemma. Att ha de här rutinerna; skicka barnen till skolan, träna med Bödvar, komma hem. Den lilla världen som familj. När man sätter sig på kvällen, har lagt barnen och jag och Bödvar lägger oss tillsammans i vår säng. Det värdesätter jag. Jag får många förfrågningar om tv-program och föreläsningar, men jag har ganska lätt att tacka nej om det inte är tillräckligt bra betalt. Då tar jag hand om familjen, i stället för att resa någonstans. 

..."Mästarnas mästare" 

– Nu bor vi ju utomlands och kan inte se det live, men de gånger vi råkat vara i Sverige under "Mästarnas mästare", så sitter både Axel och Sofia med. Det är inte många program som får ungdomarna att sitta still. Det var förstås häftigt att vara med i "Mästarnas mästare". Innan tänkte jag vad skönt, det kommer bli lite slappt med lagtävling. Åh, så fel jag hade! Jag kände nästan mer press, för jag ville ju inte sabba för laget. Det går inte att ha bättre lagkamrater än Magda Forsberg och Ingemar Stenmark. De är fortfarande otroliga atleter och Magda springer maraton. Där ligger jag i lä alltså. De är uthålliga och sega, medan jag är mer explosiv och stark.