"Min största livsinsikt de senaste tio åren är att när det är som jobbigast och man tror att man aldrig ska bli lycklig igen så blir man det. Men kanske på ett annat sätt."
Pernilla på Norra Lagnö, där hon bodde som barn.
Pernilla Wahlgren: "Jag har blivit lugnare med åren."
1 AV 3
"Min största livsinsikt de senaste tio åren är att när det är som jobbigast och man tror att man aldrig ska bli lycklig igen så blir man det. Men kanske på ett annat sätt."
Foto: Cornelia Nordström
2 AV 3
Pernilla på Norra Lagnö, där hon bodde som barn.
Foto: Izabelle Nordfjell/EXPRESSEN
3 AV 3
Pernilla Wahlgren: "Jag har blivit lugnare med åren."
Foto: Jari Kantola/STELLLA PICTURES

Pernilla Wahlgren: "Jag har lyckats hålla ihop familjen själv"

Om det är någonting Pernilla Wahlgren gillar med att bli äldre så är det lugnet och tryggheten.

I dag har hon slutat bränna pengar på onödiga saker och slutat försöka bli smal för någon annans skull. Men mest stolt är hon ändå över åren som ensamstående mamma.

Pernilla Wahlgren om...

... ekonomi

Det kan låta klyschigt men det första jag tänker på är att jag har mina barn och vänner och att jag och mina barn är friska. Självklart förstår jag att jag har mycket bättre ekonomi än många andra. Jag lägger pengar på familjen, resor och god mat. Jag har haft perioder då jag har lagt pengar på onödiga saker: kläder, skor och väskor. Men jag mår bättre i dag och har insett att man inte kan köpa lycka med materiella saker. Är det något jag ångrar så är det att jag inte har lagt pengarna på resor i stället för saker.

... fritid

I och med att jag har så mycket på gång och så mycket tider att passa, så är fritid att inte ha det. Sova hur länge jag vill, göra vad jag vill, inte ens ha middagsplaner att fixa mig i ordning för. Bara vara hemma och gå runt osminkad i mysbyxor. I vår familj älskar vi att äta, bruncher och goda middagar. Men då får det inte vara något krav på att klä upp sig. Jag har en bra balans av ledig tid och arbete just nu. I perioder har jag jobbat jättemycket och barnen har varit med, så länge de själva har tyckt det varit kul. Jag måste ju ha råd att försörja dem och tack vare mitt jobb har jag haft det. Jag har kunnat köpa stora hus och resor.

LÄS OCKSÅ: Pernilla Wahlgren: "Vi började grina bägge två"

... hälsa

Hälsa är att inte förstöra sin kropp och sitt liv. Det är lika osunt att äta dåligt och röka som att vara deprimerad. Därför är min filosofi att vänner och familj gör mig frisk. Och att vara aktiv, att jobba. De gånger jag och mina barn har haft mest konflikter är när de har slutat skolan och bara ligger hemma på soffan. Jag är bra på att aktivera mig samtidigt som jag kan koppla av. Egentligen mår jag oförtjänt bra. Jag är sämst på att träna även om jag har gjort några tappra försök. Jag tycker det är sjukt tråkigt att träna och är avundsjuk på alla som springer och kommer hem glada. Jag tycker det var roligare förr och har varit betydligt mer vältränad. Men jag tänker att så länge jag är frisk och mår bra blir jag inte hysterisk om jag har några kilon extra. När man börjar må dåligt själv för att man inte kommer i sina kläder, då kan man göra något åt det. Den tiden då jag var smal för någon annan är förbi.

Med dottern Bianca, 21, som tävlade i "Let´s dance" i våras. Hon kom på andra plats.
Pernilla Wahlgren under Pride-festivalen 2014.
Pernilla Medverkade i "Fest hos Bindefeld" i kanal 5 tillsammans med Sofia Wistam.
Pernilla har givit ut fler kokböcker.
Pernilla på premiär med barnen Benjamin, Bianca, Oliver och Theo.
1 AV 5
Med dottern Bianca, 21, som tävlade i "Let´s dance" i våras. Hon kom på andra plats.
Foto: Olle Sporrong
2 AV 5
Pernilla Wahlgren under Pride-festivalen 2014.
Foto: Izabelle Nordfjell/EXPRESSEN
3 AV 5
Pernilla Medverkade i "Fest hos Bindefeld" i kanal 5 tillsammans med Sofia Wistam.
Foto: Kanal 5
4 AV 5
Pernilla har givit ut fler kokböcker.
5 AV 5
Pernilla på premiär med barnen Benjamin, Bianca, Oliver och Theo.
Foto: Jari Kantola/STELLA PICTURES

... familj & vänner

Det är svårt att prata om sig själv och sina styrkor som mamma, men det som jag är stolt över är att jag har lyckats hålla ihop den här familjen själv. Jag hade tre småbarn och styrde upp och fixade det helt ensam. Jag har jobbat och gett dem tack över huvudet. Jag har varit stark ändå, tycker jag.

Sen hoppas jag att de tycker jag är en kärleksfull mamma. De har fått frihet under ansvar. En stor bit i vår familj är skratten, det är det som har helat mig när jag varit ledsen. Jag har en sarkastisk humor och den har räddat oss för jag har fört över den till dem. Vi driver mycket med varandra fast på ett kärleksfullt sätt. Bianca bor fortfarande hemma och det är jag tacksam för, men så har det inte alltid varit. Vi har haft ganska många temperamentsfulla diskussioner här hemma och jag orkar inte det längre. För min del blev det en stor skillnad när hon började jobba. Hon mådde själv bättre och blev gladare. Hon sa själv att "mamma nu fattar jag varför du blev irriterad när jag låg i soffan hela dagarna".

LÄS OCKSÅ: Pernilla Wahlgren: "Egentligen så äter vi ju mest hela tiden"

... bostad

Det var bra att flytta ut till Lidingö. Mitt hem betyder otroligt mycket eftersom jag far och flänger. Jag trivs jättebra nu och det gjorde jag inte i mitt förra hus. Sen hatar jag när det är stökigt. Det är viktigt att ha det relativt städat även om jag inte är någon pedant. Framför allt tycker jag om området vi bor i. Sjöutsikten var det som gjorde att jag köpte huset. Jag är själv uppvuxen ute i skärgården. Vatten gör att man blir lugn och när jag inte hade det på flera år så kände jag att jag saknade det. När jag bodde i stan kunde jag ta barnvagnen och shoppa. Varje dag kom jag hem med nya kassar. I dag vill jag inte ha en massa saker. Vi har flyttat så mycket och varenda gång man flyttar kanske man byter stil. Nu har jag lugna färger hemma, men är absolut inte sån som håller på hela tiden.

... kärlek

Jag blir äldre och äldre och min lust att träffa någon blir mindre och mindre. Det var mycket roligare att gå ut förut, och att gå ut är bra om man ska träffa någon. Alla säger att jag inte kommer att träffa någon om jag inte gör det, men jag känner bara att "gud, vad patetisk om jag skulle stå i någon bar och ragga". Kanske att jag träffar någon i jobbet. Jag känner ingen press utifrån, men det är klart man får frågan.

– Jag känner ingen press på mig själv heller samtidigt som jag kanske inte kommer att träffa någon. Jag gör ju inget åt det och man blir ju inte yngre. Hade jag haft en livspartner nu hade jag kunnat känna att det ska bli mysigt att bli gammal. Jag har sprungit på många nitar för det har varit så många problem i mina förhållanden. Jag har varit för godtrogen men å andra sidan vill jag fortsätta vara det. Träffar jag någon vill jag kunna lita på den personen.

Det bästa med att bli äldre är att man blir mer trygg i sig själv. Jag vet att jag har några kilon extra men bryter inte ihop för det. Det sämsta är att det var lättare att göra något åt det när jag var yngre.

Ibland ser jag mig i spegeln och tycker att jag ser jättefräsch ut, och ibland känner jag "nä men gud är det där jag?" Då är väl det sämsta att jag inte vill att livet ska springa ifrån mig.

Min största livsinsikt de senaste tio åren är att när det är som jobbigast och man tror att man aldrig ska bli lycklig igen så blir man det. Men kanske på ett annat sätt. Jag har blivit lugnare med åren. Förut kunde jag bli irriterad om jag kom hem och det var stökigt. Nu blir jag inte den där tjat- och gnällmorsan. Nu tycker mina barn att jag är provocerande eftersom jag är så lugn, haha.

LÄS OCKSÅ: Bianca Ingrosso Wahlgren: "Är den som babblar sönder folks hjärnor"

... arbete

Jag har alltid tusen projekt samtidigt känns det som. Jag har mitt klädmärke som tar väldigt mycket tid. Det är alltid ett skapande, man ska lansera den nya kollektionen samtidigt som man jobbar med att designa den kommande. Jag har en egen butik på Kungsholmen, Minilla, tillsammans med en kompis, och klädbutik i Moodgallerian. Jag trodde bara att vi skulle ha den några månader men nu är det flera år sedan den öppnade.

Podcasten med Sofia Wistam var hennes idé. Hon har varit på mig i flera år. Vi har träffats ibland på Lidingö, har liknande liv med många barn och jobbar mycket. Hon har journalistådran och kände på sig att vi skulle vara ett bra team. Vi har inte känt varandra väl så himla länge och var nyfikna på varandra.

I sommar kommer jag att spela in en del tv men det är kombinationen i mitt jobb jag gillar. Att göra folk glada och beröra - vare sig jag står på scen och sjunger eller skriver ett inlägg på bloggen. Men jag får nästan påminna mig själv ibland om att jag är artist i grunden.

LÄS OCKSÅ: Pernilla Wahlgren: "Jag nuter av att vara ensam hemma"