Pernilla Wahlgren fyllde nyligen 50 år. Artist har hon varit i 40.
1 av 2: Pernilla Wahlgren fyllde nyligen 50 år. Artist har hon varit i 40. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Pernilla Wahlgren tillsammans med dottern Bianca Ingrosso.
2 av 2: Pernilla Wahlgren tillsammans med dottern Bianca Ingrosso. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Pernilla Wahlgren: "Hoppas jag får leva i 50 år till"

Pernilla Wahlgren är på en bra plats i livet just nu.

Relationen till barnen är bättre än någonsin och hon förverkligar drömmen om ett hus i Marbella. Hon är öppen för att träffa kärleken, men då ska det kännas helt rätt.

– Jag tror inte på nätdejting. Träffar jag någon sker det på en middag eller tillställning, säger hon.

Med sina skådespelande föräldrar Hans Wahlgren och Christina Schollin har Pernilla Wahlgren stått i rampljuset i hela sitt liv. Som tioåring scendebuterade hon i musikalen "Annie" på Folkan i Stockholm och sedan dess har hon byggt upp ett gediget cv. Men trots att Pernilla firar 40 år som artist och har gjort en mängd roller inom teater och musikal har Sveriges kanske mest igenkända sångerska aldrig satt upp en helt egen show – förrän nu. Inför sin 50-årsdag kände hon att det var dags.

– Jag har under flera års tid tänkt att jag ska göra en egen show och det har funnits planer på det. Så får man erbjudande om någon rolig musikal eller någon annan rolig föreställning, så jag har inte fått ihop det riktigt. Det var nog mycket min agent som sa att “hörru nu fyller du faktiskt 50 år och firar 40 år som artist, ska vi inte göra något?”, säger Pernilla.

Showen “Kort, glad och tacksam” kommer inte att innehålla bara musik utan även en hel del humor.

– Jag har haft problem med halsen, polyper på stämbanden, så det är ganska tufft för mig att stå och sjunga massa låtar i 90 minuter. Jag kände att jag i stället ville göra en humorshow och lägga fokus på det. Och man är ju mycket roligare om man är fler än om man är själv så jag ringde runt till mitt dreamteam; Ola Forssmed, Kim Sulocki, Hanna Hedlund och Måns Nathanaelsson och alla fyra sa ja. Sjukt kort, glad och tacksam är precis vad jag är.

Pernilla Wahlgren

Ålder: Fyllde 50 år på julafton.

Gör: Artist och entreprenör.

Bor: Radhus på Lidingö.

Familj: Barnen Oliver, 27, Bianca, 22, Benjamin, 20 och Theo, 10.

Aktuell: Med showen “Kort, glad och tacksam”, som spelas 1-18 februari samt 23-25 mars på Rival i Stockholm. Åker på turné i landet 24 februari–8 april.

Pernilla Wahlgren: "Jag känner mig inte som åldern 50"

Pernilla tycker att hon är på en väldigt bra plats i livet, även om just siffran 50 skrämmer henne.

– Det är en hemsk siffra. Det är det verkligen. Men om jag ska säga helt ärligt så finns det så många härliga tjejer som fyllt 50. Carola, Lena Philipsson. De är ju inte några gamla tråkiga tanter. 50 är det nya 40, så tror jag att det är. Jag har förlikat mig med tanken att fylla 50 men jag känner mig inte som åldern 50. Jag vet att jag fortfarande kan säga “herregud det var någon sur gammal 50-årig kärring”. Så åldern låter hemsk och jag måste förlika mig med att säga “jag är 50”. Å andra sidan har jag länge sagt att jag snart fyller 50. Men på något sätt känns det skönare att säga jag är snart 50 än att jag faktiskt är 50. För sen går det liksom bara utför.

Samtidigt njuter Pernilla av att hon mår bra, är frisk och har fyra fantastiska barn. 

– Jag hoppas jag får leva i 50 år till, säger hon men medger att hon det senaste året har varit dålig på att ta hand om sin kropp.

– Jag är dålig på att träna, som man ju ska göra dagligen för sitt välbefinnande, så det är klart att jag skulle kunna förbättra att ta hand om mig. Vad gäller kosten så äter jag relativt nyttigt. Jag älskar mat och skulle inte försaka bröd för allt smör i Småland, men jag kan hålla igen på det ibland. Jag är ingen godisråtta, äter inte extremt mycket sötsaker och dricker inte massa läsk. Så där har jag ingen ångest.

Pernilla med vännen Sofia Wistam. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Relationen förbättrades - när dottern Bianca flyttade ut

Parallellt med planering inför nya showen, inspelningar av podcasten “Wahlgren & Wistam” som Pernilla gör tillsammans med vännen och kollegan Sofia Wistam, blogg, klädmärke och egen butik, har hon ständigt kamerateamet för familjens dokusåpa “Wahlgrens värld” hack i häl. Programmet har gått hem i tv-sofforna och Pernilla tror hemligheten med succén är att hon och hennes barn, främst dottern Bianca, vågar bjuda på en verklig bild av sitt liv. Här får vi följa familjen deras vardag och ta del av intriger, lycka, med- och motgångar. Pernilla och Bianca har varit öppna med sin komplicerade mor- och dotterrelation, som Pernilla tycker har blivit mycket bättre sedan Bianca skaffade egen lägenhet.

Pernilla Wahlgren om...

...skönhetsingrepp:

– Jag har inte testat botox sedan innan min 40-årsdag. Det landade verkligen fel hos mig. Jag förstår också att du kan ta det utan att det behöver förstöra ansiktet, så antagligen tog de väl för mycket på mig. Men jag tycker det var fruktansvärt. Jag fick ont i huvudet och kände inte igen mig själv. Jag kunde inte le. Det var superobehagligt under hela den tiden det satt i så det har skrämt mig.

...att träffa kärleken:

– Jag kan nog inte säga att det är barnen som har hindrat mig från att träffa någon. Egentligen är det nog jag själv som hindrat mig. Jag har inte varit sugen på att dejta. Men jag är så trött på att prata om det och jag är definitivt trött på att Bianca tjatar om hur länge sedan det var jag hade sex, utan att veta någonting om det. Hon vet ingenting. Jag får mycket förslag, men tyvärr så är det så mycket knäppgökar så kommer det bra killar försvinner de nog tyvärr bland knäppgökarna. Jag har fortfarande en tro på att om jag någon dag träffar någon så kommer det vara på en middag eller en tillställning. Jag tror inte på nätdejting eller att träffas via sociala medier.

...privatliv:

– Säg att jag skulle träffa någon. Det skulle aldrig vara med i “Wahlgrens värld”. Inte som jag kan se det. Skulle jag träffa en man i dag skulle jag inte vilja ha med honom i tv. Och det går inte att ha någon som bor hemma hos oss när man spelar in reality. Så det är väl det som sätter stopp. Om det skulle gå så långt att jag var tvungen att välja mellan kärleken och jobbet så måste man ju prioritera sin familj.

...drivkraft:

– Responsen från publiken är min drivkraft. Jag skulle aldrig orka stå på scen, turnera eller göra den här realityserien utan att få feedback eller otroligt fin respons. Att folk berättar vad man betyder för dem. Att man har hjälpt folk med depression. Eller att folk har fått bättre relation med sina tonåringar för att de tittar på programmet. Det är fantastiskt! Sådana saker gör att man orkar och vill.

...50-årsdagen:

– Jag vet att det hålls på att förberedas en fest för mig som jag själv är lite delaktig i, men jag tror att vi kommer få skjuta på min riktiga 50-årsfest. Den kommer att vara stor, det kommer att bli en hejdundrandes fest. Nu måste jag prioritera min show och jag kommer att fira min födelsedag på scen i den showen. Så alla som kommer och tittar får vara med och fira mig.

– Det finns ju ingenting att tjafsa om längre, om det inte är så att hon kommer hem och blir sur för att vi har flyttat på hennes grejer. Det vi har tjafsat om hemma de sista åren är vardagsgrejer. Men fortfarande är det så att lika mysigt som det är att hon kommer hem, lika irriterande är det att alla mobilladdare försvinner. Men det är som det var med Oliver när han flyttade hemifrån. Även om man är mamma och barn fortfarande så får man sakna dem och det blir lite mer kompisrelation.

Pernilla har fortfarande halva barnaskaran kvar hemma även om Benjamin ofta är i sin musikstudio eller hos sin flickvän. Tioårige Theo, som Pernilla har med Joachim Lennholm, har sedan separationen bott fyra dagar var hos sin mamma och pappa.

– Men nu har vi släppt det där med dagar lite. Vi hjälps åt. Jag bor när hans skola så han kommer ofta hem till mig efter skolan.

Köper hus i Marbella

Så länge det är praktiskt bäst för Theo vill hon bo kvar i kedjehus vid Kottlasjön på Lidingö vill hon göra. Hon älskar husets läge med sjöutsikt men kan inte se sig bli gammal där.

– Någonstans tänker jag att jag nog kommer flytta till lägenhet. Det är inte så att jag är expert i trädgården och tycker det är kul.

I skrivande stund håller Pernilla på att förverkliga en dröm om att utöka sitt boende med ett semesterhus i Spanien. I 17 år har hon hälsat på sina föräldrar i deras hus i Nerja på solkusten och just nu skrivs det papper på ett eget hus i den lyxiga semesterorten Marbella.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

– Besiktningen är inte gjord än men så länge det inte är några konstigheter med den så blir det hus i Spanien. Ett jättecharmigt hus. Precis lagom stort så alla barnen och deras respektive kan få plats. Jag har kompisar som bor i Marbella och de känner mäklaren i byn så vi började kolla på skoj. Så föddes ett litet frö att man kanske skulle köpa någonting. Det är en väldigt gullig by och alla husen ligger väldigt tätt inpå varandra. Och det är ingen trädgård, säger hon och klappar händerna.

"Det är sällan du ser mig dansa eller bli crazy"

Beslutet tog Pernilla efter att ha sett sina föräldrars liv lyftas av att få tillbringa mycket tid i värmen.

– I stället för att sitta i kalla Sverige större delen av året. Där började jag väl känna mer och mer att så vill jag också leva. Från början pratade jag med mina föräldrar om att köpa ett stort hus ihop i Nerja men då sa mina barn att hit vill inte vi åka. Så Marbella blev en mellanväg. Där finns lite mer att göra och bättre restauranger. Utelivet lockas jag inte alls av.

Även hemma i Sverige går Pernilla hellre ut och äter middag och tar ett par drinkar än att röja loss på nattklubb.

– Det är sällan du ser mig dansa eller bli crazy. Jag sitter nog mest och blir trött och glad. Jag tror jag har så mycket energi så när jag dricker alkohol blir jag trött i stället.

Med många bollar i luften och ständigt nya förfrågningar om olika projekt tycker Pernilla att det är underbart att få koppla av hemma. Särskilt som huset på Lidingö ofta också är inspelningsplatsen för “Wahlgrens värld”.

– Det är viktigt för mig att tala om för produktionsteamet att jag måste få någon dag i veckan då jag är ledig. Jag kan inte prestera hela tiden och stå på scen eller framför en kamera sju dagar i veckan. Det orkar man inte. Samtidigt har jag alltid haft en hög växel och jobbat extremt mycket. Bollat barn, familj och jobb. Jag har en hög tröskel för vad jag orkar med.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!