Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
”Ta morgonpromenader!”

Pernilla Månsson Colt: "Jag höll på att bli utbränd"

Från "Husdrömmar" och "Antikrundan" går nu Pernilla Månsson Colt, 51, in i en tidsmaskin. I det nya programmet ”I dag om ett år” möter hon människor som under ett år ska göra en stor förändring i livet. I sitt eget liv har hon blivit snällare mot sig själv och äntligen blivit vän med sin ålder.

– Jag är tacksam för att ha fått vara med i så många år, säger hon.

Anne Haavisto

Pernilla Månsson Colts bästa...

...söndag:

– En drömsöndag har lång sovmorgon, åtminstone till klockan nio vilket är extremt länge för mig. Och så får det gärna vara snö ute så att man kan tända brasan. Sen äter vi en lång frukost, gärna som en hotellfrukost. Alla vill umgås och är på soligt humör och sen gör vi en utflykt hela familjen tillsammans. En härlig utopisk söndag, vi har ju inte ens snö här i Malmö. En vanlig söndag tar jag och min man långpromenader lite senare än tjugo över fem som vi brukar på vardagarna.  

...tv-minne:

– Som tv-tittare minns jag middagarna vi åt som barn framför "Fattiga och rika", "Falcon Crest" och "Dynastin". Jag hade ett eget litet bord som jag rullade fram. Och så drack jag sockerdricka. I jobbet har jag gjort så otroligt mycket och varit väldigt förtjust i alla slags program jag har gjort. Jag tittar inte så mycket bakåt utan är ganska bra på att vara i nuet. Det jag gör just nu är alltid allra roligast. Det har säkert hänt massa tokiga saker, men jag har selektivt minne. Ett minne för livet, från tv-världen, är min vänskap med min kollega Gert Vingård, som har flyttat in i mitt hjärta. En fantastisk människa som är underbar att jobba med. Hoppas vi håller kontakten hela livet!

Pernilla Månsson Colt

Ålder: 51.

Yrke: Programledare.

Familj: Maken Stellan, 54. Barnen Gabriel, 21, och Noel, 11.

Bor: Malmö.

Aktuell: Som programledare för "Husdrömmar" och ” Idag om ett år”, SVT.

...strategi för att inte jobba för mycket:

– Det finns bara 24 timmar på dygnet, att låta jobbet ta mer än hälften av dem som de gjorde för mig under en lång period är inte rimligt. Man måste vila och fylla på med annat, som att läsa böcker eller bara slappa. Jag har fått lära mig själv att det är okej att ligga i soffan och inte göra någonting, det är okej att inte hela tiden prestera. Det är inte lätt och jag övar på det fortfarande. Låt ditt barn läsa sin bok för dig, var här och nu. Det är vansinnigt egentligen, en del människor har inget jobb alls och andra jobbar nästan ihjäl sig, inklusive jag själv. Jag har alltid velat att det ska hända en massa på helgerna, det har varit lite så där forcerat och stressat. Det har tagit lång tid för mig att våga vara lite latare på helgerna. Det är svårt att se den berömda väggen i tid, jag själv var sjukskriven för att jag höll på att bli utbränd. I dag upptäcker jag väggen mycket tidigare.  

...må bra-tips_

– Att ha balans i livet är avgörande. Sov på nätterna, känn lugnet av att ha bra relationer, inom familjen och med vänner. Det går att jobba rätt hårt, om man har balansen. Slarvar man med sömnen blir det fort fel.  

...plats på jorden:

– Käringön på Västkusten. I somras återvände vi dit efter att inte ha varit där på 15 år. Det är en liten klippö längst ut i havsbandet, där det vuxit upp ett litet samhälle. Det är en otroligt häftig plats där jag skulle vilja ha ett eget ställe. Trots att det är litet så finns det riktigt bra krogar och hotell, små vikar och båtar. Barnen springer med flytvästar på och det finns inga bilar alls. Där finns en speciell stillhet som gör mig avslappnad, lycklig och härlig trött. Dagens underhållning är att äta räkor och slänga ut skalen på klipphällen och sen är traktens alla fiskmåsar där och äter. Och så är sophanteringen klar för den dagen.

...tips mot ålderskris:

– Gör något av nollandet så att det inte överskuggar ditt liv. Jag hade ingen fest när jag fyllde 30 eller 40, men när jag fyllde 50 hade jag en stor fest för 150 gäster. Och trots alla nojor jag haft inför varje nollande så var det inte alls tokigt att fylla 50. Visst, kroppen är lite stel och man får slita mer för att kunna göra mer saker och jag borde träna mer än jag gör. Det värsta är inte att man ser äldre ut utan att man inser livets förgänglighet. Jag får acceptera att jag är i utförsbacken på ålderstrappan, men jag hoppas den backen är väldigt lång och inte så brant. Jag har kanske inte någon konkret strategi men jag har förstått att jag inte får någonting gratis längre, utan det är träning som gäller, och acceptans. Man ska försöka att inte noja så mycket, vad är det för liv att krisa för varje gång man fyller jämt? Ta vara på vardagsmotionen är nog mitt bästa tips. Och slarva inte med ansiktsrengöringen på kvällen. Jag är snäll mot mig själv och tänker vilken tur att jag får vara med och uppleva så många år, det är ju inte alla som får det.