En liten pojke i Indien lider av ett ovanligt tillstånd. Redan som 1-åring kom han i puberteten.
1 av 2: En liten pojke i Indien lider av ett ovanligt tillstånd. Redan som 1-åring kom han i puberteten. Foto: iStock
<p>Åkomman brukar kallas pubertas praecox. Det brukar räknas som för tidig pubertet när den inträffar före 9 års ålder hos pojkar. Men det skiljer sig i olika delar av världen.</p><p><strong>Obs! Bilden är en genrebild.</strong><br></p>
2 av 2: <p>Åkomman brukar kallas pubertas praecox. Det brukar räknas som för tidig pubertet när den inträffar före 9 års ålder hos pojkar. Men det skiljer sig i olika delar av världen.</p><p><strong>Obs! Bilden är en genrebild.</strong><br></p> Foto: iStock

Ovanliga diagnosen - pojke kom i puberteten som ettåring

När deras ettåring utvecklade ansiktsbehåring och vuxna genitalier förstod föräldrarna snabbt att något var fel.

Nu har läkare i indiska Delhi slagit fast att bebisen kommit i puberteten - ett mycket ovanligt tillstånd i den här åldern.

– Det är väldigt traumatiskt för ett barn, säger läkaren Vaishakhi Rustagi.

Pubertas praecox, eller för tidig pubertet, är en endokrin störning där puberteten inträffar mycket tidigare än förväntat. För pojkar brukar man numera prata om före 9 års ålder, även om det skiljer sig i olika delar av världen. Ett fall i indiska Delhi är dock mycket mer extremt än så.

Redan när Vaibhav var 6 månader gammal såg han annorlunda ut än andra barn i sin åldersgrupp. Dels var han längre än alla andra och dels hade hans genitalier redan börjat växa på ett abnormt sätt.

LÄS OCKSÅ: 8-åringen säljer lemonad - för att betala sin cancerbehandling

"Uppenbart att något var fel"

– Vi trodde bara att han var ett stort barn så vi besökte aldrig någon läkare. Men när han var ett år så blev det uppenbart att något var fel, säger hans mamma till Hindustan Times enligt brittiska Metro.

Vid 18 månader tog familjen slutligen med honom till en läkare. Då var bebisen 95 centimeter lång, hade ansiktsbehåring, närmade sig målbrottet och hade fullt utvecklade genitalier.

Vaibhavs testosteronnivåer var lika höga som en 25-årings.

"Väldigt traumatiskt"

– Eftersom han var så ung så förstod han inte vad som hände. Han upplevde även sexuella drifter, säger läkaren Vaishakhi Rustagi som behandlar pojken.

– Det är väldigt traumatisk för ett barn i den här åldern. Han kan inte uttrycka sina känslor.

Vaibhav genomgår nu hormonterapi för att blockera förändringarna i hans kropp. Enligt läkaren är det ett vanligt problem att barnet slutar växa och förblir mellan 90 och 120 centimeter i resten av livet om det inte behandlas. Barnet kan också bli våldsamt.

Enligt Metro heter Vaibhav egentligen något annat. Detta för att säkra hans anonymitet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!