Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Tilde de Paula Eby leder ”Efter fem” i TV4 klockan 17–19 tre dagar i veckan.
Tilde de Paula Eby leder ”Efter fem” i TV4 klockan 17–19 tre dagar i veckan.
Tilde de Paula Eby leder ”Efter fem” i TV4 klockan 17–19 tre dagar i veckan.
”Jag gör bort mig varenda gång jag är i tv. Man säger fel, men det är bara mänskligt. Annars skulle jag inte orka sända så mycket.”
”Jag gör bort mig varenda gång jag är i tv. Man säger fel, men det är bara mänskligt. Annars skulle jag inte orka sända så mycket.”
”Jag gör bort mig varenda gång jag är i tv. Man säger fel, men det är bara mänskligt. Annars skulle jag inte orka sända så mycket.”
1 AV 3
Tilde de Paula Eby leder ”Efter fem” i TV4 klockan 17–19 tre dagar i veckan.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
2 AV 3
”Jag gör bort mig varenda gång jag är i tv. Man säger fel, men det är bara mänskligt. Annars skulle jag inte orka sända så mycket.”
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
3 AV 3

”Önskar att jag kunde ha lite bättre självförtroende”

Tilde de Paula Eby hoppas att mammas snällhet har smittat av sig på henne. Har man inget trevligt att säga ska man hålla tyst, tycker hon.

Själv gör Tilde sitt bästa för att vara snäll mot sig själv och andra.

Känner hon sig skör ser hon till att kramas hon med sin man. Nyligen längtade hon så mycket efter maken att hon grät på jobbet.

Åsa Görnerup

1. Vilken är din dolda talang?

– Jag är grym på att baka pizza efter en sommar som pizzabagare på Gotland när jag var 15.

2. Vem är den snällaste människa du känner?

– Min fantastiska mamma. Utan henne skulle jag fortfarande fladdra vilt i vinden. Hon är så himla snäll, ser människor och dömer ingen. Mamma är den mest genuint jämlika och godhjärtade människa jag känner. Jag hoppas verkligen att det har smittat av sig lite.

Tilde de Paula Eby

Ålder: 47.

Gör: Programledare.

Bor: Vasastan, Stockholm.

Familj: Maken Thomas de Paula Eby, 39. Barnen Elian, 20, Zion, 19, Naemi, 15, Ilyah, 8. Aktuell: Leder ”Efter fem” i TV4 klockan 17–19 tre dagar i veckan.

3. När är du riktigt pinsam?

– Jag brukar inte skämmas särskilt mycket för någonting faktiskt. Du får fråga mina barn. Fast de är också snälla och säger att de älskar mig som jag är.

– Möjligtvis tyckte de under en viss prepubertal ålder att det var pinsamt när vi gick på stan och jag började sjunga för att det var så härligt väder. Då kunde de be mig vara lugn.

– Jag kan skämmas när har varit dum och orättvis. När min egen trött­het går ut över någon annan och jag känner att jag inte räcker till.

– Jag gör bort mig varenda gång jag är i tv. Man säger fel, men det är bara mänskligt. Annars skulle jag inte orka sända så mycket.

LÄS OCKSÅ: Uno Svenningsson: ”Carina är ett enormt stöd på alla plan”

4. Om du fick ändra något i ditt utseende – eller en egenskap – vad skulle det vara?

– Jag önskar att jag kunde ha lite bättre självförtroende och vara lite mer självsäker. Inte vara så orolig, utan kunna vifta bort saker och ting, inte analysera det.

– Någon gång varje dag brister mitt självförtroende. Varför vet jag inte. Jag jobbar hela tiden med att stärka min självkänsla, men så är det väl för alla? Man är stark ibland och skör ibland. Att vara stark jämt är omänsk­ligt.

– Jag hanterar min skörhet genom att krypa upp i min mans famn. Visst, jag försöker tänka positivt, strunta i saker och tycka att jag är bra nog, men i själva verket behöver jag bara någon som kramar mig och säger att jag är älskad precis som jag är. Sedan vet jag att i morgon är en ny dag.

Tilde de Paula Eby har lett ”Let's dance” tillsammans med David Hellenius sedan 2017. Säsongen 2020 blev hennes sista. Foto: OLLE SPORRONG

5. Vad är du mest nöjd med hos dig själv?

– Att jag är snäll. En egenskap man ska lyfta fram i alla lägen. Det bästa jag vet är när folk är snälla och generösa. Gör någon fel vet jag att det förmodligen inte var meningen. Att kunna förlåta och be om ursäkt är viktigt.

– På min redaktion kan jag gå undan och kolla om det är bra, om någon ser pressad ut. Tynger något mina barn ser jag det.

– Jag försöker också vara trevlig mot dem jag möter. Stöter någon i mig på tunnelbanan säger jag alltid förlåt, även om det var den andre som gick in i mig. Att försöka vara lite trevlig och snäll ger mycket mer än vad det kostar.

LÄS OCKSÅ: Carolina Gynning: ”Mina känslor för Viktor är desamma”

6. Vilken pryl kan du inte vara utan när du reser?

– En pappersbok och numera läsglasögon. Jag älskar att läsa och läser allt när jag har lite tid över. Utöver jobbet och mina barn är det mitt enda intresse.

– Ljudbok har jag försökt mig på, men det fungerar inte. Jag vill höra min egen röst och vill inte att någon annan bestämmer takten när jag läser.

– Senast läste jag Fredrik Backmans ”Folk med ångest”. Helvete vad bra den är! Som en liten chokladask av ren och skär lycka! En pärla! Jag skrattade högt, fick tårar i ögon, kände ångest och lättnad. Hans sätt att sätta ord på saker och ting är fenomenalt. Jag läste den på en dag.

7. När skrattade du senast?

– När jag hänger med mina barn skrattar jag alltid. De är så jäkla roliga på olika sätt.

8. När grät du senast?

– Räknas det om det är känslogråt? Det här är en skitlöjlig grej, men nyligen fick jag ett sådant sjukt längt efter min man. Jag satt i sminket på TV4 och längtade så mycket att jag fick tårar i ögonen. Känslan var så stark att jag Facetajmade honom. Men det var inga ledsna tårar. Vi hänger alltid så mycket vi kan.

LÄS OCKSÅ: ”Vid Ullas sida blir jag en bättre människa”

9. Vad gör dig riktigt arg?

– Människor som lägger ut kommentarer på sociala medier när de bara har en massa negativa saker att säga. Det gör mig riktigt förbannad.

– När de skriver att jag eller andra kvinnliga programledare ser ut på ett visst sätt. När till exempel en jätteduktig programledare lett ett stort program med nervositet och gjort sig så fin man kan. Sedan står det något plumpt om hur hon ser ut. Då går jag hemma i min ensamhet och fräser, men jag ger mig aldrig in i diskussion med någon som är småsint.

– De är inte värda en sekund av min uppmärksamhet eller ansträngning. Vad är det för människor? Har man inget snällt att säga ska man hålla käften. Är det konstruktiv kritik, då tar man det mellan fyra ögon, inte i offentliga sammanhang. Det är bara elakt.

– För att vara en motvikt till det negativa kan jag gå in och plussa på någon annans konto.