Ola Salo har inga problem med att bli äldre.
"Jag är väldigt lugn med mitt åldrande och bekväm med idén om att bli äldre. Jag har alltid innerst inne känt mig som medelålders och ibland i min ungdom kändes det som om jag fick spela att vara ung"
1 AV 2
Ola Salo har inga problem med att bli äldre.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 AV 2
"Jag är väldigt lugn med mitt åldrande och bekväm med idén om att bli äldre. Jag har alltid innerst inne känt mig som medelålders och ibland i min ungdom kändes det som om jag fick spela att vara ung"
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ola Salo: "Jag är ganska jobbig att leva med"

Alla delar i föräldrarollen kom sig inte naturligt för snart turnéaktuella artisten Ola Salo, 41. Han jobbar hela tiden med sin personliga utveckling.

– Jag är ganska jobbig att leva med. Men jag har jobbat fokuserat på att kunna stänga av min självupptagenhet när jag kliver av scenen, säger han till Söndag.

Det har gått nästan 20 år sedan Ola Salo slog igenom som färgstark sångare och frontfigur i succégruppen The Ark. Fram till att bandet splittrades i september 2011 hann de bland annat släppa en rad hits och vinna Melodifestivalen. I dag är Ola noga med att vårda den katalog han byggde upp under bandets aktiva år. 

– Det handlar inte längre om att bara skapa nytt. Det jag har skrivit under åren har bestått och folk vill höra de låtarna. Nu är jag något slags vaktmästare som sköter om trädgården snarare än en uppfinnare, säger han. 

Han beskriver 2018 som ett år då han vill nå en bredare publik, och efter sin medverkan i SVT:s "Stjärnornas stjärna" åker Ola i sommar ut på en folklig turné med Diggiloo. 

– Det är ju numera Sveriges största sommarturné, och jag tycker mig märka att de har gått in för att bredda sitt koncept och ha med en större variation på artisterna. De vill ha med mig och det känns som ett spännande år att vara med.Han uppskattar kontrasten i att röra sig mellan smala och breda sammanhang. 

Ola Salo om Diggiloo-turnén

– Det som alltid har varit intressant med artisteriet är att kombinera att skriva och uttrycka saker jag tycker är viktiga och som jag kan stå för men också hitta hur jag får ut det till en bred publik. Jag har aldrig riktigt accepterat att det svåra och komplexa hör hemma hos en liten smal publik. Och att det som når en bred publik ska vara ytligt och glättigt. 

– Jag har velat befinna mig mellan de världarna och syssla med ett artisteri som är dubbelbottnat och samtidigt omedelbart och lättillgängligt. Show som konstform har alltid intresserat mig. Det var väl lite ovanligt när The Ark kom. Vi hade de här elementen av show och scenkläder även om vi var ett band som kom från det alternativa hållet. 

Ola Salo

Ålder: 41. 

Gör: Artist. 

Bor: Malmö. 

Familj: Hustrun Anneli Pekula, 47. Döttrarna Judith, 8, och Miriam, 2. 

Aktuell: Turnerar med "Diggiloo" i år, premiär i Malmö den 4 juli, sista konserten på Ulriksdals slott den 18 augusti. 

I Diggiloo-gänget i år har han rutinerade kolleger som Charlotte Perrelli, Tommy Nilsson och David Lindgren men också nykomlingar som Ida Redig och Kamferdrops. Trots att Ola, efter alla framgångsrika år i branschen, är en av de mest rutinerade artisterna har han ofta svårt att ta den rollen i gänget. 

– Det är komplicerat, för jag märker att så fort jag kliver in i ett nytt sammanhang så känner jag mig som om jag är yngst. Jag tror det har att göra med att jag är lillebror. Men för varje år som går blir det mer så att jag verkligen inte är yngst. Och jag märkte aldrig riktigt när det blev så. När jag gjorde den första uppsättningen av "Jesus Christ Superstar" var alla lärjungarna äldre än mig och när jag gjorde sista var alla yngre än mig. Min identitet är att jag ofta tar en lillebrorsroll. 

Jag är väldigt lugn med mitt åldrande

Att bli äldre är annars ingenting han har något emot. 

– Jag är väldigt lugn med mitt åldrande och bekväm med idén om att bli äldre. Jag har alltid innerst inne känt mig som medelålders och ibland i min ungdom kändes det som om jag fick spela att vara ung. Det kan ha att göra med min kyrkliga uppväxt, jag hade ett ålderdomligt sätt att prata och bete mig på som gjorde att jag inte alltid passade in i ungdomliga sammanhang. 

Samtidigt har Ola alltid stått för lekfullhet, som också är en viktig del i hans artisteri. 

– Mitt trick är att våga ge sig hän i musiken och se vart den leder. Jag blir väldigt starkt påverkad av musik. Den där känslan man hade när man var i yngre tonåren och lekte att man var artist framför spegeln. Den får man aldrig släppa. Även när jag går upp på en scen i dag måste jag hitta in i "shit vad kul det är att vara artist och sjunga för den här publiken". Min styrka är att jag nästan aldrig har svårt att hitta in i den känslan. Men det hänger nog ihop med att jag inte är intresserad av att göra det perfekta framträdandet. 

I årets Diggiloo syns Ola Salo, Mendez, Ida Redig, Kamferdrops, Marika Carlsson, Tommy Nilsson, Christer Björkman, Mariette, Charlotte Perrelli och David Lindgren. Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBEERG

Samtidigt kämpar han med sin största skräck. En rädsla för att vara tråkig som grundar sig i både hans yrke och person. Men sedan Ola blev pappa åt döttrarna Judith och Miriam har han tvingats jobba aktivt med den sidan av sig själv. 

– Som förälder måste jag faktiskt vara lite tråkig ibland. Du är den som måste sätta gränser för skärmtid och lek. Och påpeka allt tråkigt som måste göras. Borsta tänderna, gå och lägga sig. Det är en stor utmaning för mig. 

Kan vara jobbig att leva med

Just den delen av föräldraskapet kom inte naturligt för honom. 

– Jag hade en idé, innan jag blev förälder, om att det nog var enkelt. Att det bara handlade om att ge sitt barn uppmärksamhet och villkorslös kärlek. Sen inser du att det handlar om mycket annat också. Att sätta gränser och lära barn hur man är en fungerande människa i samhället. Då blir du tvungen att utveckla någon slags traditionell föräldraroll inom sig själv. Det har jag fått jobba med. Jag har lite svårt att hitta in i den här auktoritära rollen som jag ändå förstått är en nödvändig del av föräldraskapet. I en familj där pappan är pajas kan det nog lätt bli så att den andra föräldern får ta mer av det tråkiga. 

Han tror själv att han generellt är ganska jobbig att leva med. 

OLA SALO OM ...

... BALANS 

"Jag har aldrig varit särskilt bra på balans. Jag har varit bättre på att försöka balansera olika extrema grejer mot varandra. Men med åren har jag kommit fram till att det också är ett sätt att uppnå balans på. Jag tror man ska vara ärlig mot sig själv och se till att göra det man tycker är roligt och meningsfullt. Att du känner att du håller på med det du egentligen vill hålla på med. Och att hitta stunder av vila är otroligt viktigt. Jag försöker bli bättre på det hela tiden." 

... LIVSPUSSLET 

"Det är väldigt roligt att jobba, men det har kommit att bli en ännu viktigare del av mitt liv att få vara med min familj och mina barn. Och plötsligt blir livet ett ständigt pusslande. Att hitta all tid som behövs för att jobba och samtidigt vara en bra och närvarande förälder. Det är ganska svårt att få ihop, särskilt som jag reser så mycket i mitt jobb." 

... TRÄNING 

"I perioder tränar jag. Jag tycker väldigt mycket om att springa. Tyvärr är det en ganska tidsödande form av träning, vilket gör att det är svårt att hitta tid till det mellan familj och karriär. Jag försöker ändå träna lite regelbundet. Det blir också nödvändigare ju äldre man blir. Man har liksom inget gratis längre i den här åldern." 

... HÄLSA 

"Jag har lyckats sluta röka och dricka, men jag tror inte man lyckas förändra sitt liv om man inte hittar en lustfylld anledning. Jag insåg att jag skulle bli gladare och må bättre om jag slutade dricka. Jag insåg att jag skulle bli piggare och få mer energi och vara mer konsekvent i min moralfilosofi om jag slutade äta kött. Jag tror inte man kan göra förändringar i sitt liv bara i en strävan efter att vara duktig. Jag har aldrig längtat tillbaka till att dricka, röka eller äta kött. Det är nog för att jag hittat annat att dricka, äta och göra som fyller mitt liv med glädje."

– Jag är ganska självupptagen, grubblande och ältande. Jag kan vara lite deppig av mig ibland och jag kan lätt sugas upp i det jag håller på med och tycka att det är det viktigaste i världen. Allt det där var värre förr i tiden, och jag har jobbat ganska hårt med att vara mindre självupptagen och mer av en lagspelare. Men det är klart att självupptagenheten faktiskt är en del av artisteriet. Men för att samtidigt kunna vara en vettig människa är det bra att utveckla förmågan att kunna stänga av den självupptagenheten när du kliver av scen. Det har jag inte alltid varit så bra på, men jag har jobbat ganska fokuserat med att bli bättre på det. 

Ola om hustrun Anneli: "Hon är verkligen bra för mig"

Hustrun Anneli beskriver han som den klokaste och smartaste personen han vet, och i henne har han ett bra bollplank. 

– Jag har ett stort intresse för psykologi. Både hur jag själv och andra fungerar. Det är intressant att ha någon att ha regelbundna samtal om sådant med. Jag pratar mycket med min fru, som är terapeut. Men det är hennes jobb, så det finns ju en gräns för hur mycket sådant hon vill prata om på sin lediga tid. Men hon är verkligen bra för mig. Jag krånglar till saker. Det är en stor del av min personlighet. Till viss del är det att vara kreativ. Att man kan gräva i saker och hitta andra infallsvinklar. Att ta någonting som ser självklart ut och vända och vrida på det är mycket mer komplicerat och intressant. Men i det vardagliga livet är det bra om man kan göra saker lite mer enkla. Jag behöver ständig hjälp med att hitta den enkla lösningen på saker och ting och där är Anneli suverän. Jag kan göra enorma problem av små problem och då säger hon bara "det är så här". Och hon har i princip alltid rätt. 

För många år sedan hittade Ola också en terapeut som han fortfarande i dag håller kontakten med. 

– Jag tyckte så mycket om honom och vi har fortfarande regelbundna samtal. Dels för att det är skönt att ha som en livscoach men också för att psykologi är ett stort intresse.