Micke Leijnegard är aktuell med underhållningsprogrammet "Duellen" tillsammans med Carolina Klüft.
1 av 2: Micke Leijnegard är aktuell med underhållningsprogrammet "Duellen" tillsammans med Carolina Klüft. Foto: SVT
Programledaren tillsammans med sonen Igor.
2 av 2: Programledaren tillsammans med sonen Igor. Foto: / STELLA PICTURES

Micke Leijnegard: "Det håller mig levande"

Micke Leijnegard fick barn sent och njuter av familjelivet på lantstället i Öregrund. Där rasar kilona när han lunkar omkring med hammare och såg. 

Nu leder han nya lördagsunderhållningen ”Duellen” tillsammans med Carolina Klüft.

Micke Leijnegards bästa…

…söndag

– Då är hela familjen på lantstället, som vi bygger i Öregrund. Det är ett dilemma, då jag samtidigt vill umgås med barnen. Det sinkar bygget och tar tre gånger så lång tid när de vill köra lite med skruvdragaren. Jag bygger tillsammans med min fru Sanna och svärfar, som lärt oss grunden. Svärfar hittade en tomt med stuga vid färjeläget av en slump. Efter ett tag fick vi frågan om vi ville bygga en liten stuga. Utanför fönstret har vi hamnbassängen. Det är superlyxigt.

…middag

– Vi har flyttat till ett kvarter som har en magisk innergård. Där bor några av barnens kompisar och vi umgås mycket med deras föräldrar. Vi äter på innergården och då ska Igors kompis pappa laga maten. Senast gjorde han en riktigt god chiligryta. Det här är en ny upplevelse för oss. I Stockholms innerstad bor man i små, små celler och får ringa och boka dejt med barnens kompisar. Innergården är både kollektiv och en by på landet. Det har förändrat barnens liv att kunna gå ut och leka själva.

…tävlingsmänniska

– Hm. Jag är inte en tävlingsmänniska. Jag gillar lagidrott som fotboll eller kubb. Ett enkelt, uppsluppet umgänge. Det där att vinna till varje pris gör mig nästan irriterad. Det har sabbat många midsommarfester, när en sur typ fuskat för att vinna. Jag har träffat många fina idrottare i "Mästarnas Mästare" och nya programmet ”Duellen”. Gemensamt för de stora stjärnorna är att de inte i första hand vill slå motståndare utan i stället utmana sig själva och mäta sig med naturens krafter. I ”Duellen” tävlar Carolina Klüft mot ett tunnelbanetåg mellan Hötorget och T-centralen. Hon springer ovan jord och ska ta sig ned till perrongen. Det är väldigt häftigt med människa mot maskin.

LÄS OCKSÅ: Pernilla Wahlgren: "Jag har lyckats hålla ihop familjen själv" 

…form

– Jag är inte i superform och borde vara mer disciplinerad med konditionsträningen. När vi byggt under somrarna har jag upptäckt att det kanske är det som kroppen är gjord för: Att lunka omkring på en byggarbetsplats med hammare och såg. Kilona rasade och jag kände mig stark. Det är likadant med trädgårdsarbete.

…lycka

– Barnen. Det finns ingenting i mitt liv som ens är i närheten. Det är så underbart att vara med dem. Om man är dubbelmoralisk eller inkonsekvent får man veta det. Det håller mig levande. Att barnen inte är mina var en drabbande insikt. De är på besök och kommer ge sig i väg, men om jag sköter mina kort kommer de tillbaka ibland. Det var bra att jag var 44 när jag blev pappa. Som ung är man så uppe i sig själv. Jag har blivit väldigt lättrörd tack vare barnen. De har skakat loss en massa hämningar.

…last

– Det är snuset. Det fräter mot tandköttet och tandläkaren har sagt att jag måste ta det lugnt. En annan last är smågodis. Jag måste tänka mer på magomfånget.

LÄS OCKSÅ: Hanna Hedlund: "Martin vet alla mina fulsidor och jag hans" 

...kvinna

– Sanna är oslagbar. Hon är så befriad från manér. Vi möttes genom kompisar. Det första jag såg var hennes fantastiska leende. Hon befann sig i en egen dimension bland de andra brudarna. Lite som Peter Forsberg, som inte rörde sig som andra hockeyspelare. Det kanske är för att hon inte förställer sig? Från första stund var hon väldigt tydlig och ärlig och vågade visa både kärlek och brister. Vi är varandras bästa kompisar. Det är magiskt bra. Jag trodde inte att jag skulle få uppleva det.

…beundrarbrev

– När jag gjorde programmet "Existens-tv "skulle jag vara väldigt personlig. Det bara rasade in beundrarbrev och jag fick brev jag från en man och två kvinnor med rena kärleksförklaringar och frågan om vi skulle kunna ses. Alla tre blottade sig och la upp hjärtat på bordet. Deras sårbarhet berörde mig, men det kändes som om jag lurade dem lite. Jag förklarade att den de blivit förälskade i är inte jag. Det är bilden av mig, där jag framställer mig i god dager.

…bekräftelsebehov

– Det har alltid varit stort, vad det beror på vet jag inte. Men bekräftelsen man får av att synas offentligt är värdelös, den är en best som inte går att mätta. Jag är lyckligt lottad och rör mig strax under högsta kändisnivån. Det är aldrig någon som kommer fram på tunnelbanan. Henrik Schyffert eller Charlotte Perrelli har det mycket värre, tror jag. De är nästan som superhjältar för sina fans. Jag är bara en journalist som råkar synas.

…livsinsikt

– Jag hade tur som fick växa upp på 60- och 70-talet. Allt för barnen var gratis, samma skola till alla. Jag förstod aldrig att vi var fattiga. I dag hade jag inte haft en chans. Det fanns ingen drivkraft i mig att göra en klassresa och vi hade inga akademiska traditioner i släkten. Jag gick komvux, folkhögskola och fick mogna i lugn och ro. När jag väl hittade vad jag var bra på var det klockrent. Jag var en sådan turknutte.

…hushållssyssla

– Jag tycker om att diska för hand och dra av diskbänken med en trasa så det glänser. Det är någonting med att få rent. Dammsugning däremot är tröstlöst, det märks ju knappt.

…lyx

– Det är nog ändå att få vakna i vårt eget hus, sätta på kaffekokaren, kliva ut på gräsmattan och ha trädgården, vattnet och stillheten. Där inne ligger barnen och om en stund kan jag gå in och väcka dem. Då är det fullbordat.

…stad

– Det är lite kluvet. Barndomen tillbringade jag i Skellefteå. Jag kommer inte ifrån att det är min stad i hjärtat, men jag älskar Stockholm också. Jag flyttade ned 2004 och fram till dess tyckte jag att stockholmare var sura, hårda och buttra. Nu har jag insett att det bara är ett sätt att överleva, för du orkar inte möta alla blickar hela tiden, som man gör på landet. För att stå ut med resan mellan hemmet och jobbet måste du skärma av dig, som om du sitter ensam i bil. Det är otroligt häftigt att se hur smidiga stockholmare är i trängseln. Stöter du ihop med någon på stan kan du vara helt säker på att det är en lantis, som inte har lärt sig rytmen.

…semester

– Det är nog i Öregrund. Jag har flugit mycket i jobbet. Att förflytta mig väldigt långt, väldigt snabbt, är något jag gillar mindre och mindre. Nu låter jag som en riktig bakåtsträvare, men jag tycker man reser lite i otakt med sig själv. Vi har just kommit hem från Mallis. Folk säger att det är så lyxigt att flyga dit på tre och en halv timme. I verkligheten tog det åtta och en halv timme från dörr till dörr. Då kände jag nej, nu blir det semester i Sverige. Bästa semestern är nog att åka tåg i takt med sig själv. Då hinner man med och kan röra sig. Jag skulle önska att det fanns ett tåg, där man kunde gå och lägga sig på T-centralen och vakna i Paris eller Berlin.

…fåfänga

– Klart jag är fåfäng. Jag syns ju mycket och blir ständigt påmind om hur jag ser ut. Jag är inte road av kläder, men tillräckligt fåfäng för att vilja se hyfsad ut när jag går ut på stan. Då har jag jeans och T-shirt, försöker vara hel och ren och se till att kudden inte är kvar i håret. Jag är nog fåfäng bakvägen på något sätt och klär ned mig för att inte visa mig fåfäng. Att gå runt i väldigt chica kläder skulle jag tycka var pinsamt. Det har nog mycket med punken under tonåren att göra. Jag blir provocerad om jag ska anpassa mig till ett modehus.

…städprodukt

– WC-ankan. Jag gillar att snabbt rensa upp med den.

…romantik

– Det är nog att jag och Sanna lånar bort barnen och åker och bor på fint gästgiveri någonstans. Då sover vi nog mest, äter gott och drar oss länge på morgonen och går sedan runt och flanerar. Att bara umgås i lugn och ro. Det låter som ett riktigt 1800-talspar där jag har spatserkäpp och hon krinolin.

…småbarnsliv.

– Det är ju slitsamt förstås, men nu när yngsta barnet snart fyller fyra har jag kommit upp ur värsta gropen och behöver inte längre gå omkring och vara rädd för att han ska ramla och slå i huvudet. Nu är det lite stadga i honom. Jag är inte längre bara livvakt, utan har börjat umgås med honom. Jag försöker få dem göra något annat än spela datorspel och bygger tågbana eller spelar sällskapsspel.

...pappaegenskap

– En bra egenskap är att jag verkligen vill vara en bra förälder och är medveten om att jag inte alltid är det. Jag är lyhörd, följsam och ständigt beredd på att jag måste ändra mitt sätt att vara.

…ålderskillnad.

– Det är 13 år mellan mig och Sanna. Jag ser ju en generationsskillnad. Jag uppvuxen i ett tryggt ombonat Sverige och hon i ett hårt och kallt konkurrenssamhälle. Men vi har ändå sett liknande tv-program.

…tro

– Nej, jag har ingen tro längre, men jag är väldigt glad för min uppväxt. Jag har fått en väldigt bra människosyn. Det låter som en kliché, men den bygger på alla människors lika värde. Det fick jag med mig med modersmjölken. Jag kan bli impad av titlar, statsministrar, FN-ambassadörer och företagsledare, men jag har aldrig känt mig sämre än någon av dem.

…syskonskara

– Jag är äldsta pojken av fem syskon och har en storasyster. Det har nog betytt mycket. Jag har inte haft några problem att ta på mig lite ledarroll och ta ansvar. När jag var liten var jag tydligen hemsk mot mina bröder och drev dem för hårt. Lite storebror, som inte bangar för en stor utmaning.

Micke Leijnegard

Ålder: 52.

Gör: Programledare.

Bor: Stockholm.

Familj: Hustru Sanna, projektledare på försäkringsbolag, tidigare nanofysiker. Barnen Igor, fyller 8, och Varg, fyller 4.

Aktuell: Leder SVT:s nya lördagsunderhållning ”Duellen” tillsammans med Carolina Klüft. Premiär 19 augusti klockan 20 i SVT1. Kör nya quizzen ”Nutidskampen” på mobilappen Duo varje fredagsmorgon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!