Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MÄNSKLIGT

Publicerad 14 apr 2017 06:00

Mia Parnevik om viktresan: "Jag börjar se resultat"

Mia Parnevik har påbörjat en resa mot ett hälsosammare liv: "Jag är peppad på att ta hand om kroppen på ett bättre sätt än vad jag har gjort, och inte sätta alla andra först. Nu är det inga ursäkter, nu tar jag tag i det".

Mia Parnevik har påbörjat en resa mot ett hälsosammare liv: "Jag är peppad på att ta hand om kroppen på ett bättre sätt än vad jag har gjort, och inte sätta alla andra först. Nu är det inga ursäkter, nu tar jag tag i det".

1/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Mia Parnevik och Jesper har varit ett par i 30 år.

Mia Parnevik och Jesper har varit ett par i 30 år.

2/2

Foto: Markus Marcetic

Fyra barn, 49 år, och alltid full av omtanke om andra.

Nu har Mia Parnevik påbörjat en viktresa med fokus på träning, kost och hälsa för egen del.

– Jag ska satsa på mig själv, det är dags nu, säger hon.

Ännu en succésäsong av "Parneviks" i TV3 är avslutad, och i Mia Parneviks liv spinner hjulen fortsatt med full fart. I höst är hon tillbaka i tv-rutan i programmet "En resa för livet", som görs i samarbete med SOS Barnbyar.

– Det händer saker hela tiden, Philippa ska snart ta studenten och jag jobbar för fullt med mina viner, berättar hon.

Men mest av allt fokuserar hon på sig själv. 

– Jag är peppad på att ta hand om kroppen på ett bättre sätt än vad jag har gjort, och inte sätta alla andra först. Nu är det inga ursäkter, nu tar jag tag i det!

Sedan i januari tränar Mia Parnevik dagligen, ofta tillsammans med maken. Hon har också lagt om kosten. 

– Jag börjar se resultat. Fram till nu har det mest handlat om att inte äta pasta, ris och bröd. Jag har försökt få kontroll på det själv men nu tar jag in dietist också och gör det ordentligt. Nu är det steg två. Viljan är viktigast och den har jag, nu ska jag bara göra det här.

LÄS OCKSÅ: Mia Parnevik: Jag har några stora hemligheter 

Mia Parnevik: "Jag har aldrig sett mig själv som överviktig"

För sju år sedan opererade Mia Parnevik bort livmodern och äggstockarna, då hon hade problem med smärtor och bar på en rädsla för att få cancer.

– Efter operationen har jag stadigt gått upp i vikt. Det har jag inte tagit tag i, jag har varit slarvig.

Det sociala umgänget kring mat har varit en bidragande faktor.

– Det blir ofta så när man har mycket gäster. Då sätter man fram de här härliga chipsen och en massa gottigott. Man tuggar i sig all den här skiten. Även om det är trevligt så kan jag ju ställa fram morötter i stället. Det är bara att göra hälsosammare val.

Vilka fördomar mot överviktiga har du mött?

– Jag har aldrig sett mig själv som överviktig. Det är nog en ganska viktig sak att säga. Även om jag är det så har jag tyckt om – och tycker om – mig själv. Jag är trygg och har en bra självkänsla. Även om någon annan skulle ha sagt "lite för mycket tuttar här och lite för mycket rumpa där" har jag inte brytt mig. Jag är totalt ointresserad av vad andra tycker. Det handlar bara om hur man mår i sig själv. Mår jag inte bra är det intressant, allt annat är onödig energi. Alla måste få vara glada i sin egen kropp! Sen får det inte vara sjukligt, åt något håll.

Det som gjorde att Mia Parnevik till slut bestämde sig för att prioritera sin egen hälsa var att orken sviktade. För två år sedan åkte hon akut till sjukhus med en misstänkt hjärnblödning, som visade sig vara en kraftig migränattack. Efter det har energin aldrig riktigt kommit tillbaka.

– Det har varit stressrelaterat, jag har haft brist på ork. Jag är van vid att ha mycket energi, men när kroppen säger i från är det en varningssignal. Man måste ta hand om sig.

LÄS OCKSÅ: Lars Lerin om livet: "Min bästa tid är nu" 

Nu tar hon det hela ytterligare ett steg genom ett samarbete med viktminskningsföretaget Nutrilett, som sponsrar henne med produkter.

– Samarbetet passade himla bra, eftersom jag är inne i den här grejen nu. Vi har precis börjat. Jag får hjälp av en dietist, men det allra bästa är att man har en stängd grupp på Facebook som man pratar med, en hemlig liten grupp med tjejer och killar där vi peppar varandra. Just det där med vikten är känsligt - folk skäms. 

Jesper Parnevik och Mia Parnevik

Foto: LINUS HALLSENIUS/TV3

Mia Parnevik om stödet från Jesper: "Helt fantastiskt"

Mia Parnevik är noga med att poängtera att det för hennes del handlar om hälsa och välmående – inte kilon.

– Jag hatar vågen! Vågen är inte min vän. "Det är bara siffror" säger de, men jag har tyckt att jag känner själv utan att veta vad jag väger.  Fast jag kanske måste ställa mig på vågen nu.

Målet är att vara i god form och ha satt en ny balans när sommaren kommer.

– Vi har ju sommar året runt här, men det är ändå härligt att ta tag i någonting för någonting. 

Maken Jesper är ett stort stöd.

– Han är ju träningsnarkoman på alla sätt. När han fokuserar gör han det 100 procent, ska han träna upp ryggen gör han det 100 procent. Hans stöd har varit helt fantastiskt! Nu när vi har varit på resor har han gått upp extra tidigt för att dra med mig till gymmet. 

Vad tränar ni?

– Framför allt cyklar vi väldigt mycket, det har blivit min escape. Vi cyklar längs havet, tre och en halv mil per dag. Efter halva vägen stannar vi och käkar frukost på ett fik. Vi dricker gröna drinkar och sen cyklar vi tillbaka. Jag gillar inte att springa och såna saker. Jag vill ha kul på vägen. 

En längre intervju med Mia Parnevik kommer i Expressen Söndag den 23 april.

Relaterat