Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
01:17Premium
Berättar om sin hälsoresa och hur Jesper stöttar henne.

Mia Parnevik: "Jag vill ju gå ner mer i vikt"

Självförtroendet och livslusten har alltid kommit inifrån för tv-profilen Mia Parnevik, 50. Efter förra årets dramatiska viktminskning på 15 kilo har några av dem smugit sig på igen. Nu tar hon nya tag - för hälsans skull.

– Det handlar om att känna sig lite starkare. Känslan av "I can do this".

I januari förra året startade Mia Parnevik sin hälsoresa. Mellismackorna och chipsen byttes ut mot Nutrilett och råa grönsaker. Mia tog bort pasta, ris och bröd ur kosten och drog ned på köttet. Kilona rasade och tv-personligheten kom återigen i sina gamla favoritjeans. 

Drygt ett år senare är hon på Sverigebesök. Mia är barfota och sitter uppkrupen i en obäddad hotellsäng. 

Hur går det med din hälsoresa? 

– Den går hyfsat bra. Alltså, jag gick ned över 15 kilo. Nu ligger jag kvar på nio, tio kilo under startvikten. Det är som alltid. När julen och alla släktingar kommer till oss, kommer chipsen och allt annat fram. 

Mia Parnevik

Bor: Lyxvilla på 1 300 kvadrat på ön Jupiter, Florida.

Familj: Gift med Jesper Parnevik, 53, sedan 1994. Barnen Peg, 22, Penny, snart 21, Philippa, fyller 19 den 16 maj, Phoenix, 17.

Yrke: Tv-profil och vinproducent.

Aktuell: "Parneviks" fjärde säsong sänds på TV3 och Viafree. Sista avsnittet visas i början av maj.

Att Mia gått upp fem, sex kilo på sistone är inte konstigt. Under julhelgen bodde Jespers familj, pojk- och flickvänner i den palatsliknande villan Mia Casa i Jupiter i Florida. Under fem veckor var de 23 personer till frukost, lunch, middag. Därefter kom hela Mias släkt. Då hade Parneviks 20 personer boende hos sig i två veckor till. Efter det fyllde Mia 50 och hela huset fylldes med kompisar. 

– Därav har jag nog gått upp de här kilona. Har du folk hemma och de är på semester vill de ju käka god mat, vindruvor, ost, kex och snacks. De vill gå på goda restauranger, dricka ett glas bubbel och ett glas vin till maten. Det går ju bra, men bor de i mitt hem då är det lite jobbigt. Att sitta själv med specialkost funkar inte. 

LÄS OCKSÅ: Jesper Parnevik: "Vi känner oss kompletta med varandra" 

Mia Parnevik vill fortsätta gå ner i vikt

I höst och vinter har familjen dessutom haft tv-teamet boende hos sig under inspelningarna av "Parneviks". 

Att familjen nu är själv ett tag tycker hon är lite skönt. Så fort Mia får tid över ska hon göra ett hälsoryck. En stor skillnad mot tidigare är att det inte längre är något som stressar henne. 

– Jag vill ju gå ner mer i vikt, men nu vet jag vad jag behöver göra. Jag vet också att jag har ett mer hälsosamt leverne i dag. 

I januari förra året påbörjade Mia Parnevik sin hälsoresaI januari förra året påbörjade Mia Parnevik sin hälsoresaI januari förra året påbörjade Mia Parnevik sin hälsoresa
I januari förra året påbörjade Mia Parnevik sin hälsoresa Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

För åtta år sedan opererade Mia bort livmodern och äggstockarna. Hon hade smärtor och var rädd att det skulle leda till cancer. Två dagar efter operationen gick Mia, som då var 42 år, in i klimakteriet. Sakta men säkert gick hon upp i vikt. 

För ett par år sedan kom vändningen. Mia åkte in akut på sjukhus med misstänkt hjärnblödning. Det visade sig vara en svår migränattack. Mia hade varit utsatt för mycket stress och nu sa hennes kropp ifrån. Efteråt kom aldrig energin tillbaka. 

Barnen och Jesper tjatade på henne att tänka på hälsan, men det gjorde bara Mia irriterad. Viljan måste komma från henne själv, och en dag bestämde hon sig bara. 

LÄS OCKSÅ: Mia Parnevik om viktresan: "Jag börjar se resultat" 

Började samarbeta med Nutrilett

I samma veva hörde viktminskningsföretaget Nutrilett av sig och ville inleda ett samarbete. Att lägga ut sin viktresa offentligt på sociala medier tyckte Mia var jobbigt. Men det blev också ett effektivt sätt för henne att lura sig själv och se det som ett jobb som måste göras. 

Hälsoresan fick en rivstart. På tre veckor tappade Mia sju kilo genom att enbart äta grönsaker, Nutrilett och träna minst fem gånger i veckan. 

Även om Mia inte är lika strikt i dag, fortsätter hon att göra bättre val. 

– Jag kämpar faktiskt på. Jag väljer hellre fisk, kalkon eller en gryta med något hälsosamt, än en bearnaisesås och "köttabiten". Jag äter mer grönt och dricker mer vatten, även om jag just nu dricker coca-cola. Det har jag inte gjort på jättelänge. Förut var det vardag för mig. I dag är det lyx. 

MIAS NYA TRÄNINGSVANOR

Mia Parnevik tycker inte att träning är naturligt kul. Sedan hon påbörjade sin hälsoresa i januari 2017 tränar hon mer än någonsin. 

Styrketränar. Går på gymmet hela familjen tillsammans. 

Går. Tar en promenad på stranden. + Cyklar. Jesper och Mia cyklar till ett kafé och fikar eller äter frukost tillsammans. 

Gör utflykter. Går på hajk under en golfresa till ett vackert ställe, som Hawaii, Arizona eller Kalifornien. 

Simmar. Tar morgondopp efter morgonträningen. Under semestern till Hawaii gick familjen upp vid femtiden tränade och badade innan frukost. Så får Mia in vardagsmotionen 

Går i trappor i stället för att ta hissen eller rulltrappan. + Promenerar dit hon ska i stället för att ta bilen. I Stockholm går Mia alltid om hon ska någonstans. + Följer med maken Jesper ut på golfbanan. Det blir en skön promenad utomhus på över en mil. 

För Mia pågår hälsoresan hela tiden. Och den vill hon fortsätta med - även om hon har bakslag ibland. Under perioder av stress, när hon har mycket att göra eller är ute och reser, tycker hon det är svårare att ta hand om sig. Då händer det att hon slarvar och den där smörgåsen slinker ned i stället för en sallad. 

Trots att hela familjen legat sjuk i en vecka ser Mia pigg och fräsch ut. Solbrännan från Florida framhävs av den krämfärgade sidendräkten. Innan Mia däckade i influensan rörde hon på sig fyra, fem gånger i veckan. Det är betydligt mer än tidigare. 

LÄS OCKSÅ: Så rasade Mia Parnevik 15 kilo: "I dag orkar jag mer" 

Tränar med maken Jesper Parnevik - i perioder

Mia gillar när hennes träningstokige make lurar med henne på en cykeltur till något kafé. Vad han inte säger är att fiket ligger två mil bort. 

– Jag tränar med Jeppe. Han är min PT. Han har olika träningspass, som vi kör på gymmet. När vi reser följer jag med då han tränar. På golfbanan går vi över en mil. Det är jätteskönt och dessutom utomhus. Hemma är jag lite latare måste jag säga. 

Hon beskriver sig som en periodare när det kommer till träning. Precis som med kosten stretar hon på och tar promenader längs stranden i Florida. 

Däremot har hon inte sprungit någon mer mil, sedan hon deltog i Tjejmilen 2017. En bedrift på flera sätt.

– Jag hade blå tånaglar. Tre tjejer trampade på mig, så att naglarna trillade av. Det hände precis i starten, när alla skulle börja springa. Efteråt gick jag på bröllop i finskor. 

Mia tillsammans med maken Jesper ParnevikMia tillsammans med maken Jesper ParnevikMia tillsammans med maken Jesper Parnevik
Mia tillsammans med maken Jesper Parnevik Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Att Mia tar hand om hälsan gynnar inte bara henne - den påverkar även hennes och Jespers relation på ett positivt sätt. 

– Jesper älskar ju att träna. Han blir själaglad över att jag till och med kan tycka att det är kul ibland. Det är nytt för mig. Jeppe tycker om att göra saker ihop och har haft bra tålamod med mig. Jag har ju inte träningen i mig. Jag tycker det är jättekonstigt med människor som säger: "Åh, jag älskar att springa till gymmet". Det gör inte jag. Jag tycker att det är mycket mysigare att sitta så här eller mysa över en kopp kaffe. 

Man behöver inte sitta och förklara sitt kärleksliv

Har hälsoresan påverkat ert kärleksliv? 

- Nej, det tycker jag inte. Det har den kanske, men det är inget jag tänker på. I många kvinnors fall tror jag säkert det kan bli så, men nej, jag har inte märkt något. Lusten har inte förändrats. Den har funnits där. Det är inte alla förunnat, så jag tackar och är glad. Check på den! 

Jesper har tidigare berättat att barnen kan tycka att det är pinsamt när Mia frågar honom om de ska "gå och vila". 

MIA PARNEVIK OM ...

... 50-ÅRSFIRANDET: 

– Det är jättekul att fylla 50. Jeppe tycker det är så roligt att jag sa att jag inte ville ha någon fest. Jag ville bara sova borta, men nu har vi firat mig i typ tre månader. Folk överraskar mig hela tiden. Hemma i Sverige ska mina tjejkompisar från Örebro arrangera en grej för mig. Vi ska också ha middag med släktingarna som inte var med i Florida. Senast i går knackade en kille på på hotellet. Där stod en kille från Butler Sweden, en firma som jag använt en gång. Han stod där i smoking med famnen full av blommor. Jag tänkte att det här är fasen inte sant. 

...NYA SÄSONGEN AV "PARNEVIKS": 

– Den är väldigt rå, ärlig och intim. Om det är modigt eller dumdristigt vet jag inte. Vi är väldigt bekväma med filmteamen. De har blivit våra vänner på riktigt. - Förut har vi haft gäster och då kanske man gömmer sig lite bakom dem. Det här är reality. Allting är på riktigt. Man får se allt, hela vägen. När vi är ledsna, glada, besvikna. Vi kan ju inte bara visa det som är roligt, livet är ju inte bara det. Våra liv är ganska kaotiska. Vi är överallt och reser väldigt mycket. 

...ATT KÄRLEKSBOMBA: 

– Jag har aldrig förstått folk som ska trycka ner andra. Kvinnor som är dumma mot andra kvinnor, de som trycker ner sina medmänniskor helt enkelt. Det är bara en spegling av en själv. Det är 2018. Vi behöver love bombing överallt!

– Ja precis. Det är saker som barnen självklart inte vill höra. Man behöver inte meddela hela världen att man ska ha sina egna privatstunder. Men att skämta och skoja om sådant, tror jag har gjort barnen öppna. Sedan behöver man kanske inte säga det för mycket. Man behöver inte sitta och förklara sitt kärleksliv. Det är väl inget som någon av mina vänner vill veta egentligen. 

För Mia är ingenting så farligt eller stort att man inte kan prata om det - med partnern, familjen eller vännerna. Det gäller alla ämnen, när man mår som bäst eller sämst. Att ta hand om och respektera varandra är viktigt för henne. 

Har alltid haft bra självkänsla

– Vi ser till att ha kul. Vi är ganska duktiga på att samla vänner, bekanta och släkt. Vi har ju också haft lyxen att få kunna leka. Det är lättare när det är fint väder. 

Märker du någon skillnad på självförtroendet sedan du började hälsoresan? 

- Nej, inte riktigt. Jag har haft ganska bra självkänsla hela livet. Men det är ju roligare att dra på sig ett par brallor när man kommer i dem. Det handlar även om att känna sig lite starkare. Känslan av "I can do this". 

Mia poängterar att hon alltid har tyckt om sin kropp, även när den var större. Det här är den kropp hon har fått och hon skulle alltid kunna traska ned till frukostbuffén klädd i bara pyjamas. Det bekommer henne inte. 

Att hon precis har fyllt 50 tycker hon bara är kul. 

– Det är ju bara ett nummer. Inget konstigt med det. Jag känner ingen skillnad och har ingen kris. Ingenting.