1 av 3: "Vi tycker att det är utvecklande att leva så här"
Efter en skilsmässa lever Martina numera med två olika män.
2 av 3: Efter en skilsmässa lever Martina numera med två olika män. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Varannan vecka träffar hon Linus och varannan vecka träffar hon Andreas.
3 av 3: Varannan vecka träffar hon Linus och varannan vecka träffar hon Andreas. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Martina, 48, väljer att leva med två män - varannan vecka

Martina har levt flersamt på olika sätt i stora delar av sitt vuxna liv. Sedan sex år tillbaka har hon ett förhållande med Andreas, 50, och för ett år sedan träffade hon Linus, 44.

– Jag har Andreasvecka och Linusvecka, och däremellan skapar jag tid för mig själv, säger hon. 

Martina och Andreas upplevde en stark kärlek direkt när de möttes på en yogafestival för sex år sedan. De pratade tidigt om flersamhet, som de väljer att kalla sitt förhållningssätt till kärlek mellan flera samtyckande vuxna.

– Det är så bedrägligt enkelt i vår ålder, att leva seriellt monogamt och göra relationskarriär på samma sätt igen och igen. Att gå från att dansa bra ihop till att ligga, och om det känns bra, tänka att då blir det nog ännu bättre när vi bor ihop, och funkar det bra så skaffar man barn ihop, och sen kan det hända att man nått högsta steget på trappan och sitter där och förväntar sig att man ska gilla att grilla, och ger inte sig själv rätten att känna efter hur det egentligen känns, säger Martina. 

Att dela kärlek med flera var något Andreas också hade varit inne på tidigare. 

– Jag är klar med alla ”måsten”. Jag har gjort karriär, gift mig, skaffat barn, skilt mig, rest och byggt hus. Nu kan jag ägna mig åt att leva, säger han.

LÄS OCKSÅ: Erik, Linda & Hampus: ”Vi älskar varandra alla tre”

Martina träffade Linus via en dejtingsajt

De bestämde sig tidigt för att behålla var sitt boende – Martina i sin lägenhet och Andreas i sitt hus.

– Jag var slutkörd efter en skilsmässa och behövde skapa en ny tillvaro, en egen plattform att landa på, och blev stressad vid tanken på att bo ihop, berättar Martina. 

Martinas andra man, Linus, bor varannan vecka med sina barn i sitt förra hus, där hans exfru bor den andra veckan. En praktisk lösning för att barnen ska slippa flytta på sig. Martina och Linus fick kontakt på en dejtingsajt för ett år sedan.

– Martina skrev i sin presentation att hon levde i öppenhet. Det var spännande och vi började kommunicera, säger Linus.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

 

Martina Hallin

Ålder: 48

Yrke: Projektledare, Kommunikationskonsult, och coach på Existentiella Rummet

Bor: Lägenhet i Stockholm

Familj: Öppen relation med Linus och Andreas. Tre vuxna barn från sitt första äktenskap.

Om flersamhet: "Jag är existentialist och tror att jag har ett enda ynka liv att leva. Mot fonden av att jag vet att jag ska dö och inte har en aning om när, så är det viktigt för mig att välja att leva det som gör mitt liv meningsfullt. För mig, är djupa, intima relationer det största jag upplever i livet, och jag vill vara fullt närvarande och riktningslös i möten med andra människor. Varje möte får ta mig dit det vill. Jag känner en enorm tacksamhet för att det sättet att välja gör det möjligt för mig att ha både Andreas och Linus i mitt liv."

De möttes på samma yogafestival det året. Martina var där med Andreas, Linus kom själv.

– Jag såg Martina bakifrån och visste att det var hon, säger Linus.

– Och jag vände mig om och såg Linus glittrande ögon, och kände bara goddamn, vad fin han är! säger Martina.

– Det var ett litet andetag som stannade i bröstet och det kändes så bra. Jag visste förstås om Andreas, och vi lärde känna varandra under de dagarna. Och jag kände att här fanns något jag kunde växa av, berättar Linus.

"Själva idén med att leva i ett fritt format tilltalar nog många"

För Martina, Linus och Andreas är kärleken inte ändlig.

– Det är som när man får flera barn, man älskar dem allihop. Kärleken räcker till dem alla och kärlek föder kärlek, säger Martina.

– Om jag får välja mellan att älska en och att älska många är valet väldigt enkelt. I en parrelation måste du välja bort någon och du själv riskerar bli bortvald för att någon annan ”får högre poäng än du”. Här finns alla poäng kvar, säger Andreas och ler stort.

Linus berättar att han redan i sitt förra äktenskap började leva i flersamhet. Men det var inte lätt i början.

– Jag var svartsjuk och nervärderade mig själv. Alla mina rädslor sattes på prov. Men både jag och min före detta fru kände att vi utvecklades enormt, och vi fick på många sätt en närmare kommunikation och relation genom öppenheten. I dag känner jag mig mycket mer sann mot mig själv, säger han.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

 

Linus Fogel

Ålder: 44

Yrke: Lärare och kommunpolitiker

Bor: Oxelösund. Delar villan med sin exfru. De flyttar in och ut varannan vecka, medan barnen bor där permanent.

Familj: Öppen relation med Martina. Två barn från ett tidigare äktenskap.

Om flersamhet: "Alla val i livet har varit viktiga för mig och jag ångrar ingenting. När mina barn var yngre valde jag att leva i tvåsamhet för det var trygghet för mig då. Och i nästa skede såg det annorlunda ut."

– Själva idén med att leva i ett fritt format tilltalar nog många, men från tanke till handling krävs det en hög grad av villighet att också ”göra jobbet” med sig själv. Relationen, finns ju egentligen inte. Det finns bara människor som relaterar, menar Martina.

Vi pratar om logistiken, med jobb, vänner, möten och allt annat i livspusslet. Hur hittar de tid till att träffas?

– Jag har Andreasvecka och Linusvecka, vi träffas sällan alla tre om det inte är något speciellt. Jag är alltså tillbaka i varannanveckaträsket igen, fast jag har vuxna barn, skrattar Martina och tillägger:

– Jag har även avsatt tid för mig själv tre dagar i veckan.

Trion har skrivit ett "relationskontrakt"

Martina har skrivit ett relationskontrakt med Andreas, och ett med Linus. 

– Det ingår i min uppfattning om vad det innebär att leva i moderna, medvetna relationer, som jag föreläser om, och har inte med flersamhet att göra. Det finns en studie som visar att par i traditionellt monogama relationer i betydligt mindre grad pratat igenom ramarna för den. Människor som lever i en öppen relation upplever att just det ständigt pågående samtalet gör den värdefull. Det finns mycket att lära av det samtalet även i monogama relationer, menar hon.

Det finns en öppenhet hos dem alla tre att i full transparens för alla inblandade ha relationer av olika karaktär med andra. Och både Andreas och Linus träffar andra kvinnor i varierande utsträckning. Martina träffar just nu varken andra män eller kvinnor.

– För tillfället har jag inte tid och energi till flera.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

 

Andreas Grünewald

Ålder: 50

Yrke: IT-konsult, yogalärare, massör

Bor: Timmerhus i Svinninge utanför Stockholm.

Familj: Öppen relation med Martina. Två vuxna barn från ett tidigare äktenskap. 

Om flersamhet: "Jag har fått fundera på vad som är på riktigt viktigt i mitt liv. Nu lever jag mitt liv som jag verkligen vill leva, inte som jag är tvungen. I det livet ingår nära och kärleksfulla relationer."

Det är viktigt för dem att träffa de andra parterna så tidigt som möjligt, när någon går in i ytterligare en relation.

– Det räcker med en lunch eller en kaffe, och sen finns inget att måla upp i hjärnan, man får ett ansikte på personen, menar Martina.

För Martina är det självklart att prata om Linus med Andreas och vice versa.

– Det vore ju jättekonstigt om jag inte pratade om dem, de är ju mina viktigaste relationer, mina största kärlekar i livet! Och de pratar om sina relationer med mig, vi lär oss fantastiskt mycket av det, säger hon.

"Svartsjuka är inte exklusivt för mig som lever öppet"

Deras två viktigaste värdeord är tillit och transparens och det ena bygger det andra.

– Jag vill kunna prata fritt om mina känslor. Enligt normen förväntas till exempel en skilsmässa innebära att man har en dålig relation med sitt ex. Jag känner en varm kärlek till mina barns mor, men vi har valt att inte leva tillsammans. Dessutom berikar Linus och Martinas relation - framför allt sättet de kommunicerar på - även min och Martinas, berättar Andreas.

Många undrar om de blir svartsjuka.

– Då brukar jag svara: "Blir aldrig ni det?" Självklart kan vi känna svartsjuka, men det är inget vi försöker undvika. Jag tar emot alla känslor och upplevelser, de bär på värdefulla budskap. Om jag känner svartsjuka står jag emot impulsen att ta bort den känslan, för att i stället utforska den. I botten finns alltid ett behov som inte är tillgodosett. Ibland ett behov som jag kan tillgodose själv men också något jag kan be Andreas eller Linus om och på så sätt ökar vi tilliten, säger Martina.

– Svartsjuka är inte exklusivt för mig som lever öppet. Det som är viktigt för mig är att vara öppen och dela känslan med Martina. Min intention är att alla känslor jag delar och inte trycker undan, kan hanteras och bli utvecklande. Idag känner jag en mycket större egenkärlek, och har jag förmågan att älska mig själv känner jag mycket lite svartsjuka, säger Linus.

Martina och Andreas fick en gång frågan om vad som håller ihop dem. Har ni barn ihop? Nej. Bor ni ihop? Nej. Har ni en sommarstuga i alla fall? Nej. Men vad är det då som håller ihop er? frågade kvinnan oförstående.

– Vi tittade på varandra och sa samtidigt: kärlek. Det är kärlek som håller ihop oss.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!