1 av 4: Författaren om vad han tycker är viktigt i en relation
Martin Melin passerae nyligen 50: "Jag hade ingen 30-årskris och ingen 40-årskris. När det kommer till 50-årskris så handlar det inte om åldrandet i form av fåfänga. Men det är så lite kvar av livet och det är så mycket jag vill uppleva".
2 av 4: Martin Melin passerae nyligen 50: "Jag hade ingen 30-årskris och ingen 40-årskris. När det kommer till 50-årskris så handlar det inte om åldrandet i form av fåfänga. Men det är så lite kvar av livet och det är så mycket jag vill uppleva". Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Fanny, 14, och Felix, 9, bor hos sin mamma i Upplands Väsby under veckorna och umgås mest på helgerna. Charlie, 7, bor hos Martin varannan vecka.
3 av 4: Fanny, 14, och Felix, 9, bor hos sin mamma i Upplands Väsby under veckorna och umgås mest på helgerna. Charlie, 7, bor hos Martin varannan vecka. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Martin med reportern Christina Lundell.
4 av 4: Martin med reportern Christina Lundell. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Martin Melin: "I min första relation var jag usel"

Polisen och författaren Martin Melin är Manspanelens nyaste tillskott. Han kommer att svara på läsarnas frågor om relationer - utifrån sina egna erfarenheter. Själv är han singel sedan fyra år. Och han har ingen brådska med att hitta någon ny, den här gången vill han att allt ska bli rätt.

- Med nästa person, då är det till döden.

Martin Melin har just fyllt 50. Han är gift, skild, gift, skild och nu singel med barn varannan vecka. 

I dag har han tvättstugan och sedan ska han hämta yngsta sonen Charlie på skolan klockan fyra. 

Han är glad över att få ta plats i Manspanelen och ödmjuk inför sin nya roll.

– Livet är inte alltid så enkelt, det kan ibland vara ganska komplicerat.

– Man kan ju bara utgå ifrån sina egna erfarenheter, man kan bara ge de råd som man själv skulle följa.

Genom åren har han mött egna, och vänners, framgångar och bakslag, men också blivit van att hantera en lång rad olika situationer i sitt yrke som polis. 

– I yrket som polis ingår det att lyssna väldigt mycket på människor, en person som har varit med om något traumatiskt har ett behov av att prata av sig.

– Det är lättare att komma in i ett lägenhetsbråk mellan två äkta makar och medla och lösa det när man är 50 än när man är 22. Dels har man en större förståelse, empatin har vuxit till och man har också varit där själv, man förstår vad det innebär.

Är du en person som i ditt vanliga liv ger råd till andra människor?

– Jag har märkt att jag har en förmåga att få folk att prata med mig och öppna sig. 

Vad tror du själv att det beror på?

– Jag tror att jag är ganska bra på att lyssna också även om jag vet att många skulle säga att jag pratar mycket.

LÄS OCKSÅ: Martin Melin: Saknar någon att hålla om 

Martin Melin: "Jag är en tvåsamhetsmänniska"

På ytan är det inte så svårt att få en bild av Martin Melins liv. Han har ett Instagram-konto med 66 000 följare, han bloggar och förekommer regelbundet i tidningar och på tv. 

Efter skilsmässan från Camilla Läckberg har Martin Melin i stort sett varit singel i fyra år, med ett halvårs paus. Att leva själv är en ny erfarenhet.

– Jag hade en singelsommar 98 – från april till september, det är nog det enda. 

Varför blev det så?

– Jag är en tvåsamhetsmänniska, jag är inte singelpersonen. Det är därför jag haft relationer hela mitt vuxna liv. 

1999 träffade han sin första fru Christina, som han har barnen Fanny och Felix med, 2007 mötte han Camilla.

– När jag skilde mig från Camilla sa jag till mig själv att ”med nästa person då är det till döden”. 

– Därför har jag varit, jag vill inte säga kräsen, för det är ett dumt och jätte­negativt ord, men jag har varit försiktig kan man säga. Jag har verkligen tänkt efter, är det här hundra procent rätt, annars har jag inte gått vidare. 

Handlar det inte också om att det är svårare att träffa någon när man är äldre, med Tinder och allt vad det heter?

– Jag har inte haft något slags nätgrej, jag behöver inte det. Jag har Instagram, Facebook och min blogg och jag blir kontaktad av 20, 30, 40 personer i veckan som vill gå på dejt.

– Det är inte så jag kommer att träffa någon, det är jag ganska övertygad om. Men jag har ett ganska stort socialt nätverk. Jag träffar mycket folk och är ute på mycket så det är inte det. 

Martin och Camilla gick skilda vägar 2013. Foto: TOMMY PEDERSEN

Martin Melin om relationen till Camilla Läckberg

I stället har han fokuserat på föräldraskapet, skrivandet, träningen och jobbet:

– Barnen, jobbet och sen manuset, det har varit så otroligt mycket att göra.

När det gäller vänner är Martin väldigt nogräknad. Camilla Läckberg var hans bästa vän också efter skilsmässan, men när hon träffade Simon Sköld försvann den sidan av deras relation.

– Det var tuffare än själva separationen när hon väl träffade någon, att en av mina bästa vänner plötsligt försvann.

Särskilt när hon inte, typ, flyttade till Australien.

– Ja, utan bodde 200 meter härifrån, det var tufft.

– Jag har väldigt få nära vänner, fyra, fem kanske. Sen är det ett ganska stort hopp ut till bekanta – jag har kanske 20, några jag spelar golf med några jag kollar fotboll med, några jag går ut och festar med och så har jag dem på jobbet.

Väldigt manliga fritidsintressen?

– Jag är en, på så sätt, klassisk man.

När han tittar på relationen mellan kvinnor och män tycker han att det finns en sak kvinnor borde tänka mer på:

– Sig själva!

Martin i tjänsten. "Jag älskar mitt jobb! Det är en sån polis jag är och det är sån jag vill vara." Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

"Jag tycker på riktigt att det är åt helvete"

Han tycker att en hel del kvinnor går i fällan att låta mannen dra in mer av pengarna medan kvinnan står för markarbetet, vilket lätt leder till en sned maktbalans.

– Jag tycker på riktigt att det är åt helvete!

Men en relation i obalans måste inte vara en återvändsgränd. Man kan ofta komma långt genom att ställa krav och låta det få konsekvenser om inte mannen ändrar på sitt beteende.

– Män tycker att det är jättebekvämt, många män fortsätter tills kvinnan säger ifrån. Många kvinnor säger ”men vadå, ska vi behöva tjata” och jag säger: ”Ja, jag är ledsen. Antingen fortsätter vi så som det har varit de senaste 40 åren eller så börjar ni tjata och då kanske vi kan få ändring på det.”

– Med Camilla, där var det hälften som gällde. Det var inget snack om saken.

Finns det andra saker som kvinnor skulle tänka mer kring?

– Killar är mer raka. När mina tjejkompisar har problem i sin relation brukar jag säga: ”Men varför sätter du inte dig ner och säger det här?”

Men då blir det ju lite som att vi ska dressera varandra. Att ge order och skriva lappar kanske är väldigt effektivt i det korta perspektivet, men det löser ju inte det grundläggande problemet, det bidrar till en skevhet?

– Men om inte lappen löser problemet långsiktigt får du skriva en lapp till och en lapp till. Om det inte funkar efter femte lappen är han ju dum, då får man ju rita bilder också.

"I min första relation var jag usel"

Att leva tillsammans är sällan enkelt, konstaterar Martin.

– I relationer där det kanske finns två starka viljor, där båda är väldigt drivna, har sin egen karriär, och har olika visioner av vad som är rätt. De älskar varandra, men de är ändå lite halvmotpoler. Såna förhållanden är ganska spännande men de är också väldigt svåra. 

– Såna människor klarar av att någon skriver en lapp och säger ”vet du vad, den här soppåsen i hallen, hur kan du kliva över den” Och då säger man ”sorry, jag tar den nästa gång”. 

– Vad är det som är så farligt att säga till varandra att något är fel? Det är väl mycket bättre än att gå och irritera sig. 

Har din egen jämlikhet drivits av att du har fått tips genom lappar och coachning?

– Jag har fått pikar, och symboliskt är jag en sån som ofta behövt två, tre lappar. I min relation med Camilla sparkade hon på mig och det var inte alltid jag fattade. Och hon är ändå väldigt rak i sin kommunikation. 

Hemma i Enskede. Det blir liv i lägenheten när barnen Felix, 9, Charlie, 7, och Fanny, 14, kommer. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Även i livet som ensamstående krävs kommunikation och gemensamma regler föräldrar emellan. Fanny, 14, och Felix, 9, bor hos sin mamma i Upplands Väsby under veckorna och umgås mest på helgerna. Charlie, 7, bor hos Martin varannan vecka. Eftersom arbetstiderna på hans jobb på skyddssektionen, en underavdelning till insatsstyrkan, inte går att kombinera med föräldraskapet har han valt att arbeta deltid.

– Jag som singel tömmer diskmaskinen, ser till att han har rena kläder, att han har matsäck med för i dag skulle de på en teater. Han ska på kalas på lördag, då måste jag fixa presenter också. 

– För mig är det vardag. I min första relation var jag usel. Asdålig! I min andra relation kanske jag var 25 procent bättre. 

– Nu är jag ett jättebra catch om jag träffar någon. Jag kan inte snickra, det är det enda, haha.

LÄS OCKSÅ: Så fick Camilla Läckberg sin nya superkropp

FAKTA/Martin Melin:

Ålder: 50 år.

Gör: Ny medlem i Manspanelen. Polis och författare.

Bor: I lägenhet i Enskede söder om Stockholm.

Familj: Dottern Fanny, 14, och sonen Felix, 9, från äktenskapet med Christina Melin samt sonen Charlie, 7, från äktenskapet med Camilla Läckberg.

Martin om ...

... att passera 50

"Jag hade ingen 30-årskris och ingen 40-årskris. När det kommer till 50-årskris så handlar det inte om åldrandet i form av fåfänga. Men det är så lite kvar av livet och det är så mycket jag vill uppleva. Jag vill skriva 20 böcker till. Kommer jag att hinna det?"

... att ta över efter Leif GW:

"Gemensamt har vi att vi skriver böcker och att båda har varit polisanställda. Jag gillar GW, sen att han har fel ibland och inte kan stå för det är en sak, men det vägs upp av alla gånger man undrar 'vem fan har tjallat' när han säger vissa saker. Ibland har han otäck koll."

... sitt författarskap:

"Jag håller på med tredje boken i en trilogi, den ska ut till vintern, tror jag. Jag stekte nyss hundra sidor, förra manuset, det var inget bra, så nu har jag börjat om."

... sin träning:

"Det är klart att jag tränar för att mitt yrke kräver att jag är i fysisk form, men träningen är till en stor del fåfänga. Jag tränar sex dagar i veckan, springer tre dagar och gymmar tre. Charlie och jag har en deal att på tisdagar åker vi till Sats. Sen äter vi på McDonald's och så letar vi Pokémons."

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!