Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MÄNSKLIGT

Publicerad 26 mar 2018 14:30

Marianne Mörck, 68: "Jag bor i min säng"

Sångerskan och skådespelaren Marianne Mörck älskar att bara ligga i sängen och läsa kvällstidningar och spela spel.

Sångerskan och skådespelaren Marianne Mörck älskar att bara ligga i sängen och läsa kvällstidningar och spela spel.

1/2

Foto: / STELLA PICTURES

I "Bonusfamiljen spelar Marianne Biggan, flickvän till Barbro "Lill-Babs" Svenssons karaktär Gugge.

I "Bonusfamiljen spelar Marianne Biggan, flickvän till Barbro "Lill-Babs" Svenssons karaktär Gugge.

2/2

Foto: / SVT

Varje måndag möter vi henne som Biggan, kärleksfull farmor och sambo med flickvännen Gugge, som spelas av Lill-Babs, i andra säsongen av "Bonusfamiljen". Privat lever skådespelerskan och sångerskan ensam sedan 13 år. Hennes stora kärlek är katten Pysen.

Marianne Mörcks bästa…

...söndag 

– Att få vakna med mina barnbarn i Skivarp och få kaffe på sängen av min dotter. När vi lekt lite åker jag till Stora teatern i Malmö, sminkar mig och kör en matiné. Teatern är mitt liv. Det andra är meanwhile. Efter föreställningen är jag först ut, då jag inte vill träffa någon som känner att den måste säga " Taaack!". Jag slinker in på en restaurang i Limhamn och äter nummer 42, röd thaicurry med räkor, grönsaker och ris. Man dör! Jag beställer med mig chop suey deluxe, ifall jag skulle bli hungrig på natten. Hemma lägger jag Treo comp i en petflaska Ramlösa mot migrän och tittar på dokumentärfilm i sängen. Vid 1.30 delar jag lyxriset med katten. Pysen får omeletten och räkorna, jag riset.

LÄS OCKSÅ: Erik Johansson: "Det blir en tomhet som man inte är van vid" 

...livsråd 

– Du kan göra allt vad du vill göra. Det är bara du själv som stoppar dig. 

...möbel 

– Jag bor i min säng! En enorm säng döpt till Bismarck efter slagskeppet. Jag hittade den på auktion i ett finare hus i Fridhem. Det började regna och alla damer med pudlar sprang in. Kvar ute var jag och min dåvarande sambo. "100 kronor!" skrek han. Vi fick den för ett skambud." Ett mopedbud med flak tog hem sängen i fyra delar. Ovanpå sängen har jag en extra madrass från dottern. För att komma upp måste jag krypa fem steg, innan jag vänder rumpan. 

LÄS OCKSÅ: Karin Adelsköld om kollapsen: ”Jag har fått en hjärnskada” 

...livsinsikt 

– Alla måste få egen tid. I 13 år har jag bara haft egen tid. Jag är en servande människa, som alltid befunnit mig under dem jag bott med. När jag är själv är luften min. Ingen kan säga: " Vad fan, har du glömt att köpa det där?", "Du skulle ju diska". 

...hund 

– Min kärlek är den dansk-svenska gårdshunden Wilma. Sven Melander tog hand om hunden, som låg alldeles stilla på en handduk medan vi jobbade med en show. Denna darrande lilla hund klamrade sig fast vid mitt bröst, så jag tog hem henne. När jag släppte henne på ett fält hoppade hon galopp med svansen rätt opp. Hon var så snäll, lydig och hårt hållen. Jag ville bryta ned det, så hon fick dansa i mina duntäcken. Hon hade hjärtfel och dog ganska snart. Jag var ute och gick med henne, när hon bara stannande: "Jag orkar inte, mamma." 

LÄS OCKSÅ: Dolph Lundgren: "Jag har gått i psykoterapi i fem år" 

...katt 

– Det är Pysen, mattes guld. Jag letade efter en katt som ingen ville ha, jag är ju väldigt varm av mig. Vid skogen utanför Helsingborg matade en man vildkatter. I en bod bodde Pysen, som var mobbad av de andra katterna, så jag tog hem honom i en kartong. I dag är han så mammig att det går inte. När han hör dubbdäcken rusar han fram med ett mja-ha-ha-ha-hau! Han älskar att ligga på mina manus i sängen. Då hämtar jag reklamblad om billig skinkstek, som han gör en hydda av. 

..."Stjärnorna på slottet"-minne 

– Det var en total fest för mig, som inte åker utomlands och bara är. Jag kanske åker till London, men då jobbar jag. Här fick jag bara vara mig själv, men man ska inte tro att man kunde ligga i en dunsäng och ta igen sig. Det var schemalagt från 6.30 till midnatt. Det var en väldigt bra infrastruktur på Teleborgs slott. Det var ett Harry Potterslott, som gav mig hjärtinfarkt när jag tittade på trappan med en miljon trappsteg. Vi kom varandra nära på något sätt och knöt an när vi fick höra varandras berättelser. Men precis då var det slut. 

...avkoppling 

– Det är att få vara i sängen, läsa kvällstidningen på Ipad och spela spel. Jag vet inte vad spelet heter, men det är en boll som ska skjuta ned andra bollar. Jag tittar också på SVT Play. I går såg jag en dokumentär om Putin. Jag försökte titta in i hans pupiller. Jag är så dum att jag tror att jag kan åka till Kreml och tala honom till rätta. Ofta vill jag gripa in. Om någon är ledsen tror jag att det går att vända till något positivt. Men Putin var nog att ta i. 

...minne från "Bonusfamiljen" 

– Det var så konstigt, när vi spelade in första avsnitten av "Bonusfamiljen". Lill-Babs, som spelar "Gugge", var jämt hos mig. Hon kom in som en julgran med örhängen som parabolantenner, blänkande trutvalla och blond postich. Mig, "Biggan", hade de format som en kåldolme med kläder från Myrorna. " Varför umgås vi?", frågade vi. "Ni är flator", svarade de. Lill-Babs skrek på skoj: "Det står inte i mitt kontrakt!" I en scen finns en närbild när jag stönar i soffan. Gugge stönar också och man undrar: Vad är detta? Hon masserar mina fötter och jag sätter mig upp: "Det är väl jag som ska ha det skönt, inte du." 

...beundrarbrev: 

- Det är brev från män och kvinnor, som skriver att jag får dem att skratta och förlänger livsglädjen. Jag har också sorger, men dyker inte ned och fastnar i dem. Jag vill ha roligt de dagar jag får vara med. Rensa ut bland minnena och gå vidare. Varenda människa i Sverige kan tågluffa. Vi som har hus kan sälja det och öppna fik på Hawaii. 

...fisketur 

– När jag fyllde 60 ville jag inte ha mottagning. I stället beställde jag och dottern platser på en fiskebåt i Limhamn. Innan köpte vi havskräftor, revbensspjäll och löjrom för 1 000 kronor att äta ombord. Vi fiskade, skrattade och fick tre torskar och nästan en hink strömming. Vi rensade till ett på natten! Fiskeintresset ligger i min biologiska släkt. Jag har 40 olika krokar och en massa tafsar och tofsar. 

...gudstro 

– Jag tror på alla religioner som finns i världen. De är skapade av människan för att man i nöd ska kunna be. Jag tror på människogestalten Jesus. Helande människor har vi både haft och har. Jag tror absolut inte på ett liv efter döden, men jag tror på godhet, oavsett om den kommer från höger, vänster eller uppifrån. Den får vi skapa i våra hjärtan. Jag blir galen när jag hör någon säga att det är Guds vilja att katten blev överkörd. Vad taskigt av honom. Men vid katastrofer är det djävulens eller människornas fel. Jag tycker man borde samköra alla religioner.