Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Malin Olsson leder säsong 5 av ”Vem bor här”.
Malin Olsson leder säsong 5 av ”Vem bor här”.
Malin Olsson leder säsong 5 av ”Vem bor här”.
Malin Olsson leder säsong 5 av ”Vem bor här”. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Malin Olsson: Jag är mer explosiv sedan jag fick barn

Dottern Blanka fyller snart två år och Malin Olsson njuter av att hitta tillbaka till sig själv och fokusera på karriären. Sedan graviditeten har Malin kämpat med perioder av nedstämdhet, som hon misstänker är PMDS, en allvarligare form av PMS.

– Jag blev likgiltig och kände nästan att nä, nu skiter jag i det här, säger hon.

Under våren är Malin Olsson dubbelt aktuell på SVT som programledare för finalen av ” Vi i femman” och livsstilsprogrammet ”Vem bor här?”. För Malin, som älskar sitt arbete och värderar karriären högt, har det varit härligt att få sätta i gång och jobba efter mammaledigheten med dottern Blanka. Det var i april för två år sedan som Malin och hennes sambo Simon Peyron blev föräldrar. Malin hade längtat efter att två skulle bli tre. 

– Det kändes som en naturlig del för mig och jag var väldigt taggad på det innan. Det har varit roligt att vara i det, och samtidigt har det varit väldigt många tuffa moment. Du får en person som vill vara med dig hela tiden. Du kan inte längre bestämma över din kropp för du har ett barn som är klistrat på dig dygnet runt och till slut kan man få lite klaustrofobi. Men det är ju så med barn. 

Malin tycker inte att hon har ändrats så mycket som person sedan hon blev mamma, men en positiv sak är att hon upplever sig själv som lugnare i olika situationer. 

– När det hettar till på jobbet inser man att ”det är bara tv, det kommer lösa sig”, säger hon. 

LÄS OCKSÅ: Sanna Nielsen: ”Jag tvivlar alltid lite på mig själv”

Gått i parterapi: ”Det har på ett sätt varit vår räddning”

Malin, som är mån om att ge en ärlig bild av sig själv och sitt liv utåt, har tidigare berättat om sina och sambons relationsutmaningar sedan det kom in en tredje person i familjen. De har bland annat gått i parterapi. 

– Det har på ett sätt varit vår räddning. Att man pratar och är öppen om hur man har det. Och att man får hjälp med hur man kan tänka. För man är så trött hela tiden, det sliter så mycket på en själv och på den andra i relationen. Man är kanske inte alltid sitt bästa jag, den där härliga personen som man var en gång i tiden. Man måste kämpa lite mer för det nu. 

Malin Olsson

Ålder: 37. 

Gör: Programledare. 

Bor: I Malmö. 

Familj: Sambon Simon Peyron, 25, och dottern Blanka, 1 (fyller 2 år 27 april). 

Aktuell: Leder säsong 5 av ”Vem bor här” som hade premiär 25 mars. 

Malin är uppvuxen i den lilla byn Skattungbyn i Orsa kommun. När hon var tonåring skildes hennes föräldrar. 

– Jag har haft en väldigt trygg barndom. Så kommer en sådan där jobbig grej som en skilsmässa innebär. Vi barn hade känt på oss, men trots det är det beskedet alltid jobbigt. Jag var 17 år så jag var inte så ung utan på väg ut i vuxenlivet. Men det var jobbigt ändå. Det man trodde skulle vara för evigt blev något annat. Förändringar är skitjobbiga och framför allt när det handlar om det tryggaste du har, din familj. Men för mig var skilsmässan det bästa som kunde hända eftersom det var skönt att det blev lugnare. 

Inga fler barn – just nu

Hon säger att både hon och Simon är realister och att de är överens om att det allra viktigaste är att alla i familjen mår bra. 

– Vi vill båda vara med varandra, det vill vi fortfarande. Är det så att man skulle komma till en punkt där vi inte mår bra får vi ta det därifrån. Vi inser att det finns en stor utmaning i vårt liv just nu som jag tycker vi hanterar på ett bra sätt. När vi känner att det är jobbigt tar vi hjälp och pratar om det. På så sätt kan vi få lite vägledning. Vi är trots allt två personer och vi står på lite olika ställen i livet. Det har vi också att förhålla oss till. 

På frågan om hur hon känner inför fler barn säger Malin att syskon vore härligt men att varken hon eller Simon är där än. 

– Jag känner inte att jag måste skynda på och det gör nog inte han heller. Det är tufft nog som det är med ett envist barn, haha. Just nu har vi ganska fullt sjå med den lilla loppan där hemma. Så det får komma när det kommer, om det kommer. Det är vår inställning just nu. 

LÄS OCKSÅ: Krister Henriksson, 72: Jag känner mycket skuld

Kämpar med nedstämdhet efter graviditeten

Efter graviditeten har Malin kämpat med nedstämdhet och depressionskänslor i perioder. Den senaste tiden har hon kunnat se att de här perioderna alltid sammanfaller med när hon ska ha mens. 

– Sedan jag fick barn har jag kommit underfund med att jag är mer känslig. Och det infaller en vecka innan mens. Jag är mer explosiv från insidan än vad jag varit tidigare. PMS har kanske de flesta kvinnor erfarenhet av, men för mig blev det så starkt att jag blev likgiltig och kände att nä, nu skiter jag i det här. Inte så pass att jag inte ville leva, men någon sorts depressionskänsla. Efter några dagar eller en vecka går det över. För mig har det varit skönt att kunna vara öppen med det. 

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Än har hon inte hunnit söka hjälp för sina problem då det varit en intensiv vinter och vår jobbmässigt i kombination med familjeliv och renoveringar hemma. Men generellt tycker Malin att det finns saker man som kvinna borde bli mer informerad om i samband med en graviditet. 

– Det finns vissa saker som jag önskar att en barnmorska hade sagt till mig innan. När barnet väl är ute känns det som man bara släpps vind för våg. Jag hade en tuff grej när Blanka var ett då jag fick en inflammation i min tumsena. Jag fick jätteont när jag skulle öppna handen och greppa saker. Så fort jag öppnade handen strålade det ner i hela handleden. Jag fick ha en skena och ett skydd i ett halvår. Hade man fått lite information om tekniker du kan använda dig av när du bär ditt barn hade det varit bra. 

Däremot sliter tröttheten väldigt mycket på en människa. Det dränerar en.

Annars tycker Malin att hon har återhämtat sig bra efter graviditeten samtidigt som hon kämpar med utmaningar som småbarnsförälder. 

– Det känns som om jag kommit tillbaka till mitt vanliga jag, hyfsat. Däremot sliter tröttheten väldigt mycket på en människa. Det dränerar en. 

– Sedan är jag en person som tycker det är viktigt med yrkeslivet, en karriärist, samtidigt. Det blir en extra tuff utmaning. 

Malin Olsson om…

…VARDAGEN MED BARN 

”Det är ett nytt skede i livet nu när man har barn på förskola. Det har funkat ganska bra för oss hittills. Men visst, det blir att ge och ta. Vi har lyckats lappa ganska bra men det är lite tufft eftersom vi inte har svärföräldrar i samma stad. Vi är inte ensamma om det, med tanke på att fler och fler flyttar till städerna och från sina familjer.” 

…FAMILJEUTMANINGAR 

”För mig är det viktigt att det alltid ska finnas en trygghet i familjen. Ambitionen är att hålla ihop och vara den där familjen som man själv alltid ville ha - att mamma och pappa ska vara tillsammans. Men det är en stor påfrestning på relationen att ha småbarn. Det tror jag nog att de flesta kan skriva under på. Och jag tror inte man kan förstå det förrän man står mitt i det. Jag kan förstå att många kanske ger upp, att man bara inte orkar.” 

…”VEM BOR HÄR?” 

”Det är säsong fem och man kommer att känna igen sig i konceptet och tävlingen, men vi har varit ute och vaskat fram ett 40-tal nya hem. Man tror att det knappt kan finnas så många fler nyskpande hem att besöka. Det finns ännu coolare hem än förra säsongen. Bland annat har vi ett torp ute på landet som har en underjordisk tunnel, vi är hemma hos en person som bor i ett vattentorn i Skåne och besöker en som bor i ett bönehus uppe i Umeå. 

…SITT LIVSMOTTO 

”Bob Hansson är ute på en turné just nu och jag tycker att han har en så bra slogan på den som passar väldigt bra in i vårt liv just nu. 'Kan vi inte vara snälla nu för sen dör vi faktiskt'. Särskilt nu när man står med småbarn och det är gnälligt, man är trött och kanske inte sitt bästa jag. Då ska man komma ihåg den där meningen.”

Hon säger själv att hon piskar sig hårt och har alltid gjort. Det är ingen skillnad sedan hon blev mamma förutom att det nu finns ytterligare en sak i livet som ska fungera. 

– Jag tycker ändå att jag har hittat min egen oas där jag kan få återhämtning. Med yogan till exempel. Jag hittade till den för några år sedan när jag höll på att bli utbränd. Så jag har verktyg att ta till. Jag har också snälla människor omkring mig på jobbet. 

Malin och Simon har skapat ett system för att båda ska få till sin träning. 

– Vi stafettränar, vilket innebär att när jag till exempel har tränat en gång så måste Simon träna gången efter för att jag ska få träna igen. Då får jag en sporre att jag måste träna för att han ska få träna igen. Vi känner att det enklare blir mer jämlikt. 

LÄS OCKSÅ: Jessica Andersson: ”Den sorgen gör fortfarande väldigt ont” 

Malin Olsson om att bli äldre

Malin har precis fyllt 37 år och för henne är det tudelat att bli äldre. Hon tycker att det är skönt rent mentalt, men erkänner att tiden gärna få stanna vad gäller kroppen. 

– När man börjar få lite grå hår och hittar en till rynka. Det är inte så himla roligt. Vem tycker att det är kul? Det får vi ändå vara ärliga med. Det är tur att man kan gå till frissan och fixa håret. Och så finns det ju smink. När det kommer till skönhetsingrepp får folk göra vad de vill så länge de mår bra. Jag har tänkt på de sakerna för jag tycker att jag ser det väldigt mycket runtomkring mig. 

– Däremot tycker jag det är synd att så många unga tjejer håller på. Det är en tråkig trend att de känner att de måste fixa med sitt utseende för att passa in när de redan är så ljuvligt fina