Malins relationstips: ”Ansträng dig för din partner. Man behöver absolut inte skiljas, men lever man i ett tråkigt äktenskap får man faktiskt göra något åt det. Om någon inte använder tandtråd och luktar illa i munnen, då får man säga det: Du luktar skit! Jag vill kyssa dig, men det går inte.”
"Folk säger att jag strålar. De säger att det måste vara för att jag är förälskad. Men det är inte förälskelsen som gör oss vackra utan att vi varje dag får höra goda, uppmuntrande saker", berättar Malin.
1 AV 3
"Jag hade turen att träffa Martin några veckor efter att mamma gått bort"
2 AV 3
Malins relationstips: ”Ansträng dig för din partner. Man behöver absolut inte skiljas, men lever man i ett tråkigt äktenskap får man faktiskt göra något åt det. Om någon inte använder tandtråd och luktar illa i munnen, då får man säga det: Du luktar skit! Jag vill kyssa dig, men det går inte.”
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
3 AV 3
"Folk säger att jag strålar. De säger att det måste vara för att jag är förälskad. Men det är inte förälskelsen som gör oss vackra utan att vi varje dag får höra goda, uppmuntrande saker", berättar Malin.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Malin Berghagen träffade kärleken mitt i sorgen

Malin Berghagen, 52, har bearbetat sorgen efter mamma med kärlek. I nya boken ”Livslust och hälsa enligt Malin” berättar hon personligt om sin resa och om nya pojkvännen.

– Att älska är den bästa botox vi kan ge oss själva.

Åsa Görnerup

Tre veckor efter att Barbro ”Lill-Babs” Svensson somnat in kom kärleken in i Malin Berghagens liv.

– Jag fick nåden att bearbeta sorgen efter mamma med väldigt mycket kärlek. Det har varit en enda stor omfamning, känslan av att vara älskad och få vara i Martins trygga famn.

Malin Berghagen och Martin Charlton på mingel i Stockholm i december. Foto: Eero Hannukainen/IBL BILDBYRÅ

LÄS OCKSÅ: Laila Bagge: "Jag är livrädd att han ska lämna mig" 

"Vi kände bägge två en oerhört stark attraktion till varandra"

Malins röst är mjuk och hon sluter händerna om den varma tekoppen, som står på köksbordet. Hon och Martin Charlton träffades på Mallorca, när han var där med Niclas Wahlgren.

– Han körde med det där klassiska: "Jaha, du håller på med yoga. Vi jobbar med ett företag där vi kanske ska ta in yoga". Jag råkar ofta ut för det när killar vill flörta lite. Då säger de: ”Du är yogalärare? Ger du privatlektioner?” Hm, nej. Första mötet var skrattigt och vi pratade om ett samarbete. För ovanlighetens skull sa jag inte nej. Han är ju så snygg.

Var det ögonblicksförälskelse?

– Ja, vi kände bägge två en oerhört stark attraktion till varandra när vi hängde de första tre dagarna.

På ett halvår har de varit ifrån varandra totalt tre veckor.

FAKTA/Malin Berghagen

Ålder: 52.

Bor: Lägenhet centralt i Stockholm. Hyr lägenhet på Mallorca. 

Familj: Barnen Christopher, 32, Love, 29, Linn, 23, Isak, 16. Särbon Martin Charlton, 47. Ridgebacken Bodhi, 10.

Gör: Skådespelare, författare, yogainspiratör.

Aktuell: Nya boken ”Livslust och hälsa enligt Malin”, en personlig inspirationsbok. Nybliven visdoms- och meditationslärare. Fick yogaläraren Marianne Pagmars utbildningsstipendium i oktober 2017 och utbildade sig nyligen till master of wisdom and meditation teacher i USA.

Malin Berghagen om pojkvännen Martin: "Han är väldigt mycket bus och äventyr"

Martin är engelsman och en av grundarna till upplevelseföretaget Live it. Sedan 18 år bor han i Stockholm.

– Han är väldigt mycket bus och äventyr i stort och smått. Det har gjort att jag har hanterat sorgen genom att göra saker, till exempel paragliding. Jag som var rädd för att flyga tills jag var 45.

Att våga möta kärleken handlar om mod, menar hon. För en tid sedan sa en väninna, som länge levt ensam, att man bara blir sårad i förhållanden.

– Det är ju en del av det som kan hända när man blir förälskad. Det är som att köpa aktier. Jag kommer alltid kasta mig ut. Jag lever hellre i fullkomlig kärlek och sedan eventuellt förlorar den en dag, än att jag lever i ett slags mellanmjölkslagom utan att få känna fullt ut.

Hennes nya bok ”Livslust och hälsa enligt Malin” skulle från början handla om naturlig hälsa. Men när Barbro gick bort började Malin reflektera kring vad hon fått av sin mamma och i stället kom boken att handla om livslust och glädje.

https://www.instagram.com/p/Bq8Nxj1lzk5/

"Att hålla förälskelsen levande ligger i att ständigt bli sedd och lyssnad till"

Malin upplever att många skiljer sig eller lever i tråkiga relationer efter 40. Är det slentrian i ett förhållande ska man gå och prata, menar hon. Enligt Malin är kommunikation nyckeln till lycka och ett bra sexliv.

– En väninna sa till mig: ”Barnen har flyttat ut och jag kan äntligen springa naken hemma. "Yes! Get your life back!" Det är en ålder då man har rätt att ha roligt.

Men för att känna oss snygga nakna måste vi börja träna och boosta vår självkänsla, menar hon.

– Folk säger att jag strålar. De säger att det måste vara för att jag är förälskad. Men det är inte förälskelsen som gör oss vackra utan att vi varje dag får höra goda, uppmuntrande saker. Att hålla förälskelsen levande ligger i att ständigt bli sedd och lyssnad till. Att bli berörd. En puss när man skiljs åt, en kram när man ses.

Hon tycker att det finns en osäkerhet hos kvinnor som har med åldrande att göra.

– Jag tycker det är förödande hur taskiga alla provhytter är. Det måste vara en man som har gjort dem. Allt syns. Man vågar ju knappt klä av sig för att man blir så deprimerad av att stå där.

Detsamma gäller när hon granskar sig i badrumsspegeln med allvarlig min.

– Man borde ju smyga in i badrummet, le mot spegeln och säga hej. Det är ju så vi möter varandra. Låt glädjen bli din botox.

LÄS MER: Carola Häggkvist om varför hon vägrar sambolivet 

Malin om...

...ATT GRÅTA

”Mamma lärde oss tidigt att trycka på gråt- knappen och alltid ventilera. Att man inte ska bära på saker inom sig. Då man inte alltid vill ta saker med andra är det bra att ställa sig och gråta i duschen till exempel eller titta på en gråtfilm så att man får ladda ur sig litegrann. Det har jag gjort sedan unga år.”

 

...RELATIONSTIPS

”Man måste vara modig och anstränga sig. Ansträng dig för din partner. Man behöver absolut inte skiljas, men lever man i ett trå- kigt äktenskap får man faktiskt göra något åt det. Om någon inte använder tandtråd och luktar illa i munnen, då får man säga det: Du luktar skit! Jag vill kyssa dig, men det går inte.”

...YOGA

”Även om det är upp och ned och bergochdalbana hit och dit, så hjälper yogan mig att behålla lugnet. Jag mår jättebra just nu. Jag tycker om att känna saker. Motsatsen känns inte lika spännande. Jag har alltid haft en liten släng av panikångest, men sedan jag började med yoga är jag mer vän med den. Jag tror ganska många har olika typer av ångest.”

Malin Berghagen: "Hela den här botox-grejen stör mig lite"

Malin får ofta höra att hennes hud är så mjuk. I ett test hon gjorde nyligen motsvarade hennes hudkvalitet en 30-årings.

– Jag drack inte förrän jag var 20 och var vegetarian mellan 13 och 25. Pappa har bra gener och mina fastrar också.

Hur ser du på botox?

– Jag har ingenting emot skönhetsfixande. Vill man ha stora bröst, små bröst, whatever. Vill man fixa till magen om man fött barn, inga problem. Jag har fått mycket bra från pappa, men han har också tunga ögonlock. En dag tror jag att jag kommer att fixa till dem. Men hela den här botox-grejen stör mig lite. Människor ser tråkiga ut när alla uttryck, all glädje och alla skrattrynkor försvinner.

Hon upplever att väninnor som gör botoxinjektioner är konstant jagade.

– När ska botoxen försvinna och allting falla ner igen? Det ska vara glutenfritt och inga e-ämnen. Men vi kan trycka in gift i ansiktet som kan ta död på en hel planet.

"Att kärlek funkar är mamma ett bevis på"

I våras flyttade Malin hem till Stockholm igen då yngste sonen Isak skulle börja gymnasiet. Här bor även Martin och hans två barn Hanna, 15, och Marcus, 17. Om de ska flytta ihop har hon ingen aning om.

– Just nu måste jag acklimatisera mig.

En annan anledning till att hon lämnade Mallorca var att Barbro blev sjuk. När hon åkte in akut för hjärtflimmer hittade de cancer i buken och lungorna.

Minnesgudstjänsten hölls i Storkyrkan. Den röda tråden var något som artisten Petter sa, minns Malin.

– Han uttryckte att han och Barbro hade en väldigt bra och speciell kontakt. Men det hade ju alla med Barbro. Hon fick alla att känna så.

Malin ler.

– Snubblade någon var hon först fram, även om hon hade högklackade skor. Spillde någon var hon framme med en servett. Hon var till allmänhetens tjänst i kärlek. Att kärlek funkar är mamma ett bevis på.