1 av 4: Skådespelare om sitt förflutna
Senaste spelade Magnus Krepper den hårdföre, intelligente spanaren Björn i SVT:s "Innan vi dör".
2 av 4: Senaste spelade Magnus Krepper den hårdföre, intelligente spanaren Björn i SVT:s "Innan vi dör". Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
När Magnus gör något vill han göra det fullt ut: "Jag har alltid haft en lätt autistisk läggning - om jag ska göra lumpen kan jag väl lika gärna göra det fullt ut, utmana mig själv som kustjägare. Men det fanns många stunder när jag ifrågasatte vad jag gjorde där. Det var jättehårt. Bitvis helt galet", säger han.
3 av 4: När Magnus gör något vill han göra det fullt ut: "Jag har alltid haft en lätt autistisk läggning - om jag ska göra lumpen kan jag väl lika gärna göra det fullt ut, utmana mig själv som kustjägare. Men det fanns många stunder när jag ifrågasatte vad jag gjorde där. Det var jättehårt. Bitvis helt galet", säger han. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
"Just nu upplever jag att jag befinner mig lite i ett vakuum. Står och stampar lite".
4 av 4: "Just nu upplever jag att jag befinner mig lite i ett vakuum. Står och stampar lite". Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Magnus Krepper: Att gå i terapi är det bästa jag gjort

Ofta spelar han hårdför polis, nu senast i uppmärksammade serien "Innan vi dör" i SVT.

Privat är det en mjukare Magnus vi möter, som både kan trolla och dansa balett. Och just nu har lite av en 50-årskris:

- Jag befinner mig lite i ett vakuum.

Det går inte att komma ifrån. Magnus Krepper ser obekväm ut.

Han sätter sig tveksamt ner vid frukostbordet och beställer in en kanna te.

- Jag tycker inte om att prata om mig själv, säger han med ett generat leende. Fast det kanske bara handlar om mina egna krav på att jag ska bidra med något.

Vi träffas för att prata om hans roll som den hårdföre, intelligente spanaren Björn i SVT:s "Innan vi dör", men det blir inte så mycket sagt om honom, trots att Magnus som vanligt ger långt över 100 procent till sin roll. Gränserna mellan roll och verklighet suddas ut.

- Det finns något maniskt, ett tunnel-seende där. Ska du bli bra måste du stänga av allting annat och fokusera. Fast i dag tycker jag att jag är annorlunda. Inte lika snäv. Jag tycker att jag vidgat perspektivet, och det är jag väldigt glad för. Jag skulle inte vilja vara kvar i det tänket. Men det är en ständig kamp. På väg hit lyssnade jag på Peter LeMarcs låt "Jag ska gå hel ur det här" - fruktansvärt bra. Så kan jag ofta känna det - jag ska gå hel ur det här.

Magnus kommer från en utpräglad arbetar-bakgrund i Norrköping. Hans pappa gick till sjöss när han var 16 och jobbade sedan i hamnen, inom bageribranschen och blev så småningom egen företagare.

Magnus Krepper kan både dansa balett och trolla

Både hans pappa och Magnus båda äldre bröder - "jag är sladdis" - var inbitna idrottare. Trots att han var tio år yngre försökte Magnus utmana sina bröder.

- Jag har alltid haft en lätt autistisk läggning - om jag ska göra lumpen kan jag väl lika gärna göra det fullt ut, utmana mig själv som kustjägare. Men det fanns många stunder när jag ifrågasatte vad jag gjorde där. Det var jättehårt. Bitvis helt galet. Hela utbildningen byggde på trakasserier, men det fick du köpa. Jag lärde mig mycket om mig själv - hur mycket du orkar, och det är väldigt mycket mer än du tror. Det tuffaste vi gjorde var nog paddlingen i havskajak från Nynäshamn till Korsö utanför Sandhamn. Det blåste 17 meter per sekund och det höll på att gå helt åt pipan - men alla överlevde.

När Magnus var 19 bestämde han sig för att bli dansare.

- Det var samma sak där. Jag ville göra det fullt ut. Jag började rätt sent, och hade inte dansat balett alls när jag började. Jag fick göra rätt mycket våld på kroppen. Första året kallade de mig "Kråkan" för jag var så fruktansvärt stel. Men sedan började "Kråkan" flaxa bättre och bättre.

LÄS OCKSÅ: Martin Melin: "I min första relation var jag usel" 

Han hade jobbat som dansare i fem år när han flög rakt in i Angeredsteaterns uppsättning av "Den perfekta kyssen".

- Det hände någonting med mig när jag såg skådespelarna repetera. Det här med att uttrycka sig verbalt hade inte existerat i min värld tidigare, vare sig i min familj eller i min uppväxt.

Magnus har gått både balett-akademien och scenskolan. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Magnus Krepper är gift med Sanna: "Fantastiskt när vi fick barn"

På en julfest träffade han sin fru Sanna, som gick på musikallinjen i Göteborg. De är fortfarande gifta och har två barn.

- I det stora hela har det varit väldigt bra, säger Magnus. Sedan har vi haft perioder - som i alla förhållanden, men det har också varit en tillgång. Det var fantastiskt när vi fick barn! Det finns inget större. Under de här 19 åren jag haft barn har jag hela tiden slagits av ... under varje period i deras liv slås jag av hur mycket jag får av dem och hur mycket kärlek det finns. Det är helt fantastiskt - det största som hänt mig i livet! Vi män måste bli bättre på att kliva fram och säga sådana saker - jag undrar om män kramar sina barn tillräckligt?

I dag är det bara Hilda som bor kvar hemma.

- Leo har precis flyttat ut. Han fyller 19 nu. Det var oerhört konstigt. Det blev väldigt tyst i dubbel bemärkelse, eftersom han spelar gitarr. Det blev ett jättehål - jag var van vid att komma hem och höra gitarren - och nu finns inte det längre. Men han trivs jättebra, och då blir jag också glad. Han hyr i andra hand med en polare. De sitter uppe sent på nätterna och gör musik tillsammans. Det kan inte bli bättre!

När Magnus fick en trollerilåda som tolvåring blev han besatt av att lära sig trolla och till slut behärskade han vartenda trick i lådan. Han kan fortfarande ett och annat.

- Fast om det rör sig om riktigt fingerfärdiga grejer måste jag öva först. Men det sitter i ryggmärgen. När jag fyllde 50 nyligen trollade jag ihop med en gammal kompis som jag showat med i Göteborg. Vi gjorde en del balla illusioner, kallade oss "The Good looking brothers". Vi gjorde parodier på alla Las Vegas-trollkarlar. Men jag lade hela trollkarls-intresset på hyllan när jag blev 30.

Magnus har gått både balett-akademien och scenskolan. I samma klass som Eva Röse och Jonas Karlsson.

- Första året var skitjobbigt! Jag kom från dansvärldens disciplinpedagogik och första året satt jag duktigt med anteckningsblock och penna och tyckte att de andra var jävligt okoncentrerade. Min utmaning blev att slappna av och låta saker komma till mig.

LÄS OCKSÅ: Leif GW Persson: "Numera går troheten på reflex" 

Magnus Krepper om att gå i terapi: "Det absolut bästa jag gjort i mitt liv"

2005 fick han en Guldbagge för sin roll som Morgan i Björn Runges kompromisslösa "Mun mot mun".

- Jag älskar att jobba med Björn. Han kräver allt. Du måste gå in med hela dig själv - plus lite till!

Det är en metod som har sitt pris, men det är det värt, tycker Magnus.

- Ja, om du ska hålla på med det här yrket.

2001 gjorde han en av huvudrollerna i "Se dig om i vrede" och gick in i väggen för första gången.

- Pjäsen gick rakt in i mig, säger Magnus. Allt rasade. Varje kväll ska du stå och upprepa föreställningen och må dåligt - om det är en sådan pjäs - och varje kväll ska helst vara som om du spelade din roll för första gången. Det kräver en otrolig koncentration och närvaro - om du är den typen av skådespelare tär teater.

Hans räddning blev kognitiv terapi.

- Fortfarande är det så i det här landet ... vi har en dold psykisk ohälsa som är väldigt stor och det är fortfarande många som väljer bort att gå i terapi. De är rädda för det, men det är det absolut bästa jag gjort i mitt liv!

Serie i SVT. Magnus Krepper spelade kommissarie Winter efter Åke Edwardsons detektivromaner. Foto: OLA KJELBYE/SVT

"Just nu upplever jag att jag befinner mig lite i ett vakuum"

När han spelade kommissarie Winter i SVT var det dags igen.

- För mig var det ett sjumånaders­projekt. Den produktionen blev efter ett tag nästan som att spela en pjäs. Dessutom var det tufft att vara borta från familjen så länge. Efteråt blev det en stor tomhet. Snudd på depression. Det tar lång tid innan rollen försvinner ur kroppen.

Just nu ser det tomt ut i kalendern. I vår kommer tv-serien "Fallet" med bland andra Björn Kjellman, som är en sorts parodi på alla krimfilmer som produceras.

- Jag har tre små scener i en amerikansk produktion "A cure for wellness" som just haft premiär.

Annars har Magnus jobbat mycket i Tyskland under de senaste åren. I fem olika produktioner, "mycket krim", har han pratat tyska med "skandinavisk brytning".

- Det är lärorikt att komma in i en annan kultur, att bo här nere, säger han. De har inte alls kommit lika långt med jämställdheten, men de vågar prata, öppna munnen och säga vad de tycker och tänker utan att folk blir rädda. Det är väldigt befriande. Vi har en tendens till att bara bli tysta i Sverige - lägga locket på ...

Han tittar på mig med vidöppna, blekblå ögon.

- Just nu upplever jag att jag befinner mig lite i ett vakuum. Står och stampar lite. Vet inte riktigt vilken riktning jag ska ta. Men det är viktigt att våga stanna upp, ifrågasätta sig själv. Fråga sig vad det är jag vill med mitt yrke, vad det är för val jag gör?

Han ler.

- Allting går så fruktansvärt fort.

Magnus Krepper

Namn: Rolf Magnus Krepper

Ålder: 50.

Yrke: Skådespelare, dansare.

Familj: Hustrun Sanna och barnen Leo, 19, och Hilda, 17.

Bor: I lägenhet i Stockholm.

Bakgrund: Magnus Krepper är en av våra mest meriterade skådespelare och har varit med i allt från tv-serier som "Tusenbröder", "Solsidan", "Bron", "Fröken Frimans krig" och "Innan vi dör" till prestigeprojekt som Jan Troells "Så vit som en snö", Björn Runges "Om jag vänder mig om" , "Call Girl" och "Gentlemen och gangsters". Han har också medverkat i otaliga teaterpjäser, bland dem "Se dig om i vrede", Strindbergs "Kam­raterna" och Lars Noréns "Terminal".

Aktuell: I SVT-serien "Innan vi dör" och i "Fallet".

Magnus om ...

... lycka

"Ett svårt ord. Att vara tillsammans med sina barn och närmsta familjen. Att få vara delaktig i sina barns liv är en stor jävla lycka."

... att vara känslomänniska

"Det är en ständig strid med den disciplinerade sidan hos mig. Jag kan vara väldigt impulsstyrd och gå i gång snabbt."

... rädsla

"Det första jag tänker på är människor som Donald Trump. Jag är rädd för att så många fina människor blir offer för några få idioter i världen."

... engagemang

"Jag tror att vi förringar de små krafttag vi gör. Vi tror att det inte gör någon skillnad, och då kan vi lika gärna skita i att prata om det - det är ändå ingen som bryr sig. Men så är det inte - genom att hålla samtalet levande och våga öppna käften kan vi sätta en boll i rullning. Det är där vi måste börja."

... sin romantiska sida

"Ja, det är jag nog. Jag köpte blommor härom­dagen ... fast romantik kan ju se ut på många olika sätt (skratt) ..."

... mardrömmar

"Tyvärr har jag ofta mardrömmar. Jag är väl inte tillfreds med min tillvaro - och vet inte om jag någonsin vill bli det. Jag försöker bli kompis med att inte vara tillfreds. Jag tror att en stor del av min drivkraft ligger i det."

 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!