Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Barnbarn och husdjur tar Lottas tid

Lotta Engberg om livsglädjen efter skilsmässan

Lotta trivs med singellivet och som mormor till sex barnbarn. Och hon är tacksam för att väninnorna är kvar, trots att hon periodvis varit dålig på att vårda sina kompisrelationer.

– I dag är jag en mycket bättre kamrat, säger hon.

Anne Haavisto

Vi träffas hemma hos Lotta i hennes hus högt uppe på en kulle i Olofstorp, strax utanför Göteborg. Det är varmt och luftfuktigheten är hög och tropisk och ibland frågar vi oss i vilket land vi egentligen är. Lotta har haft en hektisk vecka med repetitioner av "Lotta på Liseberg" och Lill-Babs begravning, bara dagen innan. 

– Lill-Babs var en fantastisk förebild, och jag talar för hela vår kår. Hon hade alltid en hjälpande hand, såg alla och dömde aldrig någon. Hennes sätt att leva är något vi alla kan lära oss av, säger Lotta och hennes ögon fylls av tårar. 

Förutom att hon förlorat en kär vän säger Lotta att hon just nu befinner sig på en bra plattform i livet och att hon trivs med att åldras. 

– Jag tycker väldigt mycket om att bli äldre och mer mogen. Kroppen hänger också med än så länge vilket är skönt, berättar hon. 

Mormor till sex barnbarn

Hon berättar att hon växer av erfarenheter, kanske allra mest av motgångar. 

– När saker inte går som man vill får man ta tag i dem på ett annat, nytt sätt. Att lösa problem och gå vidare gör att jag blivit både tryggare och lugnare i mig själv. Jag kan faktiskt känna mig ganska orädd, förutom oron för de tillkomna nya människorna i familjen, som betyder så oerhört mycket, säger hon. 

Och de nytillkomna är förstås barnbarnen, sex stycken på fyra år, som hon välsignats med. 

– Det är bara 18 dagar mellan mina två första barnbarn. När Malin berättade att hon skulle bli mamma blev jag så klart väldigt, väldigt glad, för jag har ju verkligen längtat efter att bli mormor. När Amanda berättade, sittande bredvid mig i bilen, bröt jag ihop och grät av lycka, berättar hon. 

Lotta Engberg

Ålder: 55. 

Gör: Artist och programledare. 

Bor: Olofstorp.

Familj: De vuxna döttrarna Malin, 31, och Amanda, 29. 

Aktuell med: Med "Lotta på Liseberg" på TV4. 

Att få barnbarn har gjort Lotta ännu mer ödmjuk inför livet, men att det förutom lyckan så klart även medfört en viss oro. 

– Det har varit väldigt nervöst när mina döttrar varit gravida, jag var så rädd att något skulle hända. Jag vill inte få flera barnbarn, det räcker nu, skämtar Lotta och beskriver sig som en skojig och sträng mormor. 

Lever som singel efter skilsmässan

Lotta har sina känslor nära till hands, både skrattet och gråten och hon är övertygad om att det är viktigt att tillåta sig att vara ledsen. 

– Jag tror verkligen på att gråta. Är man ledsen kan man nog inte bli riktigt glad igen om man inte släppt taget och verkligen varit ledsen. 

Överlag är hon ändå en ljus och positiv person, och har alltid varit. Och hon tycker om att ha roligt. 

– En god väns mamma sa en gång att det är tråkigt när det är tråkigt och det stämmer ju. Jag försöker leva efter att ha roligt och leva i nuet. Nuet är ju egentligen det enda man kan uppleva på ett verkligt sätt. Jag är ingen stillasittande person utan gillar att ha grejer på gång. Och har jag inget att göra så sover jag. Sömnen har blivit viktigare med åren, konstaterar hon. 

55-åringen njuter av singellivet. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Lotta har varit gift två gånger, sammanlagt större delen av sitt vuxna liv. Sedan tre år tillbaka lever hon tillsammans med sina två golden retriever-tikar Alice och Ellen. 

– Just nu tycker jag att det är jätteskönt att leva själv, men jag har också förstått värdet av att ha kamrater. Jag och mina tjejkompisar gör en massa roliga saker ihop, vi spelar golf, plockar svamp, skjuter med luftgevär och går i skogen med hundarna. Jag har inte varit så bra på att ta hand om mina kompisrelationer tidigare. I dag är jag en mycket bättre kamrat, berättar hon. 

Finns en sorg i att äktenskap tar slut

Hon är också god vän med barnens pappa Anders, som hon kallar morfar. 

– Vi kan ta varandra i handen och titta på våra fina tjejer och jag är säker på att vi får samma feeling, att vi är otroligt stolta. Mest stolt är jag över att de båda är jättebra på att hugga i. De är bra på att arbeta, precis som jag alltid har varit. Jag älskar att stå vid sidan av mina barn och se dem hantera sin vardag och sina barn. Mina döttrar har blivit, om möjligt, ännu mer dyrbara, nu när de är så viktiga för sina barn, förklarar hon. 

Lotta har inte tappat tron på äktenskap, inte heller på att två människor kan leva ihop ett helt liv, men man kan absolut leva en period med någon och att det är minst lika rätt. 

– Jag tror allt fler människor tänker så i dag, att det inte är något fel i att man känner att en person är helt rätt under en viss tid i livet. Det är inget fel med det, även om det självklart finns en sorg i att äktenskap tar slut. 

Skönt att bara bry sig om sig själv

Den nyvunna tiden för sig själv är något hon uppskattar enormt mycket. Och att gå med sina hundar och prata högt för sig själv när hon tänker. 

– Jag har mer tid nu att tänka över vad jag vill, inte vad som är bäst för barnen, för en man eller för karriären. Det är skönt att få tid till att bry mig om mig själv. 

Lotta berättar att den största missuppfattningen om henne är att hon skulle vara slarvig. Och hon menar att hon egentligen inte alls är intresserad av utseende och kläder. 

– Jag har fått utveckla mitt klädintresse i jobbet. Jag väljer alltid mina kläder själv för tycker folk de är fula så är det bara jag som är skyldig. För mig är det inte så viktigt att allting matchar. Jag kan se ut som en slas, men hemma är jag pedant. Jag lämnar aldrig huset innan jag har städat och bädda sängen gör jag varenda morgon, det tror nog inte folk om mig. Jag vet faktiskt var varenda pryl ligger här hemma, säger hon med ett skratt. 

När jag frågar om hon tror att hon kommer att gifta sig igen svarar hon bara: 

– Det är som att få frågan om jag kommer vara med i Melodifestivalen igen. Det beror väl på låten. Så, det beror väl på gubben.