Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Skådespelaren Liv Mjönes syns bland annat i serierna ”Stockholm Rekviem” och ”Advokaten” på Viaplay.
Skådespelaren Liv Mjönes syns bland annat i serierna ”Stockholm Rekviem” och ”Advokaten” på Viaplay.
Skådespelaren Liv Mjönes syns bland annat i serierna ”Stockholm Rekviem” och ”Advokaten” på Viaplay.
”För mig är tittarnas upplevelse det viktigaste, inte vad jag får för recensioner”
”För mig är tittarnas upplevelse det viktigaste, inte vad jag får för recensioner”
”För mig är tittarnas upplevelse det viktigaste, inte vad jag får för recensioner”
1 AV 2
Skådespelaren Liv Mjönes syns bland annat i serierna ”Stockholm Rekviem” och ”Advokaten” på Viaplay.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 AV 2
”För mig är tittarnas upplevelse det viktigaste, inte vad jag får för recensioner”
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Liv Mjönes: Jag har haft rejäla ålderskriser i livet

Den hårt arbetande skådespelerskan var under flera år lite av en doldis. Men efter guldbaggenomineringar för ”Kyss mig” och ”Den allvarsamma leken” syns Liv Mjönes allt oftare både på bioduken, i tv-rutan och på teaterscenen.

– För mig är tittarnas upplevelse det viktigaste, inte vad jag får för recensioner, säger hon.

Anne Haavisto

.…söndag 

– Vaknar runt nio, gör scones med mina barn och bjuder min man på sängen. Gör absolut ingenting tills vi går och brunchar på boulebanan i Liljeholmen. Där hänger vi i flera timmar, spelar boule och äter gott. Sedan tar vi en långpromenad. Kommer hem, dricker te och läser någon av Kristina Olssons fantastiska barnböcker för barnen innan vi somnar. 

LÄS OCKSÅ: Sanna Nielsen: ”Jag tvivlar alltid lite på mig själv” 

…arbetsdag 

– När jag inte behöver vara i sminket 05.30. När jag hinner dricka kaffe, läsa tidningen och lämna barnen på skolan. Sedan när jag kommer till jobbet så har jag jättefina, härliga kolleger och ett lugnt arbetsschema, kanske bara filmar tre eller fyra scener på en dag. Jag slutar i rimlig tid, och vi har haft gott om tid att tänka kring scenerna och provat olika alternativ. Sedan hinner jag hem och gör mat till mina barn, och sedan myser vi tillsammans. Jag gillar att jobba hårt, men lagom hårt. 

Liv Mjönes

Ålder: 39. 

Gör: Skådespelare. 

Bor: Gröndal, Stockholm. 

Familj: Maken Henrik och barnen Bo, 9, och Klas, 7. 

Aktuell: I serien ”Stockholm Rekviem” på C More. ”Advokaten” på Viaplay. Spelar in komedifilmen ”Carl-Johan, Frank och jag” med Erik Johansson och Peter Magnusson.

…ålder 

– Jag har haft rejäla ålderskriser i livet och den värsta var nog när jag var runt 35-36. Då kände jag att åren verkligen går. Men det blir ändå bättre och bättre att bli äldre, skönare på något vis. Jag blir tryggare och tar till mig lärdomen att jag kommer tillbaka efter svackor. Det är inte lika läskigt att ramla ner i olika hål och livskriser. Något som hjälper enormt är ju barn och goda vänner. Jag älskar ju att se mina barn växa upp och vara med dem, det ger ett visst lugn. Sedan har jag ju världens bästa vänner som finns med mig i vått och torrt, och de är bara ett samtal bort. Man behöver inte ha hundra vänner, men har du några stycken som du vågar öppna dig för och vara helt transparent inför, det räcker. Mina vänner hjälper mig genom kriserna. Och ju mer tiden går desto närmare kommer jag mina vänner. De blir som familjemedlemmar till sist, som systrar och bröder. 

LÄS OCKSÅ: Krister Henriksson, 72: Jag känner mycket skuld 

…bot mot scenskräck 

– Att tänka att det bara är att hoppa upp på hästen och göra det igen, så att säga. Jag har haft väldigt obehagliga känslor innan jag gått ut på en teaterscen. Jag har upplevt att det är helt omöjligt att gå ut till publiken, nästan som panik. Men sedan har fötterna gått ut där ändå. Jag brukar peppa mig själv genom att tänka att publiken är kärleksfull och vill väl. Sedan hjälper det mig enormt att prata med ”vanliga” människor, som inte är i film- och teaterbranschen. För mig är det viktigt att lyssna till deras upplevelser. 

Och mejl från någon som sett en film eller en pjäs slår allt. När någon skriver att de älskade min film, är mycket mer givande än bra recensioner i media. 

…reseminne 

– När jag var i en medeltidskyrka i Trondheim i Norge. Kyrkan är helt sinnessjukt vacker. Jag tycker jättemycket om att gå i kyrkor generellt, vilket jag gör ofta när jag reser. Jag blir lugn och lycklig i en kyrka. Tror det är tystnaden och folks viskande som ger den där fantastiska vördnadsfulla stämningen. Jag älskar kyrkor som ligger i lite ”stökiga” städer. Jag gillar också känslan av att det är en plats som är öppen för alla, att alla människor får komma in och ta del av det vackra rummet. 

LÄS OCKSÅ: Jessica Andersson: ”Den sorgen gör fortfarande väldigt ont” 

...återhämtning 

– Nordingrå på Höga kusten för att det är otroligt vackert och mina föräldrar har ett sommarhus där. Där ses vi gärna och har härlig familjetid med mina syskon och deras barn. Sedan åker jag gärna runt på loppisar. Då kan man göra många impulsköp utan att det blir dyrt. 

…inspiration 

– Jag inspireras av att gå på Dansens hus och Moderna Dansteatern i Stockholm. Jag lyssnar mycket på P1 och musik och podcaster. Jag tycker om att lyssna på berättelser, där någon pratar rakt till en på något sätt. Jag älskar att höra olika röster. 

LÄS OCKSÅ: Izabella Scorupco: ”Jag var mitt uppe i en livskris” 

…mammatips 

– Jag har ju begåvats med helt underbara och fantastiska barn, haha, alla föräldrar säger ju det. Våra bästa stunder är när vi äter tacos och snackar om veckan och jag tycker om att somna tillsammans med dem. Curlingdebatten var väldigt inne när jag fick barn, en debatt jag tycker är fruktansvärt töntig, så ett tips är att inte lyssna till den. Ett annat viktigt tips är att vara den mamma man är, den förälder som man är, och inte någon man läst om eller hört talas om. Och så pratar jag mycket med mina vänner och det underlättar mycket att dela erfarenheter som förälder. Ännu ett tips är att våga ta emot hjälp och råd från andra.