1 av 3: Lisa Nilsson berättar sina bästa livsråd
Lisa Nilsson, 47, vägrar att bli bitter över spruckna kärlekar.
2 av 3: Lisa Nilsson, 47, vägrar att bli bitter över spruckna kärlekar. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
"Det är väldigt skönt. Just nu är jag uppfylld av en enorm tacksamhet. Om jag till exempel tänker på mina barns pappa Niklas är jag oändligt tacksam över att det är just han. Att våra barn får ha honom."
3 av 3: "Det är väldigt skönt. Just nu är jag uppfylld av en enorm tacksamhet. Om jag till exempel tänker på mina barns pappa Niklas är jag oändligt tacksam över att det är just han. Att våra barn får ha honom." Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Lisa Nilsson om relationen till sina ex-män: "Uppfylld av en enorm tacksamhet"

Lisa Nilsson, 47, vägrar att bli bitter över spruckna kärlekar. Hennes himmel runt hörnet är döttrarna, som hon numera har varannan vecka.

– Jag har varit privilegierad som fått leva med så intressanta och enastående bra män i mina relationer, säger sångerskan, som i år firar 25-årsjubileum med MAuro Scoccos succéhit.

Christer Olsson

Den 16 och 17 oktober firar Lisa Nilsson 25-årsjubileum för sin stora genombrottsskiva med två konserter på Göta Lejon i Stockholm. Fast det har funnits perioder i livet då hon inte har valet sjunga sin största hit, "Himlen runt hörnet".

– Det var tråkigt när jag inte fick ”flytta hemifrån”, som jag kallar det. Det var som ett instängt flickrum – när jag var mitt i en utvecklingsfas och behövde upptäcka mig själv, världen och musiken.

Så småningom fick Lisa Nilsson ett nytt förhållningssätt till hiten.

– I dag står den för förväntan inför överraskningsmomenten i livet – vad kommer bakom nästa hörn? Kommer jag någonsin att bli betuttad igen? Hur mår mina barn när de är 18? Det är de dolda hemligheterna och förhoppningarna som ligger runt hörnet – den ständiga livslusten!

LÄS OCKSÅ: Dolph Lundgren: "Jag har gått i psykoterapi i fem år" 

Lisa Nilsson om superhiten "Himlen runt hörnet"

Mauro Scoccos sång handlar fortfarande om kärlek för Lisa.

– Att säga till någon att du är himlen runt hörnet för mig är en otroligt fin kärleksförklaring – och så kan jag bara känna inför mina ungar i dag. De är min framtid, sin egen framtid, den största kärleken i livet, hoppet, ljuset, utmaningarna…

Därför har Lisa sedan länge med jämna mellanrum tagit in sina döttrar i framförandet.

– De som varit på mina konserter de senaste tio åren vet att tjejerna ofta är med och att det är de som ligger i sängen. ”Där har varit några stycken i sängen förut”, brukar jag säga. ”Men aldrig någon ängel” – och så får jag ett skratt.

Lisa Nilsson

Yrke: Sångerska och skådespelare.

Ålder: 47.

Familj: Döttrarna Signe, 10 och Irma, 6.

Bor: Lägenhet i Stockholm och stuga på skärgårdsö.

Aktuell: Med konserter på Göta Lejon i Stockholm med anledning av 25-årsjubileet av ”Himlen runt hörnet”. Deltagare i ”Jills veranda”, SVT, i november.

Tror på familjen - trots skilsmässor och separationer

Lisa breddar ständigt sin palett. Hon sjunger, skriver låtar, arrangerar, producerar musik, är musikalartist, gör talroller, filmar och debatterar samhället på nätet. Nyligen hade den danska filmen ”Gud talar ut”, där Lisa spelar mamma i en dysfunktionell familj, premiär. Filmen, som är baserad på en självbiografisk bästsäljare med samma namn, utspelar sig 1986 och handlar om uppgörelsen mellan en far med smeknamnet ”Gud” och hans barn. Lisa spelar den tålmodiga svenska hustrun. 

– Jag blev väldigt sugen på att göra rollen – och rädd för utmaningen. Jag kände att det här är på riktigt – nu är det upp till bevis!

Trots skilsmässor och separationer, både i barndom och vuxet liv, tror Lisa på familjen.

– Alla mina vänner som är tvungna att bygga familj på ett alternativt sätt för att de, till exempel, är homosexuella, har breddat mitt begrepp och min förståelse. Vi kan inte måla in oss i ett hörn där vi inte klarar av att vara – men vi kan bygga vår familj på det sätt som funkar för oss.

LÄS OCKSÅ: Sverrir Gudnason, 39: Jag tror fortfarande på familjen 

Känner ingen bitterhet mot sina ex

Hon är inte rädd för att se framåt.

– Det kan jag inte påstå. Nu sitter jag här, har fyllt 47 nyligen och tänker att nu har jag ingen aning om hur det kommer att bli. Det är intressant eftersom jag inte har några förväntningar och inga förutfattade drömmar – och det tror jag helt enkelt beror på att jag har barn. Jag har gjort den grejen.

Hon tystnar ett ögonblick.

– När jag ser tillbaka på mitt liv från unga år kan jag se att valet av varenda kärleksaffär eller man jag levt med på något sätt präglats av hoppet om att det är nu det här stora ska hända – och ”det här stora” handlar ytterst om att bli en familj. Jag har varit privilegierad som fått leva med så intressanta och enastående bra män i mina relationer.

Hon känner ingen som helst bitterhet mot sina ex – eller för att det blivit som det blev.

– Det är väldigt skönt. Just nu är jag uppfylld av en enorm tacksamhet. Om jag till exempel tänker på mina barns pappa Niklas är jag oändligt tacksam över att det är just han. Att våra barn får ha honom. Att vår kärleksrelation tog slut har blivit ganska ovidkommande. Kärleksrelationen lever när den lever och sedan är det bra med det. Att bli bitter över kärlekens förgänglighet är för mig irrationellt och konstigt.

Lisa Nilsson om…

... att skriva:

– Hindret inför att skriva till exempel en bok är detsamma som jag haft inför att ta klivet in i skådespeleri – jag har ingen utbildning. Då kommer ingen att ta mig på allvar. Det är ett konstigt akademiskt komplex jag har. Men jag har spelat så pass många, viktiga, roller och kommit undan med det så nu får jag sluta larva mig och säga att jag arbetar som skådespelerska också – det är en del av mitt yrke. Kanske att jag kommer till skott och börjar skriva också. 

..."Små rum":

– Min bästa skiva. Den är oerhört välgjord och gjordes med längtan och kärlek – och det tycker jag hörs. Den är som en bro mellan allt jag älskat som barn och nu, arvet efter Zetterlund och Taube. Det var första gången jag var mig själv helt trogen. Den första skiva jag både skrev och producerade.

... politik:

– Mitt politiska engagemang bara växer. Det är en central del av min uppväxt som bara har ökat med mognad därför att jag tycker att situationen i vårt samhälle är så pass allvarlig.

Lisa Nilsson om varannan-vecka-livet

Att ”bara” få ha sina älskade barn varannan vecka är ingen ny situation för Lisa.

– Det är ju något vi levt med hela tiden som projektanställda resande frilansare. Det livet innebär, även i sambovardagen, ett ständigt kompromissande och dealande om logistik och ”vems tur det är”. Mina kompisar som haft mer ”normala” yrkesliv har varit sämre förberedda. Det blir en större tomhet efter barnen, en större kontrast. Men om du är van vid att ha vinkat adjö många gånger om inför flygresor och ofta har tänkt ”tänk om vi störtar – jag vet inte om jag kommer hem till barnen igen den här gången” så blir du härdad och tvungen att sluta tänka på det. Barnen lär sig också. De blir självständiga – och till slut vinkar vi glatt till varandra varje gång vi går. Vi vet ju att vi ses igen och vi vet att vi har det bra däremellan.

I november medverkar Lisa Nilsson i ”Jills veranda” som spelades in i konservativa Nashville i våras och sänds i SVT i november. De starka känslorna i programmet en utmaning för Lisa.

– Jag blev utsatt för konfrontationer som var så jäkla svåra. Det är väldigt privat för mig att agera så känslomässigt – och att göra det i tv känns avklätt och avslöjande.  Jag blir skör. Men samtidigt kände jag att det är det här som avgör om jag bidrar till programmet eller inte. Om jag ska gå runt som en putsad vaxduk, som ingenting fastnar på, blir det inte ett program som påverkar tittarna. Och det är det jag vill.

Jag kände mig genomgående kränkt

Mötet med en konservativ Trump-anhängare provocerade.

– När han talade fritt om vad han tycker blev det otroligt svårt för mig. Jag kände mig genomgående kränkt under hela intervjun. När jag låtit honom prata till punkt kände jag att här sitter vi, två paranta yrkeskvinnor, nyskilda tvåbarnsmammor från Sverige och feminister båda två – ska han då få sitta och häva ur sig rent rasistiska och kvinnoförnedrande åsikter?

När Lisa låg i sängen på kvällen började tankarna mala. Hon är bra på att förställa sig när det behövs, men ofta resulterar det i att hon blir ”bakis” på sig själv. Som i Nashville:

– Här har jag suttit och sett trevlig ut och ställt pedagogiska frågor till en man med läskiga åsikter, en person jag egentligen bara vill slå på käften och säga – skärp dig! Vet hut! Gör om och gör rätt!