Linus Wahlgren är en känslomänniska. "Jag kan explodera i känslor åt alla håll, men jag är inte långsint. Jag kan bli både jävligt arg och fruktansvärt glad."
Linus har aldrig haft några problem med att vara yngst i syskonskaran. Det var inte förrän han själv började jobba i branschen han tyckte det blev besvärande att alltid vara ”minstingen”.
1 AV 2
Linus Wahlgren är en känslomänniska. "Jag kan explodera i känslor åt alla håll, men jag är inte långsint. Jag kan bli både jävligt arg och fruktansvärt glad."
Foto: Cornelia Nordström
2 AV 2
Linus har aldrig haft några problem med att vara yngst i syskonskaran. Det var inte förrän han själv började jobba i branschen han tyckte det blev besvärande att alltid vara ”minstingen”.
Foto: Cornelia Nordström

Linus Wahlgren: "Jag kan explodera i känslor åt alla håll"

Efter några tunga tv-roller är det dags att möta publiken på scen. Yngste brodern i kändisfamiljen Wahlgren tar plats på musikal-scenen i ”Bullets of Broadway” som hade premiär den 10 september. Privat är han lycklig singel och umgås mycket med syskonen.

Christer Olsson

Det yngsta av syskonen Wahlgren har äntligen hamnat på rätt ställe i livet.

Huvudrollen i Woody Allen-musikalen ”Bullets Over Broadway” tillsammans med Helen Sjöholm, Johan Rheborg, Shima Niavarani och Johan Rabaeus

– Jag tycker jag är på helt rätt plats, säger Linus Wahlgren och skrattar. Nä, men ärligt – det är fantastiskt att få spela med ett sådant här gäng. Jag har gjort en hel del musikaler och teater och det är väldigt sällan du hamnar i en produktion där det bara är guldkorn överallt…

Efter att ha spelat i ”Dirty Dancing” och tagit över Albin Flinkas roll i ”Cabaret” räknas Linus som en av våra största musikalstjärnor. Dessutom har han spelat fästmannen Eje i sex TV- filmer som bygger på böcker av deckarförfattaren Maria Lang tillsammans med Tuva Novotny och Ola Rapace, spelat en av huvudroll i den politiska thrillern ”Blå ögon” på SVT och gjort den obehaglige Johan i ”30 grader i februari” så att det gått kalla kårar nerför ryggen på inte bara mig, utan större delen av den miljon som tittade på serien.

– Jag tycker ”Bullets Over Broadway” är en av Woody Allens bästa filmer, säger han. Och jag fyller år på premiären. Dessutom fyller min roll år i föreställningen – så jag får min hyllning på scenen…

”Bullets over Broadway”, Göta Lejon. Linus Wahlgren har huvudrollen och blir förförd av en överförfriskad Helen Sjöholm, som spelar divan Helen Sinclair. Musikalen utspelar sig 1928 på ett Broadway fullt avgalna och försupna skådespelare och gangsters. Foto: Cornelia Nordström

Linus Wahlgren: "Vet man när man har en 40-årskris?"

Och blir dessutom förförd av en överförfriskad Helen Sjöholm, som spelar divan Helen Sinclair i musikalen som utspelar sig 1928 på ett Broadway, fullt av galna och försupna skådespelare och gangsters.

40 år inger viss respekt, men det är ingen kris i sikte, säger Linus.

– Vet man när man har en 40-årskris? Jag har ingen aning. Fast jag har börjat reflektera lite över att jag kommit upp i åldern – blivit medelålders… shit, jag har ju barn som över 10! Men vem vet - den kanske kommer...?

För några år sedan gjorde Linus fejkdokumentären ”Scener ur ett kändisskap”, där han drev med sig själv och sin önskan att få spela mer dramatiska roller och inte bara göra musikaler eller vara ung och söt kille.

– Jag tror alla skådespelare vill göra det de inte får göra. Jag har alltid velat kunna växla mellan tung dramatik och underhållningsteater. Det har alltid varit mitt mål som skådespelare – att bli bred. När jag var liten såg jag upp till Allan Edwall, Jarl Kulle och Jan Malmsjö.

LÄS MER: Pernilla Wahlgren: "Jag har lyckats hålla ihop familjen själv"

Rollen som Johan – en snygg ung kille som är pedofil, men slåss mot sin läggning i ”30 grader i februari” innebar en stor utmaning för Linus. När han skulle provfilma hade han svårt att släppa tanken på sina två egna barn.

– Det var jobbigt efteråt. Jag kom ut och kände, usch, varför ska jag göra en sådan här roll? Vad fyller den för funktion? När de hörde av sig och ville att jag skulle göra rollen då var det mer (vrider kroppen i obehag)… shit, ska jag gå in i den där ångesten? Men jag är glad över att jag gjorde den – och herregud, har jag klagat över att jag bara fått göra en viss typ av roller ska jag kanske inte säga nej när jag får något annorlunda…

3 saker jag inte klarar mig utan:

• Mobilen. Trist, men…

• Min motorcykel.

• Mitt manus (pekar på en tjock bunt framför honom) – utan det är jag körd!

Linus Wahlgren: "Han kröp lite in under skinnet"

För att få hjälp att sätta sig in i Johans känslovärld läste han en bok där en psykolog skrivit ner alla sina samtal med dömda sexförbrytare.

– Den hjälpte mig. Det går ofta att hitta en röd tråd i vad han eller hon varit med om tidigare och hur de är tillsammans med barn. Jag ville inte göra Johan till någon som satt och dreglade med tungan hängande utanför utan snarare någon som kände sig rädd tillsammans med barn – som blir blyg och osäker. Han vet om att det han känner är fel och kämpar emot mörkret inom sig, men har inte alltid styrkan att stå emot…

Trots ångesten var inspelningen rolig.

– Väldigt! Jag gick inte omkring i Thailand i två och en halv månad och mådde dåligt. Lyckligtvis kunde jag stänga av mellan tagningarna. Men när vi var klara kändes det skönt att bli av med Johan – han kröp lite in under skinnet…

De sex Maria Lang-filmerna med Tuva Novotny och Ola Rapace var jobbiga av andra skäl. Linus spelade Einar, fästman till huvudpersonen Puck.

– Det var en tung inspelning, men vi hade väldigt roligt – jag Ola och Tuva blev väldigt tajta under inspelningen. Vi filmade nästan nio månader i sträck och var med hela tiden. Att gå upp varje morgon och filma hela dagarna i nio månader tar på krafterna. Dessutom spelade jag ”Dirty Dancing” på kvällarna – och höll på att separera från min fru Jessica. Det var inte optimala arbetsförhållanden (ler) – men tack och lov hade vi en happy divorce. Om det finns sådana...?

Linus och Jessica har två barn tillsammans. Nu är de skilda.
Linus med storasyster Pernilla Wahlgren. Han har en tajt relation med alla sina syskon.
1 AV 2
Linus och Jessica har två barn tillsammans. Nu är de skilda.
Foto: Suvad Mrkonjic / EXPRESSEN
2 AV 2
Linus med storasyster Pernilla Wahlgren. Han har en tajt relation med alla sina syskon.

Linus Wahlgren om skilsmässan från Jessica Wahlgren: "Kämpade länge"

Han träffade före detta Fröken Sverige-kandidaten (”fast det visste jag inte då”) Jessica när han var 25. De har två barn tillsammans, dottern Linn som är 11 och sexårige sonen Colin.

– Jag träffade Jessica ute på ett ställe och lyckades sneaka till mig hennes telefonnummer. Vi klickade och hade jäkligt roligt tillsammans – och vi har två fantastiska barn tillsammans, även om vi separerade. Jag är jätteglad att Jessica är mamma till våra barn.

När de träffades längtade Linus efter ett seriöst förhållande.

– Jag ville träffa en tjej och ha ett riktigt förhållande – min längsta relation innan var tre månader och inte särskilt seriös. Men nu hade jag egen lägenhet och ville träffa någon - fast inte för att skaffa familj – jag hade mina syskon som hade barn, och hängde jättemycket med dem.

Men han ser inte skilsmässan som ett misslyckande.

– Nej, faktiskt inte. Vi kämpade länge, vi försökte och gav inte upp i första taget. Jag tycker vi gjorde vårt absolut bästa för att få det att fungera. Fast till slut kände vi att vi kommer att få det bättre om vi är kompisar. Så nej, jag känner inte att det var ett misslyckande – och vi har en kanonrelation i dag.

Syskonen ett stort stöd

Under separationen pratade Linus mycket med sina syskon som gått igenom liknande situationer.

– Självklart, säger han. Jag är snortajt med mina syskon. Vi pratar om allt – och självklart pratar vi när vi har problem. Det är det man har syskon till. Vi har alltid haft en väldigt nära relation och hängt mycket tillsammans. Mamma och pappa har alltid varit tillsammans och haft sitt stora hus på Värmdö – fast nu bor de halva året i Spanien – och det har vi haft som base camp. Det är där vi samlas, framför allt på somrarna. Vi har barn som är i ungefär samma ålder och då är det kanon att hänga tillsammans och leka…

Linus har aldrig haft några problem med att vara yngst i syskonskaran. Det var inte förrän han själv började jobba i branschen han tyckte det blev besvärande att alltid vara ”minstingen”.

– När jag själv tyckte jag var lite vuxen hade många fortfarande bilden av att jag var sex år! Det är inte den bilden man vill ha när man är 19 och tycker att man är coolast på jorden…

Som barn var det bara en fördel att vara minst.

– Jag tyckte det var as-coolt att ha äldre syskon – min äldste bror Peter är 13 år äldre än jag, Niclas är 11 år äldre och Pernilla nio. De flyttade hemifrån tidigt så jag har varit ensambarn – men vi har alltid hängt tillsammans och käkat familjemiddagar – och så fort något hände var Nicke där och försvarade mig!

"Vi är olika individer. Pernilla gör sin grej, Nicke gör sin grej och Peter sin"

Ändå har Linus alltid försökt gå sin egen väg, undvikit rubriker och att tala ut.

– Vi är olika individer. Pernilla gör sin grej, Nicke gör sin grej och Peter sin. När jag började visste jag att jag ville syssla med skådespeleri, och det är kanske därför jag velat hålla mig lite utanför hela den mediala cirkusen. Jag är ingen mussla, men jag känner mig inte bekväm som mediaperson. Jag har medvetet valt att hålla mig lite på sidan…

Han har alltid varit besatt av teaterns värld.

– Jag älskade att sitta i kulisserna och titta och tyckte att den världen var… förtrollande.

När hans kompisar spelade fotboll på helgerna spelade Linus teater – familjeteater, Astrid Lindgren.

– Min första riktiga roll var Nils Karlsson Pyssling, då var jag nio tror jag.

Han älskade att bli tagen på allvar av de vuxna. Att de brydde sig om vad han tyckte och kände.

– Och när jag väl var på scenen, i ögonblicket, sade min replik och det hände någonting – det var magiskt!

Linus Carl Henrik Wahlgren

Yrke: Skådespelare, artist.

Ålder: 41 år den 10 september.

Familj: Dottern Linn, 11 och sonen Colin, 6.

Bor: Stockholm.

Aktuell: I huvudrollen som manusförfattaren David Shane i ”Bullets Over Broadway” på Göta Lejon i Stockholm. Musikalen bygger på Woody Allens film med samma namn.

LINUS OM ...

... "LET'S DANCE"

"Nej, jag har fått frågan men jag är jättenöjd med att titta på."

... DÅLIGT SAMVETE

"Har man inte alltid dåligt samvete när man har barn?"

... GUD

"Nej, jag tror inte på Gud, inte Bibelns Gud. Däremot tror jag att det finns en större kraft som vi inte förstår."

... MAT

"Jag kommer från en familj där det äts och lagas mycket mat. Jag tycker om att laga mat och ännu mer att äta den. Det är också något som gör att vi har en bra familjerelation – det roligaste som finns är att stå och hänga med familjen i köket och laga mat."

... SIN FAVORITPLATS

"Stockholms skärgård."

... LYCKA

"Lycka är att se mina barn må bra, skratta och ha roligt. Men också att arbeta och känna att det ger mig energi – eller att sitta på min motorcykel."

... SIN MC

"Det är en gammal BMW ombyggd till caféracer. När jag såg den första Bond-filmen med Pierce Brosnan åker han över ett fabrikstak på en crèmefärgad BMW och hoppar mellan taken ... Då var jag 19, hade precis tagit körkort och tyckte det var den sjukaste och snyggaste hoj jag sett – så jag köpte en! Sedan dess har jag kört motorcykel.