Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Leila är aktuell med nya tv-programmet "Leilas supermat".Leila är aktuell med nya tv-programmet "Leilas supermat".Leila är aktuell med nya tv-programmet "Leilas supermat".
Leila tycker det är roligt att skapa och hennes drivkraft är att inspirera.Leila tycker det är roligt att skapa och hennes drivkraft är att inspirera.Leila tycker det är roligt att skapa och hennes drivkraft är att inspirera.
Leila vill ha en sund livsstil och är angelägen om att barnen ska få i sig näringsriktig mat.Leila vill ha en sund livsstil och är angelägen om att barnen ska få i sig näringsriktig mat.Leila vill ha en sund livsstil och är angelägen om att barnen ska få i sig näringsriktig mat.
1 AV 3
Leila är aktuell med nya tv-programmet "Leilas supermat".
Foto: Cornelia Nordström
2 AV 3
Leila tycker det är roligt att skapa och hennes drivkraft är att inspirera.
Foto: Cornelia Nordström
3 AV 3
Leila vill ha en sund livsstil och är angelägen om att barnen ska få i sig näringsriktig mat.
Foto: Cornelia Nordström

Leila Lindholm om att jobba med sin sambo

Dignande skördetid i trädgården och full aktivitet i köket – Leilas kök. Hemma i villan.

Kocken och entreprenören Leila Lindholm, 41, lever för att inspirera andra. Nu bjuder hon in oss till sitt eget kök i programmet ”Leilas supermat”.

Namn: Leila Lindholm.

Ålder: 41 år.

Familj: Sambon Mårten, barnen Walter, 7, och Olivia, 3.

Bor: Magnifik 20-talsvilla med sjöutsikt i Mariefred.

Yrke: Kock, programledare, designer, författare. Ägare och grundare av butikskedjan Leila´s general store.

Aktuell: ”Leilas supermat” har premiär i Sjuan den 1 september klockan 21.30. Boken ”Sweet Christmas” släpps till jul. Julprogram kring jul och nyår.

Äpplena på de 100 år gamla träden är snart mogna. För första gången bär plommonträdet lila frukt. Det är skördetid i Leila Lindholms lummiga trädgård i Mariefred.

Och buskarna med svarta vinbär dignar.

– Vi brukar ta till vara på så mycket som möjligt. Det är ett jäkla jobb att plocka av vinbären, men man kan ju frysa dem, koka sylt, marmelad och gelé, säger hon.

Den första september är Leila äntligen tillbaka i rutan efter en lång paus, bortsett från ”Kockarnas kamp”.

– Jag har fått två barn. Det hade inte gått, säger Leila som är mamma till Walter, 7, och Olivia, 3.

Leila Lindholm gör ”Leilas supermat”

”Leilas supermat” är ett matlagningsprogram med hälsotema. Den här gången har programmen spelats in hemma i hennes kök.

– Det ger en lite mer dokumentär känsla.

Leila bor i en 20-talsvilla med brutet tak, glasveranda och utsikt över Mälaren. Hemmet är inrett i en klassisk, tidlös stil. Färgskalan går i vitt, svart, grått, blått och grönt. Naturmaterial som rotting och en hampamatta gör det ombonat. I köket hänger kastruller och slevar från den egna produktionen ”Leila´s general store”.

LÄS OCKSÅ: Nu lagar Leila sött utan socker

Den röda tråden i Leilas nya program är fräscha, rena råvaror, som gör kroppen gott. Det är mycket fisk och grönt, den typ av mat som hon själv alltid älskat att laga.

Programmet är sprunget ur Leilas senaste kokbok ”The Fresh Foodie”.

– Ordet fräscht låter härligare, mindre präktigt och helylle, än nyttigt och hälsosamt. Supermat är egentligen vanliga ingredienser som är näringstäta. Det kan vara broccoli, mandlar, granatäpplen och tomater. Det behöver inte bara vara alger och spirulinapulver, säger hon.

Leila Lindholm: "Jag är själv som folk är mest"

Leila bjuder också på hälsosamma desserter, som ett komplement till traditionella efterrätter. Bland annat ersätter hon vitt socker med naturlig sötning som honung, agavesirap och torkad frukt.

I första avsnittet rör hon ihop en ”helt galet god” chokladfudge, utan smör, socker och grädde. Men det betyder inte att man behöver sluta äta vanlig chokladfudge, betonar hon.

– Jag är själv som folk är mest. När det är fest är det fest. Då vill jag äta kanelbullar och tårtor, säger Leila som gett ut tre bakböcker.

Hon vill ha en sund livsstil och är angelägen om att barnen ska få i sig näringsriktig mat. I Leilas skafferi är över hälften av torrvarorna ekologiska. Hon tycker att ekologiska produkter kan vara omotiverat dyra. Men varumärkena blir allt fler och priserna alltmer överkomliga, inte minst pasta.

– I mitt kylskåp hittar man inte kalvlever. Jag älskar inte det. Det finns inte heller några helfabrikat. Det skulle väl vara om jag köpt glass i så fall. Det finns mycket bra glass i dag.

LÄS OCKSÅ: Leila Lindholm: "Jag tänker bli äldre utan botox"

Inspiration till alla recept hittar hon överallt. Den kan komma från en råvara, en matmarknad i New York eller mamma Tina, när hon briljerar.

– Halva Sverige bakar mammas saffransskorpor nuförtiden. De är vrålgoda. Självklart gör jag dem i mina program, precis som i min julbok till jul.

"Jag brukar förlita mig på att det mesta brukar lösa sig"

Men visst händer det att även Leila misslyckas. Speciellt när hon bakar måste hon provlaga några gånger tills proportionerna blir rätt och smaken god.

– Framför allt kan grejerna brännas. Jag är helt förvirrad när jag ska rosta sesamfrön och nötter och glömmer dem på spisen. Jag har mycket i huvudet.

Eller som Leila också uttrycker det: Många korvar på grillen.

Hur får du ihop livet?

– Ja, frågan är om jag får det. Jag brukar förlita mig på att det mesta brukar lösa sig och inte stressa upp mig så mycket.

Förutom tv-programmen och kokböckerna, som hon ger ut på egna förlaget Walter and Books, har Leila sin butikskedja ”Leila´s general store”, där hon designar många produkter själv.

Leila jobbar med sin sambo Mårten

Leila och sambon Mårten träffades i Åre för tio år sedan. Mårten är vd för företaget, medan Leila jobbar med varumärket, utvecklingen och den kreativa delen.

– Det är ju speciellt, det är jag medveten om. När vi startade företaget var det bara vi. Nu har vi vuxit och jobbar i olika arbetsgrupper. Det funkar otroligt bra. Vi sitter inte mitt emot varandra vid varsitt skrivbord precis. Det är en organisation. Inte bara jag som sköter alltihop från garaget.

I början pratade paret mycket jobb hemma, men det har de slutat med.

– När vi är lediga är vi lediga, men som egenföretagare måste man deala med vissa akuta grejer. Vi är drivna bägge två.

Leila tycker det är roligt att skapa och hennes drivkraft är att inspirera. Bästa feedbacken får hon från de som lagar hennes recept och använder hennes köksredskap.

Leila är väl medveten om att hon är sitt eget varumärke och har en strategi när hon jobbar. Men som privatperson är det inget hon tänker på.

– Med mina vänner är jag ju bara jag. Å andra sidan är det inte så stor skillnad. Jag tror inte jag gör något som jag inte står för. Då har man inga problem.

Med sambon Mårten och barnen Melker och Olivia.Med sambon Mårten och barnen Melker och Olivia.Med sambon Mårten och barnen Melker och Olivia.
"The fresh foodie" som är sprunget från hennes senaste kokbok med samma namn hade premiär den 1 september i Sjuan."The fresh foodie" som är sprunget från hennes senaste kokbok med samma namn hade premiär den 1 september i Sjuan."The fresh foodie" som är sprunget från hennes senaste kokbok med samma namn hade premiär den 1 september i Sjuan.
Leila när hon medverka i tv-programmet "Kockarnas kamp".Leila när hon medverka i tv-programmet "Kockarnas kamp".Leila när hon medverka i tv-programmet "Kockarnas kamp".
"Leila´s general store" med allt från egendesignade slevar till kassarullar."Leila´s general store" med allt från egendesignade slevar till kassarullar."Leila´s general store" med allt från egendesignade slevar till kassarullar.
1 AV 4
Med sambon Mårten och barnen Melker och Olivia.
Foto: Expressen
2 AV 4
"The fresh foodie" som är sprunget från hennes senaste kokbok med samma namn hade premiär den 1 september i Sjuan.
3 AV 4
Leila när hon medverka i tv-programmet "Kockarnas kamp".
Foto: Linus Hallsenius/Tv4 / Linus Hallsenius/TV4
4 AV 4
"Leila´s general store" med allt från egendesignade slevar till kassarullar.
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Leila om...

... en ny livsstil

 ”Sedan tre, fyra år tillbaka upplever jag att många är intresserade av en livsstil med både god mat och fysiska aktiviteter. Det har gått förvånansvärt fort. Man vill leva livet, men också cykla och springa. Intresset för träning har blivit större. Kolla bara på Tjejmilen eller vilket lopp som helst. Det går inte att få plats.”

... att plocka svamp

”Jag plockar svamp för att det är härligt. Framför allt kantareller av olika slag, trattisar och gula kantareller. Och så Karljohan. Det finns hur mycket skog som helst här, men i år har jag inte fått någonting. Det är så torrt, det finns inte en svamp.”

... mammadyrkan

”Mamma är Kravodlare. I växthuset utanför Gnesta finns tomater, fänkål, jordärtskockor, kål, sallad, vitlök. Hon är fyrabarnsmamma. Jag anser att de flesta har en portion föräldradyrkan. Klart att man kan reta sig på sin mamma, det är väl normalt, men hon lever sin dröm. Vi är lika till viss del och har energi båda två.”

... nyttigt godis

”Godis är så förknippat med något som inte är bra kroppen. Nyttigt godis behöver inte vara magert. Det kan vara kaloririkt, med exempelvis nötter.”

... quinoa åt folket

”Att äta nyttigt är inget nytt. När jag kom ut med min första kokbok 2004 hade GI slagit stort, även om min kokbok inte var baserad på det. Quinoa har blivit en folkrörelse. Det har också kommit nya råvaror som chiafrön och kokosolja, som inte använts i matlagning tidigare.”

Text: Åsa Görnerup

LÄS OCKSÅ: Hanna Hedlund: "En ätstörning sitter på ett sätt alltid kvar"

LÄS OCKSÅ: Emma Wiklund: "Kärlek är att ge tid för de jobbiga perionderna"