ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Leila Lindholm: Det här är supermat för mig

Efter matlagningsserien ”Leilas supermat” kommer tv-kocken Leila Lindholm snart med en ny livsstilssida på webben.

Efter matlagningsserien ”Leilas supermat” kommer tv-kocken Leila Lindholm snart med en ny livsstilssida på webben.

1/2

Foto: TV4

"Jag gillar det klassiska brasseriköket, ingen laboratoriemat. Det finns en anledning till att en klassiker blir en klassiker".

"Jag gillar det klassiska brasseriköket, ingen laboratoriemat. Det finns en anledning till att en klassiker blir en klassiker".

2/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Leila Lindholm: Det här är supermat för mig

Leila Lindholm krånglar inte till det. För henne är det bra råvaror och enkelhet som gäller. 

Men laboratoriemat som läggs upp med pincett är inget för tv-kocken, som gärna hugger in på en köttbit med pommes och bea. 

– Jag är ingen absolutist.

Leila Lindholm fortsätter att inspirera. Efter matlagningsserien ”Leilas supermat” kommer hon snart med en ny livsstilssida på webben. Där bjuder hon på inspirationsartiklar, recept och tips.

– För mig är supermat näringstäta råvaror, där man får i sig allt man behöver. Det är fräsch, enkel och hälsosam mat som jag lagar. Men jag tycker absolut man kan äta både gluten och socker också. Jag är ingen absolutist. 

Många har testat hennes recept och upptäckt ett nytt sätt att laga mat på. 

När Leila skapar recept utgår hon från sin egen smakpalett och vet vilka kryddor som passar ihop.

– Jag har lekt med aubergin-tacos och gjort en kall gurksoppa med kokosmjölk. Jag försöker hitta smakkombinationer, som ibland är oväntade. 

Leila Lindholm: "Mitt tips är att inte blanda för många smaker"

Inspiration hämtar hon överallt, det kan vara allt från resor och restaurangbesök till samtal med kompisar och mattraditioner. 

Innan hon gör en kokbok provlagar hon alla recepten flera gånger för att säkerställa att de fungerar. 

– När man exempelvis bakar gör en deciliter mjöl hit eller dit stor skillnad på ett bakverk.

Hur gör man matlagningen enkel?

– Mitt tips är att inte blanda för många smaker. Har man hög kvalitet på råvaran smakar den oftast mycket i sig själv, men kan framhävas ytterligare med rätt smaksättning. 

LÄS OCKSÅ: Leila Lindholm: ”Blir inte alltid så lugnt som jag tänkt mig” 

Leila beskriver sin stil på matlagning som ganska okomplicerad och avskalad. Hon vill att så många som möjligt ska laga hennes mat, även de som inte tycker att de är stjärnor i köket. Och då får det inte bli övermäktigt. 

ANNONS

"Som småbarnsförälder är det bra att hitta naturliga alternativ"

Hemma lagar hon samma typ av mat som i tv-programmen, men det kan också bli moules frites eller helstekt entrecote med hemgjord pommes frites och bearnaisesås.

– Jag gillar det klassiska brasseriköket, ingen laboratoriemat. Det finns en anledning till att en klassiker blir en klassiker. Man kan lägga upp mat med pincett om man vill, men jag vill äta god mat. 

För egen del älskar Leila koriander, rivet citronskal, nötter och frön och i hennes välfyllda skafferi finns alltid popcorn, böner, linser och olika råvaror, berättar hon. 

Vad hittar man aldrig i ditt skafferi?

– Köttkonserver är ingen höjdare. Jag försöker också undvika färdiga såser med tusen tillsatser och färgämnen. Som småbarnsförälder är det bra att hitta naturliga alternativ. 

Leila Lindholm: "Medvetenheten är väldigt 2017"

Vad tycker barnen om din mat?

– Min son, som är äldst, är väldigt förtjust i bröd, medan min lilla tjej frossar i grönsaker. 

Att barn inte skulle tycka om smakrik mat är en myt, menar hon. 

– Jag blev förvånad när de gillade rökt makrill, löjrom och musslor. Det trodde jag inte, men min lilla dotter älskar vongole.

LÄS MER: Leila Lindholm om att jobba med sin sambo

Leila gläds åt att det ekologiska utbudet bara växer och att allt fler tänker på vad det är för tillsatser i maten.

– Medvetenheten är väldigt 2017. Det går inte att sälja vad som helst längre.