Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MÄNSKLIGT

Publicerad 17 jun 2017 17:33

Läkarna avfärdade Huldas smärta som mensvärk

Hulda är en av ungefär 200 000 svenska kvinnor som har endometrios: "Jag vill vara en röst utåt, för alla som kämpar och lider i det tysta".

Hulda är en av ungefär 200 000 svenska kvinnor som har endometrios: "Jag vill vara en röst utåt, för alla som kämpar och lider i det tysta".

1/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hulda har skrivit boken "Endometrios - mensvärken från helvetet": "Det är dags att ta vår smärta på allvar. Och det handlar inte om menssmärta utan endometriossmärta, vilket är en helt annan sak".

Hulda har skrivit boken "Endometrios - mensvärken från helvetet": "Det är dags att ta vår smärta på allvar. Och det handlar inte om menssmärta utan endometriossmärta, vilket är en helt annan sak".

2/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hulda Andersson led i många år av kraftiga smärtor vid mens. När hon var 31 år togs hon äntligen på allvar och fick diagnosen endometrios.

I mars kom hennes bok ”Endometrios - mensvärken från helvetet”.

– Det är dags att börja prata om endometrios som den folksjukdom det är, säger hon.

Hulda Andersson, 41, har haft svåra menssmärtor och kraftiga blödningar så länge hon kan minnas. 

– Mensvärk går ju inte att gradera eller jämföra med andra. Vad är normalt och inte? Och det var inget man pratade om med sina kompisar, säger hon. Och de hurtiga gympalärarna som sa ”mens har ju alla tjejer, skärp dig”. Hur ofta jag har jag inte fått höra det?

Hulda kämpade på, hon ville inte låta värken styra hennes liv.

– Det är nog väldigt typiskt med folk med värk. Man biter ihop och drar på sig teateransiktet ibland. Och problemet är ju att det inte syns. Hur många gånger har jag inte önskat att jag vore tjejen som bröt benet, som fick kryckor och hjälp av kompisarna, berättar hon.

Mensperioderna varade som längst upp till två veckor, vilket för Hulda innebar att passa på att göra roliga saker de två andra veckorna på månaden.

– Till slut planerade jag allt efter min mens. Ibland pressade jag mig hårt och gjorde saker fast jag inte orkade. Då det hade varit klokare att tacka nej och stanna hemma.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om endometrios 

"Varenda gång sa läkarna att allt såg bra och normalt ut"

Hulda var flera gånger hos olika gynekologer och det gjordes olika typer av ultraljudsundersökningar.

– Varenda gång sa läkarna att allt såg bra och normalt ut. Det var som ett slag i ansiktet. Det fanns ingenting normalt med den värk jag hade, det måste vara något annat. Det här är något jag vill skrika ut: det är inte normal mensvärk om man måste ligga dubbelvikt i tre dagar och ta tabletter var fjärde timme i en till två veckor, menar Hulda.

Att leva med värk i så många år och inte bli tagen på allvar är ett hån, menar Hulda. Hon säger också att hon hade perioder då hon tvivlade på sin egen smärta, eftersom ingen verkade tro henne.

– Ibland undrade jag om det var fel på mig. Var jag för kinkig? Kanske min smärttröskel var extremt låg, hade jag verkligen så ont som jag trodde? Men återigen, hur jämför man smärta?

Huldas mamma hörde av en slump en specialist prata på radion om endometrios och ringde mottagningen och bokade en tid. Då var Hulda 31 år.

– Specialisten konstaterade att jag hade endometrios då hon hittade två cystor vid ultraljudsundersökningen. 

31 år gammal fick Hulda sin diagnos: "ag testade många olika typer av hormoner innan jag hittade rätt och började må bättre. Det var en enorm lättnad att äntligen bli tagen på allvar".

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hulda fick diagnosen endometrios 2007: "En enorm lättnad"

2007 gjordes en laparoskopi och Hulda fick diagnosen endometrios. Då var hon 31 år gammal.

– Jag fick en tid för operation men åkte in tidigare efter att jag fått extrema smärtor när jag lyfte en tung låda. Jag skrek i taxibilen, föraren trodde säkert att jag fått missfall. Att försöka klättra upp i gynstolen för ett ultraljud var som att bestiga Mount Everest, jag kom inte upp. Jag fick mer morfin och sköterskorna fick bära upp mig i stolen. Då hade jag de värsta smärtorna jag haft i hela mitt liv. Undersökningen visade att cystorna hade brustit, vilket var orsaken till smärtorna, berättar Hulda.

Hulda blev akutopererad på natten och efter ingreppet började hon en hormonbehandling, för att ta bort menstruationen och försättas i klimakteriet under en period.

– Jag testade många olika typer av hormoner innan jag hittade rätt och började må bättre. Det var en enorm lättnad att äntligen bli tagen på allvar, säger hon.

Smärtorna går i skov, men överlag mår Hulda bättre och har lärt sig att hantera värken bättre.

– Jag är min egen detektiv och funderar på vad det är som drar i gång skoven, som till exempel stress.

LÄS OCKSÅ: Evelina, 29: "Jag har endometrios, den svåraste graden"

"Det är dags att börja prata om endometrios"

I vintras tog Hulda och hennes familj beslutet att vara borta en längre period i värmen i Thailand.

– Jag har märkt att jag mår betydligt bättre i värme. Värmen gör mig till en gladare person för att jag har mindre värk, säger hon.

Hulda ville lära sig allt om endometrios och beslutade sig att skriva en bok, då det inte fanns någon faktabok på svenska.

– Jag har intervjuat några av de främsta experterna i Sverige på endometrios, samt flera kvinnor från 20-70 år om hur de lever med endometrios. Ett kapitel i boken är tillägnad anhöriga och vänner till endometriospatienter, berättar Hulda.

Drivet under bokprocessen har varit att berätta hur personer med endometrios mår.

– Det är dags att ta vår smärta på allvar. Och det handlar inte om menssmärta utan endometriossmärta, vilket är en helt annan sak. Det är en viktig del som inte bör missuppfattas. Det är dags att börja prata om endometrios, som den folksjukdom det är. Jag vill vara en röst utåt, för alla som kämpar och lider i det tysta.