Sadie och hunden Hero har ett alldeles speciellt band. Hero är tränad diabeteshund och nyligen gjorde han en insats utöver den vanliga.
Sadie och hunden Hero har ett alldeles speciellt band. Hero är tränad diabeteshund och nyligen gjorde han en insats utöver den vanliga. Foto: Sadie’s Hero/Facebook

Labradoren räddade flickan – på 8 kilometers avstånd

Hunden är människans bästa vän, heter det ju.

Behöver du bli övertygad?

Förslag: läs om hur labradoren Hero (!) räddade diabetessjuka Sadie, fyra år.

När amerikanska Sadie föddes för fyra år sedan diagnostiserades hon med både Downs syndrom och diabetes typ 1. En minst sagt allvarlig kombination, som kräver vård och omsord.

Lyckligtvis fanns bra hjälpmedel att tillgå – och ett av dem var labradoren Hero. Han kom till familjen som valp och har stannat i flera år.

LÄS OCKSÅ: Labradoren räddade livet på sjuåriga pojken

Befann sig 8 kilometer ifrån varandra

Heros specialkompetens är diabetes. Han kan sniffa sig till hur en sockersjuk person mår, utifrån dennas lukt. Så när Sadies blodsockernivåer sjunker gnäller Hero och ger hennes föräldrar sin vänstra tass. När nivåerna i stället är för höga håller den duktiga diabeteshunden upp sin högra tass.

Detta är ju imponerande i sig - men nyligen gjorde Hero en insats som slog alla rekord. Han räddade lilla Sadie, trots att de befann sig 8 kilometer i från varandra. Medan fyraåringen var i skolan började Hero plötsligt att gny i hemmet, vilket han aldrig brukar göra, säger mamma Michelle Brooks enligt brittiska Metro:

– Han är vanligtvis en mycket tyst hund. Nu ville han inte sluta.

"Har förmågor och sinnen som vi inte kan förstå"

För säkerhets skull ringde hon till en lärare och bad denna kolla Sadies blodsockervärden. Kort senare sjönk de drastiskt.

Förmodligen var det inte Heros välutvecklade luktsinne som hjälpte Sadie den här gången, men något slags intuition är det helt klart fråga om, säger hjältehundens tränare KC Owens:

– Jag kan inte förklara det, men jag tror det är som moderlig instinkt. Den här typen av hundar har förmågor och sinnen som vi inte kan förstå.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du ha en hund – här är 6 hälsoskäl

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!