"Jag tappar saker när mina händer domnar. Mahler plockar upp allt", säger Renée Pettersson som har haft sin servicehund i 7 år.
Med Mahlers peppning får Renée lättare att klara alla vardagens hinder.
Mahler greppar tag i soppåsen och öppnar porten i trappuppgången genom att trycka med tassarna på portknappen.
Mahler bär matvaror i sin lilla korg, till exempel gräddfil, godis och morötter.
Mahler tar upp allt som Renée tappar, stort som smått.
1 AV 5
"Jag tappar saker när mina händer domnar. Mahler plockar upp allt", säger Renée Pettersson som har haft sin servicehund i 7 år.
Foto: Cornelia Nordström
2 AV 5
Med Mahlers peppning får Renée lättare att klara alla vardagens hinder.
Foto: Cornelia Nordström
3 AV 5
Mahler greppar tag i soppåsen och öppnar porten i trappuppgången genom att trycka med tassarna på portknappen.
Foto: Cornelia Nordström
4 AV 5
Mahler bär matvaror i sin lilla korg, till exempel gräddfil, godis och morötter.
Foto: Cornelia Nordström
5 AV 5
Mahler tar upp allt som Renée tappar, stort som smått.
Foto: Cornelia Nordström

Labradoren Mahler hjälper Renée med allt

Servicehunden Mahler hjälper inte bara matte med vardagliga sysslor, hon är också en glädjespridare som tröstar på ett sätt som inte människor kan.

– Hundar fejkar inga känslor, de har en total närvaro, säger matte Renée Pettersson.

Elisabet Garcia Dahlbäck

Allt det här gör Mahler!

  • Tömmer tvättmaskinen
  • Drar ut tvätten från maskinen och ger Renée tvätten i handen.
  • Går ut med soporna
  • Greppar tag i soppåsen och öppnar porten i trappen genom att trycka med tassarna på portknappen.
  • Bär matvaror i sin lilla korg, typ en liten gräddfil. Hon bär också med fördel godis som morötter och lämnar då påsen på rullbandet i kassan.
  • Kommer med stödkrage, telefon och andra saker som Renée behöver. Gör Renée uppmärksam när telefonen ringer.
  • Tar upp allt René tappar, stort som smått.
  • Larmar och hämtar hjälp om Renée ramlar utomhus.
  • Tar av Renées kläder när det blir läggdags.

Ett dämpat skall svarar när jag ringer på dörren till lägenheten i ett nybyggt område strax väster om Stockholm. På den sommargröna gården porlar en springbrunn. Här bor Renée Pettersson och hennes servicehund Mahler, en sju år gammal labradortik som fått sitt namn efter kompositören.
Mahler är inte bara Renées bästa vän, hon är också hennes livlina och förlängda arm efter en trafikolycka 1999 som gav henne nack- och ryggskador för livet.
– Jag tappar saker när mina händer domnar, Mahler plockar upp allt - även pyttesmå ting som "bakploppar" till örhängen. Hon tar också av mig mina kläder när det blir läggdags, drar ut tvätten från tvättmaskinen och ger mig den i handen så att jag kan hänga upp den.

Hjälper till att larma

Men Mahler hjälper inte bara till hemma, en av hennes viktigaste arbetsuppgifter är att larma om Renée trillar när de är utomhus. Hemma finns ett trygghetslarm, men händer det utanför lägenheten kopplar Renée loss Mahler och säger "larma". Då springer hon och hämtar någon som kan hjälpa matte upp igen. Hon assisterar också i matbutiken där Renée lägger ner små varor i den lilla varukorgen som Mahler bär i munnen. Och så plockar Mahler mjukt och försiktigt upp kassar, plastpåsar, mynt, sedlar och betalkort.
– Ja, det jag tappar spontan-apporterar hon. Jag behöver inte alltid säga till henne, säger Renée samtidigt som hon ber Mahler hämta stödkragen på fönsterbrädan i vardagsrummet, för att visa hennes färdigheter.

Mahler, som ligger och vilar i sin korg bredvid köksbordet, ställer sig upp och tittar på Renée som upprepar "hämta kragen". Det krävs ytterligare ett lekfullt kommando "hämta kragen" innan hon biter tag i stödkragen och lämnar den till matte. Men då börjar svansen vifta och hon ser genast piggare och gladare ut.

– Jag har en bankomat i fickan, skrattar Renée och tar fram en plastpåse med tärningar av torkad blodpudding som Mahler glupskt mumsar i sig. 

Mahler kommer med stödkrage, telefon och andra saker som Renée behöver. Foto: Cornelia Nordström

LÄS MER: Labradoren räddade livet på sjuåriga pojken

Har ökat livskvaliteten

Över en kopp kaffe berättar Renée om ett tidigare liv där hon inte bara hade 60 timmars arbetsvecka i det egna företaget, hon jobbade också extra på kvällar och sjöng i ett blues- och rockband på pubar och fester. I dag är hon funktionshindrad sjukpensionär med begränsad rörlighet, men tack vare Mahler behöver hon inte längre ha assistenter inpå sig hela tiden. Tyvärr tog det sju plågsamma år innan Mahler kom in i Renées liv och ökade hennes livskvalitet.
– Efter olyckan fortsatte jag att jobba, smärtan och symtom som yrsel, värk i nacken och händer som domnade försökte jag ignorera. Som egenföretagare hade jag inte råd att vara sjukskriven så jag bet ihop på jobbet, och jag bet ihop hemma. Inte ens min dåvarande man Johan förstod hur illa det var.

Renée arbetade på i cirka ett och ett halvt år, men tråden hon balanserade på blev tunnare och tunnare i takt med att värken och smärtan tilltog. Tiden gick. Hon blev alltmer psykiskt och fysiskt nedbruten, livet kändes hopplöst och en dag brast tråden. Renée hamnade akut på psyket en augustidag 2007. En förfärlig händelse som blev ett slags vändpunkt eftersom hon äntligen mötte en läkare som tog henne på allvar, en läkare som såg hennes lidande och som hjälpte henne med mediciner och remiss till en smärtklinik.
– Jag fick veta att jag led av en somatisk-psykisk reaktion, depressioner som ofta kommer när kroppen har ont.

Renée tar en klunk kaffe, suckar nästintill ljudlöst och tittar ut genom köksfönstret. Mahler, som verkar läsa mattes tankar, går fram och lägger nosen i hennes knä. Hundar dämpar ångest och ger en positiv hälsoeffekt, visar en forskning som gjorts på hundar inom vården.

LÄS MER: Möt terapihunden som lindrar tandläkarskräck

Läste reportage om servicehundar

När Renée kom hem efter att ha varit inlagd på psyket kunde hon lättare hantera sin vardag med hjälp av medicinerna, dessutom fick hon hemsjukvård. En dag läste Renée ett reportage om en servicehund som ersatte assistenter och tillsammans med Johan bestämde hon sig för att en sådan kanske kunde ge henne ett drägligare liv. I dag är Johan och Renée skilda, men de är fortfarande vänner och delar vårdnaden om Mahler.
– Johan, husse, har hand om Mahlers motion då jag inte kan. Han hämtar henne tisdag och torsdag kväll och lämnar henne morgonen därpå. Dessutom tar han med henne på långpromenader på söndagar.

Renée och Mahler hjälps åt i köket. Foto: Cornelia Nordström

Mahler fann de på Bumpkins kennel utanför Mariefred. Renée hade tidigare kontaktat Svenska service- och signalhundsförbundet, SoS, för att veta vad som krävdes av en servicehund och då rasen var mindre viktig än egenskaperna hade hon bestämt sig för att leta efter en kennel som lät hundarna bo tillsammans med familjen.
– När Mahler kom hem till oss började jag rätt snabbt att lära henne att plocka upp små saker så att hon skulle kunna vissa arbetsuppgifter redan när utbildningen började. Roffe Blom, hundpsykolog och utbildare av service- och signalhundar på SoS, blev vår instruktör vid sidan av den träning vi fick göra själva i hemmet. Rolf har varit - och är - ett enormt stöd. Jag har också fått massa tips och råd av mina vänner som delat med sig av sina hundkunskaper.

LÄS MER: Grattis hundägare – du är friskare än andra

Noggranna tester

För att få arbeta som certifierad servicehund krävs diverse tester. Hunden ska ha stort självförtroende, vara frisk, lekfull, vilja lära sig nya saker och ha lätt för att koppla av i stökiga situationer. Eftersom hunden ska följa med sin husse eller matte till olika slags omgivningar måste den kunna hantera miljöer utan att bli rädd eller stressad. En hund som inte kan koppla av när det är stökigt orkar inte arbeta särskilt länge. Mahler måste alltså klara av höga ljud som skott och skrammel, blinkande ljus, människor som beter sig underligt och att gå på olika underlag. Det är dessutom viktigt att hon är lugn tillsammans med andra hundar, djur och människor och att hon inte visar någon aggressivitet eller rädsla.

Trots att en servicehund beräknas spara samhället ungefär 200 000 kronor eftersom behovet av läkarvård och hemtjänst minskar ger staten inget ekonomiskt bistånd för utbildningskostnaden på 50 000 kronor. Men det handlar inte bara om kronor och ören, visar utredningen från Socialstyrelsen, det handlar också om en ökad livskvalitet.
– Man glömmer alltför lätt den psykiska aspekten som servicehundar hjälper oss med. Olyckan har gjort mig argare och jag blir väldigt lätt och fort stressad. Mahler får mig att tagga ner när jag blir för uppjagad, hon stannar helt enkelt och vägrar gå vidare. Och de dagar jag inte kommer upp ur sängen sitter hon intill mig, ibland hämtar hon ett av sina gosedjur som ett slags isbrytare, ler Renée ömt samtidigt som hon stryker Mahler över den blanka pälsen.

 

Med Mahlers peppning får Renée lättare att klara alla vardagens hinder. Foto: Cornelia Nordström