Kristin Kaspersen: "Ibland lyssnar inte hjärnan på kroppen"
Det bästa sättet att behålla lugnet hela dagen är att starta i framkant.
Så tänkte Kristin Kaspersen och började ställa bak väckarklockan en timme.
Nu har det blivit en bok.
– Att få en lugnare start på dagen är bra för alla, säger hon.
Det har snart gått två år sedan programledaren Kristin Kaspersens äldsta son Filip tog ett allvarligt samtal med sin mamma. Hans budskap var kort och tydligt: "Du är bara sur, mamma."
En månad senare insåg Kristin att situationen var ohållbar. Det blev sjukskrivning för utbrändhet och tid till vila.
– Han fick mig att förstå. Det är precis sådana människor som man ska ha runt sig, en man, en fru, en chef - vem som - som kan säga till dig att "du är aldrig glad, aldrig arg, alltid likgiltig, du glömmer var du ställer bilen och var du lagt nycklarna."
En insikt som växte fram för Kristin när hon sovit klart och fått en smula perspektiv var att hon ville byta förhållningssätt till sina dagar och sina nätter.
– De gånger jag vaknar på semestern och allt är stilla, man sitter på en brygga och ser folk långsamt vakna till liv eller uppe i Järvsö, när morgondimman fortfarande ligger - de stunderna har jag tyckt väldigt mycket om och jag har saknat att inte fått uppleva dem så ofta.
Gör comeback efter utmattningen
I stället för att ständigt vakna med andan i halsen och kasta sig igenom morgonrutinerna, ville Kristin ge sig själv chansen till en lugnare start.
– Jag ville verkligen förbättra mina morgonrutiner. Oavsett om jag går upp klockan sju eller sex är jag lika trött, men om jag går upp klockan sex kan jag ta det där kaffet i lugn och ro, göra yoga, promenera eller stretcha, och sen kan jag väcka barnen.
Parallellt med hennes comeback från utmattningen har boken Good Morning vuxit fram. Eftersom Kristin bitvis varit sjukskriven har arbetet fått ta tid, hon började skriva i juni förra året.
– Tack vare det föddes flera idéer i boken, jag hann researcha mer och fick en skrivarglädje jag inte känt förut.
Hon är tacksam för förläggarens bemötande, men mindre glad över andra.
– Bonnier förstod - andra arbetsgivare trodde inte ens på att jag var dålig.
Hon vill inte nämna några namn.
Jag tar det superlugnt, jag har ingen prestation på något sätt
Hur dags klockan ringer är en sak, vad man gör av sin morgonstund en annan.
– Många tycker att yoga låter komplicerat, då kan man bara sträcka ut. Bindväven stelnar till under natten, man stretchar för att den ska mjukas upp.
Boken innehåller de knep som Kristin själv har använt sig av för att hitta kraften igen. Rutiner för att välja tankar, hitta lugnet och goda matvanor, exempelvis.



Hon bjuder på frukostrecept, men det händer också henne att frukosten får vänta.
– Jag hinner oftast bli hungrig när barnen vaknar, då har jag varit vaken en timme, då är det super att äta frukost med dem.
– Du behöver ha i dig energin, men du vill kanske inte pressa i dig den på morgonen om du är stressad.
Träningen är också viktig för balansen, Kristin försöker få till fyra pass i veckan.
– Rörelse är bra för kroppen. Styrkan är viktig för att förebygga skador. I perioder är det jättehärligt med kraftfull träning, i perioder blir det lugnare.
Soma, Be.core och yoga är några av favoriterna just nu, vid sidan av joggningen.
– Jag tar det superlugnt, jag har ingen prestation på något sätt.
Kristin fick diagnosen adhd - nu vill hon inspirera andra
En konsekvens av de tidiga morgnarna har blivit att kvällarna tidigarelagts.
– När jag har min yngsta son går jag och lägger mig samtidigt som honom, vid halv tio. Förut tyckte jag att det var skönt med egentid efter att barnen lagt sig, men jag har slutat med det. Den tiden vill jag ha på morgonen i stället.
Dessutom försöker Kristin fylla på med pauser under dagen, som att njuta av morgonduschens varma vatten, ta en liten paus i solen, till och med vila en stund när det behövs. Hon säger att det inte tar henne många minuter per dag
Det är ett sätt att balansera den kraftfullhet hon besitter.
– Jag har tiotusen saker på gång samtidigt, men det är ju en kreativ del hos mig som jag tycker om. Den vill jag inte tappa.
Under året har Kristin fått diagnosen adhd, hon berättar om sin diagnos för att inspirera andra. För egen del har hon fått större förståelse för sig själv.
– Jag har inte vetat om att jag har haft den här starka drivkraften och inte förstått att hjärnan ibland inte lyssnar riktigt på vad kroppen säger. Jag har inte känt behovet av återhämtning.
– Det gör det mycket viktigare att människor runtomkring respekterar dig där du är.
Min äldsta kille har ADD, han fick kämpa enormt under hela skolgången
Hennes erfarenheter de senaste åren har gett henne ett passionerat intresse för tillstånd som inte syns. För några veckor sedan var hon till och med på möte hos utbildningsminister Gustav Fridolin för att diskutera hur skolan agerar kring barn med speciella färdigheter.
– Jag tycker inte att skolan uppskattar barnens styrkor utan tänker för mycket på deras svagheter. Man anpassar inte utbildningen efter olika personligheter. Jag är väldigt engagerad i den frågan!
– Skolan är gjord för att skapa tjänstemän, och det är jättebra med tjänstemän, men vi behöver alla typer av personligheter - jag kallar det personligheter i stället för diagnoser. Det finns så många som kämpar!



Från sin egen, men också från äldste sonen Filips skolgång har hon egna erfarenheter av att tampas med att få skolan att förstå det annorlunda.
– Min äldsta kille har ADD, han fick kämpa enormt under hela skolgången. Just ADD märks först under prestation, i skolan, hemma var han mer som en trött tonåring. Att gå igenom högstadiet och sen halva gymnasiet utan att lärarna trodde på att han ens försökt var jättetufft.
– Han är tacksam för sin personlighet. Vi ser våra styrkor, som tur är, men det gör ont i mig är att han under så många år verkligen försökte och att ingen trodde honom.
Uppvuxen i en familj med erfarenhet av separationer
Även om Kristin har lagt fokuset i boken kring morgnarna finns mycket av hennes eget liv med i boken.
Varannanveckas-livet med yngste sonen Leon, 13, har blivit rutin med åren. Filip, som är 20 år nu, var två när Kristin separerade från hans pappa.
– Eftersom jag är uppvuxen i en familj som har erfarenhet av separationer har vi lärt oss att njuta av där vi är i stället för att sakna det som inte finns. Det är som det är, säger hon.
– De veckorna som jag är själv kanske jag springer, tar ett morgonmöte och käkar middag med kompisar. Jag jobbar mer och det är också skönt, att jobbar i ett lugnare tempo.
– När jag har Leon vill jag bara vara med honom, egentligen hela tiden.
Filip bor fortfarande hemma, men han är vuxen nu och lever sitt eget liv, bredvid.
– "He's a great guy", säger hon med varm röst.
Hon skriver också om tillfällena hon inte tar tillvara, de veckor som barnen är på annat håll. "Jag har chansen att inte sova ensam, även om jag är dålig på att fånga just den möjligheten", skriver hon.
Inget med kärlekslivet är nytt, jag mår jättebra
Har du funderat på att ändra på det?
– Ingenting med kärlekslivet är nytt, jag mår jättebra, jag vill inte ens prata om det.
Det avgör du, det är ditt kärleksliv, inte mitt kärleksliv.
– Det är inte så att jag väljer bort något, just nu är det ingen där och varför sakna något som inte finns. Men jag tror inte att jag kommer leva ensam resten av livet.
Du har mycket som talar för dig...
– Skulle jag säga "Jag mår bra" - blir löpsedeln "Kristin klarar sig själv" - puh - och skulle jag säga "Jag vill gärna träffa någon", då blir det "Kristin längtar efter kärleken". Det är därför jag inte säger så mycket.
– Jag välkomnar det den dagen det dyker upp, men under tiden så njuter jag så mycket av livet ändå.
Ser du på ditt liv som ett projekt?
– Nej, jag tycker att livet är en resa där jag vill njuta av varje stopp. Om jag bara springer förbi allting tycker jag att jag missar så mycket, det har jag gjort periodvis.
"Jag har lärt mig att jag behöver återhämtning oftare"
I takt med att styrkan återvänt har Kristin tagit sig an fler uppdrag, som föreläsare men också som företagare. Frukostintresset har lett till samarbete med familjeägda keramikföretaget Paradisverkstaden. Med vänner har hon köpt ett företag som säljer yoga- och beachkläder tillverkade av petflaskor, "Under the same sun".
– Till ett par yogabyxor går det åt 25 petflaskor. Nu har vi precis startat upp webbshopen, det är superkul!
Vi känner inte varandra, men du känns återhämtad?
– Jag mår bra 90 procent av tiden, det har jag gjort ett tag. Men om något händer försöker jag lyfta mig själv och hitta lösningar, det är spännande.
– Jag har lärt mig att jag behöver återhämtning oftare, men det behöver inte vara så långa återhämtningar.
Hon scannar av sig själv, kollar om hon är "röd" eller "grön". Orden har hon fått från Simon Forsberg, idrottspsykolog.
– Det har med ens sinnesstämning att göra. Är du röd är det ingen idé att ta sig an ett stort problem, då är du känslosam och det är limbiska systemet som styr. Vila på saken, ät ordentligt, sov en stund.
– I dag är jag jättegrön, det är superhärligt!
Lever inte det perfekta livet
Men hon vill inte heller att folk ska tro att hon går runt och lever det perfekta livet. Därför heter ett av kapitlen i boken "När det skiter sig".
– Jag vill inte att det skulle bli så himla mysigt och fint, för ibland skiter det sig för mig också. Förut gjorde det det fem dagar i veckan, nu kanske en gång i veckan.
Hon kommer inte upp i tid, eller får andan i halsen av annan orsak.
– Jag blir stressad, men tack vare boken har jag fått bättre verktyg att hantera det. Om jag hamnar i situationen igen behöver jag inte göra samma misstag. Jag kan göra andra - nya - misstag, haha.
– Kanske kan mitt sätt att leva och tänka inspirera andra.
Kristin Kaspersen
Ålder: 47
Familj: Filip, 20, Leon, 13.
Bor: Östermalm, Stockholm
Aktuell: Med tredje boken: "Good Morning"
Kristins fem bästa knep för en bra morgon
1. SOV! När jag mår som bäst på morgonen har jag sovit minst åtta
timmar. Jag vaknar fortfarande långsamt men är inte tungt trött.
2. Jag går upp en bra stund innan jag behöver och innan barnen vaknar.
Jag hinner vakna i lugn och ro.
3. Ladda kaffemaskinen kvällen före så att det bara är att
trycka på knappen.
4. Stanna i sängen med en kopp kaffe i cirka 15 minuter och läs eller
tittar på nyheterna.
5. Välj rätt tanke! Bestäm dig för att det är skönt att vara morgontrött.
Se det som något positivt och ganska charmigt. Vi är rätt charmiga
med halvöppna ögon och långsamma steg.
…Och när det skiter sig
1. Sätt dig och andas in tio djupa andetag.
2. Gör en snabb planering och prioritering.
3. Kanske kan jag ta med frukosten?
4. Innan jag går hemifrån, meddela de som påverkas av din försening så slipper du tänka på det.
5. Försök att fortsätta med dina bestyr i ett lugnt tempo. Det är som det är. Det löser sig!