Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MÄNSKLIGT

Publicerad 2 feb 2018 13:36

Kristin, 37, fick höra att hon inte kunde få barn – nu väntar hon sitt andra tvillingpar

Kristin tillsammans med tvillingarna Leon och Noel som föddes hösten 2016.

Kristin tillsammans med tvillingarna Leon och Noel som föddes hösten 2016.

1/3

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Om några veckor blir Kristin fyrabarnsmamma.

Om några veckor blir Kristin fyrabarnsmamma.

2/3

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Att det fanns en risk att hon inte kunde få barn var en tanke som aldrig slagit Kristin.

Att det fanns en risk att hon inte kunde få barn var en tanke som aldrig slagit Kristin.

3/3

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

När Kristin var 33 fick hon höra av en läkare att hon aldrig skulle kunna få barn. I dag väntar hon sitt andra tvillingpar – inom loppet av 1,5 år.

– Hade jag vetat att det skulle bli så här bra så hade jag ju inte behövt ligga och gråta och vara så ledsen, säger Kristin.

Kristin Ljungdahl sitter vid matsalsbordet i sitt nya hem och stryker med handen över sin stora, runda mage. Så länge hon kan minnas har hennes högsta önskan varit att få bli mamma. Nu är hon på väg att bli det för andra gången. Det är tvillingar och i slutet av februari är kejsarsnittet beräknat. Det blir Kristins andra tvillingfödsel – för 16 månader sedan kom Leon och Noel till världen.

– Det känns som att jag förlorat flera år av mitt liv i tårar, men hade jag vetat att det skulle bli så här bra så hade jag ju inte behövt ligga och gråta och vara så ledsen, säger Kristin.

För fyra år sedan var situationen nämligen en helt annan. Den då 33-åriga Kristin hade fått beskedet att hennes chanser att få barn var i princip obefintliga.

Hennes högsta önskan är att få bli mamma

Efter studenten flyttar Kristin till Los Angeles. Den amerikanska staden blir genast som ett andra hem och efter att ha studerat kommunikation vid universitetet vill hon inte flytta tillbaka till Stockholm.

– Jag skaffade mig ett liv där. Jag trodde aldrig någonsin att jag skulle flytta därifrån då.

Hon gör karriär inom res- och nöjesbranschen men efter 15 år i USA bestämmer hon sig för att återvända till Sverige.

– Det hade alltid varit en självklarhet för mig att jag skulle ha barn, jag hade inte bråttom alls. Men när jag fyllde trettio så hände någonting - mina rötter kallade på något sätt. 

Hon har ett tydligt mål: Att bli mamma.

– Längtan blev plötsligt väldigt stark. Mina kompisar började gifta sig, jag fick syskonbarn. Men då måste man ju hitta någon att skaffa barn med.

Antingen låter du mig få bli mamma eller så gör vi slut.

Genom en dejtingtjänst träffar hon Daniel. Det klickar till och det blir allvar mellan dem fort. Hon är snabb med att säga att hon vill bli mamma, men Daniel, som är tolv år äldre än Kristin och redan har en tonårsson känner sig färdig med småbarnsåren.

– Han var ganska bestämd med att han inte ville ha fler barn, och jag var ganska bestämd med att jag vill ha barn. Det slutade med att jag gav honom ett ultimatum: Antingen låter du mig få bli mamma eller så gör vi slut.

Efter upprepade dialoger går Daniel med på att ge Kristin det hon önskar och paret börjar försöka.

Det går fort för Kristin att bli gravid, men lyckan varar inte länge.

LÄS OCKSÅ: Marzena blev tvillingmamma - på egen hand

Upprepade missfall

Efter bara några veckor får hon ett missfall.

– Jag blev jätteförvånad. Jag vet hur vanligt det är med missfall, men lite naivt så trodde jag att det inte skulle hända mig, säger Kristin.

Hon låter sig inte nedslås. Några månader senare är hon gravid igen. Den här gången ser det ut att gå vägen.

– Jag var jätteexalterad och började berätta för kompisar att jag var gravid.

Men i vecka tio händer det som inte får hända. På en vanlig ultraljudsundersökning blir hon skickad till gynakuten "för ett andra uttalande". Där får hon veta att fostret hon går och bär på har varit dött i flera veckor. För att få ut det måste hon genomgå en medicinsk abort.

– Jag var så förkrossad, så ledsen, men det var bara att resa på sig och fortsätta. Jag tyckte att det var märkligt. Om jag nu inte kunde få barn, varför blev jag ens gravid från början?

Efter ett tredje, tidigt missfall bestämmer sig paret för att göra en utredning.

Läkaren: Du är på väg in i klimakteriet

Kristin tror att det handlar om att hon har järnbrist, och är inte särskilt orolig – hon är trots allt bara 33 år. Men efter ett blodprov har gynekologen som utreder henne andra nyheter. 

– "Du har en kraftigt reducerad äggreserv", säger hon helt iskallt till mig. Jag förstår inte ens vad det betyder. Har jag inga ägg kvar? 

– Det känns som att jag förlorat flera år av mitt liv i tårar, säger Kristin till Hälsolivs reporter Cornelia Thomasson.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Det finns inga ägg. Enligt läkaren tyder Kristins värden på att hon är på väg in i klimakteriet. Chanserna att Kristin skulle kunna få ett barn är därför mycket små.

Jag hade aldrig kunnat tro att min ålder skulle vara ett hinder. Aldrig.

– Hon var så kall, så fruktansvärd. Jag förstår knappt vad allt betyder, men frågar om jag kan göra IVF. Hon säger att det inte går utan ägg.

Kristin stapplar gråtande ut från mottagningen, ut på parkeringen. Hon ska tillbaka till jobbet men det går inte. Hon vet inte vart hon ska ta vägen.

– Jag ville bara rulla ut på gatan. För mig var det så stort. Jag kunde inte tänka mig att leva utan barn. Jag hade aldrig kunnat tro att min ålder skulle vara ett hinder. Aldrig, säger Kristin.

– Daniel blev jätteledsen för min skull och över min smärta, men det var inte så viktigt för honom. Han sa att det inte gjorde något och att vi kunde ha ett bra liv utan barn. Men det kände inte jag.

LÄS OCKSÅ: Anna, 44: "Olle är en present vi önskar att fler barnlösa fick uppleva"

"Jag tappade självförtroendet"

Räddningen blir Kristins pappa. Med hjälp av kontakter får han fram namnet på en skicklig gynekolog med egen mottagning.

– Det första hon sa var att man ska ta det här med AMH-värde, det som mäter hur många ägg man har kvar, med en nypa salt. För den här forskningen är inte absolut. Hon gav mig lite hopp.

En ordentlig utredning görs. Efter blodprover och regelbundna gynekologiska undersökningar konstaterar läkaren att Kristin inte alls är på väg in i klimakteriet - och nog finns det ägg, även om de inte är så många. Hon får rådet att fortsätta försöka bli gravid på naturlig väg först, och om det inte fungerade kunde de gå vidare med alternativ som IVF och äggdonation.

– Hon tyckte att jag skulle lugna ner mig, göra lite yoga och ta långa promenader och åka på semester. Jag försökte ta till mig av hennes råd.

Jag kände mig inte som en riktig kvinna.

Halvåret som följer blir Kristin med barn igen, två gånger. Men precis som tidigare avbryts graviditeterna. Sedan tar det stopp. Hon provar allt hon kan komma på: Akupunktur, yoga och ändrade kostvanor. Hon går ner tio kilo i vikt, och tänker att det kan hjälpa. Men det händer inget.

– Då kände jag att de nog hade rätt från början, att jag inte hade några ägg. 

Paret står i landstingets kö för IVF men nu börjar Kristin känner sig stressad. Hon ser framför sig hur hennes ägg försvinner i takt med att tiden går. De bestämmer sig för att kontakta en privat klinik. 

Familjen har precis flyttat in i ett radhus - det behövs mycket plats med två vuxna, en tonåring och fyra småbarn.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Strax efter jul påbörjar Kristin en behandling med injektioner som ska stimulera äggstockarna. Det ser positivt ut. Men när det är dags att plocka ut äggen har alla äggblåsor dragit sig tillbaka.

– Det förstörde mig. Jag hade försökt allt, till och med fått chansen att göra IVF och inte ens det funkade. Jag tappade självförtroendet helt, jag kände att jag inte hade kontroll över min kropp. Alla mina vänner hade barn och jag kände sådan skam över att jag inte kunde åstadkomma vad de kunde. Jag kände mig inte som en riktig kvinna.

LÄS OCKSÅ: Hon födde tre par tvillingar - på två år 

"Båda äggen var guldägg"

Under tiden som de genomgått IVF på privat klinik har landstingskön börjat röra på sig. I början av 2016, precis när första IVF-försöket misslyckats, blir det Kristin och Daniels tur. De genomgår båda fertilitetsundersökningar och Kristin frågar läkaren hur stora oddsen är att en graviditet lyckas. Han säger att hon har 10 procents chans att få barn. 

– Han sa att de vanligtvis inte gör IVF om man har lägre procents chans än så, och jag var precis på gränsen.

Men när läkaren gör en gynekologisk undersökning av Kristin uppmärksammar han att hon har många äggblåsor. Det ser ut som dubbel ägglossning, konstaterar han. Kristin, som vid det här laget börjat ge upp tanken på att få barn, tänker inte så mycket mer på det - varje cykel ser olika ut. 

Hon påbörjar en IVF-behandling med en nässprej som ska blockera ägglossningen. När hon får mens är tanken att hon ska gå över till injektioner som ska stimulera ägglossningen, men mensen uteblir. Hon tar flera gravtest som alla visar samma sak: Hon är gravid. Hon har blivit spontant gravid, fast det inte borde vara möjligt. Behandlingen avbryts.

Namnen Leon och Noel kom Kristin och Daniel på som en del av en ordlek - det är samma namn baklänges. Vad flickorna i magen ska få heta har de inte bestämt än, men det blir nog inte samma typ av namnlek. Kristin är inte så förtjust i Siri och Iris.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

– Det var väldigt blandade känslor. Jag var helt övertygad om att jag skulle få missfall igen.

Hon planerar in ett tidigt ultraljud i veckan nio. Det visar sig att båda äggen blivit befruktade. Hon väntar tvillingar.

– När jag fick se deras hjärtan på skärmen trodde jag inte det var sant och kände tårarna komma. Jag hade haft dubbel ägglossning och båda äggen var guldägg. Även om det inte var så långt gånget så var det längre gånget än de flesta missfallen. Det var så fantastiskt. Jag skrattade mig hela vägen därifrån. 

"Jag är så tillfreds"

Graviditeten är kantad av ångest och nojor. Under större delen av tiden går Kristin runt och oroar sig för att barnen ska dö i magen. Mot slutet drabbas hon dessutom av havandeskapsförgiftning och barnen måste förlösas med akut snitt. Men hon får två friska pojkar - Noel och Leon.

Deras lekhörna är full av roliga saker men Leon och Noel är mest intresserade av fotografens utrustning.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

 

Efter förskolan blir det banan till mellanmål. Mums, tycker Leon.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Kristin tycker att mammarollen passar henne som handen i handsken. Leon och Noel är knappt ett och ett halvt år. De leker på en pusselmatta i vardagsrummet, en frizon i det nya huset. Familjen har precis flyttat från lägenhet på Östermalm till ett gavelradhus på Lidingö. En nödvändig omställning inför tillökningen. 

Det andra tvillingparet, som ligger i magen när vi ses, var inte planerat men är väldigt välkomna.

– Varken jag eller Daniel trodde att jag skulle kunna få barn igen. Det var en chock att få veta att jag väntade tvillingar en gång till. Att gå från noll barn till fyra är väldigt stort. Men jag är så tillfreds. 

– Att vara gravid är inte kul, men jag tycker att det är magiskt. Det är så häftigt att jag om några veckor kommer sitta här med två bebisar till som jag har skapat. Jag ville så gärna njuta den förra graviditeten men vågade inte, men nu njuter jag, säger Kristin.

LÄS OCKSÅ: "Vi tänkte adoptera bort vår dotter Alice" 

Vill stötta andra

Hon tror att kampen för att få barn har stärkt dem som familj.

– Det måste ha varit jättejobbigt för Daniel att leva med mig, som bara hade ett mål och inte kunde hantera någonting annat runtomkring. Men han stod kvar vid min sida hela tiden. Det var aldrig tal om att han inte orkade. Han drog inte i bromsen, men jag hade foten på gasen hela tiden.

Kristin har tidigare delat med sig av sin berättelse i Facebook-gruppen "Heja Livet". Efter sina egna erfarenheter av missfallen och bemötandet i vården vill hon stötta andra som kämpar med att skaffa barn.

– Jag önskar att jag hade haft någon i min närhet med de här erfarenheterna när jag fick höra att jag inte kunde få barn, men jag hade inte det. Det kanske ser mörkt ut, men ge inte upp, låt inte en negativ läkare bryta ner er utan se till att få fler utlåtanden.