"I dag är jag inte rädd för att berätta någonting. Det är rätt skönt, det är självrenande. Jag har inget att dölja", säger Christer Sjögren.
1 av 4: "I dag är jag inte rädd för att berätta någonting. Det är rätt skönt, det är självrenande. Jag har inget att dölja", säger Christer Sjögren. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Birgitta och Christer träffades unga. Romansen började med att Christer köpte en ask choklad till sin mormor på Domus och expediten, Birgitta, erbjöd sig att slå in den.
2 av 4: Birgitta och Christer träffades unga. Romansen började med att Christer köpte en ask choklad till sin mormor på Domus och expediten, Birgitta, erbjöd sig att slå in den. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Christer tar en selfie med reportern Christina Lundell.
3 av 4: Christer tar en selfie med reportern Christina Lundell. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
I höstas kom Christer Sjögrens självbiografiska bok.
4 av 4: I höstas kom Christer Sjögrens självbiografiska bok.

”Klart det blåser någon gång på 30-40 år”

Christer Sjögren har sjungit till tusentals kärlekspars första dans, och själv fått kämpa för att hålla sitt äktenskap levande.

- Jag har alltid brytt mig om Birgitta och velat ha just henne och jag tror att hon också har velat hålla fast vid mig. I dag är vi väldigt glada över det.

Han tycker att många går skilda vägar alltför lätt.

Christer Sjögren har egentligen tjänat så det räcket för det här livet. Med över 50 år som artist, 13 miljoner sålda skivor och en privat pensionsförsäkring utöver folkpensionen finns resurser att både klara livets nödtorft och hålla sina 15 veteranbilar (varav en Bentley) välputsade.

- Jag skulle kunna sluta jobba om jag ville. Men det är inte pengarna som driver, inte nu, berättar sångaren.

Att sluta uppträda känns avlägset så länge rösten håller och han har roligt, även om han numera arbetar på sina egna villkor, utan chef och i mindre format. Han nöjer sig med en tvåmånaders julturné med 65 konserter, i kyrkor landet runt, resten av året gör han bara ströjobb. 

LÄS OCKSÅ: Helena Bergström: "Utseende är jävligt ointressant" 

I vinter är han även aktuell med sin andra självbiografi "Får jag lov att berätta - kramgoa minnen från Christers garage". Journalisten Per Berg är medförfattare. Christer har gjort sitt bästa för att vara ärlig också om det svåra, om mammans psykiska besvär, pappans demens, mobbningen han fick utstå som barn och för att skildra både sina fram- och baksidor som vuxen.

- I dag är jag inte rädd för att berätta någonting. Det är rätt skönt, det är självrenande. Jag har inget att dölja, jag har inte gjort något kriminellt, säger han.

Christer Sjögren träffade Birgitta redan som ung

Christer är avslappnat välklädd i finmönstrad djupblå skjorta. Han har någon timme till godo innan avfärd till kvällens konsert. Vi möts på Ragnar Dahlbergs fik i Linköping. De två har jobbat mycket ihop genom åren och av en händelse kommer tv-profilen förbi för att plocka med sig bakverk hem. Det blir en hjärtlig kram vännerna emellan. 

Annars får Christer ofta sällskap av hustrun Birgitta på sina turnéer numera.

- Hon var med mig nere i Helsingborg de första tio dagarna på julturnén. Hon reser ganska ofta med mig på turné nu för tiden, så var det inte förr under Vikinga-åren. Men nu är Charlotta vuxen, vi har barnbarn. 

Birgitta och Christer: "Vi vill leva ihop livet ut". Foto: Suvad Mrkonjic

- Vi har mycket tid tillsammans hon och jag, säger Christer. 

LÄS OCKSÅ: Lars Lerin: "Min bästa tid är nu"  

Birgitta och Christer träffades unga. Romansen började med att Christer köpte en ask choklad till sin mormor på Domus och expediten, Birgitta, erbjöd sig att slå in den. Redan året därpå, i oktober 1970, kom dottern Charlotta. Då var han 20, lumpen kallade och först på våren 1972 kunde den unga familjen börja leva tillsammans på heltid.

- Jag har alltid brytt mig om Birgitta och velat ha just henne och jag tror att hon också har velat hålla fast vid mig. I dag är vi väldigt glada över det. Vi har varit ihop i 47 år och det är klart att det blåser ordentligt på vägen ibland, men vi vill leva ihop livet ut och har en härlig relation.

Christer Sjögren: "Jag är ingen elak jävel"

Sedan gick det bara några år innan turnéerna med Vikingarna började avlösa varandra. Det blev inga fler barn, delvis på grund av hans kringflackande livsstil, men också för att Birgitta kom från en familj med sju syskon och visste vad det innebar, inte minst ekonomiskt.

Även om de oftast haft det bra, har allt inte varit en dans på rosor. En tuff period var innan Birgitta kunde komma ut i arbetslivet igen och Christers karriär snurrade allt fortare.

– För henne var det nog värst då min karriär tog fart. Hon trodde att turnerandet skulle ta hennes Christer ifrån henne och det var en period iskallt hemma i villan i Skattkärr. Jag fick massor av uppmuntran i mitt jobb medan hon gick hemma och tog ansvar för vår dotter. Ringde jag inte på utsatt tid kände jag mig skyldig utan att jag hade gjort något. Allt det där gick över när Birgitta 1981 började jobba på bank och fick nya vänner. Äntligen hade vi båda roliga saker att berätta när vi sågs!, berättade han nyligen för Expressens reporter Karin Sörbring.

LÄS MER: Tommy Nilsson: Går inte att jämföra kvinnor  

En riktig kris var efter Christers otrohet med Lotta Engberg i början av 90-talet. 

– Det står det om i boken. I svåra lägen får man tänka på varför man en gång blev ett par. Har man de linserna på sig är det lättare att kämpa på. Birgitta och jag har mestadels haft det väldigt positivt. Jag är ingen elak jävel och det bidrog säkert till att hon var storartad nog att förlåta när jag gjorde saker jag inte borde ha gjort. 

Han tänker att kriser är något man måste räkna med i ett liv. 

- Jag kan tänka att folk skiljer sig för lätt. Ibland kanske de inte tänkte över saken innan de gifte sig. Men är det äkta kärlek – så är det klart att det blåser någon gång på 30-40 år.

Vikingarna i början av 90-talet. Foto: Weine Lexius

Christer Sjögren: "Det är mycket mer än tak över huvudet"

I dag vet de var de har varandra. 

- I min generation är det så att man inte behöver dela på dammsugningen och man behöver inte tvätta halva bilen och så ska hon tvätta den andra. Hon har inte behövt tvätta sin bil, det gör jag, men hon tvättar och stryker mina skjortor och bäddar rent i min säng, tack och lov. 

- Och hon har aldrig behövt tänka på pengar för det har jag alltid sett till att det finns, säger han.

Båda kom från knappa omständigheter, och båda vet vad det innebär. Det gör dem än mer glada över att få njuta av allt de har byggt upp. Huset är en kär plats.

- Vi har ju ett väldigt fint hus, och tomt med strandtomt, man längtar ju inte bort. Vi har lagt ner mycket pengar och möda på att ”här vill jag leva, här vill jag dö”, så att säga. Det är mycket mer än tak över huvudet. 

- Vi tycker om hemmet, att styra och ställa, vi tycker om inredning. Nu är Birgitta hemma i huset och grejar och donar.

"Garaget är min frizon, där kan jag vara"

Din fru har dragit ett stort lass genom åren. Det är nu ni skulle kunna resa till Italien och vandra i bergen och sånt som många drömmer om inför pensionen. Hinner ni med?

- Vi är väldigt överens. Hon är inte så mycket för att resa kors och tvärs, vi reste mer förr. Vi har varit, inte överallt, men i Amerika, Mexiko, Hawaii, Spanien. 

- Vi har ett hus i Sälen, det åker vi till en sex, sju gånger om året. Det är en frihetssymbol! Vi har jacuzzi, bastu, tvättmaskin och diskmaskin och allt som man har nuförtiden. Vi åker gärna dit off season när det är som minst med folk.

LÄS OCKSÅ: Magnus Carlson, 48, om den stora sorgen 

Efter mer intensiva perioder kan Christer känna ett behov av att slappna av och vara för sig själv.

- Det är toppen! Man kan bara titta på tv och läsa böcker och så går man ut och går. Man varvar ner, det trivs vi med bägge två. Det behöver inte hända så mycket. 

Hemma i Hammarö har han dessutom en egen fristad:

- Garaget är min frizon, där kan jag vara, där lämnar jag det som det är. Om jag ska göra nåt med nån bil eller repetera någon text eller om det är något i mitt yrke jag ska kolla på, då går jag ut och jobbar. Det kan vara en kvart eller tre timmar. Sen stänger jag dörren och går tillbaka in i huset, det är det som är så bra.

FAKTA/CHRISTER SJÖGREN

NAMN: Hans Christer Sjögren.

ÅLDER: 66.

YRKE: Artist.

BOR: Hammarö, Karlstad. 

FAMILJ: Hustrun Birgitta Sjögren, 66, pensionerad banktjänsteman. Dottern Charlotta, 46. Barnbarnen Norah, 11, och Nellie, 5. 

KARRIÄR I URVAL: Startade första dansbandet, "Jonny-Christers", för 52 år sedan. Började i "Vikingarna" 1978. Har därefter spelat i musikaler, deltagit i Melodifestivalen. Han har under 2000-talet gett ut skivor med olika teman, jul, Elvis Presley och Frank Sinatra.

AKTUELL: Med självbiografiska "Får jag lov att berätta? Kramgoa minnen från Christers garage" (medförfattare Per Berg, finns även som ljudbok, Ekerlids förlag) och turnén "I juletid 2016" som pågår till 15 januari.

Christer om...

... fansen

När jag turnerar är det många som kommer fram efteråt och vill tacka. Och det är många som säger så där, ”Vad roligt jag har följt dig hela resan, och så kan de säga nåt ställe i början av 70-talet. Man blir lite varm i kroppen av det.

- Jag försöker alltid tänka in mig i den människan som kommer fram – hur jag själv var när jag var ung och såg en kändis. Man gör någons dag.

...bekräftelsen

- Jag har inte det bekräftelsebehovet som jag hade när jag var yngre. Jag har hållit på så länge och jag har fått så mycket, jag behöver inte bevisa någonting längre. Men ändå kan jag känna att jag mår som en prins av att göra andra glada. Man tycker att man har gjort väldigt nytta på sitt jobb.

...mobbningen

- Jag berättade aldrig någonting. Är man uppfödd i en bruksort som Hagfors och sprang hem och skvallrade, då var man "skvallerbytta bing bång". Det var det sista jag ville göra. Det pågick i många år men jag sa aldrig något till någon. Jag var tvungen att växa upp och bli torr bakom öronen för att säga ”Ja, jag blev mobbad." Det är så många som har blivit det. 

- I dag är det ingen som skrattar åt mig, och det är skönt.

...kontrollbehovet

- Jag har höga krav på mig själv men det är kanske därför det har gått rätt så bra också. Jag hatar slarv. Jag hatar slarv!

- Jag har ett kontrollbehov. Det kan låta negativt, men det behöver inte vara det. Bara det inte går över styr så att du måste kontrollera om du låst dörren fem gånger. Men om du känner en gång, då är det friskt.

...att bli äldre

-  Jag mår väldigt mycket bättre nu än när jag var 40, vet du, både fysiskt och psykiskt. Jag har ju gjort en resa, jag har testat både det som är inte bra och det som är bra. Jag har lärt mig om mig själv och om den här balansakten i livet som är så svår att hantera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!