Kjell tillsammans med hustrun Karin.
1 AV 2
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 AV 2
Kjell tillsammans med hustrun Karin.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Kjell Bergqvist: "På ett sätt är det fortfarande en sorg"

Kjell Bergqvists hustru har fått honom att sluta slå i skåpdörrar.

– Karin är 18 år yngre, men 18 år klokare, säger han.

Med många svordomar och mycket känsla berättar skådespelaren om kärleken till frun, sorgen efter skilsmässan och försoningen med exfrun Yvonne Ryding.

Åsa Görnerup

Kjell Bergqvist, 65, lägger vant in två prillor under läppen. Han har snusat sedan han var 13 och nikotinbegäret är starkt. Just nu syns den folkkära skådespelaren i succéserien "Springfloden", där han spelar uteliggaren Tom Stilton. Kvällen innan såg Kjell och hustrun Karin ett avsnitt hemma i soffan i Hammarby sjöstad. Direkt efteråt satte han sig i bilen. Klockan 21.10 möttes Kjell av applåder när han klev in bland äldre, drogfria hemlösa som fikade hos Vid din sida i Stockholm. 

– Någon sa att det var otroligt. "Först sitter vi här och kollar på programmet och så kommer du." En kvinna som heter Sonja snor mig varje gång jag kommer dit. Jag får slita mig för att hinna prata med gubbarna. 

Sedan Kjell började spela in "Springfloden" 2015 har han engagerat sig i hemlösa. Ett par gånger i månaden åker han till organisationens soppkök och dricker kaffe med uteliggarna. 

LÄS OCKSÅ: Stefan Sauk, 63: "Jag gråter för minsta lilla" 

Sonen Leo får inte ha pappa i fred

Kjell, som uppenbarligen gillar fika, sitter på stamfiket Spoons uteservering. 

Ett annat stamhak är Medelhavspärlan Memo, berättar han. Första gången de besökte stället var när de var nyinflyttade 2004. 

– När vi kom tillbaka två månader senare kom restaurangägaren fram och sa: "Hej Karin, hur står det till?" Det händer aldrig. Det är alltid "Hallå Kjelle". Det var så upplyftande att vi fastnade där för gott. 

Kjell Bergqvist

Ålder: 65. 

Familj: Frun Karin, 47. Barnen Leo, 11, Nathalie, 24, och Sandra, 29. Sandras son Edwin, född julen 2017. 

Bor: Bostadsrätt i Hammarby sjöstad, högst upp i huset utan insyn. 

Aktuell: Med säsong 2 av "Springfloden" i SVT. Sista avsnittet sänds den 18 november. Romantiska komedin "Lyckligare kan ingen vara" har premiär vid jul. Familjen Bergqvists insamlingsstiftelse på Facebook. Engagerad i Vid din sida, en organisation med fokus på äldre hemlösa, Viddinsida.nu. 

Även i familjens hus i Huay Yang i Thailand väcker Kjell uppmärksamhet bland svenskarna. 

– Om folk har velat skänka en hundralapp eller två till vår simskola har de sagt att de kommer tillbaka när jag är där. Man vill inte lämna den där hundralappen till Karin. Man vill morsa på Kjelle och ta ett kort. 

Att inte få ha pappa i fred är jobbigt för elvaårige sonen Leo. Precis som det var för döttrarna Nathalie och Sandra när de var små. 

Kjell Bergqvist om skilsmässan från Yvonne Ryding

På underarmen sitter en tatuering med orden "Starkare än ord". 

– Jag fick den av Sandra och Nathalie i 60-årspresent. Vi gick tillsammans och gjorde likadana. 

För döttrarnas skull pendlade han 25 mil om dagen i tio år till huset i Torshälla, som han köpte efter skilsmässan från deras mamma Yvonne Ryding. 

– De fattar ju vad jag gjorde för deras skull, men det är inget vi har pratat om. 

Kjell Bergqvist tillsammans med exhustrun Yvonne Ryding. Foto: PER WAHLBERG / TT / / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Han konstaterar att livet har åkt lite berg- och dalbana även med honom. 

– En skilsmässa är ju ingenting som går över på en dag. På ett sätt är det fortfarande en sorg, framför allt för barnen. Sandra och Nathalie var fem och nio år. Att se dem packa väskor varannan vecka var en jävla sorg. Ett par år innan och något år efter var det väldigt stökigt. Sedan dess har Yvonne och jag varit jättebra kompisar. Även om vi var osams i början hade vi hela tiden en gemensam strategi för barnen. Saker som var tillåtna hos pappa skulle också vara tillåtna hos mamma. 

Det har varit helt fantastiskt för barnens skull

Han vill ge en eloge till Yvonne. 

– Hon har varit helt underbar med Karin i alla år. Aldrig sagt ett ont ord, inte till barnen heller. Det kunde gärna ha blivit så när jag träffade en jätteung tjej. Det är jättestort. 

Även om Yvonne och Karin inte direkt umgås har de alltid firat födelsedagar och skolavslutningar ihop. 

– Det har varit helt fantastiskt för barnens skull. Yvonne är väldigt social och trevlig. Det är en oerhörd tåga i henne. 

I vinter ska Yvonne bo hos dem i Thailand. Barnbarnet fyller ett år och Sandra med familj ska bo hos dem i tre månader i huset på tomten intill, som de köpt. 

– Karin fattar att Yvonne vill vara med sitt första barnbarn. Det är respekt. 

När Kjell träffade Karin bodde hon kvar i sin lägenhet i Solna. Hon försökte aldrig bli en extramamma. I stället blev hon en bra kompis och efter ett par år ville barnen att hon skulle flytta dit. 

LÄS OCKSÅ: Lena Olin, 63: Jag är en skör och nervig person 

Stolt över barnens samhällsengagemang

Kjell har blivit morfar. Förra julen blev Sandra, 29, mamma till Edwin. Nathalie, som fyllt 24, gör musikkarriär i London. 

– Folk säger att jag måste vara stolt över att det går så bra för Nathalie. Men det jag är mest stolt över är att hon gick ner på T-centralen och bredde mackor under flyktinghösten, utan att pappa behövde säga till henne. 

Även Leo engagerar sig på eget initiativ. Bland annat har han samlat in pengar till ett barnhem i Phuket. 

– Leo har suttit utanför Ica och spelat ukulele. Han kan två ackord, men han kommer ju hem med en femhundring. 

Kjell är aktuell i rollen som Tom Stilton i andra säsongen av "Springfloden". Foto: SVT

Kjell, som filmar cirka tre dagar i veckan, umgås mycket med familjen. Karin arbetar inte just nu och varje dag har sonen kompisar hemma. 

– Dagarna går. På något märkligt sätt blir jag ofta inlurad i någon galleria med Karin och döttrarna: " Vad fan, nu står jag här igen, fast jag inte tycker det är så jävla kul att gå i affärer." 

LÄS OCKSÅ: Helena Bergström, 54, om sin mammaångest 

Träffade kärleken Karin när hon var 29 år

Mellan november och februari bor familjen i huset i Huay Yang. Även där har de en vardag. 

– Man går och såsar mycket. Vi håller på med många projekt, men det sköna är att ingenting måste göras i dag. Jag kan åka till den gamla tanten som behöver lite matpengar i morgon. Vi har koll på att hon klarar sig en vecka till. 

Fyra dagar i veckan har de anställt thailändare som har simskola i en pool på tomten. Där hänger även familjen, när Leo inte går i skola. 

När Leo föddes var Kjell 54, Karin 36. 

– Han var absolut planerad. Det är Karins enda barn. Hon var 29 när vi träffades. Jag förstod från början att det fick jag ju ta på köpet. 

Hur var det att få en grabb senare i livet? 

– Underbart. Jag är jättenöjd med mina tjejer, men det var kul att det blev en liten kille. På något sätt måste man försöka hålla sig hyfsat ung och i form. Jag kan ju inte krypa omkring lika mycket längre. 

Var det någon skillnad att bli pappa vid 54 jämfört med tidigare? 

– Nej, själva upplevelsen att få ett barn var densamma. Jag var väldigt ambitiös med tjejerna. Med Sandra var jag pappa-ledig åtta månader, medan Yvonne jobbade och reste mycket. Då var jag ensam man på barnsången. 

Kjell om åldersskillnaden

Med Nathalie var Kjell hemma i sex månader, innan hon började hos dagmamma på landet i Norrtälje. 

När Leo var drygt ett år skolades han in på förskolan tillsammans med ett helt gäng ettåringar. 

– Jag var där varje dag i tre veckor för att Leo inte ville släppa taget. Med 17 ettåringar var det hela tiden någon som grinade, var förbannad eller ledsen. Efter de veckorna märkte jag att jag inte var 25 längre. Jag var helt jävla bullerskadad. Så fort någon skrek ryckte min kropp till efter alla dagarna i det där oljudet. 

Tänker du på åldersskillnaden mellan dig och din fru? 

– Nej, det gör jag inte. Karin gillar inte att prata om det här. Om det inte händer något kommer hon ha 25 år av sitt liv utan mig. När man funderar på det är det lite scary, så det är inget vi går och tänker på. 

KJELL BERGQVIST OM ...

... BRÖLLOPET MED KARIN 

"Karin hade ordnat allt och bara sagt att jag inte skulle bestämma någonting en helg i april. 'Jag tänkte att vi skulle åka till Bohmans i Trosa', sa hon. 'Kanon", sa jag. Vi brukar åka dit. Dagen innan fick jag veta att hon hade ordnat allting med ett bröllop på Rådhuset i Trosa. Jag fick snudd på veta det på vägen dit. Vi hade ju pratat om det, men jag fick ju inte riktigt arslet ur vagnen." 

... HÄLSAN 

"Det är bra. För tio år sedan hade jag jätteryggproblem. Det började med domningar i fötter och ben och man gjorde neurofysiologiska undersökningar. När jag tappade bilnyckeln och böjde mig ner var det som att få en kniv in i ryggen. Dels berodde det på diskbråck, dels på att gångarna ut från ryggraden, där nerverna går ner till benen, var förkalkade. Då opererade jag ryggen och sedan dess har den varit bra. Men jag har fortfarande problem med fötterna som känns bortdomnade." 

... HEMLÖSA 

"Som liten bodde jag på Nytorgsgatan på Södermalm. På den tiden var det mycket gubbar, som satt på parkbänkarna. De lullade omkring på Söder. De flesta krökade lite, blev på sniskan och ramlade i någon snödriva och kunde fan inte ta sig opp. Ganska många gånger baxade jag in dem och körde hem dem till något härbärge för att de inte skulle frysa ihjäl. När vi skulle göra första säsongen av 'Springfloden' gick jag till Situation Stockholm. Där berättade en snubbe att han bott i Hammarby sjöstad två år tidigare. Det är inga fattiglappar som bor här med dyra hyror och fina bilar i garagen. Efter skilsmässa, bråk om barnen, tappad ork och sug, gick han in i väggen. Vägen dit är ganska kort, men vägen tillbaka är jävligt lång."

Hur skulle du beskriva din och Karins relation? 

– Helt fantastisk. Jag är så glad och lycklig över Karin på alla sätt. Hon är smart och beläst. Karin är 18 år yngre, men jag brukar säga att hon är 18 år klokare. Jag har alltid haft humör, blivit förbannad och slagit i skåpdörrar. Sådant jag i efterhand tycker är trams. Redan från början sa Karin: "Släpp det, Kjelle. Om två minuter är det glömt." På 18 år har vi icke bråkat en enda gång. Vi har haft diskussioner när vi tycker olika, men aldrig sagt din jävla idiot. 

Inte heller finns det några undertoner mellan dem om någon kommer en halvtimme sent. Då Kjell inte kan laga mat gör Karin det. Efteråt tar han hand om disken, det är en tyst överenskommelse. 

– Vi tjafsar aldrig om städning. Behöver det dammsugas så dammsuger jag. Jag ber inte någon annan göra det. Karin har en väldig integritet och skinn på näsan. Även om man skulle vilja går det fan inte att sätta sig på henne