”Jag tycker om att vara personlig”, säger Kikki Danielsson.
1 av 8: ”Jag tycker om att vara personlig”, säger Kikki Danielsson. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
1978 kom Kikki Danielsson på en andra plats i Melodifestivalen tillsammans me Wizex och låten ”Miss Decibel”.
2 av 8: 1978 kom Kikki Danielsson på en andra plats i Melodifestivalen tillsammans me Wizex och låten ”Miss Decibel”. Foto: BERNT CLAESSON
Elisabeth Andeassen och Kikki Danielsson vinner Melodifestivalen 1982 med country- och popgruppen Chips och bidraget ”Dag efter dag”.
3 av 8: Elisabeth Andeassen och Kikki Danielsson vinner Melodifestivalen 1982 med country- och popgruppen Chips och bidraget ”Dag efter dag”. Foto: LASSE JANSSON
Här firar de vinsten med bubbel.
4 av 8: Här firar de vinsten med bubbel. Foto: LASSE JANSSON
1984 gifte sig Kikki Danielsson med Kjell Roos, tillsammans har de två barn.
5 av 8: 1984 gifte sig Kikki Danielsson med Kjell Roos, tillsammans har de två barn. Foto: TORBJÖRN SNÖGREN
Kikki Daneielsson vinner melodifestivalen för andra gången 1985, denna gången med låten ”Bra vibrationer” som är en av Kikkis mest kända låtar
6 av 8: Kikki Daneielsson vinner melodifestivalen för andra gången 1985, denna gången med låten ”Bra vibrationer” som är en av Kikkis mest kända låtar Foto: TORBJÖRN ANDERSSON
2002 fyllde Kikki Danielsson 50 år. Här firas hon av Elisabeth Andeassen, Lotta Engberg och Christina Nyberg.
7 av 8: 2002 fyllde Kikki Danielsson 50 år. Här firas hon av Elisabeth Andeassen, Lotta Engberg och Christina Nyberg. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Kicki skickar en skämtsam passning till dagens mobilgeneration.
8 av 8: Kicki skickar en skämtsam passning till dagens mobilgeneration. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Kikki Danielsson ”Jag fattade aldrig varför de hatade mig”

Melodifestivallåten "Osby Tennessee" är Kikki Danielssons biografi på tre minuter. Hon blev bortadopterad som barn, mobbades i skolan och har kämpat mot alkoholism i vuxen ålder. Efter mer än 40 år som artist och med 3,5 miljoner sålda skivor har karriären fått en nystart. Folkkära Kikki befinner sig på en bra plats i livet - nu ska bara den brutna foten läka.

Efter många tuffa år tar Kikki Danielsson revansch. 65 år gammal har hon gjort succé i "Så mycket bättre". Årets melodifestival är hennes tionde - en tävling hon vunnit två gånger tidigare. Den svenska countrylåten "Osby Tennessee" har hon tidigare beskrivit i Expressen som sin biografi på tre minuter: 

– Jag tycker om att vara personlig. Elsie Anne-Kristin Andersson föddes i Visseltofta utanför Osby. När hon var fyra år gammal skilde sig hennes föräldrar. Ett år senare blev Kikki bortadopterad till ett lantbrukarpar utanför Älmhult i Småland. 

Även lillasystern Ros-Marie adopterades bort, medan brodern Kjell-Åke fick bo med mammas nya familj. 

Elise Ann-Kristina Andersson föddes i Visseltofta i Skåne den 10 maj. Foto: / PRIVAT

”Var det mammas otrohet?”

Kikki och hennes biologiska pappa Gunnar fortsatte att hålla kontakt. I en intervju med Söndag förra året berättade hon att pappa alltid hälsade på till jul och födelsedagen: 

– Det var spännande - jag stod i fönstret och tittade efter honom. 

Kikki tog på sig skulden för skilsmässan. 

– Varför skilde de sig? Var det mammas otrohet? Var det mitt fel som berättade för pappa att jag sett farbror Nisse utan byxor i hans säng? Men pappa sa aldrig någonting. Om jag frågade om något allvarligt sa han "nä, ska vi inte ha lite kaffe?" eller "jag tror det blir regn". Han ville aldrig prata, sa hon då. 

I dag har både adoptivföräldrarna och de biologiska föräldrarna gått bort. 

LÄS OCKSÅ: Marie Serneholt: "Jag känner mig vuxen på ett annat sätt" 

”Fattade aldrig varför de hatade mig”

I skolan blev Kikki mobbad. Hon hade börjat ett år tidigare och när klasskamraterna fick bröst var Kikki fortfarande liten. Ingen ville vara med henne och hon blev vald sist på gympan. I Söndagsintervjun berättade hon om sorgen: 

– Jag fattade faktiskt aldrig varför de hatade mig! Sedan, när vi släppt första plattan med Wizex, då skulle alla vara min vän! Det har jag haft fruktansvärt svårt för att smälta – det är något jag burit med mig. 

Dansbandet Wizex startade 1973. Foto: / SVERIGES RADIO

Sjöng på bröllopsfester

Första uppträdandet gjorde Kikki som femåring med julsången "När Jesusbarnet låg en gång" under Söndagsskolans Luciafirande. 

I början av karriären spelade Kikki dragspel och sjöng på bröllopsfester. Flera år uppträdde hon på olika bingoställen. Fördelen var att Kikki fick spela bingo gratis och kom hem med guldarmband, fläskkotletter och matkorgar. 

Dansbandet Wizex startade 1973. Fyra år senare kom genombrottet. Men Kikkis drivkraft var aldrig att bli kändis - hon ville bara sjunga och stå på en scen. 

Spelningarna på fem timmar var påfrestande. Inte blev det lättare när Kikki även började turnera med Chips. 

Kikki har tidigare berättat att hon kunde åka direkt från Arlanda till en krog i Stockholm, där de spelade till tre på morgonen. 

Hon förstod att hon måste sätta stopp - det inte gick att hålla det tempot i längden. 

Kikki spelade in sista albumet med Wizex 1982. Året därpå splittrades Chips. Mellan 1984 och 1999 var Kikki gift med Kjell Roos, som ledde dansbandet Roosarna som hon uppträdde med. Tillsammans fick de barnen Emma och Viktor. 

– Jag har varit förlovad tre gånger och gift en gång, och att det blev skilsmässa, det ser jag som mitt livs största misslyckande. Att jag, som själv är ett skilsmässobarn skulle gå igenom en skilsmässa, det fanns inte på min karta, berättade hon i "Sommar i P1". 

LÄS OCKSÅ: Johan Widerberg: "Jag bär mina neuroser utanpå skjortan" 

Kikki Danielsson

Ålder: 65. 

Bor: Parhus i Bollnäs. Familj: Barnen Emma, 31, och Viktor, 26. 

Aktuell: Medverkade i första deltävlingen i Melodifestivalen den 3 februari, i Karlstad. Konserthusturné med premiär i Göteborg den 14 mars. Sista spelningen är i Helsingborg den 30 april. 

Kikki utplånade nästan sig själv, men till slut var hon tvungen att inse känslorna för maken var borta. 

Samma år som skilsmässan, 1999, körde Kikki i diket med bilen med 2,44 promille i blodet en tidig julimorgon. 

Kikki dömdes till 40 timmars samhällstjänst och "nykterhetsvårdande behandling" för grovt rattfylleri. 

– Jag använde vin som medicin för att dämpa ångesten. Så det är klart det har funnits stunder när barnen inte har varit speciellt stolta över mig och det har gjort allra mest ont naturligtvis, berättade hon hon under sin medverkan i "Så mycket bättre". 

I en intervju Expressen nöje 2016 sa hon att hennes man brukade fråga henne: "Har du festat nu igen?". 

– Men det var så långt ifrån fest. Det var ett rent självplågeri. Men oron sjönk för en liten stund. 

I augusti 2012 tog sig Kikki ur alkoholberoendet. 

– Jag gick in i väggen och bröt ihop helt enkelt, förklarade hon i intervjun. 

Kikki, som skulle på jobb i Linköping, stod i källaren och tänkte: " Vilken idiot du är, du kan knappt gå upp för trappan själv, hur fan ska du få upp väskan också?". Kikki skrek och bankade i dörren, hon kunde varken sova eller äta. 

Så fort jag lämnar mitt hem blir jag lovligt byte

I över ett och ett halvt år hade Kikki panik och dödsångest. Kikki beställde insomningstabletter på nätet, men de visade sig vara det narkotikaklassade preparatet Diazepam. I november 2012 dömdes hon till böter. 

- Mina barn fick läsa att jag var narkotikasmugglare men det är en jäkla skillnad på att vara narkotikasmugglare och använda insomningstabletter som är narkotikaklassade, sa hon i intervjun med Expressen nöje. 

Hon berättade då även om hur alla skriverier genom åren gjort henne ledsen: 

– Speciellt illa har jag mått för mina barns skull. Det är inte bara mig det drabbar. För faktum är att det var ju inget ljug, jag körde ju rattfull. 

LÄS OCKSÅ: Rolf Lassgård: "Allting jag tyckt var konstigt föll på plats" 

Blir äcklad av rödvin

I dag känner sig Kikki befriad. Bara någon nämner rödvin blir hon äcklad, menar hon. Relationen till barnen Emma, 31, och Viktor, 26, beskriver hon som oerhört varm och go. 

Desto större problem har hon med kändisskapet, har hon förklarat i TV4:s "Nyhetsmorgon": 

– Så fort jag lämnar mitt hem blir jag lovligt byte. 

Hon vet inte vem hon kan lita på. Kvinnor påstår att de går och simmar med Kikki. Män kan hälsa från en Bosse: "Han brukar berätta vad ni gör ute i skogen på lördagskvällarna." Det är obehagligt, tycker hon. 

Under 2017 års säsong av ”Så mycket bättre” var Kikki Danielsson ett dragplåster för de andra artisterna. Foto: OLLE SPORRONG

I dag lever Kikki själv. I Expressenintervjun från 2016 förklarade hon att hon inte jobbar på att träffa någon. 

– Är det meningen så springer jag väl på honom i något gathörn. 

Hon sa då också att hon gärna skulle ha någon att gå ut och äta med och att resa med, men de enda Kikki träffar är upptagna musiker: 

- Mina förhållanden har nästan aldrig hållit känslomässigt mer än ett halvår. Ja men Gud, har han samma strumpor igen? Då är det kört. 

LÄS OCKSÅ: Erik Johansson: "Det blir en tomhet som man inte är van vid" 

Hoppas få jobba länge som artist

Kikki bor i ett parhus i Bollnäs, men i samma intervju sa hon att hon vill hitta en hyreslägenhet utan balkong: 

– Man sätter inte två utekatter i en lägenhet på tredje våningen med balkong, det är djurplågeri. Kikki har en oro för att katterna Alice och Stig ska bli överkörda. Hunden Eddie och katten Sigge dog med fem dagars mellanrum. Det är det värsta hon har upplevt. 

I dag befinner sig Kikki på en bra plats i livet och hoppas få jobba länge som artist. I Expressen har hon konstaterat att hon borde ha varit med sparsam i stället för att låta de två killarna hon bott med sköta ekonomin medan hon sydde gardiner. 

Nu ska hon bara få den brutna foten att läka helt. På Melodifestivalens pressträff dök Kikki upp i rullstol, efter att hon ramlat på en trottoarkant. Det var ingen stukning, som Kikki trodde. På hennes Facebooksida finns en röntgenbild av foten: "Min onödiga vurpa i går innan Mellons presskonferens visade att foten gått sönder på tre ställen." 

Den 3 januari skriver Kikki att hon handlat mat själv för första gången sedan olyckan, medan sonen höll koll så hon inte snubblade bland hyllorna. 

"NU: Rehab hemma, å jag kämpar på cykel å jag kommer längre å längre för varje dag." 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!