Det var i samband med en utredning om ofrivillig barnlöshet som Youtube-stjärnan Jonna Lundells sjukdom upptäcktes.
Jocke och Jonna, har en populär Youtube-kanal tillsammans och är just nu aktuella med "Jocke och Jonna möter" på Viafree.
1 AV 3
Får stort stöd av maken Jocke
2 AV 3
Det var i samband med en utredning om ofrivillig barnlöshet som Youtube-stjärnan Jonna Lundells sjukdom upptäcktes.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
3 AV 3
Jocke och Jonna, har en populär Youtube-kanal tillsammans och är just nu aktuella med "Jocke och Jonna möter" på Viafree.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Jonna, 23, om sin dolda sjukdom och stödet från Jocke

Utbrott, minnesluckor och enorm trötthet.

Youtube-stjärnan Jonna Lundell, 23, förstod att något var fel men visste inte vad. Nu berättar hon om sin dolda sjukdom, hypotyreos – och om stödet från maken Jocke, 31.

– När jag tror att jag är döende kommer han alltid och lugnar ner mig. 

Joakim och Jonna Lundell är just nu aktuella med nytt tv-program på Viafree. I "Jocke och Jonna möter" gör Youtube-stjärnorna debut som programledare och träffar olika kändisar som de själva är nyfikna på. 

Inspelningarna, som Jocke och Jonna gjort vid sidan av sin framgångsrika Youtube-kanal, har inneburit mycket arbete. Samtidigt har Jonna ätit medicin mot sjukdomen hypotyreos.

Symtomen kom smygande.

– Jag hade orkeslöshet och sov jättemycket, jag skulle kunnat stå upp och sova. Jag fick en adrenalinkick när jag åt en macka. Jag brukar vara den som kommer ihåg saker – det är verkligen min starka sida – men jag fick minnesluckor. Då blev jag jätterädd, jag förstod inte vad som hände.

LÄS OCKSÅ: Therese, 43, var sjuk i nio år innan hon fick diagnosen 

Jonna Lundell fick diagnosen hypotyreos 2016

Diagnosen fick Jonna i oktober förra året.

– Vi satt vid matbordet hemma och åt en mysig middag när telefonen ringde.

Läkaren, som paret Lundell går hos för utredning om ofrivillig barnlöshet, hade fått svar på prover och sa att Jonna hade hypotyreos, en sjukdom som över 400 000 svenskar behandlas för. Det innebär att Jonnas sköldkörtel producerar för lite hormoner. 

– Jag visste inte ens att man hade en sköldkörtel, så jag förstod inte så mycket mer av samtalet än att jag var sjuk och skulle få äta medicin en gång om dagen livet ut.

Jocke berättar att beskedet också har inneburit en lättnad.

– Det var skönt att det kom en förklaring på vad det var, i och med att det hade pågått i två-tre års tid. Hon gjorde slut och flyttade en gång i månaden, typ. Jag trodde först att det hade med mensen och PMS att göra, men den där ilskan var inte av den här världen. Jag förstod att det låg något mer bakom när hon inte kom ihåg vad hon hade sagt.

LÄS OCKSÅ: "Jag fick tillbaka mitt liv efter behandlingen"

"När jag tror att jag är döende kommer han alltid och lugnar ner mig", säger Jonna och stödet från sin make Jocke. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Jonna om stödet från Jocke: "Hade aldrig klara mig igenom det utan honom"

Nu får Jonna ett konstgjort hormon, Levaxin, för att kompensera för kroppens egen underproduktion.

– Jag ska på återkontroll nu och se om det har hänt någonting, berättar hon. 

Jonna hyllar maken Jocke som varit och är ett stort stöd:

– Jag hade aldrig klara mig igenom det utan honom.

Hör Jocke och Jonna berätta i klippet ovan.