Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Johanna Kajson reagerade när hon såg sin egen bild.Johanna Kajson reagerade när hon såg sin egen bild.Johanna Kajson reagerade när hon såg sin egen bild.
Hon uppmuntrar nu andra tjejer till att våga tänka kritiskt till de bilder de ser i sociala medier.Hon uppmuntrar nu andra tjejer till att våga tänka kritiskt till de bilder de ser i sociala medier.Hon uppmuntrar nu andra tjejer till att våga tänka kritiskt till de bilder de ser i sociala medier.
1 AV 2
Johanna Kajson reagerade när hon såg sin egen bild.
Foto: Lisa Wikstrand
2 AV 2
Hon uppmuntrar nu andra tjejer till att våga tänka kritiskt till de bilder de ser i sociala medier.
Foto: Privat

Johanna, 30, reagerade när hon såg bilden på sig själv

Johanna Kajson, 30, såg den oretuscherade bilden på sig själv och reagerade med förvåning.

– Jag såg mina rynkor i pannan, eller ”korvar” som jag kallar dem, och tyckte att det såg ut som att jag var 70 år, säger hon.

Hon uppmuntrar nu andra tjejer till att våga tänka kritiskt till de bilder de ser i sociala medier.

Johanna Kajson, 30, från Höllviken i Skåne, är bloggare och bröllopskoordinator som delar med sig av sitt liv i bloggen.

Nyligen blev Johanna fotad av en professionell fotograf och när hon tittade igenom bilderna reagerade hon på en av dem.

– Alla bilderna var jättefina och jag var hur nöjd som helst, men jag fastnade för en där jag tyckte att jag inte kände igen mig. Jag såg mina rynkor, eller ”korvar” som jag kallar dem, i pannan och tyckte att det såg ut som att jag var 70 år gammal och inte 30, säger hon.

"Jag älskar sociala medier och bloggar, men många märker inte vilka tankar vi ställs inför och vad det gör med vår självbild", säger Johanna, 30."Jag älskar sociala medier och bloggar, men många märker inte vilka tankar vi ställs inför och vad det gör med vår självbild", säger Johanna, 30."Jag älskar sociala medier och bloggar, men många märker inte vilka tankar vi ställs inför och vad det gör med vår självbild", säger Johanna, 30.
"Jag älskar sociala medier och bloggar, men många märker inte vilka tankar vi ställs inför och vad det gör med vår självbild", säger Johanna, 30. Foto: Lisa Wikstrand

LÄS MER: Amanda, 19, kan inte känna lukt eller smak

Johanna berättar att hon har haft rynkor väldigt länge.

– Jag fick dem nog väldigt tidigt för min ålder för att jag är en människa som har många ansiktsuttryck, då blir det rynkor rätt snabbt. Det är egentligen inget jag har tänkt på tidigare.

"Fick verkligen kämpa"

I stället för att redigera och sudda ut linjerna valde Johanna att utmana sig själv och lägga ut bilderna helt oredigerade.

– Jag fick verkligen kämpa. Här hade jag en bild där jag tyckte att jag såg glad ut och kände mig lycklig. Det är en härlig bild och därför bör fokus snarare ligga på hur jag känner än hur jag ser ut.

LÄS MER: Vanja väntar 19 dagar med att tvätta håret

– I dag ska man bräcka 3 000 personer om dagen på Instagram. Det är ett så otroligt stort flöde av intryck, vad andra gör och hur de ser ut. Vi matas med det enorma bildflödet hela tiden att vi till slut inte tänker på vad det gör med oss.

Johanna säger att största anledningen till att hon väljer att undvika redigering är för att hon vill ha verklighetsförankrad blogg.

"Bra att man lyfter"

Förra året lade hon upp ett liknande inlägg med två bilder på sig själv – den ena som oredigerad och den andra med ett ”snyggfilter” från Snapchat.

Redan då fick hon en del reaktioner.

– Mina läsare uppskattar sådana här inlägg jättemycket. Det blir oftast bra diskussioner och man stöttar varandra. Sedan uppskattar de att man lyfter ämnet.

För att uppmuntra fler tjejer till att utmana sig själva menar Johanna att det är viktigt att skilja på sociala medier-världen och det verkliga livet.

– Jag älskar sociala medier och bloggar, men många märker inte vilka tankar vi ställs inför och vad det gör med vår självbild. Våra hjärnor programmeras till att vi tror att verkligheten ser ut så här.

Förskönade bilder läggs upp

Johanna påminner om att vi måste komma ihåg att de stora bloggarna lägger upp bilder som är härligare i verkligheten – för att vi ska inspireras.

– Det är väldigt många bloggare som lägger upp förskönade bilder. Jag kritiserar inte det eftersom det är det vi också eftersöker, men jag vill bara lyfta och påminna om att det är ett lite förskönat liv.

Hon tycker dock att det är upp till var och en om man vill lägga upp rynkiga eller redigerade bilder.

– Var och en får bestämma var gränsen går.  Jag ville bara lyfta att min första tanke när jag såg min bild var att det är fel på mig – men så är det ju inte. I stället är det mycket annat som är fejkat och som får oss att tro att det är oss det är fel på.