1 av 2 Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 av 2 Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Johan Ulveson: "Jag har nära till skamkänslor"

Johan Ulveson, 63, blir nästan skrämd av det fulländade. I serien "Helt perfekt" spelar han en skruvad version av sig själv.

– Om man jobbar med humor är man hela tiden nära pinsamheten i yrkeslivet.

Vad är "Helt perfekt" för dig? 

– Oj, oj, oj, jag är ganska främmande för det som är helt perfekt. Det skaver och passar inte. Det är nästan skrämmande och känns inte ens särskilt lockande. Kanal 5:s serie "Helt perfekt" är en strävan efter det helt perfekta i ett till synes väldigt gott liv. Mycket vill ha mer. Det är en renodlad komedi, som har ett slags moraliska föreställningar. Huvudpersonen Johan Petersson, som är Johan Petersson, har en ganska tydlig moral. Han hamnar i situationer där den sätts på prov. Ofta väljer han då att avvika från sin moral. Till exempel i samband med en middag. Jag, som gör en variant av mig själv, föreslår att han ska gå med på en middag som en väldigt rik person ska ha. "Du får 50 000", säger jag bara för att han ska gå med. Det strider mot hans principer, men han kan inte motstå det och det får vådliga konsekvenser. 

Hur moralisk är du? 

– Moral är ju viktigt för att vi ska kunna leva tillsammans i ett samhälle. Att vi har vissa regler, men alla regler går inte att lagstifta. Det är så att säga i mellanrummen, i normerna, som moralen kommer in. Jag hittade en liten sliten plånbok utanför en krog för många år sedan. I den låg kanske 6 000 spänn. Jag hade en impuls att den var ju bara att ta, men något i mig förbjöd det. Jag fick anstränga mig ganska mycket för att hitta ägaren. I plånboken fann jag ett bankgiro. Jag gick till en bank, som sa att det var Handelsbankens. 

Johan Ulveson

Ålder: 63. 

Bor: Södermalm, Stockholm. 

Familj: Sambo, två vuxna barn. 

Yrke: Skådespelare.

Aktuell: Humorserien "Helt perfekt" sänds söndagar kl 21.30 i Kanal 5. Spelar Oidipus Antigone på Dramaten.

Jag var på väg till ett jobb, hade bråttom och fick springa till Medborgarplatsen och ta mig förbi kön för att lämna in plånboken. Det var ju jäkligt skönt att jag gjorde det. Senare skrev en gammal farbror ett tackbrev. Än i dag är jag så glad. Hade jag tagit plånboken hade jag ju haft det kvar i mig. 

Det är klart, hade det varit 200 000? Men det hade man ju inte vågat ta. Det hade ju varit knarkpengar. 

Vilken person är mest lik dig i serien "Helt perfekt"? 

– Jag tycker absolut man känner igen sig i alla. Det tror jag att många kan relatera till. På något sätt är vi ju oss själva i "Helt perfekt", så jag känner kanske mest igen mig i mig själv. 

Vem skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv? 

– Jag tycker att Petra Mede har blivit en så bra skådespelare att det är dags att hon får en riktigt bra roll. 

Vad gör du när ingen ser? 

– Jag gör en massa saker när ingen ser! Hela idén med att ingen ser är att ni inte ska veta vad jag gör. 

Johan Ulveson under en pressträff på Dramaten. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

När är du riktigt pinsam? 

– Herregud, det var inte lätt att svara på. Om man jobbar med humor är man hela tiden nära pinsamheten i yrkeslivet. Det är inte så dramatiskt för mig. Jag har nära till skamkänslor och att saker blir fel. Jag har inte den självkänslan att jag alltid känner mig bekväm. Ganska ofta känner jag mig obekväm på stora tillställningar, men det är inte så att jag lider. 

Om du fick ändra något i ditt utseende, vad skulle det vara? 

– Det vill man ju inte peka på. Men jag skulle ju gärna vara skitsnygg så klart och se mer ut som Persbrandt. Fast det gör jag ju inte. Som skådespelare gäller det paradoxalt nog att vara den man är både till det yttre och det inre, då man också gestaltar andra. Man kan inte gå och drömma om att se ut på ett annat sätt. Då blir man en exhibitionist och det funkar inte så bra. Det gäller att stå ut med den man är. En viss fåfänga tycker jag är ganska trevligt. Att man sköter om sig och klär sig hyfsat, men så fort fåfängan blir för stark blir den självdestruktiv. 

Vad längtar du efter just nu? 

– Sommaren. Att det är torrt och varmt och jag får vara på landet i skärgården söder om Norrtälje. 

Din senast lästa bok? 

– Jag läser Leif Zerns "Se Bergman". Jag tänkte att jag skulle fördjupa mig lite i Bergman, för jag har aldrig riktigt trängt in i hans universum. Det är verkligen på tiden. 

Vad är det absolut godaste du vet? 

– Oh! Det är lika svårt som att svara på, som att säga vad man har för favoritkonstverk eller -författare. Jag är matintresserad och det finns så mycket att välja på. Men en riktigt bra pastarätt är svårslagen. Pasta är så lätt att njuta av. Det är enkelt, men kan samtidigt vara exklusivt. 

Vilket är ditt bästa köp någonsin? 

– Mitt lantställe! Det är underbart att vara där. Det ligger på en liten höjd nära vattnet. Där pysslar jag, åker ut med båten, lagar mat och läser böcker. Man måste ha lite tur för att ha råd att slå till på ett sådant ställe. Det var ganska bra pris dessutom. Det är inte ofta man har den tajmingen. 

Ditt favoritplagg? 

– Jag köpte en svart goretexparkas på rean. Den ser ut som alla andra parkas, men är så fruktansvärt skön och andas. Den är lätt, varm och tål regn. 

Aktuellt just nu