Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MÄNSKLIGT

Publicerad 19 jan 2019 19:00

Johan Östling, 45: ”Pang bom så var jag gift fyrbarnsfar”

Efter "Hela Sverige bakar" väntar nu en Sverigeturné för skådespelaren Johan Östling, 45. Landar gör han i Karlstad, där han lever familjeliv.

– Det är fortfarande underbart. Att få känna att man tillhör någonting på riktigt och inte kan bytas ut.

Johan Östlings bästa:

...söndag: 

– Jag går upp tidigt före alla andra, tänder ljus och ser på tv i soffan under ett stort täcke. Ett efter ett vaknar de fyra barnen och kryper ned där. Sedan kastar vi oss över en väl genomtänkt frukost. Varenda femstjärnigt hotell ska ligga i lä där. Beroende på årstid kan man sedan åka pulka, bada eller plocka svamp, om man känner för det. Den här dagen finns inga måsten. Det ska vara en långsam njutardag. En mental hängmatta. För många är söndagen en jobbångestdag. Nej! Jag tycker det ska vara söndagsmys i stället. 

...fika: 

– Det är ett summerat barndomsfika. När mina gamla släktingar sågs, var det maratonfika. Vi satt i finrummet med gammalt härligt Blå blom-porslin. Stearinljusen doftade, det dukades med riktig duk och fint vikta servetter. Barndomen var en sockerchock. Jag började baka tidigt och ville själv bli bagare. Att jobba med "Hela Sverige bakar" känns som att bläddra till nästa sida i boken. 

LÄS OCKSÅ: Fredrik Hallgren, 45, om kärlekskrisen med hustrun 

...middag: 

– Jag lockas av det här lite gammeldags och tycker om att göra en stek med god potatis, kantarellsås, gelé och kokta grönsaker. En morfarmiddag som man nästan måste dricka lättöl till. 

...fyrabarnspappa: 

– Rekommenderas! Jag har ju fått hela varianten. Jag är plastpappa till äldsta tösen, som bott med mig sedan hon var sju. Sedan kom en dotter till och så tvillingarna. Från att ha varit kringresande musiker som bryr sig om sig själv, sa det pang bom, så var jag gift fyrabarnsfar. 

Johan Östling har bland annat synts som skådis "Smala Sussie", "Bröllopsfotografen", "Ack Värmland" och programledare för "Hela Sverige bakar".

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

...fru: 

– Jag och Maria träffades hemma i Karlstad. Sedan jag var 15 år hade jag sett någon som var fantastisk. Henne kommer jag aldrig få prata med, trodde jag. Många år senare såg hon till att vi pratade. Vi sågs på en restaurang, när jag varit på något så kul som en begravning. Snabbt som tusan blev det vi, giftermål och barn. Jag tänkte att vill hon ha mig, då kör vi direkt. 

Jag vill inte skryta om min fru, men jag tycker att hon är det vackraste som finns. Nu har det gått tolv år sedan vi gifte oss. 

Det är fortfarande underbart. Att få känna att man tillhör någonting på riktigt och inte kan bytas ut. 

LÄS OCKSÅ: Anders Lundin: "Har alltid tyckt oförskämt bra om mig själv" 

...kärleksminne: 

– När jag och min fru hade fått alla barn, hade vi en jättekämpig period med tre blöjbarn och lite sömn. Min fru hade pratat om att vi måste åka till Paris, eftersom hon bott där. När vi kom dit genomslitna hade vi inte sett varandra i ögonen på länge, länge. Vi hade tagit en billig resa, ett billigt hotell och smet in på Supermarket vid Moulin Rouge och köpte champagne och jordgubbar. Så gick vi upp och satt oss vid Sacré-Cœur och såg ut över Paris. Yes! Helt ljuvligt! 

...fynd: 

– Frun! 

...bakverk: 

– Det måste vara berlinermunk. Det sitter i sedan jag var liten och var på marknader på värmländska obygden. Där såldes det salami, billiga T-shirtar, kålsoppa och färska, friterade berlinermunkar. Munken är som ett vuxen-Kinderägg. Den kan fyllas med frysta bär, smörkräm eller vad man nu har. Det blir som en liten överraskning. 

LÄS OCKSÅ: Malin Berghagen träffade kärleken mitt i sorgen 

...kakfrosseri: 

– Morfars lillasyster hade ingen egen familj och bakade varje dag. Dit kunde man cykla efter skolan och vara säker på att det dukades fram som om det vore julafton. 

...avkoppling: 

– Jag har gjort en barnbok som heter "Bobos bageri". Den har jag ju tecknat under väldigt många timmar. Då rensar man på vinden i huvudet. Det blir som en meditation.