Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 3
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 AV 3
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
3 AV 3
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Jessica Almenäs: ”Vet inte ens om jag kan få fler barn”

Hon njuter av villalivet och sin nya familj. I handbollsspelande kärleken Patrik Fahlgren, 33, har Jessica en trygg axel att luta sig mot. Fortfarande är hon ambivalent i frågan om ”barnfabriken” är stängd eller inte.

– Det är från dag till dag.

Förra året flyttade Jessica Almenäs med sin familj, sambon Patrik och sönerna Jack, Dylan och Sam till villa i den attraktiva Stockholmsförorten Bromma. Flytten blev intensiv då Jessica skadade sig under en basketmatch och parallellt förberedde sig för att göra sitt drömjobb som programledare för OS-sändningarna i Sydkorea. Men nu tycker hon att familjen har landat i villalivet.

– Jag fattar inte att jag inte flyttat till Bromma tidigare för det måste vara det absolut bästa stället man kan bo på i Stockholm. Det tar mig 20 minuter att ta mig in till stan, dörr till dörr. Ändå bor vi här ute och det är helt tyst. Barnen kan springa runt och leka som de vill. Man kan själv vara ute hur mycket man vill. Det är nära till idrottsplatser, nära till allting egentligen. Det är lugnt och nästan ingen trafik. Jag tycker det är helt fantastiskt att man kan få båda de sakerna. Jag kommer inte att flytta på väldigt många år känner jag.

LÄS OCKSÅ: Renée Nyberg: ”Jag har svårt att känna mig nöjd”  

Jessica Almenäs tvekar kring barnfrågan

Jessica är själv uppvuxen i villa i Norrland och njuter av att vara nära naturen. Efter att ha bott många år inne i Stockholms innerstad gillar hon av att få ta tag i olika husprojekt.

– Det senaste är att ta hand om trädgården. Jag tycker det är kul. Det jag inte gillar är när saker går sönder och det gör det ju ibland i hus. Då kan man inte bara ringa till värden och säga att det har gått sönder, utan nu måste man ringa runt själv och fixa och styra. Det är det enda jag inte gillar annars tycker jag det är superhärligt.

Jessica beskriver sitt liv i dag som ”väldigt mycket i småbarnsåren”.

– Det är extremt tydligt att jag har ett litet barn. Även om han nu har börjat på dagis, som jag fortfarande kallar det. Det har gjort att man litegrann kommit tillbaka till något slags normalt yrkesliv. Men det är fortfarande väldigt mycket när man har en aktiv ettåring. Så småbarnsliv, det är där jag är för tillfället.

Jessica Almenäs med kärleken Patrik Fahlgren. Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

Jessica har tidigare berättat att hon kände sig klar med barn men när hon träffade Patrik som inte hade barn tog livet en annan vändning. På frågan om hon vill ha fler barn är Jessica fortfarande osäker.

– Det beror på vilken dag du frågar mig. Just i dag är den stängd men i går eller förrgår var den lite halvöppen. Jag är fortfarande lite ambivalent i frågan, men så är jag också så pass gammal nu att det inte är säkert att jag ens kan få fler barn. Det ska man också vara väldigt ödmjuk inför. Det är från dag till dag om det känns som en bra dag eller inte.

Jag och Patrik har en jättebra grundrelation

Att en relation förändras när man får barn vet alla som har erfarenheten, och Jessica håller med om att det inte alltid är en helt enkel ekvation att få ihop allt.

– Jag och Patrik har en jättebra grundrelation så vi har det väldigt bra. Men vi har blivit medvetna om hur det är att driva projektet familjen, som man kan säga. Det är mycket logistik och det krävs mycket planering. Ibland känns det som om man inte har tid till någonting annat än att just få familjehjulet att rulla. Vi har haft det lite stressigt båda två på sistone men det känns ändå som om vi börjar komma in i något slags rutin som flyter på bra.

Jessica Almenäs

Ålder: 43. 

Gör: Programledare.

Bor: Villa i Bromma.

Familj: Sambon Patrik Fahlgren, 33. Gemensamma sonen Sam, 1, och sönerna Jack, 13, och Dylan, 9, från tidigare relationer.

Aktuell: Med ”Breaking news” och ”Superstars” i Kanal 5. 

I Patrik har Jessica hittat en trygg och stadig axel att luta sig mot. Sedan hon gick över till Kanal 5 från TV4 för två år sedan har de två startat ett företag tillsammans där de jobbar med varumärket Jessica Almenäs.

– Influencerskapet var ju tänkt att vara en lite rolig sidogrej. Det har gått jättebra och jag tycker det är väldigt kul. En rolig bransch som förändras hela tiden. Och den kommer nog att förändras mycket i framtiden också. Man blir lite grann sin egen PR-byrå. Jag är mer den kreativa kraften. Patrik är den organiserade. Han tar möten, förhandlar och skickar fakturor. Det funkar jättebra för det är det tråkigaste jag vet.

LÄS OCKSÅ: Anders Bagge om barnlösheten: ”Det är livet för oss två” 

Almenäs efter utbrändheten: ”Mitt liv är kanonbra”

Att få styra mer över sitt eget varumärke var en viktig anledning till att Jessica tog steget och bytte kanal.

– På TV4 får man inte hålla på med influencing, men Kanal 5 är lite mer tilllåtande. Jag ville ha mer makt över min egen karriär och mitt varumärke. Jag ville inte känna att det ska vara ägt på det sätt som det blir när det är väldigt stränga regler kring vad man får och inte får göra. Jag tycker det är kul att jag kan styra lite mer över mitt eget varumärke.

Men även om influencerskapet rulllar på och Jessica både gör kommersiella samarbeten via sina sociala kanaler och driver sin populära podcast ”Träningspodden” tillsammans med kollegan Lovisa ”Lofsan” Sandström ser hon fortfarande programledarskapet som sitt ”riktiga” jobb. Och hon sätter ständigt upp nya mål för sig själv.

JESSICA ALMENÄS OM ...

... SITT NÄSTA MARATON:

”Jag har ett maraton i Big Sur jag ska springa. Jag vann en plats i ett lotteri och det har varit ett av mina drömmaraton. En av de vackraste platserna på jorden. Till dess ska jag vara i form och jag har ganska lång tid på mig.”

... TÅLAMOD:

”Jag är inte så uthållig och seg utan vill ha snabba resultat. Det är mitt stora problem. Jag blir otroligt frustrerad när ingenting händer, och där är det bra med Patrik för vi är varandras motsatser på många sätt. Han är bra på att tala om för mig att det kan ta tid, att jag ska ha tålamod och att det kommer.”

... LIVSPUSSLET:

”Ja, hur får man ihop allt? Det är väl frågan alla ställer sig nu för tiden. Det är inte lätt. Vår familjekalender räddar oss. Nästan varje dag kollar vi vad som händer nästa dag. Vi skriver upp allt i kalendern. Allas möten, aktiviteter, jobb. Så man har koll. Sedan försöker vi rodda en lösning, vem gör vad. Planering är nyckeln till allt.”

... ATT VARA MAMMA:

”Det är lite spännande att kombinera att vara tonårsmamma och småbarnsmamma faktiskt. Man brukar säga 'små barn små bekymmer, stora barn stora bekymmer'. Så är det inte riktigt med min 13-åring, han är väldigt skötsam och håller på mycket med idrott som ju hjälper till. Men det blir lite andra grejer att tackla helt enkelt. Andra sorters konflikter än man får med en ettåring. Men det är väldigt spännande och jag tycker det är kul med barnens utveckling.”

– Nästa mål är att göra sommar-OS i Tokyo. Det är väldigt kul att jobba på en lite mindre kanal faktiskt. Man har stor möjlighet att själv påverka vad man får göra. Om det är någonting jag längtat efter att få göra och då brukar kanalen lösa det om man har en stark önskan.

Det är gått tre år sedan Jessica blev utbränd och tvingades sjukskriva sig under hösten och vintern. I dag mår hon mycket bättre, även om hon under förra året hade en känsla av att vara konstant lite sjuk.

När det kommer till livet i övrigt känner Jessica att hon är på en bra plats.

– Jag har inte så mycket att klaga på. Mitt liv är kanonbra.