Nya uppdrag. "Nu vågar jag välja bort saker", säger Jessica Almenäs, som har valt att lämna "Let's dance"-jobbet.
1 av 3: Nya uppdrag. "Nu vågar jag välja bort saker", säger Jessica Almenäs, som har valt att lämna "Let's dance"-jobbet. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
"Jag har jobbat väldigt mycket och försummat annat. Det har varit svårt att få vardagen som ensamstående mamma att gå ihop. Sedan har min kille varit väldigt bra och peppande. Han har intalat mig att för­ändring inte är farligt.
2 av 3: "Jag har jobbat väldigt mycket och försummat annat. Det har varit svårt att få vardagen som ensamstående mamma att gå ihop. Sedan har min kille varit väldigt bra och peppande. Han har intalat mig att för­ändring inte är farligt. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Jessica leder "Superstars" i Kanal 5. De tävlande stjärnorna är Therese Alshammar, Tomas Brolin, Per Elofsson, Magdalena Forsberg, Christian Olsson, Emma Johansson, Kajsa Bergqvist och Jörgen Persson.
3 av 3: Jessica leder "Superstars" i Kanal 5. De tävlande stjärnorna är Therese Alshammar, Tomas Brolin, Per Elofsson, Magdalena Forsberg, Christian Olsson, Emma Johansson, Kajsa Bergqvist och Jörgen Persson. Foto: MAGNUS RAGNVID/Kanal 5

Jessica Almenäs: "Jag vågar välja bort saker"

Utbrändheten tvingade henne att förändra sitt liv. I sommar blir hon mamma till sitt tredje barn, samtidigt har hon landat nya drömjobbet att leda OS i Sydkorea nästa vår.

Jessica Almenäs har lärt sig att säga nej.

- Jag brukar inte vara så modig, jag brukar vänta tills dörrar stängs åt mig så att jag till slut inte har några andra val.

Det var i Jessicas blogg som den stora nyheten blev offentlig: "Javisst är det så, Patrik och jag ska ha en liten bebis! Jack och Dylan ska få ett litet syskon. Om allt går som det ska (vilket vi håller tummarna för) så är det dags i slutet av juli. Det är en planerad liten rackare och vi är så klart väldigt glada och förväntansfulla. Jag trodde kanske att jag var färdig med barntillverkande, men vad härligt det är ändå att livet aldrig blir som man tänkt sig", skriver hon.

Jessica och pojkvännen, handbollsspelaren Patrik Fahlgren, 31, har varit ett officiellt par i knappt ett år.

- Vi höll ganska länge på nyheten att vi var tillsammans, för han ville inte ha den uppståndelsen. Sam­tidigt är det trist att ligga lågt när man vill visa hela världen att man är kär. Det är en balansgång, säger Jessica.

Från två tidigare förhållanden har Jessica barnen Jack, 11, och Dylan, 7.

Hur är det att leva i en bonus­familj?

- Det funkar ganska bra. Vi har ju ett distansförhållande, Patrik bor i Tyskland så vi har inte vardagslivet ihop. Mina barn har alltid haft det så, min äldste sons pappa och jag separerade då Jack bara var ett år. Och jag har inte haft problem med att mina barn inte skulle gilla min nya kille, det är inget sådant som har krånglat. Men det är klart att det är mer logistik när man ska pussla ihop saker som semestrar, då det är flera föräldrar och parter som måste involveras.

LÄS MER: Jessica Almenäs: Sömn är ett jäkligt bra skönhetsknep  

Jessica Almenäs väntar barn med Patrik Fahlgren

Hur gör Patrik och du för att ses?

- Vi ses var tredje helg när min yngste son är hos sin pappa i Norge. Patrik och jag träffas kanske en gång i månaden. Han är van vid det livet och jag också. Jag hade ett distansförhållande i åtta år med mitt ex. Det är inte något nytt att man inte är med varandra hela tiden, däremot sticker jag inte under stol med att det hade varit skönt att få lite avlastning i vardagen. Jag klarar mig bra när barnen är hos sina pappor och det kan rentav vara skönt med lite space och egentid.

Vad uppskattar du med Patrik?

- Väldigt många saker. Han är lugn, trygg, omtänksam och snäll. Snällhet är en underskattad egenskap. Många tjejer vill ha "bad boys". Inte jag.

En del kända kvinnor säger att de, till skillnad från kända män, inte alls är omsvärmade utan att killar tvärtom kan dra sig för att dejta dem?

- Många tycker inte att offentligheten är så himla rolig. För mig är det svårt att välja bort den. Min kille har en egen karriär och har varit i medieljuset. Han har bra självkänsla och jag tror inte att han blir hotad av att jag blir omskriven. Där­emot uppskattar han inte att själv figurera i skvallertidningar.

Jessica Almenäs om Kanal 5: "Inget lätt beslut"

Hur paret ska lösa vardagen med ett litet gemensamt barn vill inte Jessica gå in på ännu, men Patrik har bekräftat för Aftonbladet att han nu lämnar Tyskland:

- Vi kommer att bosätta oss i Stockholm, har han sagt.

Vi går över till att prata om nya jobbet.

Du är nu på Kanal 5. Hur känns det?

- Jättebra! Det var inget lätt beslut och jag funderade väldigt länge. Kanal 5 började prata med mig lång tid innan mitt kontrakt med TV4 skulle ta slut och förnyas, men det faktum att OS i Syd­korea fanns med i spelet gjorde att det den här gången var lite mer i potten.

I sin blogg skriver Jessica att graviditeten inte kommer att påverka jobbet för Kanal 5. "Siktet är i allra högsta grad inställt på OS i Pyeongchang 2018!".

I ett avsnitt av "Träningspodden" talade Lovisa "Lofsan" Sandström och du om vikten av att våga stänga dörrar för att nya dörrar ska kunna öppnas?

- Ja, det är nog många som undrar om man är dum i huvudet när hoppar av att leda "Let's dance" som är Sveriges största underhållningsprogram och det kanske jag är, men jag har lett programmet i nio år och behövde nya utmaningar.

- Jag är ganska stolt över mig själv. Jag brukar inte vara så modig, jag brukar vänta tills dörrar stängs åt mig så att jag till slut inte har några andra val.

LÄS MER: Jessica Almenäs: Jag löser mina kärleksproblem på löprundan 

Vad var det som gjorde dig modigare?

- Löftet om att få bevaka OS, förstås. Men jag har också varit utmattad och tänkt över mitt liv och mina val. Jag har jobbat väldigt mycket och försummat annat. Det har varit svårt att få vardagen som ensamstående mamma att gå ihop. Sedan har min kille varit väldigt bra och peppande. Han har intalat mig att för­ändring inte är farligt.

"Jag behövde sortera tankarna och strukturera upp livet"

Du gick i terapi 2015 och 2016. Vad lärde du dig?

- Terapin gav mig verktyg att ta tag i saker. Men min pojkvän har inspirerat mig mest i att våga göra förändringar. Han tänker annorlunda än jag. Jag är trygghetsknarkare, men han får mig att våga testa och se att jag överlever.

Hur friskvårdade du dig själv?

- Jag kom ifrån det stadiet då man bara släcker bränder till att göra saker före­byggande. Numera lägger jag inte bara allt på hög och får panikångest över att det blir ohanterligt. Jag har också blivit mycket bättre på att lyssna på min kropp och känna igen signalerna.

Vad var det du "låg efter" med?

- När man jobbar mycket får man inte ihop livspusslet. Jag låg efter med kvitton, få ihop logistiken kring barnens aktiviteter, jag behövde sälja min lägenhet som blivit för liten och skaffa en ny och så gick jag igenom en separation, vilket inte var kul. Dessutom hade jag flyttat hem mina grejer från Norge. Jag behövde sortera tankarna och strukturera upp livet.

Jessica Almenäs: "Jag vill bo i hus med min kille och mina barn"

Hur mår du nu?

- Nu mår jag bra, även om jag fortfarande är lite mindre stress­tålig, behöver sova mer och inte klarar lika stökiga miljöer. En stor skillnad är att jag vågar välja bort saker. Jag har lärt mig att tänka över saker i minst 48 timmar, helst en vecka. Förr tackade jag gärna ja till fyra saker som krockade.

Hur har omgivningen reagerat på att du sätter gränser?

- En del blir besvikna och kompisar som vill göra saker kan till slut nästan strunta i att fråga om jag vill följa med för att jag så ofta tackar nej. Men det handlar om att sätta på sig syrgasmasken och sätta sig själv i första rummet innan man hjälper och finns till för alla andra.

LÄS MER: Jessica Almenäs: "Jag gjorde inget annat än nojade över kroppen" 

"Självkänslan har varit eländig", har du sagt i tidigare intervjuer. Hur är det nu?

- I dag har jag lättare att acceptera att jag inte är bäst på allt. I början av min karriär bröt jag ihop om en sändning blev dålig. Nu försöker jag tänka att alla kan ha en dålig dag på jobbet.

Vad gör du om fem eller tio år?

- Det blir ändå aldrig som man tänkt sig, men jag vill bo i hus med min kille och mina barn och göra saker som jag tycker är roliga. Jag vill vara modig. Tycker jag fortfarande att det är roligt att vara programledare så fortsätter jag med det, annars gör jag något annat.

Jessica Magdalena Therese Almenäs

Ålder: 41.

Gör: Programledare.

Bor: Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.

Familj: Barnen Jack, 11, (med Johan Edlund) och Dylan, 7, (med Tony André Hansen). Pojkvännen Patrik Fahlgren, 31, handbolls­spelare.

Aktuell: "Träningspodden" och "Stora träningsboken för kvinnor" med Lovisa Sandström. Program­ledare för nya "Superstars" i Kanal 5 som sänds tis­dagar klockan 21.00.

Jessica om...

... nya "Superstars"

- Det passar mig som hand i handske för jag älskar sport och underhållning. Det är en perfekt mix av dessa kategorier och ett program som jag kan stå för till 100 procent. Med dessa fantastiska svenska idrottshjältar som Magdalena Forsberg, Kajsa Bergqvist och Therese Alshammar kan jag faktiskt inte se att det inte ska landa bra.

- Det är stor skillnad mellan deras privata jag och deras tävlingspersonligheter. När det var tävling var det som att man hade tryckt på en knapp, då skulle de till varje pris vinna. De gick från att vara superpolare till värsta fiender på nolltid, haha. Det är nog nyckeln till att de har blivit så framgångsrika, att de kan koppla på det där lilla extra.

... maratonträning

- Då jag började springa maraton utgick många från att det måste vara uttryck för en ålderskris. "Man måste ju inte överdriva", hette det. Men för mig var det inte en kris utan något positivt. Jag ville ta chansen att utmana mig själv och min kropp innan det var för sent. Jag gillar också att ha ett tydligt mål med min träning. I slutet av året planerar jag att springa maraton i Afrika eller Asien, det är de världsdelar som återstår att avverka maror i förutom Antarktis.

... kost & självkänsla

- Jag äter regelbundet för att inte bli panikhungrig och trycka i mig och få dåligt samvete. Jag har slutat väga mig och går i stället på hur kläderna sitter. Jag har ett par jeans som jag har haft sedan 2005. Då de börjar sitta tajt håller jag igen lite. Passar de vet jag att jag ligger på en bra nivå.

- Att jag tränar mycket gör att jag kan unna mig att äta och fundera mindre på det.

- Just nu går jag inte hos någon terapeut, men jag tror att alla mår bra av att någon gång i livet unna sig att gå i terapi. Precis som vi går på gym och tar hand om våra kroppar behöver vi jobba med oss själva för att bli bättre personer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!