Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MÄNSKLIGT

Publicerad 15 apr 2018 08:00

Jesper Parnevik: "Vi känner oss kompletta med varandra"

I nya säsongen av "Parneviks" är familjen mer intim än någonsin. Efter 32 år är Jesper Parnevik fortfarande lika kär i Mia. Medan barnen tycker det är pinsamt när mamma vill "vila" med pappa, älskar han hennes öppenhet.

– Jag kan tycka att det är lite kul.

Historien om Mia och Jesper Parnevik börjar 1986. Det nyblivna golfproffset går på nattklubb i Florida med golfaren Johan Nyström. I baren står två tjejer. En av dem är Mia, som varit au pair i två veckor. Killarna singlar slant om vem som ska få gå fram och prata med den de båda är mest intresserade av. 

- Jag förlorade och fick Mia. Jag bara föll för hela hennes charm. Och det hände fort. Hon var väldigt rolig och fick mig att öppna upp. Jag gillade att hon är ett energiknippe. Ett socialt fenomen. När vi träffades var jag väldigt inne i min golf, var ganska tillbakadragen och gillade inte den sociala biten. Vi kompletterade varandra. 

Då var Mia 18, Jesper 21. I dag är han 53. Den färgglada stickade huvtröjan är en present från frun, och de blå ögonen lyser i solbrännan. 

LÄS OCKSÅ: Mia Parnevik om viktresan: "Jag börjar se resultat" 

Jesper och Mia Parnevik förnyar sina bröllopslöften

I nya säsongen av "Parneviks" ska paret förnya sina löften och Mia tar fram en massa gamla kärleksbrev. 

– I dem står det hur mycket vi saknar varandra. "Jag trodde aldrig att det skulle vara så här. Nu förstår jag hur mycket jag älskar dig." Ungarna sitter där och vill inte höra.

Ni verkar väldigt kära? 

– Ja, ja, vi känner oss kompletta tillsammans. Gör vi något roligt vill vi att den andra ska vara med. Det är kanske lite halvsjukt att det är så fortfarande. Vi känner oss lite awkward om vi är ensamma. 

Hur är det för dig att Mia är så öppen? 

- Jag har ju varit med om det sedan vi träffades. Barnen däremot kan tycka att mamma är pinsam. Speciellt när hon vill visa hur mycket vi tycker om varandra och vill vara lite intim. Hon har den där grejen att hon säger: "Jesper, ska vi gå upp och vila lite, du och jag?" Då dör ju ungarna, speciellt om de har kompisar hemma. 

Vad tycker du då? 

- Äh, jag är så van vid henne. Jag kan tycka att det är lite kul. Att hon är så öppen är det jag har älskat med henne från dag ett. 

"Jag mår dåligt av att titta på det"

Att de skulle tacka ja till en ny säsong av "Parneviks" var långt ifrån självklart. Familjen hade svårt att få ihop det: Jesper skulle spela golftävlingar, Philippa går i skola i New York, Penny har flyttat till Kalifornien och Peg var på turné i Sverige. 

Först i augusti bestämde de sig för att köra. Till skillnad från förra gången har de inga gäster i år, då det inte gick att få ihop med kort varsel. Att bara spela in med familjen var nervöst, tycker Jesper. Nu gick det inte längre att gömma sig bakom gästerna.

Jesper tillsammans med hustrun Mia Parnevik. Makarna har varit ett par i 32 år.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Samtidigt ville Jesper inte hitta på händelser. 

– Jag gillar inte när det är fejkad reality. Jag mår dåligt av att titta på det. Nu blev det äkta på en helt ny nivå. Det blev väldigt intimt och nära. För intimt, tycker jag. 

Jesper sa till teamet att filma, oavsett om han och Mia eller Peg och Penny började bråka. 

– Det var till och med så att teamet tyckte det var jobbigt ibland: "Är ni säkra på att ni ska ha med det här?" 

Vid ett tillfälle kände Jesper att han närmade sig en gräns. Det var när Filip Kaspersen Lamprecht, programledaren Kristin Kaspersens son, skulle presenteras som Pegs pojkvän. Filip och barnen Parnevik har vuxit upp ihop, då familjerna har varit på Bahamas och tillbringat jularna ihop. 

– Jag hade hört från Peg och Penny att han var väldigt nervös när han skulle hälsa på. Så jag tänkte att jag skulle se vad han går för. 

LÄS OCKSÅ: Så rasade Mia Parnevik 15 kilo: "I dag orkar jag mer" 

Skojar med döttrarnas pojkvänner

Jesper sa att han behövde handla några spadar för att fixa tomten efter orkanen. Under den 45 minuter långa bilresan med Filip teg han. Varje gång Filip frågade något var han kort i tonen. 

– Filip skruvade på sig. Till slut ställde jag den värsta frågan en svärfar kan ställa: "Har du funderat? Ska du och Peg förlova er? "Han blev livrädd. Efter det körde jag nästa fråga rätt in i hjärtat: "Lever du bara på Pegs pengar nu för tiden, eller?" Då kände jag shit, det här tog jag kanske lite för långt.

Jesper, som är ansiktsblind, skojar alltid med barnens pojk- och flickvänner. 

– När de har tagit hem samma kille i sex månader, går jag alltid fram och hälsar: "Tjena, jag är Jesper". "Pappa! Det är ju min pojkvän, du har träffat honom 20 gånger." Det gör det extra kul. 

Även Mia åker på Jespers skämt. Nyligen ställde han en uppstoppad alligator i badrummet, när hon skulle duscha. 

– Plötsligt hörde jag ett skrik. Det var extremt roligt. Hon blir bara grinigare och grinigare för varje gång. 

Smyger in träning i vardagen

För att stötta Mia i hennes hälsoresa använder han sig av olika trix. Att fråga om de ska gå ner på gymmet är inte populärt. Däremot får han med henne på en hajk eller cykling, om han lockar med en kopp kaffe. Att kaféet ligger två mil bort säger han inte. 

När de var på semester på Hawaii senast gick hela familjen upp klockan fem, körde ett träningspass och badade före frukost. 

– Mia älskar när hon har gjort det. Det är vägen dit som kan vara lite krånglig. Hon är grymt morgontrött och i början var hon väldigt irriterad. Det är ungefär som att få upp en trött tonåring ur sängen. Man får vara lite gullig. Så fort hon kommer upp på två fötter vet jag att nu har jag chansen. Mia, som sitter en bit bort i hotellrummet, kommer fram och ger Jesper en kram bakifrån.

– Jag måste smyga in träningen, eller hur? frågar han henne. 

– Ja, smyg in den. Jag älskar att du gör det, hjärtat, säger hon. 

Hur mycket de tränar ihop går i vågor.

– Mia är lite periodare när det gäller träning. Är vi på semester hänger hon på, men är vi hemma kan det vara lite känsligt att fråga om vi ska träna: " Va? Vad menar du? Tycker du att jag har gått upp i vikt?"

Jesper Parnevik om Tiger Woods

Själv måste Jesper hålla sig i form under Champions Tour, en legendtour på hög nivå. Under många år var han skadad och han har opererat båda höfterna. Långt ner i svanken är en kota krossad och han har länge haft ischias. 

– Jag fick rulla mig ur sängen och kunde inte ens sätta på mig ett par strumpor. 

I dag tränar han regelbundet för att inte hamna där igen. 

Hela familjen samlad. Mia, Jesper, Philippa, Phoenix, Penny och Peg Parnevik.

Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

I år har Jesper fått en bra start på touren. Att även Tiger Woods gjort comeback tycker han är imponerande. 

– Vi hade vår dust. Elin var ju som en dotter för oss i familjen. Men när man rensat luften, så tycker jag att det räcker. Det kan Mia bli förvånad över. Hon kan vara lite mer långsint. 

Jesper sa till både Tiger Woods och pressen vad han tyckte. Men när han hade gjort det, tycker han att man kan börja om och ge folk en andra chans. 

–Jag är imponerad över att han och Elin har tagit sig igenom allt det där för barnens skull och blivit så bra vänner. De är verkligen nära varandra igen, vilket jag tycker är fantastiskt fint att se. 

Familjen återvänder till Sverige om somrarna

Att Tiger Woods tagit sig tillbaka efter otrohet och rattfylla imponerar på honom. 

- Jag kunde inte titta på tv-inslagen om rattfyllan. Det var så fruktansvärt. Nu spelar Tiger Woods på världstoppnivå igen. Jag ser hur glad och lycklig han är i själen över att vara tillbaka. Så fort han är med är det publik- och tv-tittarrekord, så det bara sjunger om det. 

Tiger Woods var som störst runt 2000. Nu möter han unga killar, som aldrig var med om hans storhet. 

– Han piskar verkligen skiten ur dem. Att göra comeback är det svåraste som finns. När man väl släppt det intensiva tunnelseendet brukar det vara borta. Han har hittat det igen. Trots att han har haft grymma ryggproblem. 

På somrarna bor Parneviks i farföräldrarnas gamla radhus i Åkersberga, inte långt från Elin Nordegrens sjötomt på Fåglarö. I närheten bor Jespers tre systrar och föräldrarna. Redan i maj börjar barnen längta efter att få hänga med kusinerna och grilla. 

– Sedan barnen var små har det varit att vi bara ska till Sverige på somrarna. Det har nästan blivit som ett kollo för dem.