Jens Lapidus blev nyligen författare på heltid. I juni kommer hans nya bok ut.
"För fyra månader sedan slutade jag som advokat. När ”Top Dogg” gick till tryck blev det tomt och nu ringer jag mina kolleger och pratar. Jag har ältat det här i två, tre år, efter att först ha jobbat 50 och sedan 25 procent som advokat. Det är svårt om man vill vara top notch. Jag ville sluta på topp", säger Jens Lapidus.
"Den bästa bok jag skrivit kan vara min nya bok ”Top Dogg”."
1 AV 3
Jens Lapidus blev nyligen författare på heltid. I juni kommer hans nya bok ut.
Foto: Martin Stenmark/Wahlström & Widstrand
2 AV 3
"För fyra månader sedan slutade jag som advokat. När ”Top Dogg” gick till tryck blev det tomt och nu ringer jag mina kolleger och pratar. Jag har ältat det här i två, tre år, efter att först ha jobbat 50 och sedan 25 procent som advokat. Det är svårt om man vill vara top notch. Jag ville sluta på topp", säger Jens Lapidus.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
3 AV 3
"Den bästa bok jag skrivit kan vara min nya bok ”Top Dogg”."

Jens Lapidus: "Jag ville sluta på topp"

Jens Lapidus, 42, ligger inte på sofflocket. För att bli av med myrorna i kroppen röjer han på landet på helgerna. Kostymerna har han ingen användning för längre.

Nyligen blev advokaten författare på heltid, och snart kommer han ut med nya boken, ”Top Dogg”. 

Åsa Görnerup

Jens Lapidus

Ålder: 42.

Yrke: Författare och före detta advokat. 

Bor: Lägenhet på Södermalm, Stockholm.

Familj: Hustrun Hedda och tre barn på 9, 7, och 4. 

Aktuell: Med deckaren ”Top Dogg” som kommer ut i början av juni. Det är tredje och sista delen i serien ”Vip-rummet”, men kan även läsas som fristående bok.

Min bästa…

…söndag

– Då är jag på vårt lantställe på Värmdö. Så här års kanske vi eldar gammalt ris och jag lägger lite ask, som jag har knipsat, på elden. Jag är en rastlös själ och går runt och räfsar och krattar. Än har jag inte börjat plantera, men tidigare har jag satt ned rosor och pioner. Det fina vädret inspirerar mig. Det är så härligt när barnen springer in och ut ur huset på sommaren. På landet finns ytor på ett annat sätt än i stan. Jag gillar aktiv avkoppling och hämtar inte energi av att bara ligga på en schäslong eller i en stolstol. Det är knappt jag trivs med att bara titta på tv. För många år sedan hanterade jag det med att skriva. I dag, när jag har det som jobb, håller jag på i trädgården, läser, joggar eller tränar crossfit. 

…bok

– Den bästa bok jag skrivit kan vara min nya bok ”Top Dogg”, avslutningen på trilogin som började med ”Vip-rummet”. Jag tänkte inte, utan kutade bara på med texten. Jag vill beskriva fullständiga människor, som inte är svarta eller vita, och försöker komma in i huvudet på brottslingar. I nya boken upptäcker medelklasstjejen Roxanna en dold vägg i lägenheten som hon hyr. Där hittar hon narkotika, som hon prövar lite, ger bort och sedan börjar sälja. Men narkotikan tillhör någon, som vill ha pengarna tillbaka. Mycket av det som finns i mina böcker har jag stött på i advokatvärlden. 

LÄS OCKSÅ: Magnus Krepper: Att gå i terapi är det bästa jag gjort

…underdog

– Många av mina karaktärer är underdogs. Det handlar om mitt intresse för underdogs som vill bli top dogs och leva livet de luxe. Att jag blev försvarsadvokat och inte åklagare handlar om att jag inte kan med att man har en rättegång med en riktig underdog, som en heroinmissbrukare som sitter på gatan. Då känner jag bara att den här människan måste vi hjälpa och inte trycka till. Som försvarsadvokat kan man alltid appellera till barmhärtighet. 

…jobb

– För fyra månader sedan slutade jag som advokat. När ”Top Dogg” gick till tryck blev det tomt och nu ringer jag mina kolleger och pratar. Jag har ältat det här i två, tre år, efter att först ha jobbat 50 och sedan 25 procent som advokat. Det är svårt om man vill vara top notch. Jag ville sluta på topp. 

...mardröm

– Jag drömmer sällan mardrömmar, men tidigare var jag oerhört rädd för råttor efter att haft en råtta i sängen när jag var i Nepal. Flera år efteråt var jag negativt inställd till råttor. Nu har min dotter skaffat en hamster. Det är min förlikning med gnagarsläktet. 

Jens och Hedda Lapidus. Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

 …kärleksminne

– Det var när jag träffade min fru och frågade om hon ville ha skjuts på min cykel 2001. Vi gick på juristlinjen och kände varandra lite innan. Hon svarade ja och det var där det började. 

…skägg

– Jag har haft skägg i fem år kanske. Det bästa är det jag har nu, mörkt med kraftiga inslag av salt och peppar. 

…badrumspryl

– Jag har inte så mycket prylar i badrummet. Min fru har mycket, mycket mer. Jag har ingenting, utom en deodorant, en tandborste och så mina linser så klart. Det händer att jag har något i håret, men då lånar jag det av min son. 

LÄS OCKSÅ: Martin Melin: "I min första relation var jag usel"  

…stiltips

– Det finns så många uttjatade stiltips och klyschan att man bara ska köpa kvalitet. Jag har inga sådana, men om man ska ha slips ska man se till att ha ett litet veck i knuten, en dimple. Det är väldigt stiligt. När man knyter slipsen, sätter man in ett finger, så får man ett veck precis över knuten.

…klädesplagg

– Många år var det kostymen, den uniform man har som advokat. Numera har jag bara jeans och tröja och vet inte vad jag ska göra med alla kostymer. Jag har redan gett bort flera till Stadsmissionen. Att jag blev utsedd till Sveriges bäst klädde man var en förväntansfråga. När jag kom ut med mina första böcker, tänkte journalister att de skulle intervjua en författare. När de satt där och väntade på ett fik, kom jag in med mörk kostym och slips. De poängterade det och sedan blev det en liten grej. Men egentligen var jag bara klädd i kostymer från H&M, inget speciellt alls. Jag har ett intresse för kläder, men det är mer ett sociologiskt iakttagande där jag läser av trender och utvecklingar på gatan.

…ålder

– Jag tycker alltid min bästa tid är nu. Jag tycker det är kul att pröva nya saker. Barnen är större och det är en ny, spännande fas. På juristlinjen var just den kursen jag läste då den roligaste. 

…egenskap

– Det är nog att jag är väldigt full av energi och hittar på grejer. I helgen var vi på Gröna Lund, sedan tränade vi fotboll, klättrade i träd och därefter spelade vi fotboll igen. Vi var ute hela dagen.