Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MÄNSKLIGT

Publicerad 8 okt 2017 06:00

Jane Fonda: Jag kan fortfarande göra pilates

Superstjärnan Jane Fonda är i dag 80 år gammal men har inga planer på trappar ner.

Superstjärnan Jane Fonda är i dag 80 år gammal men har inga planer på trappar ner.

1/2

Foto: © PAUL TREADWAY / AVALON.RED B2767

Fonda tillsammans med kollegan Robert Redford.

Fonda tillsammans med kollegan Robert Redford.

2/2

Foto: © PAUL TREADWAY / AVALON.RED B2767

Hon har gått i pension – och kommit tillbaka. Hon har varit svartlistad i Hollywood, bytt karriär flera gånger, jobbat som aktivist för miljön, indianer och mot krig, kvinnoförtryck och tonårsgraviditeter.

Här berättar Söndags Eva Åström om Jane Fondas ständigt överraskande liv!

I år fyller Jane Fonda 80 år och har bytt pensionärstillvaron mot ett liv som tevestjärna. Tillsammans med goda vännen och kollegan Lily Tomlin gör hon succé i Netflixserien ”Grace and Frankie”. Jane spelar den pensionerade kosmetikdrottningen Grace, gift med Robert. Lily gör rollen som Frankie, en övervintrad hippie och konstlärare, gift med Sol. Båda de äkta männen är skilsmässoadvokater.

Det slår ner som en bomb i äktenskapen när männen berättar att de har ett förhållande med varandra i 20 år och nu vill skiljas. Grace och Frankie är olika som natt och dag och har egentligen aldrig gillat varandra, men nu tvingar omständigheterna dem under samma tak.

Just nu spelas den fjärde säsongen av den populära serien in och än en gång är såväl Jane som Lily i rampljuset igen, precis som när de medverkade i succéfilmen ”9 to 5” för 37 år sedan.

Jane Fonda tillhör Hollywoodadeln

För många tittare är Jane trots sin ålder och erfarenhet en ganska ny bekantskap. Men hon har bakom sig en lång och framgångsrik karriär, bland annat har hon vunnit två Oscar för bästa huvudroll.

Hennes anor är finaste Hollywoodadel. Pappa var den legendariska skådespelaren Henry Fonda, som privat var en riktig kvinnokarl. Han hade nyligen brutit upp från ett två månader kort äktenskap när han på en elegant fest i London träffade den som skulle bli Janes mamma.

Jane Fonda i Netflix-serien "”Grace and Frankie”

Foto: MELISSA MOSELEY/NETFLIX / Melissa Moseley/Netflix

Societetsskönheten Frances Ford Seymour Brokaw från New York var också nyskild och det tände direkt mellan dem. Bara efter ett par dagar friade Henry och Frances svarade ja, trots hennes föräldrars motstånd. 

När han fick ett filmerbjudande från Hollywood köpte han en villa med havsutsikt i Brentwood och Frances behöll sin stora våning i New York som övernattningslya. Men när hon fann att hon var gravid återvände hon dit där Jane Seymour Fonda föddes den 21 december 1937. Ett par år senare blev hon storasyster till Peter, som också han blev skådespelare.

Mamman tog livet av sig - Jane tog på sig skulden

Äktenskapet var inte lyckligt. Henry arbetade från gryning till sent på kvällen och när andra världskriget bröt ut skrev han in sig i marinen och varken hustru eller barn fick träffa honom under tre år. 

Det blev inte bättre efter hans hemkomst trots att familjen flyttade till New York. Det var lika mycket jobb där och dessutom hade Henry svårt att vara trogen. 1949 begärde han skilsmässa för att gifta om sig med 21-åriga Susan Blanchard, själv var han 44 år. 

Frances hade aldrig varit psykiskt stark och diagnostiserades som bipolär. Hon talade ofta om att hon inte ville leva och självmordsrisken gjorde att hon lades in på klinik. Under en permission smugglade hon med sig ett rakblad som hon använde för att skära halsen av sig.

Henry bestämde att begravningen skulle äga rum redan samma dag och officiellt hette det att Frances avlidit i hjärtinfarkt. Barnen fick inte veta den verkliga dödsorsaken och fick flytta hem till sina morföräldrar.

Sanningen fick Jane veta genom skvallerpressen några veckor senare. Hon skyllde självmordet på sig själv och det blev inledningen till ett liv präglat av ätstörningar. 

– Jag var övertygad om att mamma hade tagit sitt liv för att jag inte kunde leva upp till hennes förväntningar, har Jane berättat långt senare. Och jag var livrädd för att pappa också skulle överge mig.

Drabbades av ätstörningar

Förutom ätstörningarna reagerade Jane med att bli en snäll och lydig flicka, medan brodern Peter våldsamt levde ut sin sorg och vid ett tillfälle råkade han skjuta sig själv med sin fars revolver. Som genom ett mirakel överlevde han.

Henry befann sig då på bröllopsresa med sin tredje fru Susan när det inträffade och skyndade sig hem. Men han vägrade tala om saken och till hösten skickade han båda sina barn till internatskola. 

Jane vantrivdes i den fina internatskolan där alla elever kom från societeten. Men när hon upptäckte de konstnärliga ämnena, målning och balett, kändes det som hon hittat hem. Teater ville hon absolut inte hålla på med, hon hade sett baksidan av skådespelararbetet alltför mycket. Trots det lät hon sig övertalas att gå med i skolans teatergrupp och när det var premiär för hennes första pjäs, där hon spelade en pojke, fick hon stående ovationer.

Tillsammans med Lily Tomling och Dolly Parton under Emmy-galan.

Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN

– Det var första gången jag kände mig riktigt uppskattad. Jag fick applåder och beröm, det värmde verkligen.

Pappa Henry hade som ung debuterat på en teater i hemstaden Omaha, som nu firade jubileum och önskade att se hemmasonen på scenen. Jane föreslog att de skulle göra något tillsammans och det var där han upptäckte att hans talang gått i arv.

Studerade med Marilyn Monroe och Marlon Brando

Efteråt reste han till Rom för att spela in ”Krig och Fred” där han förälskade sig i den 23-åriga italienska skådespelerskan Afdera Franchetti. Jane och Peter var med i Italien och blev mycket upprörda, de tyckte mycket om sin styvmor Susan.

De reste tillbaka ensamma till USA och Peter fortsatte sitt destruktiva liv med alkohol och narkotika. Och än en gång fick Henry avbryta sin bröllopsresa när skolans rektor ringde och berättade att Peter tagit en överdos.

Jane övertalade sin pappa att hon skulle få studera i Paris ett år och han gav motvilligt med sig. Så mycket studier blev det inte, men hon lärde sig älska allt franskt och mest av allt fransmän. Den ”snälla flickan” var borta för alltid. När hon återvände till New York sökte hon in på Lee Strasbergs legendariska Actors Studio och kom in – och blev kurskamrat med Marlon Brando och Marilyn Monroe. Samtidigt knäckte hon extra som fotomodell och hennes ansikte prydde alla de stora modemagasinen.

21 år gammal fick hon sitt första filmkontrakt och spelade den kvinnliga huvudrollen mot Anthony Perkins i ”Flickor gillar långa killar”, som följdes av flera snabbt bortglömda roller.

Tackade nej till "Rosemarys baby"

Frankrike lockade med ett kontrakt och 1963 återvände hon till Paris och kastade sig raskt in i stadens nöjesliv. Hon avverkade en lång rad älskare och på en nyårsfest träffade hon regissören Roger Vadim, Brigitte Bardots exman, som då var tillsammans med Catherine Deneuve. Catherine hade fött Vadim en son ett halvår tidigare, men det hindrade honom inte från att stöta på Jane.

Mer hände inte då men några veckor senare blev de ett par. Redan från början förklarade han att han absolut inte skulle vara trogen mot henne men tyckte ändå att de kunde gifta sig.

Jane Fonda tackade nej till "Rosemarys baby". Rollen gick till Mia Farrow.

Foto: / FILMBOLAG

Jane var tveksam, men accepterade i alla fall att Vadim sin vana trogen stylade henne till den typ av kvinna han älskade, precis som han en gång gjort med Brigitte Bardot. Håret blonderades, bysten pumpades upp med olika inlägg, makeupen blev starkare och Jane fick lektioner i hur hon skulle gå och tala sexigt. Sen bar det av till USA där paret gifte sig i Las Vegas och ceremonin avslutades med att de nygifta och alla gäster gick på stripklubb.

De blev kvar i USA i några år, Jane fick stora och bra roller, men när Vadim ville återvända till Frankrike tvingades hon tacka nej till huvudrollerna i ”Bonnie & Clyde” och ”Rosemarys baby”.

Vann sin första Oscar för

I Vadims science fictionhistoria ”Barbarella” gick Jane omkring i strut-bh och silverstövlar och många tyckte att de heta sexscenerna var den stora och enda behållningen.

Lagom till premiären fick paret dottern Vanessa, men Jane var inte någon traditionell bullbakande mammatyp och när Hollywood kallade, försvann hon som ett skott i väg från man och barn.

Hon hade njutit av sin tid som sexsymbol, tre gånger hade hon vikt ut sig i Playboy, men i det facket tänkte hon inte stanna. Den nya filmen, ”När man skjuter hästar” var ett gyllene tillfälle till förändring. Jane spelade den arbetslösa skådespelerskan Gloria som under 30-talets depression ställer upp i en maratondans för att få mat för dagen. En oerhört omskakande och tragisk film och Jane nominerades till både en Oscar och en Golden Globe.

Efter inspelningarna kände hon sig förvirrad, vad skulle hon göra av sitt liv. Hon försökte finna svaret under en resa i Indien och kom tillbaka med kortklippt hår, bylsiga kläder och ett brinnande intresse för kvinnors frigörelse, rättvisa för USA:s ursprungsbefolkning, motstånd mot Vietnamkriget, ja det mesta som stod på dagordningen.

Aktivismen avbröts under inspelningarna av ”Klute – en smart snut”, som gav Jane hennes första Oscarsstatyett.

Förälskade sig i politiker - när hon fortfarande var gift

Äktenskapet med Vadim existerade enbart på papperet, Janes nye älskare var politikern Tom Hayden, som byggde sin karriär på sitt motstånd mot USA:s krig i Vietnam. Janes engagemang hade väckt stort hat bland soldater och deras anhöriga och när hon reste till Nordvietnam och vid ett tillfälle leende poserade på en bild där hon med hjälm på huvudet låtsades sikta mot flygplan vid en luftvärnskanon, stämplades hon av många som landsförrädare. 50 000 amerikaner hade redan dött i kriget och Jane fick öknamnet ”Hanoi-Jane”.

I januari skilde hon sig från Vadim och fem dagar efteråt gifte hon om sig med Tom. Då var hon i fjärde månaden med parets son Troy.

När kriget tog slut dalade Haydens karriär som en sten och han bytte raskt till en mer liberal profil. Hans kampanjer finansierades av Jane och snart insåg hon att hon måste börja jobba igen. När hon fick manuset till filmen ”Hemkomsten” i sin hand blev hon överlycklig. Hon skulle spela en volontär som hjälper skadade återvändande soldater från Vietnamkriget samtidigt som hennes man strider där. En av dem är en svårt skadad och traumatiserad man, spelad av Jon Voigt och de blir förstås kära. 

Filmen blev en enorm succé och både Jane och Jon Voigt vann såväl en Oscar som en Golden Globe för sina roller. När Jane skulle ta emot sin Oscarsstatyett var hon fruktansvärt nervös, skulle hon bli utbuad? Men hon hyllades med stående ovationer och var på väg in i värmen igen.

Kunde inte äta utan dåligt samvete - förrän hon var 60

Inför sin nästa film skulle hon visa sig i baddräkt och efter sina graviditeter insåg att hon behövde träna. Hennes styvmor, pappa Henry hade nu gift om sig med en flygvärdinna, gick på aerobics och Jane fastnade direkt.

I hela sitt liv hade hon haft ätstörningar, både bulimi, hetsätning och anorexi och nu tränade hon också flera timmar om dagen. Långt senare avslöjade Jane att hon var över 60 år när hon första gången kunde svälja en bit mat utan dåligt samvete. 

”Kinasyndromet” hette filmen där hon spelar en undersökande reporter som avslöjar att ett kärnkraftverk har stora säkerhetsrisker. Eftersom hennes man även var emot kärnkraft tänkte hon att filmen kunde gynna hans karriär. 

Det blev mer än så. Flera kritiker hyllade filmen men slog bort det som händer i filmen, kärnkraftverket är nära härdsmälta, var överdrivet, det kunde inte hända. Tre dagar efter premiären var det ytterst nära en härdsmälta på kärnkraftverket Three Mile Island i Harrisburg …

Komedin ”9 to 5” med Lily Tomlin och Dolly Parton blev ännu en succé, men alla miljoner som trillade in på Janes konto, gick åt till hennes mans politikerkarriär.

Sa hejdå till Hollywood

Trots att både pappa Fonda och hans dotter hörde till Hollywoods mest uppburna skådespelare, hade de aldrig spelat in en film tillsammans, det kanske skulle förbättra deras relation. Henry var gammal och sjuk, men Jane övertalade honom att de skulle spela in ”Sista sommaren” där Katherine Hepburn spelade Henrys fru. Inspelningarna var jobbiga, de gamla trätoämnena dök upp, det blev gråt och gräl. Men i slutändan blev det en fantastisk film och Henry Fonda fick sin första och enda Oscar. Fem månader senare gick han bort.

Efter några filmer till, sade Jane adjö till Hollywood. Hon ville göra något annat och satsade på ett eget fitnesscenter. Det blev en dundersuccé precis som hennes video ”Workout”, som kom att följas av 22 olika videor som sammanlagt såldes i 17 miljoner exemplar, ett rekord som står sig än i dag.

Medan Janes stjärna, nu som fitnessguru, stod i zenit, dalade maken Toms allt djupare. Han hade börjat dricka hårt, han var ständigt otrogen och det gärna med Janes väninnor. 1987 hade Jane fått nog, blockerade sitt bankkonto och begärde skilsmässa. Tom krävde hälften av hustruns förmögenhet, uppskattningsvis en halv miljard kronor, annars skulle han avslöja hennes intimaste hemligheter. I domstolen fick han nöja sig med 30 miljoner i engångsbelopp och 75 000 i månaden i underhåll.

Jane njöt av sin nya frihet, förstorade brösten och fixade till ansiktet med strategiska lyft och injektioner, något hon aldrig hållit hemligt. Hennes pojkvänner var oftast mycket yngre vilket inte bekymrade henne, hon tänkte inte binda sig.

Vann över bröstcancer

Men det dröjde bara ett par år tills hon träffade mediajätten och miljardären Ted Turner, CNN:s grundare, och de fann varandra genom sitt miljöengagemang. På Janes 54-årsdag den 21 december 1991 gifte de sig och flyttade till en ranch i Montana där de födde upp bufflar. I början njöt hon av att vara en förmögen mans lyxhustru men i längden blev det tröttsamt. 

– Ted Turner vill ha någon som är med honom hundra procent av tiden. Han kallar det för kärlek. Det är inte kärlek, det är att vara barnvakt, kommenterade Jane efter skilsmässan.

Något allvarligare förhållande kastade hon sig inte in i förrän 2009, då hon blev tillsammans med musikproducenten Richard Perry, men de skildes som vänner så sent som i våras. 

Janes paus från filmandet kom att vara i femton år. Hon gjorde comeback i ”Monster till svärmor” 2005 och fyra år senare stod hon igen på en scen på Broadway för första gången sedan 1963! Vid 75 års ålder prövade hon på att göra en röst i Simpsons och medverkade i tio avsnitt av HBO-serien ”Newsroom”.

Och nu gör hon alltså succé i ”Grace och Frankie”. Smalare än någonsin, vältränad, nylyft – och snart 80 år. För sju år sedan diagnosticerades hon med bröstcancer, en liten tumör som lyckligtvis inte hade hunnit sprida sig. Dessutom har hon fått nya höftkulor, nya knäleder och även opererat tummarna.

Men det bekymrar henne inte.

– Jag kan fortfarande göra pilates, säger hon glatt.