Jag tycker om att ge spontana kärleksgåvor

Adam Alsing med frun Anette Alsing på galej 2015.

Foto: Stefan Lindblom

1 av 2: Adam Alsing med frun Anette Alsing på galej 2015.

"Att resa ihop stärker hela familjen".

Foto: MAGNUS RAGNVID / KANAL 5

2 av 2: "Att resa ihop stärker hela familjen".

Fönstershopping, fotboll och tidig sänggång.

Programledaren Adam Alsing, 48, aktuell med samlingsboken ”Myt eller inte myt”, njuter helst av en ledig dag tillsammans med hustrun. Bästa komplimangen är när barnen ringer och frågar om råd. 

– Det betyder ju att de tycker att det jag säger har något slags vikt.

Andra har också läst

Adam Alsings bästa...

...söndag

– Den börjar med sovmorgon, som för mig innebär att jag inte har ställt klockan utan vaknar av mig själv. Det har satt sina spår att gå upp väldigt tidigt på morgnarna, så sovmorgon för mig är att sova till halv åtta ungefär. Jag har en lugn morgon med en skön frukost som får ta lång tid. Jag är en jäkel på scrambled eggs, och om jag vill fira lite grann så blir det bacon till. Sen läser jag tidningen ordentligt, jag läser även artiklar som inte ens är intressanta. Efter frukosten gör jag mig i ordning, solen skiner alltid på min perfekta söndag. Jag tar en promenad med min fru till stan där vi fönstershoppar och äter smörrebröd på Sturehof. Sedan promenerar vi sakta hemåt och på vägen beundrar vi den fantastiska utsikten från Katarinavägen på Söder. När vi kommer hem sätter jag mig framför tv:n och kollar när AC Milan vinner en fotbollsmatch, vilket är ett måste efter den här svaga säsongen. Samtidigt har jag direktkontakt på chatt med min son i London där vi kritiskt diskuterar matchen. Sen glider det in mot kväll med mys med min fru och tidig sänggång. 

...äktenskapsråd

– Ömsesidig bekräftelse och öppen kommunikation. Jag tycker också om att ge spontana kärleksgåvor, behöver inte vara något dyrt eller märkvärdigt, en blomma räcker. Huvudsaken är att gåvorna är spontana när man inte firar någon högtid. Jag talar om för henne regelbundet att jag tycker om henne. Sen gör det inget heller om man tycker att ens partner är svinhärlig. Vi älskar båda att resa, allra helst med barnen, men det är inte alltid man får med dem nuförtiden. Att resa ihop stärker hela familjen. Det blir en helt annan kvalitetstid när man reser, utan några måsten. När det enda kravet är var man ska äta kvällsmat.

FAKTA/ADAM ALSING

Ålder: 48

Gör: Programledare.

Bor: Södermalm i Stockholm

Familj: Hustrun Anette, sönerna Sebastian och Kasper.

Aktuell: Med boken ”Myt eller inte myt” (Semic), med de bästa myterna från radioinslaget med samma namn. Programledare i ”Arga snickaren med Adam Alsing", Kanal5/Dplay.

 

...myt

– Min bok om myter började som tävlingen ”Myt eller inte myt” i radio. En del myter är sanningar, en del påhitt och en del är myter som folk verkligen tror är sanna. Som det här med att sticka sig med en blyertspenna och att man då kan få blyförgiftning och blodförgiftning. Den myten har folk alltid trott på, men den är inte sann, vilket bevisades redan 1779 av kemisten Carl Wilhelm Scheele. Den bästa hittepåmyten, som väldigt många gått på, är att Zlatan har en tatuering där det står ”Radix Lecti”, som på latin betyder soffpotatis. Förtydligar härmed att en sådan tatuering har han inte, jag har hittat på det själv. 

LÄS OCKSÅ: Lars Lerin: "Min bästa tid är nu"

...skrivtips

– Sätt dig ner och skriv. Gör det bara! Även om man känner att det inte svänger, så kommer det att svänga till slut. Jan Guillou sa någonting som jag ska använda mig av om jag skriver en roman; man ska inte säga att man ska skriva en roman, utan man ska i stället säga att man övar på att skriva en roman. Då blir det inte så stort och hemskt. Då kanske man är mer förlåtande mot sig själv. Det tipset kommer jag att använda mig av.

...komplimang

– Den första jag tänker på är att barnen ringer mig och frågar om råd, när de hamnar i olika dilemman i livet. Det betyder ju att de tycker att det jag säger har något slags vikt. Och ”vad smal du har blivit”, haha! Den vore ju nåt, men det är långt dit. Just nu tränar jag en hel del, gym, cykling och boxning - kanske blir den komplimangen verklighet en dag. 

..."Arga snickaren"-upplevelse

– Att få hjälpa familjer att komma på fötter igen. Ofta är det nattsvart innan, med neddragen rullgardin. Och så kommer vi och på något vis ger dem en flygande start. Vi kanske får föräldrarna att börja kommunicera med varandra igen och att barnen får det bättre. Att göra en sådan insats känns fantastiskt. Det är inte alltid roligt, men väldigt givande. Jag blir arg och provocerad när jag ser att barn får lida för de vuxnas dumheter. Som att bli tvungna att bo i rum med mögel, eller källare med trasiga asbestplattor i taket. Hem dit barn inte vill ta sina kompisar, för att de skäms så mycket. Stundtals kan det vara mörkt och väldigt kaotiskt, men vi lämnar alltid på ett bra sätt. Dem vi hjälper, hjälper vi rejält.  

LÄS OCKSÅ: Ernst Kirchsteiger: "Ullas ögon är det vackraste jag vet"

...hemmafix

– Det bästa, och det man bör göra, är att ta ett projekt i taget. Göra klart ett rum innan man börjar med ett annat. Och var inte rädd för att be om hjälp när det tjorvar till sig. Det finns en märklig stolthet hos framför allt män, att man inte är tillräcklig i sin maskulinitet om man ber om hjälp, vilket är bullshit. Och tro inte att man kan bygga stora projekt efter en Youtube-film eller småfilmer på byggföretagens hemsidor. De kan vara en bra fingervisning, men projekten är oftast mycket mer komplicerade än så. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här