Izabella Scorupco: "Jag har gått igenom en mindre medelålderskris. Men det kanske ska vara så att man går i ide efter något så livsavgörande som en separation. Jag har inte känt sorg över separationen, men över misslyckandet".
"Många av mina tjejkompisar håller på med dejtingappar, men det skulle jag aldrig våga", säger Izabella och avslöjar att hon är lite nykär just nu.
Izabella gör reklam tillsammans med Dolph Lundgren.
1 AV 3
Izabella Scorupco: "Jag har gått igenom en mindre medelålderskris. Men det kanske ska vara så att man går i ide efter något så livsavgörande som en separation. Jag har inte känt sorg över separationen, men över misslyckandet".
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 AV 3
"Många av mina tjejkompisar håller på med dejtingappar, men det skulle jag aldrig våga", säger Izabella och avslöjar att hon är lite nykär just nu.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
3 AV 3
Izabella gör reklam tillsammans med Dolph Lundgren.
Foto: Smarteyes

Izabella Scorupco: "Jag är lite förälskad just nu"

Muskelknuttar imponerar inte på henne. Inte heller miljardärer som luktar konstigt.

Vägen till Izabella Scorupcos hjärta går genom skrattet. Och just nu är hon lite nyförälskad.

– Livet känns bra härligt.

Åsa Görnerup

Izabella Scorupco bor i ett hus precis vid Griffith park i Burbank, Los Angeles. Hemma i Sverige tycker hennes mamma att det känns som om dottern är i vardagsrummet när hon dyker upp i tv-rutan, nu senast i reklamfilm för glasögon tillsammans med Dolph Lundgren.

– Hon säger att jag inte behöver komma hem så ofta då.

Efter skilsmässan från pressagenten Jeffrey Raymond för två och ett halvt år sedan har det blivit mer komplicerat för Izabella att resa bort.

Att skilja sig var inget snabbt beslut.

– När barnen är små gör man allt för att relationen ska bli bättre, men när åren bara går och man fortsätter att stå och trampa på samma ställe så kändes det meningslöst till slut.

Vad längtade du efter i din förra relation?

– Jag slutade först och främst att längta, drömma och förverkliga mig själv. Jag tror att det är ganska typiskt, att man fastnar i att leva sitt liv genom barnen och det man tror är bra för dem och gör dem lyckliga, i stället för att påminna sig själv om vad som är viktigt inom en relation och för en själv.

Izabella tappade lusten till det mesta.

– Den person jag egentligen var fanns inte där längre och hade inte funnits där på länge. Jag längtade efter att bli stimulerad, få kommunicera och uppleva saker. Som att utforska Santa Barbara, åka på vinprovning i Napa valley och tusen andra spännande saker och platser i världen som jag är nyfiken på.

Izabella Scorupco

Ålder: 47.

Bor: Villa i dalen i Burbank, Los Angeles.

Familj: Dottern Julia, snart 20. Jakob, 14.

Yrke: Skådespelerska, modell.

Aktuell: Gör reklam för Smarteyes tillsammans med Dolph Lundgren. "Har legat i ide ett tag. Härliga än så länge hemliga projekt är på gång."

Izabella Scorupco: "Jag och min förra man är vänner"

Efter separationen trodde Izabella att hon kunde börja ett nytt liv - i stället blev det svårare.

När hon skilde sig från sin förste man, ishockeyspelaren Mariusz "Marre" Czerkawski, fick hon ensam vårdnad om dottern Julia, på grund av hans flackande jobb.

– Jag och min dotter har levt i symbios. När det gäller min son var det självklart att ha gemensam vårdnad, då särskilt pojkar behöver sina pappor som är deras förebilder på ett annat sätt än tjejer. Det har tyvärr gjort att jag suttit fast mer här hemma.

I USA har man ofta, till skillnad mot i Sverige, inte barnen varannan vecka, berättar hon. I stället har Izabella sonen två eller tre dagar i sträck.

– Jag tycker att det är ett dumt system, mest för barnen som alltid är mest utsatta. Det kommer från amerikanarnas hårdare arbetsveckor. De har inte möjlighet till kortare arbetsdagar för att kunna hämta barnen på skolor och alla aktiviteter.

"Som en evig romantiker har jag en bild av att man ska vara med varandra hela livet", säger Izabella. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

De senaste två åren har Izabella lagt jobb och resor åt sidan för att finnas nära sonen. Nu, när sonen fyllt 14, känns allt plötsligt lättare då han blivit mer självständig och hellre vill vara med kompisar än att gå hem efter skolan.

– Allt faller på plats, sakta men säkert. Jag och min förra man är vänner och har en väldigt flexibel lösning. Vi har bestämt att vi måste göra det som känns bra för vår son.

Dottern går på college i Berkeley i San Francisco. Att bila dit tar sex, sju timmar och på vägen stannar Izabella till för att ta en kaffe på udda ställen och pratar med farbröder i cowboyhatt och damer med jättehår.

– Jag har gått igenom en mindre medelålderskris. Men det kanske ska vara så att man går i ide efter något så livsavgörande som en separation. Jag har inte känt sorg över separationen, men över misslyckandet. Som en evig romantiker har jag en bild av att man ska vara med varandra hela livet. Att i stället för att tycka att mannen börjat slacka lite, kanske blivit lite lönnfet, ska man jobba med och försöka förnya sig själv. Det är så lätt att bli bekväm, kliva i mjukisbrallan. När nyfikenheten på varandra försvinner börjar saker gå åt helvete.

LÄS OCKSÅ: Melinda Kinnaman: "Som att jag blev lite förälskad i henne"

– Jag har gått igenom en mindre medelålderskris. Men det kanske ska vara så att man går i ide efter något så livsavgörande som en separation. Jag har inte känt sorg över separationen, men över misslyckandet. Som en evig romantiker har jag en bild av att man ska vara med varandra hela livet. Att i stället för att tycka att mannen börjat slacka lite, kanske blivit lite lönnfet, ska man jobba med och försöka förnya sig själv. Det är så lätt att bli bekväm, kliva i mjukisbrallan. När nyfikenheten på varandra försvinner börjar saker gå åt helvete.Ä

"Jag lever på skratt och kan någon få i gång mig kan jag bli riktigt kär"

För Isabella är åldersfixeringen tydlig, då det finns få huvudroller för kvinnor efter 35 i Hollywood-filmer.

Hon tycker inte själv att hon är vacker.

– Det är det sista jag känner.

Vad gillar du hos dig själv då?

– Det är skönt att jag alltid varit atletisk. Jag höll på med gymnastik mycket och spelade basket när jag var yngre, men jag är ingen adrenalinjunkie, som måste ut och springa.

I stället gör Izabella pilates hemma. Det får henne att bära upp kroppen med magen och ger kroppskontroll.

Hon påstår att det inte finns ett ögonblick då hon inte workoutar.

– Jag har ett behov av att alltid känna mig "connected". När jag diskar tar jag i med stjärten så ofta jag kan. Då står jag på ett ben och jobbar med min bak.

LÄS OCKSÅ: Izabella Scorupco: Det var befriande att få en diagnos

Izabella om...

...dejtingappar:

– Många av mina tjejkompisar håller på med dejtingappar, men det skulle jag aldrig våga. Jag måste veta att det är en bra person eller att någon som jag känner säger att vi passar för varandra. Där är jag lite paranoid. Om en tjejkompis säger att hon träffat en pilot, frågar jag hur hon vet det. På en sekund skulle jag kunna ladda ned en bild där jag själv styr ett plan.

...åldersfixering:

– Den finns överallt. Vi håller alla på med våra Instagramkonton där de flesta av oss lägger ut den bästa bilden ur högen av 15 värdelösa. Fixeringen och bräckandet blir bara värre och värre, och de flesta av oss är inte i närheten av den lycka och flärd som porträtteras på bilderna. Det blir väldigt märkligt till slut att se hur annorlunda alla ser ut på sina sociala nätverk i jämförelse med verkligheten.

...glasögon:

– Jag får med mig så otroligt lyxiga bågar när jag gör reklam för Smart-eyes. Jag behöver läsglasögon och just nu känns det som att jag måste ha högre och högre styrka för varje dag. Sämre syn var verkligen en present på 40-årsdagen. Förutom att jag vill ha en man med humor och intelligens, vill jag numera ha en man som behöver läsglasögon. Utan dem ser han dåligt på nära håll och upptäcker inte rynkor och konstiga saker.

Det värsta Izabella vet är gym. Hittills har hon bara varit på ett enda som hon gillar: Tjejgymmet Atalanta, nuvarande Sats Fridhemsplan, i Stockholm.

– Där fanns ingen broilers som stod och kollade på sina muskler. De gör mig så provocerad att jag blir helt svettig och det börjar klia. Jag har svårt att se på män som står och pumpar armar framför speglar och njuter av sig själva. Att stå så framför spegeln hemma är märkligt, att göra det framför andra är ännu märkligare.

LÄS OCKSÅ: Izabella Scorupco: "Mitt liv är verkligen inte det minsta glamouröst"

Vad gillar du för män då?

– Först och främst måste jag ha en man med humor, som jag kan skratta med och åt. Det går hand i hand med en härlig intelligens. Jag lever på skratt och kan någon få i gång mig kan jag bli riktigt kär.

Hur har du det med kärleken?

– Vet du, jag är lite förälskad just nu. Livet känns väldigt härligt och jag har bestämt mig för att det får kännas så här. Mitt gamla jag skulle säga att detta gått alldeles för fort och att jag måste vara mer rationell, men för första gången i mitt liv har jag en känsla av att jag inte ska vara rädd för något. Det har bara gått några månader och jag vill inte prata om det än, även om jag helst av allt skulle vilja ställa mig på ett torg och skrika ut till alla om hur lycklig jag känner mig.

Mitt gamla jag skulle säga att detta gått alldeles för fort och att jag måste vara mer rationell

Innan Izabella träffade sin nya kärlek sa hon till sina väninnor att hon var väldigt nöjd med att bara få sitta i soffan och titta på tv-serier i sällskap av sina två hundar.

– Jag vet inte hur många tjejkompisar som försökt att para ihop mig med män som de kallat för riktiga "catch". Men vad betyder det att man är mångmiljonär, om jag inte kan skratta med honom eller om han luktar märkligt?

För Izabella är personkemi viktigt. Den elektriska känslan när någon kommer nära och blodet rusar, så att hon måste sätta sig ned. Att bli fascinerad av någon och sättet han säger orden på.

– Just nu låter jag det få vara så, utan att överanalysera eller oroa mig för något. Jag har bestämt mig för att bara ta vara på varje sekund och njuta av livet.