ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

"Hon påstod sig vänta min exmans barn"

Publicerad 16 jul 2017 19.00
Hälsoliv>MÄNSKLIGT
"Det kändes overkligt. Min exman, som jag lämnat sex år tidigare"

"Det kändes overkligt. Min exman, som jag lämnat sex år tidigare"

1/2

Foto: Fotolia

"En kvinna som hette Ulrika ville att jag skulle ringa henne"

"En kvinna som hette Ulrika ville att jag skulle ringa henne"

2/2

Foto: Fotolia

I "Läsarna berättar: Ur verkliga livet" berättar Eva om ett märkligt samtal från en främmande kvinna som påstod sig vara gravid med hennes exman.

Först efter ett par dagar såg jag att jag hade ett meddelande på mobilen. En kvinna som hette Ulrika ville att jag skulle ringa henne. Det var viktigt sa hon. Jag fick direkt en dålig känsla, att det hade med min exman att göra. Ulrika svarade direkt när jag ringde. Hon sa att hon hade träffat min före detta man. Jag blev avvaktande.

Kvinnan berättade att hon var 45 år, väntade hans barn och hade bestämt sig för att behålla det. Jag och mina döttrar skulle veta att det framöver skulle finnas ett syskon till dem. 

Det kändes overkligt. Min exman, som jag lämnat sex år tidigare, ville absolut inte ha fler barn när vi levde ihop. Nu, vid 56, skulle han ha ett till. 

"Jag visste att han låg runt"

Jag var tyst. Även om jag någonstans varit beredd på att ett sådant här samtal kunde komma, var jag chockad. Jag visste att han låg runt. Våra gemensamma vänner hade berättat att han nätdejtade många olika kvinnor samtidigt, utan att fastna för någon. Att han hängde på olika ställen med sina singelkompisar.

Jag hade inte längre någon aning om vem mannen var, som jag levde med i 25 år. Nu ville Ulrika veta vem min exman var. Hon tyckte att han var så arg. Hon tyckte att han var väldigt aggressiv. Ingen hade någonsin sagt så fula saker till henne och han ville inte att hon skulle föda barnet. 

Men det var ju även hans ansvar att fråga om hon skyddade sig när de hade sex och det hade han inte gjort, påstod hon.

"Att en man på 55 plus hade oskyddat sex med en främmande tjej"

Ulrika sa att han kände sig lurad och jag tänkte att så kunde det nog vara. Samtidigt tyckte jag att det var obegripligt att en man på 55 plus hade oskyddat sex med en främmande tjej. Han var ju inte naiv i andra sammanhang.

LÄS MER: Läsarna berättar: "Jag blev fri när jag inte var min ångest" 

Kvinnan i luren tyckte att jag var så tyst. Hon lät uppfordrande.

Jag frågade vad hon förväntade sig, när hon ringde från ingenstans och berättade en sådan här sak för mig.

Var hon ens gravid? Och om hon var det, var min exman i så fall pappa till barnet? Jag hade ingen aning om vem hon var. Ulrika ville att jag skulle berätta om min relation till mannen.Jag visste inte vad jag skulle säga, men medgav att har var väl inte helt lätt och betydligt mer tungsint än jag. Det var därför jag lämnade honom, sa jag.

Kvinnan reagerade och sa att min man hade sagt att det var han som lämnade mig.

Då får han väl säga det, svarade jag. 

Kvinnan fortsatte att fråga vad vi hade för kontakt och jag sa att vi inte var ovänner. Ulrika tyckte det var konstigt, hon hade själv en väldigt fin kontakt med sin 12-årings pappa, påstod hon.

Jaha, svarade jag. Jag sa att jag inte hade någon lust att prata om min relation med min exman med henne. Och hur länge hade de träffats egentligen?

Kvinnans ton ändrades. Det ville hon inte svara på. Hon lät arg och sa att det var något mellan honom och henne. 

"Hon kanske var en kaninkokerska"

Varningsklockorna började ringa. Hon kanske var en kaninkokerska, som i filmen, tänkte jag? Att min exman hade ratat henne var uppenbart, eftersom hon reagerade så starkt. Gång på gång upprepade hon att hon inte ville kasta skit på honom och sedan ondgjorde hon sig över hur hemsk hon tyckte att han var.

Jag fortsatte att vara tyst. Jag ville inte tala illa om honom inför henne. Jag hade ju ingen aning om vad det här var för människa. Ulrika frågade på. Hon tyckte att min exman var så svår att prata med, nu när han var rasande, så hon hade lite frågor till mig i stället. 

Skulle han försöka ta barnet ifrån henne? 

Trodde jag att han skulle vilja ha kontakt med sitt nya barn? Skulle han försöka ta barnet ifrån henne? Hade vi några ärftliga sjukdomar? 

LÄS MER: Läsarna berättar: Birgitta, 55: "Jag ville så gärna rädda honom" 

Samtalet var surrealistiskt. Jag var helt oförberedd på att hon skulle ringa och svarade pliktskyldigt på de frågor jag tyckte att jag kunde svara på. Samtidigt ville jag inte lämna ut vare sig mig själv eller exmannen. Jag sa till henne att efter att vi lagt på kommer jag ringa honom och berätta att hon hade hört av sig. 

Hon hade inte förväntat sig annat, svarade hon. 

"Fy fasen va äckligt"

Efter samtalet fylldes jag av en sunkig känsla. Det var ju inte precis ett kärleksbarn hon väntade. I alla fall inte från exmannens sida. Om han nu var pappa. Fy fasen vad äckligt. 

LÄS MER: Läsarna berättar: "Mina föräldrar tog parti för min ex-man"

Jag pratade in ett meddelande på hans mobilsvar. Snart fick jag ett mess, där han skrev att kvinnan var en psykopat. Hon hade lurat honom, påstod han, och han ville aldrig mer träffa henne.
Det kändes så märkligt att mannen som jag en gång älskat nu befann sig i den här situationen. Ingenting var längre som förut. Och det var väl inte heller jag, med tanke på hur lugnt jag ändå tog det. Väl medveten om att det här inte var något som jag hade med att göra.  

"En kollega hade stött på henne, med en annan date"

Till hösten skulle det kanske födas ett nytt barn, som kanske var ett syskon till mina. Någon vecka senare träffade jag gammal kollega, som kom från samma ort. Han visste vem hon var och hade nyligen stött på henne ute. Hon hade inte sett det minsta gravid ut och hade en dejt med en man senare på kvällen.

/ Eva, 49

Berättat för Åsa Görnerup