Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Gjorde misslyckade scones

Henrik Fexeus: "Mitt trick var att försöka gömma mig"

Mentalisten och författaren Henrik Fexeus, 46, har jobbat hårt för att bygga upp sin självbild efter mobbningen.

– Jag har ett stort behov av att vara omtyckt, säger han.

Efter segern i tv-programmet "Hela kändis-Sverige bakar" ser han nu fram emot ett liv som äkta make med kärleken Linda.

Åsa Görnerup

Henrik Fexeus sitter vid ett litet runt bord på Starbucks. Jag slår mig ned på den extra stolen intill honom. 

– Jaha, du sätter dig där, säger mentalisten som nyligen utsågs till en av världens främsta experter på kroppsspråk. 

– Hela 90 procent av alla journalister hade satt sig mittemot. Nu tog du bort bordet, som är en barriär mellan oss. 

Henrik Fexeus

Ålder: 46 år. 

Yrke: Mentalist, författare och nybakad bakexpert. 

Aktuell: Med boken "De ihåliga", andra delen i science fiction-trilogin "Den sista illusionen" för unga vuxna. Vann "Hela kändis-Sverige bakar" 2018. 

Familj: Linda Ingelman, 43. Barnen Sebastian, 17, Nemo, 15, och Milo, 6 

En perfekt position under en dejt, säger Henrik. Genom att sitta på samma sida blir man sårbar och öppen. 

– Det är ingen plats man intar om man inte är extremt attraherad eller har en ganska bra egen självbild för att våga. 

I mitten av juli gifte sig Henrik med sin sambo Linda Ingelman. Hon gjorde alla rätt när de träffades första gången på krogen för tio år sedan. 

LÄS OCKSÅ: Bli bäst på att ragga med Henrik Fexeus 6 tips 

Träffade hustrun Linda på krogen

Än hade han inte skrivit boken "Alla får ligga", men som ensamstående singel var han redan då intresserad av frågan. Henrik skapade ett körschema för hur man gör för att få någon intresserad: Markera att du stör när du går fram. Ge en motiverad komplimang. Visa på ditt självvärde. 

När Henrik stod och pratade med en kompis i baren kom det fram en tjej, som följde alla steg till punkt och pricka. 

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

– Hon berömde min skjorta. Hon undrade var jag köpt den, då hon letade efter en till sin bror. "Så länge det inte är i den här butiken, för då slutar jag prata med dig", sa hon. Det var just där jag hade köpt den och vi fick ett litet skratt ihop. Sedan sa hon tack och adjö. 

Än i dag hävdar Linda att hon inte hade några intentioner. Henrik däremot blev så fascinerad att han började hänga efter henne. 

Var det ögonblickförälskelse? 

– Nej, vi dejtade fram och tillbaka i ett år, innan vi bestämde oss för att satsa. Vi hade nog aldrig den där stormande ögonblickspassionen, utan gick vi in i vår relation med en förståelse för att vi fungerar väldigt bra ihop. Vi kompletterar varandras tillvaro på ett väldigt bra sätt. Det är lugnt och tryggt. 

LÄS OCKSÅ: Henrik Fexeus: 5 tecken på att din flört är intresserad 

Friade via guldkuvert

Henrik berättar att han ett tag inte trivdes fullt ut i relationen. När han ville att Linda bara skulle lyssna, kom hon med en lösning. En handling och ett mönster som han reagerade känslomässigt negativt på. 

Han testade då att tänka på ett nytt sätt: Tänk om hon bara ville hjälpa honom av kärlek? 

HENRIK FEXEUS OM ...

... ATT SKRIVA SCIENCE FICTION 

– Det är ingenting jag gör för att det är glamouröst eller för att tjäna pengar. Det är bara en värld som jag alltid älskat. Science fiction utmanar hela tiden dina föreställningar om världen. Precis som trolleri, som jag också alltid fascinerats av. 

... YRKESSKADOR 

– Om någon lägger armarna i kors frågar jag om personen fryser eller är irriterad på något vi pratar om. Linda kan bli vansinnig på det där. 'Men du fattar ju vad jag menar.' 'Nej, jag tror att du menar så här. Men jag vill inte ta det för givet, det finns annat du kan mena.' Jag vill alltid dubbelkolla. Det kan verkligen bromsa upp en konversation.

... "HELA KÄNDISSVERIGE BAKAR" 

– Det är det enda reality-programmet jag känner till där man tonar ned dramat. Under inspelningarna var det väldigt mycket drama och panik, som inte syns i programmet. Det är det mest stressande jag har varit med om hela mitt liv. 

– Första inspelningsdagen var det tolv timmar med total stressnivå. Varje dag var det två bak. Efter första baket var det synkar, provsmakning, kasta i sig lunch. Pang! Nästa bak! I det läget sa de flesta att det var okej att åka ut, de orkade inte. Det var lite som ett hårt pass på gymmet. På något sätt tar man sig igenom det andra baket också. 

... LIVET I BONUSFAMILJ 

– Det är bara ett barn som är hos oss varannan vecka nu. Den äldsta och yngsta bor hos oss på heltid, så vi är fem personer större delen av tiden. Linda tar ett enormt stort ansvar gentemot mina två äldre barn. Hon är mycket mer ansvarstagande gentemot tonåringarna än vad jag är, kan jag tycka. Jag har förstått att som bonusmamma tar man lätt i lite extra för att vara säker på att man gör rätt. Hon kan bli helt utmattad. 

Eftersom alla tre barnen är mina går de mig på nerverna som barn ska göra. Om någon kommer för sent till skolan är det hans problem, anser jag. För mig är det enkelt att fatta det beslutet. För Linda är det svårare, eftersom det inte är hennes barn.

... MISSFÖRSTÅND 

– Det finns flera missförstånd kring mig. Ett är att jag går omkring och läser allas tankar. Sanningen är att folks tankar inte är så intressanta för andra människor. Ett annat missförstånd är att jag är en charlatan, som påstår att jag har en övernaturlig förmåga.

…OM ATT KÄNNA AV STÄMNINGAR

– Jag hoppas att jag blivit något bättre på det under de senaste 20 åren. Det är egentligen inte för mig att säga, men det vore en skam om jag inte vore vältränad. Det är ju mitt jobb.

Den insikten fick Henriks negativa reaktioner att försvinna. 

– Om den här förståelsen räcker för att förändra vår relation, hur permanent är den? Jag väntar en vinter, för vintern är jävligast. I februari vill alla i familjen döda varandra. Linda hade ingen aning om vad som pågick och i mitten av februari tänkte jag att det nog var läge att fria. 

Enda dagen på året då Linda förväntar sig något romantiskt ska hända är den 14 februari. Den dagen skulle hon inte misstänka något. 

Linda, som skolade om sig inom HR, skulle vara på universitetet hela dagen. Under frukosten gav Henrik henne sex guldkuvert med klockslag, som han scrapbookat på kontoret. Inuti fanns ett guldkort med en kärleksförklaring och ett glitterord - "dig", "mig", "du", "vill", "med". 

När Henrik var och handlade färdig trerättersmiddag på Melanders insåg han felet i sin plan. Då det sista kuvertet skulle öppnas klockan 14 skulle han inte vara där. 

– Tänk om hon inte ville? Klockan 14.10 hade jag inte hört något. Men så kom det en liten film. Kuverten hade väckt sådan uppståndelse i hennes klass. Det hade blivit kalabalik, när de la ihop orden " Vill du gifta dig med mig?". Så det gick ju vägen. 

Jag har alltid varit en av nördarna

Frieriet ägde rum 2017. I juli i år gifte de sig på en liten holme i Stockholm med utsikt över stan. Totalt kom 60 gäster. Vigseln ägde rum på kajen och musikervänner framförde låtar som brudparet valt. Inför bröllopet hade Henrik köpt en såpbubblemaskin. 

– Vi är mer ballong- och såpbubblemänniskor än frack och fluga. 

Förrätten var mingel utomhus. 

– Vem vill ha ett stelt bröllop och sitta på en middag i fyra timmar? 

Henrik konstaterar att en grundläggande grop som människor gräver, är att vi tar oss själva på för stort allvar. Så fort man slutar med det, öppnar sig många dörrar. 

Henrik med hustrun Linda. Foto: /IBL / /IBL

– Det är lätt för mig att säga som 46-åring. Som 20-åring var allt på väldigt stort allvar. 

Du har sagt att du aldrig har varit en cool människa? 

– Jag har alltid varit en av nördarna. Herregud, jag hade glasögon och läste science fiction. Jag var den socialt inkompetenta besserwissern, som ändå trollade varje klassens timme. Jag bygger fortfarande jättemycket lego. 

Bygger du lego själv eller med din sexåring Milo? 

– De stora grejerna får inte han bygga. De bygger jag. 

Mobbades i grundskolan

Som liten hade Henrik svårt att läsa av känslostämningar. I grundskolan i Vallentuna blev han mobbad. Skulle man leka Ryska posten på ett kalas, var inte Henrik intressant att ha med. 

I skolan fanns en regel att man inte fick lämna skolgården. På kvartsrasten samlades alla killar och så sa någon: "Hinner vi driva Henrik från skolgården på 15 minuter?" 

– De jagade mig och fick de fatt på mig åkte jag på stryk. Mitt trick var att försöka gömma mig inom skolans gränser. Det är så komplext. Det är så komplext. Det var fruktansvärt, men jag är övertygad om att jag ibland tyckte att utmaningen var lite intressant. De som slog mig hade jag också grupparbeten med. Stundtals tyckte jag jätteilla om dem, stundtals funkade vi ihop. Det var läskigt, för man visste aldrig vad det var för dag. 

Att Henriks mamma var rektor och en rätt hård lärare gjorde inte saken bättre. För att slippa gå till skolan framkallade Henrik feber eller kräkningar. 

– Lärarna visste att det här pågick. Ändå fortsatte det i fyra år, som jag tyckte var fasansfulla. 

Tvingades bygga om sin självbild från grunden

I sjuan upphörde mobbingen

Flera år senare reagerade Henrik, när han gick om två tjejer på en cykelväg som började skratta. 

– De skrattade åt mig trodde jag, fast jag rationellt visste att de förmodligen skrattade åt ett skämt. 

För att bygga sin egen självbild utsatte sig Henrik för obehagliga situationer - bara för att märka att inget hände. Även om det var jobbigt eller lite pinsamt. 

– Jag har många positiva minnen från när jag var liten, men det tog ganska lång tid att gräva fram dem. Jag hade tänkt så mycket på mig själv som den mobbade killen. 

Till slut hade han lika många positiva som mobbade minnen. Om de är sanna eller inte har han ingen aning om. I stället säger han som Morgan Alling: "Det är aldrig för sent att skaffa en lycklig barndom." 

Finns mobbingen kvar i dig i dag? 

– Det irriterar mig att jag har en liten överdriven vilja att vara alla till lags. Jag jobbar stenhårt med att det är okej att alla inte gillar mig. Jag har ett stort behov av att vara omtyckt. Det kan resultera i en väldigt mellanmjölkig och osäker personlighet. 

Om någon säger något dumt låter han det passera. 

– Javisst finns den tiden kvar, men inte som ärr och skador. Allt vi är med om blir en del av vår personlighet. Det är inte något dåligt. Det bara är så.