Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MÄNSKLIGT

Publicerad 12 feb 2018 06:00

Henrik Dorsin: "Jag kan bli fruktansvärt arg"

Skådespelaren Henrik Dorsin - aktuell både på teatern och bioduken - har fyllt 40 och har äntligen insett att han inte är illa omtyckt.

Söndagsångesten har han däremot svårare att bli av med. - Det sitter i sedan barndomen.

Henrik Dorsins bästa... 

...söndag: 

- Min bästa söndag är när jag är ledig på måndagen, för jag har söndagsångest. På söndagen är helgen slut. Det är märkligt, eftersom jag oftast spelar teater på helgerna och är ledig på måndagarna. Nu kanske någon tycker "carpe diem", fånga dagen eller snarare söndagen, men till dem säger jag: Tyst! Söndagsångesten sitter i sedan barndomen. Det roliga var över och nu började allvaret igen. Då kom pappa ut på balkongen lite tidigare och ropade in mig för att jag skulle ta mitt söndagsbad. Att bada var tråkigt, leken avbröts, jag skulle lägga mig tidigt och det var "Cosby" på tv. I dag är det fullt upp på söndagarna med fotbollsmatcher, bio med barnen och hitta på mat. Men den överhängande känslan är ändå att det är måndag i morgon. 

LÄS OCKSÅ: Lars Lerin: "Jag bara målade och drack" 

...maträtt: 

- En riktigt bra hamburgare med fint kött och smält ost. Det behövs inte så mycket mer. Antingen tillagar jag den hemma eller äter den ute. I så fall går jag hellre på en riktigt bra restaurang än en mellanrestaurang där jag känner att jag lika gärna kunnat laga hamburgaren hemma. Det är att slösa med pengar. Jag har lätt för att bli tjock, så varje måltid måste vara värd att ätas. Det värsta som finns är att äta något som är fullständigt onyttigt och inte gott. Fikabullar äter jag aldrig. 

...tid 

- Jag känner att det kanske är dags att ta lite nya vägar yrkesmässigt. Jag började ju mitt 40:e levnadsår med att spela "Glada änkan" på Operan. Framöver vill jag kanske göra egna projekt. 

LÄS OCKSÅ: "Jätteskönt att bara ha sig själv att tänka på" 

...vardagsliv: 

- Att få mycket tid för mina barn. Men för att inte vara hycklare är det också att få lite tid själv. Det är skönt när barnen håller på med sitt och jag med mitt en stund. Mina barn är åtta och tolv. Nästan varje vardagskväll tittar vi på film eller tv ihop. Myshörna kallar min yngste son det för. Då sitter vi i soffan tillsammans och det är klängigt. Helst ser vi "Kockarnas kamp". Man kan tycka vad man vill om att vi tittar på tv, men man kan inte begära av folk att de ska ut och plocka svamp på en onsdag. Det kan man göra en söndag, när man ändå har ångest. 

...hälsa: 

- Det är rätt bra med hälsan får jag väl säga. Jag går mina rundor och sköter om mig så gott jag kan. Det är inte som Felix Herngren, som tränar med militärer. Mina promenader är långa och raska. Jag försöker gå en mil inne i stan, men ibland är det tråkigt att gå på samma ställen. Fördelen är att jag samtidigt kan ta telefonsamtal, lyssna på musik och plugga repliker. Annars finns det risk att jag fuskar och viker av lite tidigare. 

...självinsikt: 

- Det var när jag insåg att obehagskänslor som jag kan känna i olika sammanhang inte har med sammanhangen att göra, utan att det ligger hos mig. Att det faktiskt inte är någon som tycker illa om mig och i själva verket handlar om mig själv. 

...irritationsmoment: 

- I humor blir ofta saker man stör sig på roligast. Då kan jag i mitt stilla sinne hoppas att dem det gäller tittar. Avsnittet om föräldramötet i "Grotescos sju mästerverk" kanske gör att föräldrarna taggar ned. På ett föräldramöte kan folk gömma sig bakom barnen och använda sig av dem som en ursäkt. Men ibland handlar det om dig, hur du mår. Själv är jag bra på att tagga ned. Det bero på att jag har varit ganska blyg och suttit mycket tyst och betraktat i mitt liv. 

...temperament: 

- Det är för det mesta milt. Det är en småländsk konflikträdd sida från min mamma. I vissa stressade situationer däremot kan jag bli fruktansvärt arg. Det händer när jag blir trampad på tårna. När jag får skulden för något jag inte har gjort eller att jag ställt upp för någon som är otacksam. 

...livsråd: 

- Uppträd hyfsat, sansa dig och tänk aktivt på att skapa dina egna minnen. När jag ligger på min dödsbädd kan jag säga att jag försökte. Mer kan man inte göra. 

...kärleksminne: 

- Min fru gör väldigt snälla saker. Jag fyllde 40 i höstas och trodde att jag skulle vara med i "Nyhetsmorgon" härom helgen. När jag kom in i taxin satt tre av mina bästa vänner där och kidnappade mig. Jag skulle till London, det hade de och min fru planerat och hon hade packat väskan. Jag hade jobbat mycket och hon visste att jag behövde ha lite roligt. Det är ett av mina bästa söndagsminnen!