Helena Bergström är aktuell med nya filmen "Vilken jävla cirkus".
1 av 2: Helena Bergström är aktuell med nya filmen "Vilken jävla cirkus". Foto: /IBL / /IBL
Helena och maken Colin Nutley har varit gifta i 27 år.
2 av 2: Helena och maken Colin Nutley har varit gifta i 27 år. Foto: THOMAS ENGSTROM / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN

Helena Bergström, 53: "Har gått upp och ner"

Helena Bergström, aktuell med nya filmen "Vilken jävla cirkus", älskar att steka i smör och äger ingen våg. Om byxorna börjar strama avstår hon bara från extra sås.

Nu när barnen har flyttat hemifrån lämnar hon och hämtar på hunddagis i stället.

– Djuren är mitt substitut, säger hon.

Helena Bergström om…

…KÄRLEK

– Jag har ju varit gift med samme man i 27 år – det går upp och ner. Det är klart att allt inte är friktionsfritt, det vore inte mänskligt. Vi har ju dessutom 20 års ålderskillnad. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte tänkte på det och fick ångest av det ibland. Skulle man gå efter livets cykel skulle Colin försvinna före mig. Men jag måste vara glad för den stunden som är nu, och min man är extremt vital. Han är 73, det är klart att det märks i vissa stunder. Jag kan bli arg på honom ibland och säger att jag tycker att han är gubbig, som när vi har olika åsikter. I nästa sekund tänker jag att det är dumt, att jag använder det billiga uttrycket. Gubbig kan man vara när man är 45. Gubbighet för mig är när det är trött och lite avstängt på något vis, lite bortkopplat.

– Passionen kan ploppa upp i vissa lägen. Häromdagen fick jag en bild på Colin som min son hade tagit när han grillar. Min son plåtar jättemycket och det var en så fantastisk bild. Då kan passionen blossa upp, sen är det vardag igen. Det är den djupare kärleken som man bygger en relation på och som är värd att fajtas för. Jag är lycklig att ha en sån grundkärlek.

LÄS OCKSÅ: Dolph Lundgren: "Jag har gått i psykoterapi i fem år" 

…FAMILJ & VÄNNER

– Jag har en kärntrupp med några riktigt nära vänner. Viveka är en av dem jag träffat på senare år och som har blivit en av mina absolut bästa vänner. Hon jobbade på Expressen och skulle intervjua mig för en hästbilaga när vi träffades. Rikard Wolff är en annan nära vän. 

– Nu har jag precis installerat min son i London, han går i en filmskola där. Då har jag sett till att jag har totalsubstitut med en massa djur. Jag har tre hundar, två katter och en häst – och jag lämnar mina hundar på hunddagis. 

– Min dotter tycker att vi har en så bra relation nu. Det är för att vi är borta från varandra, höll jag på att säga. Hon flyttade hemifrån när hon var 18 men bodde i andra hand och flyttade hem ett halvår igen. Bara jag kom in och sa god morgon blev hon irriterad. Det kan man ju bli sårad över, men det handlade ju inte om mig. Hon ville ut - med all rätt. Jag är extremt stolt över henne, hon har skrivit och regisserat en kampanjfilm för Plan international, "För flickan" heter den.

Helena Bergström

Ålder: 53.

Bor: Lägenhet i Stockholm, sommarhus på Ekerö.

Familj: Maken Colin, Dottern Molly, 22, sonen Tim, 20. Hästen Jojje. Taxen, 7, Fred, 5 franska bulldoggarna Fred, 5, och Jack, 2. Katterna Dusty och Dennis.

Gör: Regissör och skådespelare.

Aktuell: Med nya filmen "Vilken jävla cirkus". Har regisserat pjäsen "Sanningen", premiär på Stockholms stadsteater 27 oktober.

…FRITID

– Djuren! Jag håller på mycket med min häst, Jojje Han heter egentligen Mr Gordigus, men det var för att de hade stavat fel på Gorgeous. Jag tar ofta långpromenader med hundarna på landet. Två franska bulldoggar har jag i långkoppel, jag litar inte hundra procent på dem om det kommer ett rådjur. Det gäller att vara på sin vakt, händer det något har jag två väldigt starka hundar som drar, och då är det lätt att man flyger med. Jag lyssnar mycket på musik, eller talböcker. Eller så går jag bara och pratar med hundarna och har det tyst och stilla. Det är ett enormt filosoferande. Colin gör mig aldrig sällskap, han påtar i trädgården. Hundarna gillar att gå ut på promenad i stan också, de sträcker på sig på något sätt då.

LÄS OCKSÅ: Sverrir Gudnason, 39: Jag tror fortfarande på familjen 

…JOBB

– Det är ketchupeffekt nu, med både film och pjäs som har premiär med en veckas mellanrum. Som skådespelare är man ibland väldigt delaktig i en produktion, men det är regissören som gör historien och tar ansvar för berättandet. Nu får jag baka hela tårtan och bestämma om det ska vara en prinsesstårta eller en schwarzwald. Som skådespelare är man i en tårtbit, det är en annan utmaning. Jag kommer aldrig att släppa skådespeleriet, men om jag ska göra en roll måste det vara någonting speciellt med den. Den tiden då jag gjorde roll efter roll är förbi, nu ser jag mig själv som regissör i första hand. Det är en väldig frihet, jag kan sätta mig med datorn när jag vill. Idéerna kommer flygande till mig, jag har redan min nästa film färdig i huvudet.

LÄS OCKSÅ: Lasse Berghagen: ”Jag har varit en mycket bättre morfar än pappa” 

…PERSONLIG UTVECKLING

– Att regissera var att bli herre över mitt eget liv, att leda i stället för att ledas. Det är också ett jättesteg i min personliga utveckling. I mitt yrke använder jag hela mitt liv, mina känslor och mitt intellekt för att inspireras. Jag har kommit till en punkt där jag känner att det är skönt att slippa vara till lags. Det jag säger är med en erfarenhet – jag är människa, det är inget kön som står och säger det här. Man pratar så negativt om att åldras, men jag försöker omfamna åldrandet. Hur ont det än gör att det hänger hit eller dit och man har celluliter - varför skulle jag vilja se ut som 25? Erfarenhet är vårt i-landsproblem: Att vi värderar åldrandet som att det inte är något vackert. Det får man stå ganska hårt emot och försöka klappa sig själv på axeln.

…HÄLSA & SKÖNHET

– Jag är inte glad om jag skulle lägga på mig alltför mycket vikt, jag skulle inte trivas. Jag vill känna mig tillfreds och kunna röra mig. Jag har aldrig ägt en våg i hela mitt liv och väger mig aldrig. När byxorna börjar spänna, då tänker jag att jag kanske inte behöver beställa in extra bearnaisesås. Jag gillar såser och älskar att steka i smör. Träning är viktigt för mig. Jag springer ibland för att hålla konditionen uppe, en halv mil kanske, antingen ute eller på löpband på gymmet, och när jag har tid går jag på klasser, som pilates och yoga. 

– Botox skulle jag aldrig komma i närheten av. Man ser inga känslor, man blir död i sina uttryck – det vore en katastrof i mitt yrke. Jag tycker att det är så sorgligt att vi - både kvinnor och män - gör det. Och skönhet, vem säger att det är skönhet? Jag tycker inte det. Man ser äldre ut om man sprutar in saker hit och dit. Gör man något på ett ställe, då måste man fixa ett annat för det ser konstigt ut annars. Det blir någon sorts symmetri i ansiktet när allt får rasa. 

…EKONOMI & BOSTAD

– Pengar för mig betyder att kunna vara fri, och ha hästen. Att kunna resa. Men mer behöver jag inte. Senast var jag i London, och före det på Island. Jag tycker om att resa, men framför allt att komma efter att jag har rest. Jag är väldigt hemmabunden. Vi dubbelbor i stan och på landet. Jag är en stadsunge, det är en viktig del av min identitet, men jag älskar också landet. Det är mitt andningshål, där är det är på med mjukiskläder! I stan har vi bytt ner oss till en mindre lägenhet nu när barnen har flyttat. Jag är lyckligt lottad som kan njuta av att bo så. Bostadsbristen och de enorma priserna för att kunna bo innanför tullarna är vidrig. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!