Helena af Sandeberg är aktuell i långfilmen "Lyckligare kan ingen vara".
Helena af Sandeberg är aktuell i långfilmen "Lyckligare kan ingen vara". Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Helena af Sandeberg: "Jag väntar fortfarande på den rätte"

När Helena af Sandeberg var 18 år förlorade hon sin mamma. Sorgen bär hon med sig men den har också resulterat i att Helena gjort vad hon velat i livet. Tacksamhet har blivit ett livsmotto.

– Jag är så lycklig för att jag är här och jag uppskattar så mycket att få vara med, säger hon.

1. Vad är det roligaste med att göra din karaktär i "Lyckligare kan ingen vara"? 

– Det mest komiska är ju att det är så likt mitt liv. Att hon är skådespelerska precis som jag är och hon bor i New York. Det gör ju inte jag men jag har gjort det och då var jag tillsammans med Eagle-Eye Cherry som jag spelar att jag är gift med i filmen. Det fanns så många beröringspunkter som gjorde att jag inte behövde göra jättemycket research, haha. Jag tycker det är roligt och svårt att gestalta förälskelse på film, att drabbas av kärlek och passion vid helt fel tillfälle. Min karaktär och David Hellenius karaktär, som är gamla ungdomskärlekar och båda gifta på varsitt håll, blir förtjusta när de återser varandra. 

LÄS OCKSÅ: Johan Östling, 45: "Pang bom så var jag gift fyrbarnsfar" 

2. Vem skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv? 

– Man vill ju på något sätt alltid säga Meryl Streep. Nu är hon ju ganska gammal men hon är bäst. Hon är en fantastisk skådespelerska som har alla delar och jag fascineras av henne. Hon kan spela komedi, hon kan spela allvar, hon är otroligt tekniskt skicklig med alla accenter och grejer. Men det är absolut inte bara teknik, det finns lika mycket känsla. 

– Om man ska välja några andra skådespelare som är väldigt bra och som är lite lika mig är det Michelle Williams och Naomi Watts. 

3. När är du riktigt lycklig? 

– Med mina barn. Jag veta att det är ett klyschigt svar men det är sant. När jag är med dem är allt som det ska vara. De är, inte helt otippat, underbara barn. Så där som alla föräldrar säger. Jag var 33 år när jag blev mamma och det var en jättebra ålder. Då var jag mitt i allt, hade precis gjort "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö", som på film i alla fall blev mitt genombrott. Det var lite surt för jag fick inte åka till filmfestivalen i Cannes med den för jag var höggravid. Mitt jobb har alltid varit viktigt för mig. Det är en stor passion. Framför en filmkamera eller på en scen är jag lycklig. 

Helena af Sandeberg

Ålder: 47. 

Gör: Skådespelare.

Bor: På Södermalm i Stockholm.

Familj: Barnen Alfred, 13, och Ava, 4. Aktuell: Med filmen "Lyckligare kan ingen vara" som går på bio nu.

4. Vilket är ditt bästa motto i livet? 

– Att vara tacksam för allt det jag har. Att kunna uppskatta dagen och hälsan inte minst. Att ha hälsan är värt så mycket. Min mamma blev sjuk när jag var 12 år och dog när jag var 18, och det har gett mig mycket sår och jobbiga grejer. Och jag är ganska orolig av mig, om du frågar mina barn. Men det har också gett mig att jag har gjort vad jag har velat i livet, för jag vet att livet kan vara kort. Jag är så lycklig för att jag är här och jag uppskattar så mycket att få vara med. 

LÄS OCKSÅ: Fredrik Hallgren, 45, om kärlekskrisen med hustrun 

5. Vad skulle du göra om du hade obegränsat med pengar? 

– Då skulle jag hjälpa alla människor jag kan. Jag skulle ge till dem som behövde dem mer än jag. Och det är fruktansvärt många människor. Jag skulle behålla det jag har så att jag kan leva med mina barn. Jag behöver inte ha det bättre än jag har i dag. Jag är jätteprivilegierad. Det sjuka är att om vi beskattade de rikaste människorna i världen skulle vi kunna ta hand om hela världsfattigdomen. Det får man aldrig glömma. Det finns ett skäl till världsfattigdomen och det är att det finns några andra som har det mycket, mycket bättre. 

Helena tillsammans med stjärnorna i "Lyckligare kan ingen vara". Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

6. När blir du obekväm? 

– Jag är dålig på att mingla så jag blir väldigt obekväm på mingel. Jag pratar för länge och för djupt. Jag har jättesvårt för mingelprat och hamnar alltid i ett hörn med någon och pratar om varför den mår dåligt. Jag blir också obekväm av allt som har med teknik att göra. Tekniska saker går sönder runtomkring mig, men tack och lov bor jag bredvid en datoraffär. Jag kan gå dit i pyjamas med min dator. I det här digitaliserade samhället blir det väldigt svårt för en person som jag. Och jag är skild dessutom, så jag är själv med allt det här. 

LÄS OCKSÅ: Pernilla Wahlgren: Många trodde att jag var divig 

7. Vad är det godaste du vet? 

– Jag är en väldig allätare så jag har svårt att välja en sak, men jag skulle nog faktiskt kunna leva på sushi för jag älskar det. En favorit är Akki sushi i Hornstull i Stockholm. Generellt gillar jag fisk och äter det mycket, även om jag försöker äta mer och mer vegetariskt. 

8. Vart åker du helst på semester? 

– Till Paris. Jag älskar Paris! Det är romantikens högborg och jag är en fullblodsromantiker. Det märks väl på mig genom att jag fortfarande väntar på den rätte. Jag är en drömmare och jag tror på att vara kärleksfull mot människor. Jag är inte så rationell i själen. Jag plockar fram min rationella sida när det behövs, men egentligen är jag en obotlig drömmare och romantiker. 

9. Vad är avkoppling för dig

– Jag tycker väldigt mycket om att vara med mina vänner. Vi ses så lite för att vi jobbar så mycket, och jag undrar hur friskt det är. Jag och min bästis säger till varandra "När ska vi ses? På hemmet?". Det är stört! Alla har så mycket med barn, jobb och allt sådant där. Avkoppling för mig är också att promenera. Eftersom jag har lite konstiga arbetstider ibland har jag tid att promenera efter lämning på dagis. Då kan jag gå en mil. Jag tänker klarare och så går jag och lyssnar på musik. 

10. När grät du senast? 

– Jag gråter hela tiden! Förmodligen grät jag senast när jag såg en tecknad film tillsammans med mina barn. Jag har ganska nära till tårar och nära till känslor överhuvudtaget. För mitt jobb är det otroligt användbart att ha sådan kontakt med sitt känsloliv. Privat kan det vara lite mer ansträngande att känna så mycket hela tiden.