Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MÄNSKLIGT

Publicerad 16 maj 2018 16:28

Hans blod har räddat livet på 2,4 miljoner bebisar

James Harrison har donerat blod i 60 år - och räddat miljontals bebisar.

James Harrison har donerat blod i 60 år - och räddat miljontals bebisar.

Foto: Australian Red Cross Blood Service

81-åriga James Harrison från Australien är kanske mer känd som "Mannen med den gyllene armen".

Varför?

Han har donerat blod varje vecka under 60 års tid och på så vis räddat livet på miljontals bebisar.

Hur viktigt är det att donera blod? Extremt viktigt, enligt 81-årige James Harrison från Australien.

När han var 14 år gammal genomgick James Harrison ett omfattande kirurgisk ingrepp där läkarna blev tvungna att operera bort hans ena lunga. Han fick veta att en av de stora anledningarna till att han överlevt operationen var stora mängder blod som han fått från donatorer.

Händelsen fick James att lova att själv donera blod så fort han fick möjlighet. Sagt och gjort. I början av maj 2018 "pensionerade" sig 81-åringen från donationsarbetet, rapporterar CNN. Detta efter att ha donerat på veckobasis i 60 års tid.

Under sina år som donator har han räddat livet på ungefär 2,4 miljoner bebisar, enligt Australian Red cross blood service.

LÄS OCKSÅ: Donator hör sitt hjärta slå - i en annan människa

Hans unika blod räddar liv

Låter det som en orimlig summa för en bloddonator? Och varför är det just bebisar? Jo, Harrisons blod är något utöver det vanliga. Det innehåller nämligen sällsynta sjukdomsbekämpande antikroppar som används vid framställningen av Anti-D - ett läkemedel som används för att bekämpa Rhesus faktor.

Rhesus faktor är ett tillstånd som kan uppstå när den gravida har Rh-negatv blodgrupp och fostret hen bär på är Rh-positiv. Den gravida kan då bilda antikroppar mot bebisen. Utgången kan bli dödlig för barnet.

James är en av 50 personer i Australien som bär på antikroppen, och det är tack vare honom man i landet kunnat framställa Anti-D. I världen finns det ett 150-tal personer med antikropparna, som bidrar till framställningen av Anti-D.

– Var påse med blod är dyrbart, men James blod är något extra. Varje sats med Anti-D som någonsin har gjorts i Australien är gjord av James blod, sa Jemma Falkenmire från Australian Red cross blood service till CNN i en intervju 2015.

https://youtu.be/9zI1wcge16Y

LÄS OCKSÅ: Det här säger din blodgrupp om din hälsa

Räddade sitt eget barnbarn

Varför James Harrison har de här antikropparna i blodet vet inte läkarna, men de tror att det beror på blodtranfusionerna han fick som tonåring.

Två av många som hjälpts av Anti-D är James dotter och barnbarn. 

– Det resulterade i att min andra dotterson föddes frisk. Och det får en att känna sig bra, att man räddat ett liv och många fler, säger han.

Anledningen till att James Harrison nu slutar att donera blodplasma är för att man i Australien inte får donera när man fyllt 81.