Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>MÄNSKLIGT

Publicerad 28 jan 2017 06:00

Fruktar ensamheten: ”Jag gillar tvåsamhet”

I mål. "I dag har jag inga plikter, jag kan göra precis vad jag vill."

I mål. "I dag har jag inga plikter, jag kan göra precis vad jag vill."

1/3

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

16 år. Så länge har Anne Lundberg varit programledare på "Antikrundan".

16 år. Så länge har Anne Lundberg varit programledare på "Antikrundan".

2/3

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Ser framåt. Ann Lundberg, 50, har kommit till halvtidsavstämning i livet. "Jag har jobbat med samma sak i hela mitt liv ... Ska jag våga mig på något annat?"

Ser framåt. Ann Lundberg, 50, har kommit till halvtidsavstämning i livet. "Jag har jobbat med samma sak i hela mitt liv ... Ska jag våga mig på något annat?"

3/3

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Lagom till 50-årsdagen fick programledaren Anne Lundberg tid för reflektion och eftertanke.

- Jag är inte bra på att vara ensam, säger hon, och förklarar att när sönerna flyttar hemifrån vill hon absolut inte bo själv.

Så här får Anne ihop livets alla delar.

Kärlek:

"Jag gillar tvåsamhet"

Jag gillar inte att vara själv. Jag gillar tvåsamhet. Nu bor jag ihop med mina barn, men den dagen de flyttar hemifrån vill jag gärna bo ihop med någon annan. Jag är inte bra på att vara ensam. De här roliga till­fällena då det är helg, man går på fest, middag, premiär eller åker på resor, då har man ju kul ändå. Jag vill dela en gråkall trist tisdag i januari med någon. Dela var­dagen som inte är så kul. Jag gillar att komma hem och känna att det är någon som har varit hemma under tiden jag varit borta. Att det inte ser exakt likadant ut. Jag gillar när en sak hamnar på ett annat ställe än där jag la den. Tecken på liv.

Familj & vänner:

"Nu är barnen stora"

Min äldsta son är 20 och min yngsta är 18. De bor hos mig ibland och hos sin pappa ibland. Nu är det inte så farligt, men när de var mindre var det väldigt plågsamt att resa så mycket som jag gjorde. Man kände alltid att man inte räckte till. Var man än var så längtade man någon annanstans. De första tio åren som förälder är slitsamma. Det är oftast då man också är som mest aktiv på jobbet och gör karriär. Egentligen borde man sätta jobbet på paus de första åren. Nu är de stora och jag är mycket mer intresserad av att vara med dem än de med mig, haha. Jag frågar om de vill gå på bio och får ett nej till svar. "Ska vi spela spel?" "Nä jag ska träffa kompisar".

Arbete:

"Jag får betalt för att lära mig nya saker"

Jag tycker att jag har världens bästa jobb för jag får betalt för att lära mig nya saker och för att träffa nya människor varje dag. Det är ett jätteprivilegium. Jag brinner för folkbildning och public service. Det är mitt 17:e år som programledare på "Antikrundan". Den här säsongen har vi jobbat på att föryngra programmet kan man säga. Vi har två nya experter, en vintage-expert och en smyckes-expert. När vi tar in nya experter nu kikar vi på lite yngre personer, mycket för att få in nya expertområden. Unga människor är intresserade av foto, till exempel. Armbandsur är en annan grej som är jättepopulärt bland killar. Vi har en ny klockexpert.

Läs mer: Sofia Ledarp om att leva med en sjuk pappa

Bostad:

"Vid världens vackraste väg, där bor jag"

Jag älskar Skåne. Jag har min familj där och mina barndomsvänner. Jag gillar ljuset och jag gillar landet. Jag bor en och en halv mil utanför Ystad, längs syd­kusten. Världens vackraste väg slingrar sig från Ystad och Trelleborg, väg nio. Där bor jag, väldigt lantligt ute på en åker, tillsammans med mina söner och två katter. Jag skulle annars gärna bo i Afrika ett litet tag. Jag har varit där många gånger i jobbet och det är en kontinent som bubblar.

Ekonomi:

"Inte en grej till som går sönder"

Jag är inte materialist. Jag vill inte ha så mycket grejer, det är bara jobbigt. Jag orkar inte ha en grej till som kan gå sönder eller som jag måste vara rädd om. Det låter klyschigt att säga men jag anammas av det buddistiska tänkandet, ju färre saker du har desto friare blir du i tanken. Jag är ingen konsumtionsmänniska och jag hatar att shoppa. Jag kan inte förstå hur shopping kan vara ett intresse. Jag gillar fina saker med en själ och en berättelse. Hemma hos mig finns möbler, fantastiska målningar, häftiga saker, ärvt, saker jag hittat på loppis eller på resor. Det finns nästan en historia att berätta om varje föremål jag har hemma.

Hälsa:

"Jag stretchar inte"

Jag har sprungit tre maraton. Det senaste var New York marathon i höstas. I år ska jag springa Göteborgsvarvet i maj, det är bara en halvmara. Min springkompis Ann ska springa Stockholm marathon, men det är jag inte så sugen på. Att springa i motvind på Västerbron två gånger. Man springer ju två varv. Då är jag mer sugen på Médoc där du springer mellan 20 vingårdar i Bourdeaux och får en liten vinslatt på varje. Jag är en springare. Jag gillar inte att gå på gym. Springa är min motionsform. Jag är så privilegierad att jag inte har ont någonstans. Jag stretchar inte ens, helt fel jag vet. Jag har världens bästa skor och jag kan ta på mig dem och springa länge. Jag springer supersakta, men håller jag mitt tempo kan jag springa hur länge som helst.

Läs mer: Så fick Läckberg sin nya superkropp

Personlig utveckling:

"Fylla 50 blev en så tydlig avstämning"

Jag tyckte det var jätteroligt att fylla 50. Lite av en halvtidsavstämning på något vis. I den bästa av världar är det möjligt att leva tills man är 100 och fram tills nu har livet varit väldigt inrutat. Det har funnits förväntningar på vad man ska göra i en viss ålder. I dag har jag inga plikter, jag kan göra precis vad jag vill. Då måste jag fundera på vad jag vill och det är inte så lätt att veta. Vill jag bara ha det som jag har det och fortsätta så? Vill jag byta jobb? Jag har jobbat med samma sak i hela mitt liv. Varit anställd på SVT i 27 år och trivts varenda dag. Men trots det - är det det enda jag ska göra eller ska jag våga mig på något annat? Och vad skulle det vara? Var ska jag bo? Jag har inte alla svaren färdiga. Livet är som en finlandsfärja, den tuffar på och det är jag som måste bestämma om den ska svänga. När jag fyllde 50 blev det en så tydlig avstämning. Vid min födelsedag kom tid för reflektion och eftertanke.

Fritid:

"Jag gör äppelmust"

Jag bor i ett gammalt hus med fruktträd och jag tycker det är roligt att odla i mina land. Jag odlar potatis och gör äppelmust. Jag åker med mina äpplen till Kiviks musteri där de får musta dem åt mig. Och jag gör fläder­blomssaft från trädgården. Jag är väldigt "domestic" och tycker det är ljuvligt att se något växa som jag sedan tar hand om. Jag gillar att bo på landet.