"Det är logistik hela tiden!"

Fredrik Hallgren, 45, om kärlekskrisen med hustrun

Fredrik Hallgren, 45, har gjort succé i "Bonusfamiljen". Nu syns han som pappa Rudolf i nya Sune-filmen. Privat har skådespelaren tre barn med tre olika kvinnor.

– Det är en prövning, säger han.

Åsa Görnerup

Fredrik Hallgren vill ses på Fru Marias bak i Älvsjö. Kaféet är som hans andra hem. 

– Jag stod här och grät när vi fick en vattenläcka i huset. Läckan kom från gatan. Det var översvämning i hela källaren och vi hade el i vattnet. 

Utanför kaféet står skådespelarens elscooter fastlåst. Han bor i ett litet 40-talshus i Hägersten en bit bort. 

– Förutom översvämningen har vi haft lite otur med fuktskador. Alla pengar har gått åt till det. Trädgården har varit ett kaos i två år. Vi har också en massa sättningar som måste fixas. Efter dräneringen har jorden sjunkit ihop så att ena väggen lossnat. Jag ska ta tag i det där, när plånboken tycker att det verkar vara en bra idé. 

I november hade filmen "Sune vs. Sune" premiär. I den nya Sune-filmen spelar Fredrik pappa Rudolf. Fredrik beskriver det som en varm film om kriser. 

LÄS OCKSÅ: Anders Lundin: "Har alltid tyckt oförskämt bra om mig själv"

Var för ung för rollen som pappa Rudolf

Han provfilmade redan till förra omgången Sune-filmer, men då fick Morgan Alling rollen. 

– De tyckte att jag var för ung. Jag ser ju väldigt ung ut. Kanske inte nu med tomteskägg, men annars, säger Fredrik som nyligen fyllt 45 år. 

För tillfället sparar han till ett 70-talsskägg för rollen som pappa i "En komikers uppväxt". 

– Eftersom jag inte har något hår får jag jobba med min ansiktsbehåring. 

Fredrik Hallgren

Ålder: 45 år. 

Gör: Skådespelare. 

Bor: 40-talshus i Hökmossen i södra Stockholm. 

Familj: Hustrun Annie Hallgren, 35 år. Barnen Nilo, 13, Frida, 6, Collin, 3. 

Aktuell: "Sune vs. Sune" har biopremiär den 30 november. Tredje säsongen av "Bonusfamiljen" sänds i SVT 2019. 

I andra säsongen av humorserien "Leif & Billy" i SVT Play. 

I Sune-filmen pryds Fredriks kinder av polisonger. Han beskriver pappa Rudolf som en misslyckad, men varmhjärtad person som vill väl. Bara någon minut in i filmen lyckas han köra bilen av vägen, medan han utdelar förmaningar om trafiksäkerhet. 

– Gör han bort sig ljuger han och skyller ifrån sig. Han är lite ryggradslös. Jag tycker om honom. Det handlar om att förstå varför han beter sig illa. För att tittarna ska gilla en karaktär gäller det att de också begriper det. 

Fredrik om rollen i "Bonusfamiljen"

I "Bonusfamiljen", som snart har premiär med en ny säsong, spelar han den oerhört bittre exmannen Martin. Att göra honom är en balansgång, tycker Fredrik. 

– Jag gillar honom som fan. Han är så skönt barnslig, älskar sina barn, men är också väldigt rak och pikar gärna. Den där bitterheten kommer ju från ett brustet hjärta. Att han är så fruktansvärt öppen med det tycker jag är fint. Han har inga problem med att stå där i trädgården och skrika: "Du knullar med min fru!" 

I succéserien "Bonusfamiljen" spelar Fredrik karaktären Martin. Foto: ULRIKA MALM / SVT

Precis som Martin är Fredrik befriande uppriktig. Trots att karriären går lysande, är kalendern helt tom i höst, berättar han. 

– Frilansyrket är stressande. Jag har ju varit där förut. Så kommer det något jobb och allt löser sig. Det har det gjort i 20 år. Men nu har jag ju hus och tre barn och bil. 

LÄS OCKSÅ: Pernilla Wahlgren: Många trodde att jag var divig 

Det var inte så jobbigt för mig, utan mer jobbigt för min fru

Fredriks första plan är att ta tillfället i akt, göra något kreativt och skriva en av historierna han har i bakhuvudet. 

– Egentligen är det enbart en ekonomisk stress. Jag har ingenting emot att inte jobba och vara med barnen. Jag har en miljon grejer att göra hemma i huset. Det är mest att det har kostat alldeles för mycket. Jag klarar mig, men det kommer bli snålt. För egen del kan jag äta ris varje dag, men jag vill ju skämma bort barnen lite grann ibland. 

Dock tycker han lite synd om sin bekantskapskrets där det finns både snickare och elektriker. 

– De får ju ställa upp när jag behöver hjälp. Min brorsa är målare, han hjälper jämt till. 

I somras skrev Fredrik på Facebook att han sökte lägenhet. Att inlägget skulle hamna i tidningen hade han ingen aning om. 

– Det var inte så jobbigt för mig, utan mer jobbigt för min fru. Det är ju lite känsligt. Vi är två vuxna människor som försöker göra något bra av det här, oavsett var vi hamnar. Vi är inte ovänner på något sätt. Vi bor fortfarande ihop och har ingen brådska att flytta isär heller. 

Har tre barn med tre olika kvinnor

Även det ekonomiska läget med bundna huslån och den nuvarande bostadsmarknaden påverkar dem. 

– Vi tar det som en chans till att låta tiden gå och se vad som händer. Man kan ju hitta tillbaka till varandra eller så förstår man att det inte finns så mycket att göra åt saken. Det är skönt för barnens skull att det får ta lite tid. Vi hade en period när vi bodde isär och Annie fick låna några kompisars hus, men det trivdes hon inte med. Hon flyttade hem igen, vilket alla tyckte var bra. 

Fredrik med hustrun Annie och barnen Frida och Colin. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Ser man det krasst behöver de också varandras hjälp rent praktiskt. I stället för att kämpa på varsitt håll kan de lika gärna kämpa tillsammans, menar han. 

Hur mår du då? 

– Jag mår bra. Vi bråkar ingenting alls längre, vi har sänkt garden. Det räckte nästan med att säga att nu tar vi en paus från varandra, så släppte kraven från den andra personen. Vänskapsmässigt har vi det jättebra, så det är lugnt. Då och då går vi också i familjeterapi. 

Hur är det att ha tre barn med tre olika kvinnor? 

– Jag skulle inte säga att det är ett logistiskt helvete, men det är i alla fall en prövning. 

Jag har bra kontakt med alla mammorna

Fredrik har en son som är 13, en dotter på sex och ett halvt och en grabb på tre och ett halvt år. De två äldsta barnen har han varannan vecka. Den minsta bor hos honom hela tiden. 

– Då kan man tänka: Hur fan hamnar man i det där? Men det är ingenting man vill eller styr över. Ens önskan och intention är ju att man ska vara en familj så klart. Men livet händer och så står man där helt plötsligt och har tre barn med tre olika kvinnor. Jag tycker det är fantastiskt, funkar väldigt bra och jag har bra kontakt med alla mammorna. 

FREDRIK HALLGREN OM ...

... LILL-BABS GRAV 

"Nyligen cyklade jag i en bikepark med downhill-spår i Järvsö. Där på kyrkogården är Barbro Svensson begravd. Hon spelade ju min plastmamma i "Bonusfamiljen". Barbro sa alltid att jag måste komma upp och hälsa på. Nu hann jag inte det, men jag hälsade på henne vid graven. Jag cyklade ner dit i full downhill-utrustning. Det var fint, fullt med blommor, änglar, lappar och någon nalle. Efteråt besökte jag hennes museum, tog en kaffe och tänkte på henne." 

... HUMORN SOM VAPEN 

"Humorn är nästan något jag får jobba emot ibland. När Felix Herngren regisserade "Bonusfamiljen" var han på mig om att jag spelade för mycket ibland. Att jag försökte vara rolig. Det sitter i ryggraden. Det var mitt vapen när jag var liten och ung. Jag bytte jämt skola och mitt sätt att komma in snabbt i en klass var att vara rolig. Jag tog min plats i klassrummet. Jag blev kanske inte lärarens favorit, men det var inte heller mitt mål. De viktigaste var de som jag hängde med på rasterna." 

... ALLA OLIKA YRKEN 

"Jag har jobbat med många olika yrken: varit brevbärare, lackerare, cykelbud, bredbandsinstallatör och dörrförsäljare. När jag tröttnade bytte jag jobb. Första gången jag tog kontakt med skådisbiten var i åttan. Jag hade en komisk roll i en Shakespearepjäs. Efter det var jag med i en amatörteater för att träffa tjejer. Vid 25 funderade jag på vad jag skulle göra med mitt liv. Vad tyckte jag var kul? Jag sökte in till Calle Flygare och sedan Scenstudion. Sedan har jag jobbat som skådis."

Det största problemet är att få ihop logistiken. Fredrik och en av mammorna har jobb med oregelbundna tider, medan en av mammorna arbetar mer regelbundet. 

Allihop bor de på cykelavstånd från varandra. 

– Vi bor i en Bermudatriangel höll jag på att säga. Det som kan vara irriterande för dem är att jag är väldigt glömsk. Jag kanske ska jobba natt nästa dag och har glömt att fråga. 

LÄS OCKSÅ: Laila Bagge: "Jag är livrädd att han ska lämna mig" 

Växte upp med sin mamma

Nu är den äldsta grabben så stor att han kan klara sig själv men dottern gör inte det och då ställer olika familjemedlemmar upp.

Själv växte Fredrik upp med sin mamma och brodern med pappa. 

Mamma Monica utbildade sig till möbeltapetserare, de flyttade ofta och bodde i Göteborg, Stockholm och Dalarna. När Fredrik gick första ring i gymnasiet räknade han ut att han hade gått i elva eller tolv skolor. 

– Min mamma har präglat mig. Mycket av mitt rättvisetänk, omtanken om människor och min snabbhet kommer från henne. Från mamma kommer även humorn och förmågan att ge svar på tal. 

Fredrik har tre barn med tre olika kvinnor: "Jag tycker det är fantastiskt, funkar väldigt bra och jag har bra kontakt med alla mammorna." Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Men att bara växa upp med mamma var också en sorg för honom. 

– Jag saknade ju pappa, även om jag hade andra fadersfigurer i mitt liv. Men pappa är ju alltid pappa. Det har påverkat mig. Jag kommer aldrig låta bli att ställa upp, aldrig inte höra av mig eller inte slåss för att få träffa barnen. 

Jag har alltid haft en rädsla för att jag ska dra och inte ta ansvar för mina barn.

Fredrik och hans två år äldre bror Bjarne är lika till utseendet, men helt olika till sättet. 

– Vi står varandra väldigt nära. Vi hade alltid en längtan efter att träffas när vi var små. Jag har aldrig riktigt gått igenom den här syskonbråksgrejen. När vi var tonåringar hade vi en dust, men den la sig ganska fort. 

Hur är din relation till din pappa i dag? 

– Den är inte dålig alls. Han bor i Västertorp. Han cyklar förbi och säger hej. Vi ses fyra, fem gånger om året. Vi har aldrig haft den där relationen att man ringer och babblar. Den relationen har han med min bror. De har tätare kontakt och jag har tätare kontakt med min mamma. Det är som det är. Jag är bara glad att vi har kontakt. 

Fredriks kanske viktigaste insikt fick han när han själv fick barn. 

– Då insåg jag vad kärlek är. Jag insåg också att jag inte är min egen pappa. Jag har alltid haft en rädsla för att jag ska dra och inte ta ansvar för mina barn. 

– Det var en insikt när jag förstod att jag inte kommer att göra det.